Waga: ok. 70 kg
Wzrost: ok. 180 cm
Cena: do 20k (wliczamy rabat w sklepie)
Zastosowania:
- treningi po górkach i po płaskim
- dłuższe wypady
- ustawki
- wyścigi typu klasyki (TDPA, Klasyk Ropczycki, J-Labs, itd.)
Mam zarezerwowaną Orbeę M30 (2024) na mechanicznej 105 i aluminiowych kołach. Okazało się, że mogą ściągnąć wyższe modele. I tu mam do wyboru:
- M30i - to samo, tylko z elektroniczną 105
- M35i - dodatkowo karbonowe koła i kierownica bez wzniosu
- M20iTeam - chyba jak wyżej, tylko elektroniczna Ultegra
Czym się różni elektroniczna Ultegra od 105 oprócz wagi? Podobno Ultegra zmienia biegi trochę szybciej, a czy różnica jest znacząca? Czy są jeszcze jakieś inne różnice? Ultegra ma przyciski funkcyjne, 105 nie ma, jednak nie miałem wcześniej styczności z elektronicznymi przerzutkami i nie wiem, czy to przydatny bajer.
Automatyczna synchronizacja przerzutek - czy zarówno 105 i Ultegra mają to samo i czy są różnice?
Kolejna kwestia to koła. Czy te, które są w M35i, są lepsze od polskich typu Evanlite / NoLimited, czyli czy jest sens dołożyć do M35i, czy brać M30i i potem zrobić upgrade?
Od razu zapytam o opony - zależy mi na przyczepności.
Wszystkie te rowery są na cięższej ramie OMR. Coś pewnie ugram na wadze, biorąc Ultegrę (M20iTeam) choć zastanawiam się, na ile to ma sens. Zależy mi na wadze z tego względu, że będzie dużo wspinaczki.
A i jeszcze odnośnie kierownicy, bo ten temat się pojawił. Mogą przełożyć ze wzniosem. Ale to się chyba robi podczas fittingu, czego potrzebuję. W przyszłości można włożyć karbonową spłaszczoną kierownicę?
BTW który kolor wam się najbardziej podoba? Jest niebieski, ale czarny/biały bardziej uniwersalny, by dopasować do stroju (np. u mnie niebieski nie pasuje, bo strój kolor zielony, czarny, biały, ale dla amatora to ma małe znaczenie?)