Jump to content

Photo

Smar do Łańcucha

2121 replies to this topic

#601 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 16 July 2014 - 10:10

Koroliow - ale to był rower mtb, kolarzówka jest prawie czysta !! - będą fotki. :P

Nigdy jeszcze nie czyściłem w kolarzówce napędu, tylko smarowanie i po pierwszej jeździe przetarcie szmatą.

Zrobię fotki nieczyszczonego od 14 000 km napędu. :)

Kolarzówka jeździ na 3 łańcuchach rotacyjnie, zresztą jak każdy mój rower.

A zimówkę to zalewam (dosłownie)  pilarolem, po każdej "mokrej" jeździe, rower- zimówka zawsze stoi na folii, bo cały garaż by pływał w oleju.    :P

luki99

Twoje 40 minut plus moje 3 minuty (smarowanie napędu) to często mój cały trening  :) - nie mam za dużo czasu.

P.S.

Przyjdzie jesień/zima to dopiero zobaczycie zdjęcia zimówki (kasety). :P

#602 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądKaszuby

Posted 16 July 2014 - 10:16

Mam takie samo zdanie... po testach wielu wynalazków (rohloff, Squirt Lube, shimano, jakis motorex) wracam do pierwszego smaru jaki kiedykolwiek kupiłem, czyli czerwonego Finish Line'a.

Można wiedzieć co ci nie odpowiadało w Squirt Lube?

#603 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 16 July 2014 - 14:28

Dla Rohloffa 500 km w szosówce, zwłaszcza po suchym, to pestka. Często na jednym smarowaniu przejeżdżałem ponad 1000 km. 

W szosówce łańcuch jednak płuczę w benzynie co każde smarowanie, a zęby kasety i korby po prostu skrobię śrubokrętem z zaschniętego smaru i przetrę szmatą.

W góralu stosuję takie same podejście jak System w zimówce. Łańcuchy tylko smaruję, zwykle czym popadnie (olej silnikowy, Brunox Top kett, olej do pił). W zimie prawie po każdej jeździe. 

Też nie mam za wiele czasu i moje wyjazdy zwykle trwają nie więcej jak półtorej godziny.

#604 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 16 July 2014 - 15:33

Koroliow, Squirt jest dobry na czysty łańcuch po szejku. Wtedy owszem jest czysty i cichy.. do jakichś 100km, może nawet mniej. Potem nakładając kolejne smarowania wosk wysycha, robi się jakby skorupka, kruszy się, ciężko się tego pozbyć. Owszem napęd jest w miarę czysty, brud z ręki można spłukać samą ciepłą wodą, ale kultura pracy w porównaniu do rohloffa jest dużo gorsza. Ten natomiast łapie brud niesamowicie. Finish line jest po środku.

#605 gello1

gello1
  • Użytkownik
  • 150 posts
  • SkądLublin/Kraśniczyn

Posted 16 July 2014 - 15:49

Coś kolego z tym squirtem mieszasz. Jak robię to tak przed następnym smarowanie przecieram łańcuch wilgotną gąbką Abu pozbyć się zużytego squirta który wydostal się z rolek a jednocześnie wodą z gąbki bardzo dobrze penetruje. A squirt jest na bazie wody a sam w sobie jest gęsty. Więc taki wilgotny łańcuch zakrapiany squirtem super wnika między rolki. Po wyschnięciu nawet nie wycieram. I robię spokojnie 150km. I to wszystko w rowerze mtb. Ostatnio jechałem w ulewe 40km. Po powrocie nic nie miałem suchego w butach chlupalo a łańcuch nie stracił smarowania i nie skrzeczal od piasku. Wystarczyło przemyc gąbką z płynem do naczyń i odrazu zakropic.

#606 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 04 August 2014 - 14:34

Czy używał ktoś TF2 PLUS firmy Weldtite? Ostatnio miałem rohloffa ale coś nie do końca przekonałem się do niego. Niby bardzo długo wytrzymuje ale strasznie zbiera brud co pewnie ma wpływ na żywotność napędu

#607 Garyf

Garyf
  • Użytkownik
  • 72 posts
  • SkądRzeszów

Posted 05 August 2014 - 20:34

Ja uzylem w kolarce shimano ptfe lube , jak mialem koronki i blat czysty tak teraz mega syf jest ... czym zmywać resztki smaru na blacie i koronkach ?

[Szosa] Kelly's URC 5.0 2015 r.

[MTB] Kelly's GATE 5.0 2015 r.

www.easyapartamenty.pl

FB/easyapartamenty

#608 dawit

dawit
  • Użytkownik
  • 72 posts
  • Skądstamtąd

Posted 05 August 2014 - 20:40

Ja używam PTFE Shimanowskiego (niebieski) i nigdy nie miałem czystszego napędu napewno nie przy Rohloffie. Garyf, spróbuj umyć dokładnie napęd i łańcuch i po wysuszeniu nanieść na łańcuch a przed jazdą zetrzeć nadmiar. Jak dla mnie bardzo dobry smar na suche do szosy.

#609 Garyf

Garyf
  • Użytkownik
  • 72 posts
  • SkądRzeszów

Posted 05 August 2014 - 20:46

No wlasnie na smarowalem i nie ściągnąłem go tylko pojechałem w trase...az nogi mialem uwalone :) człowiek uczy sie na błędach ;)

[Szosa] Kelly's URC 5.0 2015 r.

[MTB] Kelly's GATE 5.0 2015 r.

www.easyapartamenty.pl

FB/easyapartamenty

#610 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądLublin

Posted 06 September 2014 - 11:06

Kupiłem motorex, ponoć miało być podobnie z czystością jak na finish line, ale co to za DZIADOSTWO!!!, równie dobrze mógłbym sobie łańcuch posmarować olejem silnikowym i miałbym taki sam syf na łańcuchu.

#611 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 06 September 2014 - 11:27

Teraz testuje Muc-Off Ceramic Dry i Wet Lube. Zachęciło mnie to, że mają fajny środek do czyszczenia roweru (nakłada się na ramę, napęd i po 3 minutach spłukuje wodą, czyści do nowego, cud, miód i orzeszki). Wracając do smarów - Wet wytrzymuje w deszczowych warunkach całkiem długo, te 200km do pisku z łańcucha. Na początku brudzi jak cholera, ale po przetarciu napędu po każdej jeździe za 2-3 razem daje się to ogarnąć. Dry nie testowałem jeszcze, ale może być tak, jak w przypadku Motorexa - okaże się bardziej uniwersalny od Wet. Niezłym bajerem jest to, że smar ładnie pachnie i w gratisie dają 2 naklejki oraz lampkę UV, bo smar świeci zielenią. Wg. producenta, aby ocenić, czy jest równe nałożony na każde ogniwo, itp.

#612 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 14 September 2014 - 21:23

Co to za cudo do czyszczenia roweru. Możesz dać jakieś namiary? pozdr

#613 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 15 September 2014 - 04:43

Muc Off Cleaner - http://rowerowysklep...l-o_l_5879.html

#614 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 15 September 2014 - 20:49

Dzięki. Cena przesyłki chora. Pozostaję przy płynie do mycia silników K2. Używam już dość długo i nie zauważyłem żadnych skutków negatywnych. pozdr

#615 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 16 September 2014 - 06:59

Z ciekawości, po ile sobie liczą za tą przyjemność? Zamawiałem MucOff'a ze 3 lata temu w Chainreactioncycles razem z ramą i innymi duperelami, gdy nie był popularny w Polsce.

#616 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 16 September 2014 - 07:36

35z plus przesyłka 20z. Pozdr

#617 Road Rookie

Road Rookie
  • Użytkownik
  • 22 posts

Posted 16 September 2014 - 17:01

20zł to chyba raczej taki standardowy koszt przesyłki, trudno oczekiwać od sprzedawcy, by wysyłał za darmo towar o wartości zbliżonej do ceny przesyłki ;)

#618 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,219 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 September 2014 - 17:04

Na przesyłce zarabia z 10zł ;)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#619 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 16 September 2014 - 18:47

Może i 20 zł to standardowa cena za przesyłkę ale chyba za 5 kg wagi.

Trzepak 

"MAMIL"

#620 Road Rookie

Road Rookie
  • Użytkownik
  • 22 posts

Posted 16 September 2014 - 19:06

Wszystko zależy od firmy kurierskiej i zakontraktowanych stawek, ale tak, macie rację - mogłoby być zdecydowanie taniej.

Reply to this topic