Smar do Łańcucha
Napisano 19 lipiec 2011 - 23:46
carloss to jest tak: posmaruj łańcuch oliwą maszynową np, jedź dajmy na to wyścig/maraton w ulewnym deszczu. Jak pada non stop to ok, ale niech przestanie (łańcuch przeschnie) to będziesz woził następnym razem w kieszonce stopery.
Napisano 20 lipiec 2011 - 01:12
Napisano 20 lipiec 2011 - 05:04
sprzedajacy ustala warunki a nie kupujący , a kupujacy ma prawo wyboru, a bez kasy nie może towar wyjść ze sklepu, proste zasady są zawsze skuteczne bo nie ma problemów .
To tak nawiasem odpowiedzi co do wysyłki towaru za ok 400 zł !!!!!!!!!!!!
Z tym sie akurat zgodze ze sprzedajacy ustalal , zreszta pewnie na swoja niekorzysc , czego zrozumiec nie moge , bo jakos wszytkie inne normalnie prosperujace sklepy wysylaja towar za pobraniem i nie maja z tym problemow .
W zasadzei to kazdy jeden polski sklep tak robi , nie spotkalem sie jeszcze z takim ktory by nie wysylal towaru za pobraniem , nawet na allegro zamawialem rowniez nie raz za tzw; pobraniem.. , dogadujac sie wczesniej z gosciem na gadu lub przez email , takze nie wiem jaki tam miales z tym problem i w sumie mnie to juz nie interesuje
Ps; Uwierz mi ze kupujacy ustala zawsze warunki , z tego wzgledu ze ma mozliwosc kupienia towaru w zasadzie wszedzie .. to raczej sprzedawca powinien starac sie o jak najwieksza rzesze klientow , bo jak tak zacznie robic to w przyszlosci moze ich stracic wiecej ....
Towar zamawialem przykladowo z Warszawy na 2500 zloty i nikt mi nie robil l`aski z wyslaniem za tzw; pobraniem .
Mylisz po prostu pojecia , "klient nasz pan" a nie odwrotnie , zawsze tak bylo i tego nie zmienisz .
Jak bys chcial dalej ciagnac ten temat , to na priv , bo nie ma sensu tutaj robic topic`u ... a tak poza tym to mysle ze nie mam do Ciebie o to zalu , olej kupilem gdzie indziej w dodatku chyba nawet taniej . (tak tylko o tym wspomnialem , bo mi sie przypomnialao , to bylo zreszta jak pewnie pamietasz rok temu , takze nie zrozum tego zle , nie napisalem tego w celu zeby sie tu z Toba o co kolwiek "klocic" , wspomnialem przy okazji o tym ..., i w sumie to mogles wyslac ten olej , na pewno niczego bys na tym nie stracil )
Napisano 20 lipiec 2011 - 08:10
nie ma co sie roztkliwiać tylko lać i jeździć.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 20 lipiec 2011 - 09:12
Marco - każda firma ma swoje zasady , jakby nie było zasad to powstał by chaos i są bogaci i biedniejsi.
nie ma co sie roztkliwiać tylko lać i jeździć.
Tez tak mysle , tym bardziej ze styknie mi tego oleju na ladnych pare lat
pozdro ...
Ps; W razie jakbys prezmyslal i jednak kiedys wysylal towar za pobraniem to daj znac , bo taka forma platnosci odpowiada mi najbardziej .
Napisano 20 lipiec 2011 - 10:15
Wielka filozofia czym smarować łańcuch. Nie wierzę, że smar/olej ze sklepu rowerowego jest wiele lepszy od np. klasycznej oliwy technicznej lub oleju lnianego. Stosuje takie juz od jakiegoś czasu i to nie tylko do łańcucha lecz do bardziej skomplikowanych urzadzeń i wszystko jest lux. Wazne zeby to był olej/oliwa a nie smar bo jest za gęsty bo wowczas nie ma właściwości penetrujących. Nie moze tez byc za rzadki bo wycieknie i co najwazniejsze to nie mieszać. Stosowac jeden na czysty łańcuch.
Owszem , smarowanie lancucha odpowiednim olejem jest wielka filozfia i to co za tym "idzie " .... olej olejowi nie jest rowny i jest ich bardzo wiele , nie wielu jest jednak jak widac takich ktorym chce sie co kolwiek sprawdzic i traktuja kazdy jeden olej na rowni z innym .
#47 Gosc_intel action_*
Napisano 20 lipiec 2011 - 10:52
Napisano 06 wrzesień 2011 - 08:23
Napisano 06 wrzesień 2011 - 10:56
Ps; Z dostepnoscia ? :-) ... ► prosze bardzo , bez zadnej łaski kiedy chcesz i w sumie ile chcesz - http://www.centrumro...ml/Produkt.aspx
#52 Gosc_riczi011_*
Napisano 09 wrzesień 2011 - 17:46
Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:22
Po za tym nie znam lepszego oleju ktorego tak latwo mozna by z lancucha szczyscic , trzeba wiedziec po prostu jak :] a czytajac to co napisales to mam wrazenie ze go w zyciu nie uyzwales , bo to sie kompletnie nie zgadza co napisales i tylko mozesz wprowadzic innych w blad , bo to jest najlepszy olej .
Jedno co mi na mysl do glowy pryzchodzi to , to ze go za duzo dawales na lancuch .
Ps; Ten olej nawet schodzi z latwoscia z lancucha pod goraca woda z plynem do mycia naczyn !!!
Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:39
Jedno co mi na mysl do glowy pryzchodzi to , to ze go za duzo dawales na lancuch .
I dodatkowo nie wytarł przed i po pierwszej jeździe.
Olej jest naprawdę bardzo dobry i rzeczywiście łatwo zmywalny - czy to szczoteczką, czy przy minutce szejkowania w benzynie albo wd40(do tego mam dostęp za free). Po szejku szmatka i łańcuch srebrniutki aż miło
Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:47
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:48
Gdy przerzuciłem się na rower CX i trochę mniej sterylne warunki to Rohloff poległ. Może na zawodach, gdzie estetyka napędu ma marginalne znaczenie, czas przygotowania i tak jest wliczony jako konieczność a plusy trwałości Rohloffa w mokrych warunkach przesłaniają powyższe wady to zastosowanie tego oleju ma sens.
Dla mnie już nie. Motorex daje mi czysty napęd (w porównaniu do Rohloffa) w ciężkich warunkach, szybkie smarowanie (ok. 10 minut i jazda), szybkie czyszczenie (odtłuszczacz Bike Shit Cleaner + Karcher). W zasadzie po zrezygnowania z Rohloffa nie potrzebuje już spinki do łańcucha, w rowerze CX. Dla mnie to dość wymowny fakt.
Rohloffa używam do oliwienia manetek, sworzni przerzutki i pivotów canti. W tym jest ok.