Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szosa Na Ustawki, Treningi I Turystyki Do 20K

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 górnik

górnik
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 26 luty 2025 - 12:40

Waga: ok. 70 kg

Wzrost: ok. 180 cm

Cena: do 20k (wliczamy rabat w sklepie)

Zastosowania:

• treningi po górkach i po płaskim
  • dłuższe wypady
  • ustawki
  • wyścigi typu klasyki (TDPA, Klasyk Ropczycki, J-Labs, itd.)

Mam zarezerwowaną Orbeę M30 (2024) na mechanicznej 105 i aluminiowych kołach. Okazało się, że mogą ściągnąć wyższe modele. I tu mam do wyboru:

• M30i - to samo, tylko z elektroniczną 105
  • M35i - dodatkowo karbonowe koła i kierownica bez wzniosu
  • M20iTeam - chyba jak wyżej, tylko elektroniczna Ultegra

Czym się różni elektroniczna Ultegra od 105 oprócz wagi? Podobno Ultegra zmienia biegi trochę szybciej, a czy różnica jest znacząca? Czy są jeszcze jakieś inne różnice? Ultegra ma przyciski funkcyjne, 105 nie ma, jednak nie miałem wcześniej styczności z elektronicznymi przerzutkami i nie wiem, czy to przydatny bajer.

Automatyczna synchronizacja przerzutek - czy zarówno 105 i Ultegra mają to samo i czy są różnice?

Kolejna kwestia to koła. Czy te, które są w M35i, są lepsze od polskich typu Evanlite / NoLimited, czyli czy jest sens dołożyć do M35i, czy brać M30i i potem zrobić upgrade?

Od razu zapytam o opony - zależy mi na przyczepności.

Wszystkie te rowery są na cięższej ramie OMR. Coś pewnie ugram na wadze, biorąc Ultegrę (M20iTeam) choć zastanawiam się, na ile to ma sens. Zależy mi na wadze z tego względu, że będzie dużo wspinaczki.

A i jeszcze odnośnie kierownicy, bo ten temat się pojawił. Mogą przełożyć ze wzniosem. Ale to się chyba robi podczas fittingu, czego potrzebuję. W przyszłości można włożyć karbonową spłaszczoną kierownicę?

BTW który kolor wam się najbardziej podoba? Jest niebieski, ale czarny/biały bardziej uniwersalny, by dopasować do stroju (np. u mnie niebieski nie pasuje, bo strój kolor zielony, czarny, biały, ale dla amatora to ma małe znaczenie?)

#2 Pyra

Pyra
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 26 luty 2025 - 14:02

Ja w takim budżecie brałbym Van Rysela.

Rower szosowy Van Rysel RCR 105 DI2 12S z czujnikiem mocy VAN RYSEL | Decathlon

105 Di2, karbonowe koła i pomiar mocy, czego więcej chcieć?  :ph34r:  :ph34r:

#3 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 892 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 27 luty 2025 - 08:07

Jedynie kolor nudny, ale ogólnie Van Rysel w tym momencie ma naprawdę jeden z najlepszych stosunków cena do tego co otrzymujesz :)

#4 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 892 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 27 luty 2025 - 08:14

https://www.canyon.c...rahmengroesse=M

Też ciekawa opcja, a jest nawet poniżej budżetu. Obecnie jest promka i można dostać Ultimate CF SL 7 na elektrycznej 105 za 18 tys.

Co do szybkości Ultegra vs 105 - myślę ze nie zauważysz różnicy. Szczególnie ze nawet w najwolniejszym trybie biegi są zmieniane wystarczająco szybko. Największa różnica to jak zwykle jest waga - aczkolwiek nie jest to porażająca różnica - jak zyskasz na takim TDPA 5 sekund to będzie dobrze :)

#5 HSM

HSM
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 27 luty 2025 - 10:31

Ech Panowie...! Kolega górnik to zdaje się na konkurencyjnym rowerowym forum (pod innym nickiem) tę szosę od czerwca 2022 r. wybiera i wybrać nie może..., więc raczej przygotujcie popcorn i inne słone przekąski, bo to jest historia z długimi wywodami, pełna zwrotów akcji. A w tzw. międzyczasie kupował mtb, zmienia mtb, miotał się strasznie w tych rozkminach, co będzie lepsze i co wymienić w już kupionym doskonałym rowerze... że wielu wręcz zaczęło wątpić, czy poza sążnistymi wywodami na forum w ogóle jeździ na rowerze...

Kolego górnik - po prostu kup i nawijaj te kilometry... W sumie nie jest ważne, czy będzie to mechaniczna 105 czy elektroniczna ultegra. Na 100% ten wybór nie będzie Cię ograniczał w niczym na rowerze. Największym ograniczeniem jesteśmy zazwyczaj my sami, a nie sprzęt pod nami... Masz chęć i środki - wydaj je elektronikę i te karbonowe koła, wszak to jest hobby, więc wybory nie musisz na siłę szukać uzasadnienia. To ma wyłącznie sprawiać Ci przyjemność. Jak Ci coś nie przypasuje, najwyżej zmienisz na inne. Przecież już się zadeklarowałeś, że za rok podmianka na Defy albo Domane :-) 

#6 górnik

górnik
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 27 luty 2025 - 12:00

W takim razie biorę 105 Di2. Ultegra nie jest jakoś znacznie droższa, ale rowery na ultegrze już tak.

Pytanie miałem o koła i tak sobie porównałem

Chyba zakończy się na M35i. Tylko znowu popsuli mi wybór. Są 2 kolory dostępne - niebieski i czarny. Niebieski mi się podoba, natomiast nie pasuje do stroju (gdzie dominuje zielony, grafitowy i biały), to tak w kontekście wyścigów, bo na treningi i ustawki można kupić inny. Kiedyś była zasada, że szosa powinna być czarna? Ale to już nieaktualne. Ciekawy jestem waszych preferencji i którą odsprzedam bez problemu przy ewentualnej zmianie roweru.

Załączony plik  wybor.jpg   510,29 KB   7 Ilość pobrań

W każdym razie kończymy temat na zakupie tej szosy.

#7 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 253 postów

Napisano wczoraj, 06:09

Jak dla Ciebie to tam mechaniczna 105 wystarczy, największą różnicą moim zdaniem między Ultegrą a 105 są te guziki funkcyjne, druga to przednia przerzutka  i jej wygląd,  trzecia różnica to kaseta hiperglide .  Kasetę można sobie zawsze wymienić. 

Dodaj odpowiedź