Skocz do zawartości

Zdjęcie

Centrowanie kół

49 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 sierpień 2012 - 22:18

Mała sztywność skrętna szprych cieniowanych i płaskich rzeczywiście jest sporym utrudnieniem, zarówno przy budowaniu koła, jak i przy rozbiórce (wymianie piasty/obręczy) lub centrowaniu po jakimś czasie. Szprychy DT Revolution podczas odkręcania nypli skręcały mi się nawet bardziej niż 180 st. Kilka pewnie nawet trwale się odkształciło, ale i tak zamontowałem je ponownie (ryzyk-fizyk). Do tej pory koło się trzyma. Na płaskich nigdy nie robiłem, ale tu przynajmniej widać odkształcenie.
Osobiście nie widzę potrzeby stosowania na gwincie szprychy środka zapobiegającego odkręceniu, ale może taki Loctite o najsłabszej sile wiązania dobrze sprawdziłby się w roli środka antykorozyjnego. A jak z tym olejem lnianym? Czy dobrze chroni nyple aluminiowe przed korozją i nie ma później problemów?

#42 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpień 2012 - 07:00

Chris, pytam o Superspoke nie o Mac, polecasz , a czy jeździsz ??? jeśli piszesz że są dobre ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#43 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 30 wrzesień 2012 - 21:45

Pisałem kiedyś o czarnym kluczu Park Tool'a (SW-40), że ciężko go zdjąć z nypla po obróceniu go. Już wiem dlaczego. Po prostu w moim egzemplarzu uchwyt był minimalnie krzywo przyspawany do samej części roboczej klucza i ładnie wchodził na nypel tylko w niektórych pozycjach. Ponieważ szprycha wychodzi z nypla minimalnie pod kątem, w trakcie obracania nypla zmienia się odległość uchwytu od szprychy, a w pewnych pozycjach w moim wręcz się o szprychę ten uchwyt klinował. Chwyciłem go w imadło i chciałem naprostować, stukając delikatnie młotkiem. Niestety uchwyt pękł (widać, że jest z hartowanej stali). A pewnie wystarczyło tylko podciąć trochę tą izolację (koszulkę termokurczliwą) nożykiem. Udało mi się przymocować go przy pomocy kawałków stalowej rurki z anteny radiowej zagniecionych na ułamanych końcach i taśmy izolacyjnej.

Gdyby ktoś miał podobny problem, to proszę zwrócić uwagę na ten uchwyt i ewentualnie wyciąć kawałek izolacji. W żadnym razie nie prostować, bo stal twarda i krucha.

#44 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 listopad 2012 - 21:48

U mnie był taki sam problem z tym kluczem, ale udało się go lekko dogiąć.

#45 Oweeen

Oweeen
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądZabrze

Napisano 27 kwiecień 2013 - 23:22

Czy do wycentrowania tylnego koła powinienem zdjąć wolnobieg, czy mogę go zostawić?

#46 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 28 kwiecień 2013 - 01:43

Wolnobieg może zostać, ale jeśli w tylnym kole jest jakaś pęknięta szprycha, to na 90 % będzie ona właśnie od strony wolnobiegu (zgodnie z Prawem Murphy'ego ;-) ). A do jej wymiany jest to konieczne.

#47 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 kwiecień 2013 - 12:54

Akurat na DS naciąg jest sporo większy więc logiczne, że tam szprychy strzelają częściej:)

#48 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 kwiecień 2013 - 13:12

A do jej wymiany jest to konieczne.

Mi się zdaje, że czasami będzie lepiej rozebrać wolnobieg zostawiając jego część nakręconą na piastę - bywają czasem tak mocno dokręcone do piasty, że prawie nic ich nie ruszy (w końcu ile pary w nogach tak mocno jest weń nakręcony). A w takiej rozebranej na kole konfiguracji chyba bez większego kłopotu wymieni się szprychę. No właśnie, chyba... Właśnie czeka mnie przeplatanie koła na piastę kasetową w mojej nowo budowanej przełajówce to dam znać czy i jak poszło wyciąganie szprych po rozbiórce wolnobiegu - a jak nie wyjdzie to trzeba będzie go jednak odkręcić... Więc tak czy siak najlepiej mi będzie go rozbebeszyć.
No a jak jest kaseta to sprawa jest prosta. Szczególnie typu Hyperglide (i podobne odpowiedniki innych firm). W Uniglide trzeba się jeszcze bawić dwoma bacikami.

A ten wolnobieg/kaseta w jaki sposób miałby przeszkadzać w centrowaniu? Troszkę technicznie pomyśleć. ;-)

#49 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2013 - 01:18

A ten wolnobieg/kaseta w jaki sposób miałby przeszkadzać w centrowaniu? Troszkę technicznie pomyśleć. ;-)

No tak, też się zastanawiałem, czy warto odpowiadać na takie banalne pytanie.

A jeśli chodzi o odkręcanie wolnobiegu, to ja mocuję klucz w imadle przykręconym do ciężkiego stołu warsztatowego i kręcę całym kołem obiema rękami. Zawsze puszczało. Choć czasem warto spryskać od wewnątrz jakimś odrdzewiaczem. Tylko że wtedy może on wypłukać smar z piasty, więc warto od razu tam potem zajrzeć i nasmarować.

Rozbiórka wolnobiegu do wymiany szprychy może być też ratunkiem, gdy nie mamy odpowiedniego klucza do zdjęcia całego wolnobiegu.

Jeszcze jedna wskazówka przy odkręcaniu wolnobiegu lub nakrętki kasety, gdy na kole mamy oponę i opieramy je o ziemię - dopompować oponę do maksymalnego ciśnienia i oprzeć koło w rogu pomieszczenia, aby przylegało także bokami do ścian lub jakiegoś mebla.

#50 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 01 maj 2013 - 23:31

Mi się zdaje, że czasami będzie lepiej rozebrać wolnobieg zostawiając jego część nakręconą na piastę

Sprawdzone dziś - i nic z tego. Dosłownie milimetrów brakło, by resztki wolnobiegu na kole nie przeszkadzały przy wkładaniu nowej szprychy... :roll: Czyli trzeba w całości odkręcać. Jednak kaseta to kaseta - zero bólu, chociaż odkręcanie UG za pomocą dwóch bacików też może być czasem kłopotem jak z wolnobiegiem - bo ostatnia zębatka jest na tyle mocno dokręcona ile pary w nogach miał najsilniejszy użytkownik roweru.

Odrdzewiacz przy odkręcaniu wolnobiegu to bardzo dobry pomysł, tak i dziś mnie uratował. Tylko jak nie mamy planu rozbierać go, a chcemy odkręcić i nic nie idzie to przy pryskaniu uważać, by nic do środka nie wpłynęło, bo wtedy nas czeka rozbiórka mechanizmu.

Dodaj odpowiedź