Jump to content

Photo

Koła gotowe firmowe

1149 replies to this topic

#581 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 25 July 2015 - 13:50

wiesz ile ważą Twoje obecne kola? podaj ich specyfikacje, jakby co polecałbym zapleść przód na lżejszej obręczy, tutaj odczujesz największe różnice, do tego dobre zwijane opony

jak dużo ważysz to kola z mala ilością szprych mogą sprawiać problemy

#582 Keram Niwtil

Keram Niwtil
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 26 July 2015 - 13:02

Witam. Po nieszczęśliwym spotkaniu z BMW moja szosa ze zdjecia dokonała żywota. Mialem na niej od 1,5 miesiąca Mavic Cosmic Elite s. Przednie koło szrot, tył do małej centry i sprawdzenia łożysk, generalnie wydaje się, że będzie ok. Teraz pytanie co robić z tym jednym kołem na stanie, dokupić przód ? chyba się nie kalkuluje? Zostawic z kasetą np. 11-23 na płaskie jazdy.
Myślałem o nowym secie i wpadły mi w oko fulcrum quattro za 250eur i campa zonda za 350eur. Te zondy to chyba w dobrej cenie z darmową przesyłką do PL?
Moja waga 85kg. Dopiero zaczynam przygodę z szosą po kilku sezonach na mtb w bikemaratonie.
ps. cosmic elite s kupiłem na kupkolo.cz za 8000kc, zondy są na bike-discount.de. Może gdzieś są lepsze ceny?
pozdrawiam
Marek

#583 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 posts
  • SkądKórnik

Posted 26 July 2015 - 14:09

http://www.bike24.de...,4,123,30;pgc=0

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

#584 Keram Niwtil

Keram Niwtil
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 26 July 2015 - 19:13

http://www.bike24.de...,4,123,30;pgc=0

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

Wielkie dzięki za namiar na sklep. Zawsze to 9 jurkow taniej (suma 341eur=ca.1425zł z przesyłką). U nas zondy wciąż trzymają cenę w okolicach 1800zl. Szkoda bo bym w kraju kupil, tak na wypadek ew. reklamacji jakby cos się z nimi złego działo. A czy polski przedstawiciel też może rozpatrzyć ew. reklamację, czy do Niemiec trzeba słać? Pozdrawiam. Marek

#585 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Posted 27 July 2015 - 20:27

Co sądzicie o najtańszych kołach od Shimano?
Wiem tylko tyle że są troche ciężkie i nie mają uszczelnień. 

Profil obręczy 24mm

http://rowertour.com...ola-szoswe.html

Profil obręczy 30mm

http://katalog.bikew..._30_r501_a_700c

Opyla sie dokładać i kupować z wyższą obręczą? Będzie to jakoś poprawiało aerodynamike ? Różnica 70zł więcej za obręcz wyższą do tego większa waga.

#586 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 July 2015 - 22:11

W aero nie wierz, to nie ta liga. Co najwyżej sztywność będzie nieco lepsza (choć nawet wersji 24-milimetrowej niczego nie brakuje).

Ogólnie za te pieniądze to wg mnie bardzo dobry wybór. Szału nie ma i być nie może, ale jak na tę cenę, wstydu nie ma.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#587 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 July 2015 - 22:30

Szprychy po 16zł nyple 8zł - tak było ze 3 lata temu.

#588 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Posted 27 July 2015 - 22:32

Bo właśnie tak zamierzam sobie je kupić bo chyba na moje treningi i wyścigi od czasu do czasu by starczyło zależy mi w sumie by szybko bicia i centry nie łapały a serwis to raczej powinien być łatwy jak kupie klucze o konusów i towot.

Tak ale chyba szprychy nie pękają szybko przy nich i nyple ? Moje przebiegi roczne nie przekraczają 5000km wiec moze na 2 lata by starczyły?

Edit:

Jeszcze coś takiego znalazłem

http://allegro.pl/sh...5568108507.html

Tu pewnie są uszczelniane łożyska ale ja i tak nie śmigam dużo po kałużach a co roku mam rozbierać te 501 więc chyba nie ma sensu dopłacać.

#589 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 July 2015 - 22:35

Szprychy po 16zł nyple 8zł - tak było ze 3 lata temu.

Nyple i szprychy od najtańszych modeli swobodnie zastąpisz dowolnym modelem przyzwoitej marki (ot choćby CNSpoke).

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#590 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 July 2015 - 05:28

Ale tam są chyba straightpull'e

#591 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 28 July 2015 - 07:14

Wielkie dzięki za namiar na sklep. Zawsze to 9 jurkow taniej (suma 341eur=ca.1425zł z przesyłką). U nas zondy wciąż trzymają cenę w okolicach 1800zl.

Hm, faktycznie, teraz 1799 w Wertykalu... strasznie kombinują, bo jeszcze pod koniec kwietnia płaciłem u nich 1429zł z przesyłką...

#592 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 28 July 2015 - 08:06

Ale tam są chyba straightpull'e

Są normalne, lekko aero.

#593 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 posts

Posted 28 July 2015 - 09:06

Wielkie dzięki za namiar na sklep. Zawsze to 9 jurkow taniej (suma 341eur=ca.1425zł z przesyłką). U nas zondy wciąż trzymają cenę w okolicach 1800zl. Szkoda bo bym w kraju kupil, tak na wypadek ew. reklamacji jakby cos się z nimi złego działo. A czy polski przedstawiciel też może rozpatrzyć ew. reklamację, czy do Niemiec trzeba słać? Pozdrawiam. Marek

Ja właśnie kupiłem Zondy w Hibike.com - 332 Eur z przesyłką (319+12). W weekend było jeszcze taniej w 4thebike.de - 299+15 EUR. Z gwarancją nie wiem jak jest do końca, ale jestem gotów zaryzykować, jak coś to serwis Campy mam 5 minut spacerkiem od domu (poprzednie Fulcrumy w MTB wytrzymały z 5 lat bez numerów, generalnie nie słyszałem o większych problemach z kółkami.

W Wertykalu dałoby się je wyrwać za ok. 1600 z tego co rozmawiałem z chłopakami - no ale to dalej prawie 20% drożej. 

#594 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 347 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 July 2015 - 09:10

Wertykał chyba sobie odbija wiosenną promocję :D

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#595 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 posts

Posted 28 July 2015 - 09:36

Nie wiem czy dla nich to i tak nie trochę margines działalności - w porównaniu do handlu rowerami i fittingu.

Ale nie tylko wertkal, inne sklepy mają podobne ceny, 1700 i lepiej. Racing 3 to podobno te same koła minus zaplot G3 - da się w .pl taniej znaleźć, ale już za granicą - na odwrót. 

#596 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 28 July 2015 - 10:39

Bo właśnie tak zamierzam sobie je kupić bo chyba na moje treningi i wyścigi od czasu do czasu by starczyło zależy mi w sumie by szybko bicia i centry nie łapały a serwis to raczej powinien być łatwy jak kupie klucze o konusów i towot.

Tak ale chyba szprychy nie pękają szybko przy nich i nyple ? Moje przebiegi roczne nie przekraczają 5000km wiec moze na 2 lata by starczyły?

Edit:

Jeszcze coś takiego znalazłem

http://allegro.pl/sh...5568108507.html

Tu pewnie są uszczelniane łożyska ale ja i tak nie śmigam dużo po kałużach a co roku mam rozbierać te 501 więc chyba nie ma sensu dopłacać.

Co do bicia bocznego osobiście uważam ze w kołach poniżej tysiąca nie ma czegoś takiego jak idealna centryczność. 

Obecnie mam aksiumy, łapią bicie ok 0.3mm, ale kompletnie się tym nie przejmuje bo wcześniej miałem koła na 32 szprychach też łapały bicie, jeszcze wczesniej na 36 tez łapały a jeszcze wczesniej na 36 i wysokim stożku i też było te ok 0.3mm a ktoś inny kupi dobre koła na 16 szprychach i założy do tandemu gdzie wytrzymają 150 kg. 

#597 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Posted 28 July 2015 - 11:02

No tak ale chyba nie masz takiego problemu przy hamowaniu że jak naciskasz klamke to czujesz że rower hamuje pulsacyjnie, raz wolniej raz szybciej? Wydaje mi sie że taki objaw jest spowodowany tym że właśnie moje stare koła składane mają dość dużą centre. Dlatego chce sobie kupić na próbe jakieś gotowe koła i ocenić ich jakość w stosunku do składanych. a pytam dlatego że cena 300zł za dwa koła dla mnie jest troche podejrzana że za taką kase to może sie toczyć :P

#598 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 28 July 2015 - 11:24

No tak ale chyba nie masz takiego problemu przy hamowaniu że jak naciskasz klamke to czujesz że rower hamuje pulsacyjnie, raz wolniej raz szybciej? Wydaje mi sie że taki objaw jest spowodowany tym że właśnie moje stare koła składane mają dość dużą centre. Dlatego chce sobie kupić na próbe jakieś gotowe koła i ocenić ich jakość w stosunku do składanych. a pytam dlatego że cena 300zł za dwa koła dla mnie jest troche podejrzana że za taką kase to może sie toczyć :P

Przy biciach rzędu 0.3mm oprócz naruszenia wrażliwości optycznej  wprawnego oka nie czuć żadnych innych  niedogodności,także spokojnie. Mówię tylko żebyś nie spodziewał się że te koła będą idealnie proste. 

#599 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 28 July 2015 - 13:54

Szarpanie przy hamowaniu to najczęściej skutek niechlujnie wykonanego łączenia lub miejscowego uszkodzenia obręczy (z powodu zaliczenia jakiejś dużej dziury w asfalcie na niskim ciśnieniu, zwykle z towarzyszącym "snakebitem"). Nierówność rzędu 0.3 mm nie ma na to praktycznie wpływu, jak napisał mój przedmówca.

#600 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 July 2015 - 15:25

Szarpanie przy hamowaniu to najczęściej skutek niechlujnie wykonanego łączenia lub miejscowego uszkodzenia obręczy (z powodu zaliczenia jakiejś dużej dziury w asfalcie na niskim ciśnieniu, zwykle z towarzyszącym "snakebitem"). Nierówność rzędu 0.3 mm nie ma na to praktycznie wpływu, jak napisał mój przedmówca.

Szarpanie to również efekt nierówno naprężonych szprych.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

Reply to this topic