Jump to content

Photo

Smar do Łańcucha

2121 replies to this topic

#301 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 October 2012 - 22:44

powinien juz byc teraz widoczny ...

SQUIRT-czyszczenie lancucha

#302 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 03 October 2012 - 06:53

kurcze tyle roboty ??? ech......

dobra, ja zacząłem stosować ten produkt http://sklep.scigacz...400-p-2871.html

czy moge go polecic na 100 % nie wiem , bo zrobiłem ponad 300km na razie .
Jak ktoś ma dostęp to tego produktu zastosować to prosze bardzo, jak nie to jak pisałem , zapraszam z czystym łańcuchem do nasmarowania.

Sposób smarowania tym Castrolem:

1. ściągamy lańcuch
2. płuczemy go dokładnie z brudu - łańcuch musi być czysty
3. układamy go na czymś - podłoże wzdluż w pozycji jak na rowerze ogniwami do góry
4, trzepiemy puchą aby rozmieszać środek
5. następnie ruchem posuwistym wzdłuż łańcucha szprajujemy go przez rureczkę tak aby rurka psikała idealnie w sworznie
6. płyn na początku jest bardzo "wodnisty" wiec sprejując robimy to ruchem w miarę , nie zatrzymując się, olej wniknie w sworznie łańcucha , jest zimny i "wodnisty.
7. po sprajowaniu bierzemy łańcuch od razu do ręki, szmatę i przeciągamy lańcuch w szmacie pare razy aby ściągnać jeszcze wodnisty olej z zew. i zakładamy na rower nie dotykajac innych części roweru łapkami
8. zapinamy zapinke i pomału kręcimy, olej dosyć szybko gęstniej stając sie bardzo lepki
9. następnie szmatę zamoczoną w benzynie albo środku do czyszczenia tarcz , silnika, przecieramy zewnętrznie łańcuch aby nie był lepki na zew, kręcąc korba, ja to robię jak łańcuch jest na blacie największym , dokładnie przecieram, aż jest piękny i błyszczący.
10. no i jazda
11. po każdej dłuższej jeździe warto szmatką po prostu tylko zew, przetrzeć lekko łańcuch

Bardzo ważnyjest sposób smarowania - nie robimy tego na rowerze bo olej jest tak lepki że przykleja sie wszędzie gdzie może , sprajując go na podlozy wystarczy przejechać go wzdłuż 2razy , rureczka jak najblizej łańcucha.

co do mycia łańcucha jeszcze nie sprawdzałam ale pod benzyną powinien elegancko zejść, olej jest rozpuszczalny w niej.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#303 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 03 October 2012 - 08:21

no, cale 10 minut roboty ! ;)

#304 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 03 October 2012 - 09:14

Marco jestem pelen szacunku, jak traktujesz ten lancuch niczym kobietke na stole do masowania :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#305 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 October 2012 - 11:54

Jak się w miarę systematycznie czyści osad, to tak na dobrą sprawę wystarczy sama szczotka bez pasty/płynu itp. do wyczyszczenia łańcucha. No ale żeby był błysk, to faktycznie trzeba użyć wspomagacza. O tyle tu jest to dobre, że smar wychodzi ze środka łańcucha razem ze startym metalem i nie jest w płynnej postaci, dzięki czemu zużyty można dość sprawnie i prosto wyczyścić. W przypadku smarów olejowych nie ma bata, żeby w środku łańcucha nie zostały resztki smaru połączonego ze startym metalem (i piachem/kurzem w przypadku eksploatacji w terenie). No chyba, że stosujemy płukankę, ale nawet przy szejkowaniu wymyć zgrzytający pył nie jest tak łatwo.

No i drobna uwaga - w odróżnieniu od Marco nie suszę suszarką, tylko daję czas na wpłynięcie smaru do środka pomiędzy sworznie łańcucha i naturalnego odparowania, później daję drugą warstwę. No ale używam kilku (na ogół 3) łańcuchów na zmianę, więc ten wyczyszczony na ogół trafia na półkę, a z półki na rower idzie kolejny łańcuch. No i czyszczenie raczej szczotką na rowerze, bez rozpinania, jak już powinien być wyczyszczony dokładnie to jest rozpinany, czyszczony, smarowany i odkładany do kolejnego użycia.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#306 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 03 October 2012 - 12:03

Marco jestem pelen szacunku, jak traktujesz ten lancuch niczym kobietke na stole do masowania

A na końcu j*b na stół :mrgreen:

Skoro z czyszczeniem nie ma problemu, i zajmuje ono tylko/aż 10 minut to trzeba będzie się odważyć i spróbować. A jak z wydajnością Squirta?

#307 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 03 October 2012 - 13:07

U mnie rohloff daje radę dłużej niż Squirt. Testowane na przełaju. W szosie nie miałem okazji.

#308 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 03 October 2012 - 14:29

No i drobna uwaga - w odróżnieniu od Marco nie suszę suszarką, tylko daję czas na wpłynięcie smaru do środka pomiędzy sworznie łańcucha i naturalnego odparowania, później daję drugą warstwę.

U mnie lezy na stole jakis czas zanim wplynie, dopiero pozniej susze, inaczej film bylby zbyt dlugi ;-)

Ps; krzysztof1985 :lol:

#309 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Posted 03 October 2012 - 14:35

Ciekawy ten squirt, dużo pozytywnych opinii zobaczymy jak w praktyce,
właśnie sobie zamówiłem.
Smary stosunkowo nie drogie jeśli nie spełni moich oczekiwań będę próbował
motocyklowy podany przez SPIKE.

Miał ktos do czynienia z pedrosem ice wax 2.0?

#310 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 October 2012 - 14:53

U mnie rohloff daje radę dłużej niż Squirt. Testowane na przełaju. W szosie nie miałem okazji.

- tak, zgadzam się. Jest wydajniejszy, na dłużej starcza - jak dla mnie jest najlepszym smarem "olejowym" i gdyby nie to, że starty metal z olejem (plus kurz) brudzi tak, że ciężko to usunąć, to nie szukałbym alternatywy. No i niestety pozbyć się piachu/kurzu ze środka łańcucha smarowanego rolhoffem jest o wiele trudniej - przy squircie mam wrażenie, że pył/kurz jest wiązany smarem i wyrzucany na zewnątrz w postaci tej półtwardej mazi, którą można usunąć bez większego problemu. No chyba, że ktoś nonstop polewa toto kolejną warstwą squirta, zamiast usunąć widoczny nadmiar.

Wydajność buteleczki squirta jest całkiem spora, smaruję cztery rowery (dwa moje dość często, żony i córki rzadziej) i ciągle sporo w butelce.

Marco - jeśli leżakuje to i super, bo już myślałem że osuszasz w tempie przyspieszonym, żeby się w 5 minutach zmieścić ;-)

Motocyklowe już sobie daruję - mam wrażenie, że są faktycznie robione pod motocykle, a nie pod rowery. Niby niewielka różnica, ale ma znaczenie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#311 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 03 October 2012 - 15:55

No chyba, że ktoś nonstop polewa toto kolejną warstwą squirta, zamiast usunąć widoczny nadmiar.

Tez nie byloby zadnego problemu z wyczyszczeniem takiego lancucha .

Marco - jeśli leżakuje to i super, bo już myślałem że osuszasz w tempie przyspieszonym, żeby się w 5 minutach zmieścić ;-)

zeby nie tracic czasu na wrzucanie filmu na youtube, bo na to tez trzeba miec czas, wole cos przy rowrze porobic czy tez pojezdzic , internet to przewaznie strata czasu ;-)

#312 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 03 October 2012 - 18:28

Rany Marco_ że te ci się tak chce. Mam kilka zastrzeżeń co do twojego smarowania i suszenia. Po 1. Nie wolno ponoć suszyć łańcucha suszarką, a po 2 taki sposób smarowania nie jest najlepszy. Co do czyszczenia to wyszejkuje taki łańcuch w benzynie albo wyczyszcze w taki sposób jak ty w wannie cifem i szczotką. Po tym wszystkim kilka razy przeciągne lancuch przez sucha scierke i lancuch bedzie suchy, ze nawet po kilku godzinach rdza sie na nim nie pojawi. Po przetarciu szmatka zaloze go na rower, a butelke ze squirtem potrząsne i zostawie ją na 15min zeby troche zgestnial i po tym czasie biore sie za dokladne smarowania kropelke na ogniwo, pozniej przekrecam kilka razy korba i zostawiam na noc zeby sobie wysechl, a po kazdej jezdzie przecieram lancuch recznikiem papierowym.

Co do twojego smarowania robisz to niedokladnie bo od razu po wstrzasnieciu butelki smar jest bardzo rzadki i mozna go niezle napaprac. Poza tym takim sposobem w jednym miejscu poleci duzo smaru, a w drugim malo. Najgorsze jest to, ze takim smarowaniem boki lancucha beda tez posmarowe przez co lancuch bedzie sie niepotrzebnie brudzil na bokach, a po kropelce na ogniwo boki pozostana czysciutkie :) Spróbuj tak jak ci mowię :)

#313 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądRawicz

Posted 03 October 2012 - 19:06

gdzie w PL można kupić Squirt'a?
edit: jest na allegro, źle wpisywałem nazwe: Squirtlube

#314 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 03 October 2012 - 19:08

ano widzisz Julkos, kazdy moze miec swoje zdanie ,ale nie kazdy ten sposob wyprobowal.
Smar nalozony na goraco trzyma o wiele dluzej, sposob ten wymyslil pewien kolega z niemieckiego forum i dzieki mu wielkie za to . Lancuch czyszcze i smaruje w ten sposob od dobrego roku czasu ,przejezdzilem cala zime i szczerze mowiac nie zamierzam niczego wiecej zmieniac bo jestem bardzo zadowolony :-)

#315 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 03 October 2012 - 19:38

no to teraz ciekaw jestem , Castrol czy squirt :mrgreen:

Jak sie jakaś grupka pare osób szosowców zbierze , czy też w przełaju, to moge wysłać jedną tube oleju na testy , pokryć tylko koszty wysyłki trzeba, tak mysle 11 zł paczke,
Moze Malik "' albo kto inny, ale tak aby było pare osob a nie jeden ;-)

Jesli sie dogadacie to pisać na Pw , im większa grupa tym lepiej.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#316 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 03 October 2012 - 19:49

ten ktos testowal ?

#317 szosowaszosa

szosowaszosa
  • Użytkownik
  • 107 posts
  • Skąddolnośląskie stepy

Posted 25 October 2012 - 06:22

Wiecie co - od kiedy używam Prolinka - nie patrze na żadne Finish Line'y i Rohloffy etc. Przy czym Rohloff faktycznie był super, ale łapał brud jak wściekły. Prolink używam do szosy i do błotnego roweru - w obu działa super, łapanie syfu minimalne, napęd pracuje super cicho. Cena też nie jest porażająca, więc polecam go innym. I więcej z Was go zacznie używać, tym szybciej skończy się rozwijanie tego wątku ;)

Pozdrawiam
LA

#318 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 25 October 2012 - 09:01

mialem cos napisac w temacie, ale pomine bo juz swoj smar znalazlem ;)

#319 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 25 October 2012 - 10:26

mialem cos napisac w temacie, ale pomine bo juz swoj smar znalazlem ;)

Wow! Niesamowicie wiele wniosłeś swoją wypowiedzią do tematu ...
To może chociaż napisz co to za 'swoj smar', bo domyślam się, że to nie byle co i pewnie niejednemu się taka wiedza przyda.
Czyżby Squirt?

#320 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 25 October 2012 - 13:29

Wysłany: Dzisiaj 11:26
Użytkownik travisb został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij Tutaj żeby zobaczyć jego post.
Kliknij Tutaj żeby przejść do swojej listy ignorowanych

Ps; Owszem SQUIRT .

Reply to this topic