Nie dam rady, młody startuje o 11:30. Next time, chyba że złapiemy się potem w Kampinosie. Jak dojadę do Puszczy to dam znaka.

Babice, Leszno, Kampinos, Sochaczew, Błonie i okolice
Napisano 03 grudzień 2015 - 20:29
Kolarska Grupa Starobabicka https://www.facebook...63891703704377/
Napisano 03 grudzień 2015 - 23:37
Czy jest ktoś z naszej grupy kto ma fulla lub takowego ujeżdżał i może się wypowiedzieć o wadach i zaletach takowego vs hardtail? Chcę sobie kupić coś do jazdy off-roadem i nie wiem na co się zdecydować. Ale nie do żadnego ścigania tylko do jazdy ocenianej nie w sekundach różnicy tylko bananach na gębie. Ostatnio pojawiają się fajne tereny, przygotowane z myślą o MTB. Na razie głównie u Czechów i Słowaków ale to i do nas przyjdzie. Na majówkę zapewne pojadę w moje ulubione Jesioniki gdzie pohasamy na szosie ale w tym rejonie otworzyli też coś takiego:
http://www.rychlebskiesciezki.pl/pl/
Napisano 04 grudzień 2015 - 00:57
Jajacek, na takie ścieżki to full będzie pasował. Co innego gdybyś chciał coś podjeżdżać lub kręcić po względnie płaskim.
Tu masz link do małego porównania. Pewnie jak poszukasz w sieci to znajdziesz wiele podobnych.
Napisano 04 grudzień 2015 - 01:21
palli, dnia 03 Gru 2015 - 23:57, napisał:
Jajacek, na takie ścieżki to full będzie pasował. Co innego gdybyś chciał coś podjeżdżać lub kręcić po względnie płaskim.
Tu masz link do małego porównania. Pewnie jak poszukasz w sieci to znajdziesz wiele podobnych.
Dzięki za link. W sieci jest mnóstwo info i mnóstwo przeciwstawnych opinii. Dlatego zależało mi na opinii żywego człowieka jeżdżącego np. po Kampinosie a nie sponsorowanego artykułu. Najlepiej w średnim wieku, który ceni komfort ponad szybkość. Po za tym polskie i np. amerykańskie czy australijskie realia się znacznie różnią. Na razie mam jedną taką opinię, którą sobie cenię, właściciela sklepu ze Specami. Mówi że jak ma pojechać do Kampinosu to wybiera fulla XC, Epica. Jak ma pojechać w góry gdzie jest dużo zjazdów i podjazdów to Stumpjumper FSR. Na hardtailu w ogóle nie jeździ. Z tym że są to bardzo drogie rowery i jeszcze dochodzi koszt ich utrzymania związany z przeglądami hydrauliki. Nie jestem w stanie kupić kilku różnych rowerów tego typu. Ogólnie spora jak dla mnie inwestycja i chciałbym być pewien że zrobię dobry wybór. Już kupiłem jednego hardtaila MTB, 29-era i był to zły wybór. Na szczęście był to bardzo tani rower i na pewno na nim nie stracę. Ale koła 29 są za duże i niezwrotne w lesie. Więc koła na pewno mniejsze, 26 albo 27,5 (650). Teraz tylko kwestia czy taniej i mniej komfortowo hardtail (i na jakim widelcu) czy drożej i bardziej komfortowo full (i na jakim zawieszeniu).
Napisano 04 grudzień 2015 - 11:54
jajacek, dnia 04 Gru 2015 - 00:21, napisał:
Dzięki za link. W sieci jest mnóstwo info i mnóstwo przeciwstawnych opinii. Dlatego zależało mi na opinii żywego człowieka jeżdżącego np. po Kampinosie a nie sponsorowanego artykułu. Najlepiej w średnim wieku, który ceni komfort ponad szybkość. Po za tym polskie i np. amerykańskie czy australijskie realia się znacznie różnią. Na razie mam jedną taką opinię, którą sobie cenię, właściciela sklepu ze Specami. Mówi że jak ma pojechać do Kampinosu to wybiera fulla XC, Epica. Jak ma pojechać w góry gdzie jest dużo zjazdów i podjazdów to Stumpjumper FSR. Na hardtailu w ogóle nie jeździ. Z tym że są to bardzo drogie rowery i jeszcze dochodzi koszt ich utrzymania związany z przeglądami hydrauliki. Nie jestem w stanie kupić kilku różnych rowerów tego typu. Ogólnie spora jak dla mnie inwestycja i chciałbym być pewien że zrobię dobry wybór. Już kupiłem jednego hardtaila MTB, 29-era i był to zły wybór. Na szczęście był to bardzo tani rower i na pewno na nim nie stracę. Ale koła 29 są za duże i niezwrotne w lesie. Więc koła na pewno mniejsze, 26 albo 27,5 (650). Teraz tylko kwestia czy taniej i mniej komfortowo hardtail (i na jakim widelcu) czy drożej i bardziej komfortowo full (i na jakim zawieszeniu).
Jacek,
Sam jeżdże sporo na MTB, cały czas Kampinos i Mazowsze, rzadko kiedy góry. Niestety cały czas na 26", ale jeździłem na każdym formacie i osobiście przy wzroście 1,82m bez wątpienia wziąłbym 29".
Jeśli chodzi o dylemat full, czy ht, to w zależności od budżetu. Hardtail raczej będzie tańszy, a 29" na karbonowej sztywnej ramie zapewnia doskonały komfort nawet w usianym korzeniami Kampinosie. Znam jednak sporo osób w średnim wieku, które wolą jednak jeszcze większy komfort i amortyzację pod czterema literami. Jednocześnie kupując fulla w niewysokim przedziale cenowym na pewno będzie czuć ociężałość w porównaniu do hardtaila.
Jeżdżąc w górach mnie hard jak najbardziej wystarcza, choć brakuje mi większego koła i wiem doskonale, że na fullu na pewno lepiej by się zjeżdżało, ale potem przypominam sobie, że są jeszcze podjazdy
Osobiście wybierałbym bez wahania HT 29", skoro piszesz, że to spora inwestycja, to warto się zastanowić nad karbonem W ciekawego fulla pewnie będzie trzeba zainwestować więcej, a skoro najczęściej będziesz jeździł po Mazowszu, to nie jest to inwestycja obowiązkowa.
Na pewno powinieneś spróbować oba typy rowerów i nie oglądać się już na 26". Potem wybierz według własnego uznania.
Pozdrawiam!
Napisano 05 grudzień 2015 - 15:35
Napisano 05 grudzień 2015 - 22:23
Niestety była lipa. Młody był zakatarzony i jak ostro poszło to nie mógł oddychać i szybko mu prąd odcięło. Przyjechał gdzieś pod koniec stawki. Dwa tygodnie temu zdobył srebrny medal w Mistrzostwach Mazowsza w przełajach. Dzisiejsza trasa IMHO, niewiele z przełajami miała wspólnego. Po prostu trasa XC po muldach i zakrętach lasu bemowskiego. Bez charakterystycznych dla przełaju podbiegów, podjazdów i zjazdów.
Napisano 05 grudzień 2015 - 22:50
Napisano 06 grudzień 2015 - 13:06
Sent from my iPad using Tapatalk
Napisano 06 grudzień 2015 - 14:35
No więc wczoraj testowałem tego fulla:
http://www.specializ...r-comp-evo-650b
i zrobiłem na nim ok. 50 km w terenie mieszanym, głównie off-roadem. Muszę powiedzieć że jechało mi się z dużą przyjemnością. Różnica między fullem i hardtailem była szczególnie widoczna przy jeździe po korzeniach i w trakcie zjazdów. Natomiast nie specjalnie podobała mi się bardzo szeroka kierownica i stosunkowo wysoka pozycja ze względu na amor o wysokim skoku i kierownicę typu raiser bar. Świetną sprawą jest natomiast sztyca podsiodłowa typu dropper. Ma trzy pozycje regulowane manetką na kierownicy i sprężonym powietrzem w sztycy. Najwyższa pozycja na jazdę po płaskim, średnia w terenie i najniższa na zjazdach. Koła 650 też mi bardzo odpowiadały. Jechało mi się znacznie lepiej i zwrotniej niż na 29. Chcę jeszcze potestować Speca Epica żeby zobaczyć czy nie pasował by mi bardziej full bardziej wyścigowy. Ten Stumjumper FSR IMHO był trochę za mało agresywny.
Napisano 06 grudzień 2015 - 16:07
Jacek po co Ci mtb ??
- jano_3 lubi to
Dodaj odpowiedź