Jump to content

Photo

Koła składane

1589 replies to this topic

#481 manczkin

manczkin
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądKraków

Posted 13 October 2013 - 15:54

Witam,

pozwolę sobie na małą autoreklamę. Nie ma już potrzeby kłopotać się z zamawianiem piast z bikehubstore, bo te same piasty można dostać w moim sklepie internetowym www.dandyhorsestore.com Na razie asortyment jest skromny, ale na wiosnę się poprawi - dojdą nowe modele piast, obręcze kinlin i całe koła. 

Mam nadzieję, że nie spadną na mnie za to gromy od adminów, bo post ten może być rozumiany nie tyle jako reklama, co podzielenie się dobrą wiadomością. 

Pozdrawiam

Jak już robisz reklamę to najpierw sprawdź czy strona działa

#482 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 13 October 2013 - 17:13

na tych obręczach od ponad 3 lat robie kółka  i sprowadzałem też , były nawet zamówienia przedsezonowe ogłaszane w promocji na forum, ktyo skorzystał ten miał  , piasty a'la bhs , czyli od Powerwaya mam od początku roku  u siebie np. 20/24 szosa , 6 zapadek, łożyska enduro ( ile tych piast  chcecie ?? ) , ale czemu raczej wszystkim robi sie na Novatecach ? a lepszej klasy na Dt ?.......ano......także ani nowina, ani sensacja, wystarczy poszukać i popytać co i jak , wszystko od dawna jest .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#483 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2013 - 09:45

Jak już robisz reklamę to najpierw sprawdź czy strona działa

Tobie nie działa?

na tych obręczach od ponad 3 lat robie kółka  i sprowadzałem też , były nawet zamówienia przedsezonowe ogłaszane w promocji na forum, ktyo skorzystał ten miał  , piasty a'la bhs , czyli od Powerwaya mam od początku roku  u siebie np. 20/24 szosa , 6 zapadek, łożyska enduro ( ile tych piast  chcecie ?? ) , ale czemu raczej wszystkim robi sie na Novatecach ? a lepszej klasy na Dt ?.......ano......także ani nowina, ani sensacja, wystarczy poszukać i popytać co i jak , wszystko od dawna jest .

Możesz wyjaśnić o co ci chodzi? Bo z kontekstu wypowiedzi trudno coś zrozumieć.

#484 manczkin

manczkin
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądKraków

Posted 15 October 2013 - 20:21

Tera już działa. Mam nadzieję, że sklep się rozwinie.

Interesują mnie np kinliny na szytki.

#485 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2013 - 21:26

Postaram się, aby znalazły się w wiosennej dostawie. Planuję zamówić XR-30-, XC-297 i TB-20.

#486 wieszak

wieszak
  • Użytkownik
  • 31 posts
  • SkądGliwice

Posted 16 October 2013 - 22:30

Witam szanowne grono. Jestem tutaj nowy, ale mam zamiar zabawić tu trochę ;-)

Wymyśliłem sobie taki zestaw i proszę o 'surową' ocenę:

obręcze Kinlin XR-200 przód 20H, tył 24H

piasty Novatec; przód A291, tył F482

szprychy MAC Aero 424

Koszt wyjdzie ok. 1 000zł.

Nyple Sapim Polyax

Mam całe 73kg a koła potrzebuję na podjazdy, konkretnie na czasówki pod górę, ale koła powinny też dać radę zjechać na dół ;-)

Wiem, że można lżej i lepiej ale nie mam doswiadczenia w kupowaniu zza granicy.

Czy na moją wagę taki zestaw wystarczy? albo czy da się zrobić lżejszy przy podobnym albo nieco większym budżecie?

Jestem otwarty na propozycje i oddaję się w Wasze doświadczone ręce

#487 manczkin

manczkin
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądKraków

Posted 18 October 2013 - 07:46

Postaram się, aby znalazły się w wiosennej dostawie. Planuję zamówić XR-30-, XC-297 i TB-20.

W takim razie do usłyszenia na wiosnę :) Będę składał nowe kółka i myślałem własnie o TB-20.

#488 smartboy

smartboy
  • Użytkownik
  • 84 posts

Posted 20 October 2013 - 10:05

Witam!

Będziecie się śmiali jakie ciężkie komponenty.... ważę 83kg

piasta przód: Shimano XT 150 gram, wytrzymała, dobre opinie więc do szosy wstawiłem

piasta tył: Novatec f472 400gram... kierowałem się stalowym bębenkiem i osią ze stali cro-mo

obręcze: Kinlin TB-25 438gram 32/32, pancerny stożek pod szytkę

szprychy przód - 32 szt DT Revolution radialnie

szprychy tył - 32 szt DT Alpine III na 2 krzyże

nyple mosiężne he he    

wszystkie szprychy z nyplami wyszły mi 425g 

Strasznie nie lubię odchudzać na kołach, mam bardzo łobuzerski styl jazdy po Warszawie, (krawężnik, dziura, szybko po torach) potrafiłem rozcentrować koło w rowerze trekkingowym więc nie wyobrażam sobie jazdy na 16 pocienianych szprychach

#489 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 October 2013 - 11:29

Na dniach zamawiam kolejne piasty Bitex i obręcze Kinlin. Jeśli ktoś ma jakieś konkretne zamówienia na szczególne modele, nietypowe warianty, proszę o kontakt na pw lub mailem dandyhorsestore małpa gmail.com

Pozdrawiam

#490 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 20 December 2013 - 15:17

Hej

Krótkie pytanko: czy istnieje jakaś metoda/kalkulator wyliczenia długości szprych pod piasty na proste główki szprych typu mavic, rigida itp.
Tutaj jest przykład moyeu-avant-rigida2.jpg

#491 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 20 December 2013 - 15:25

Tak, istnieje: wystarczy wykręcić jedną szprychę i zmierzyć jej długość z natury.

Wszelkie kalkulatory mają tutaj marne zastosowanie, bo nie znasz dokładnego położenia miejsca montażu szprych względem osi obrotu koła.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#492 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 20 December 2013 - 16:21

Ok, musze zadac inne pytanie, wtedy odp typu wyciag szpryche i zmierz nie beda mialy miejsca.

posiadajac piaste przod lub tyl typu mavic, rigida na proste szprychy do tego obrecz, czy mozna wyliczyc dl. Szprych za pomoca wzoru matematycznego, badz moze istnieja serwisowki do piast jakich szprych uzyc do zaplecenia?

#493 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 20 December 2013 - 19:16

Teoretycznie możesz próbować - to nic innego jak podstawowe wyliczenia trygonometryczne. Znasz odległość dwoch wierzchołkow od siebie (obwód koła), jesteś też w stanie ustalić względnie precyzyjnie położenie trzeciego wierzchołka (otwór na łeb szprychy). Reszta to już tylko średnio skomplikowana matematyka.

Problem w tym, że jeżeli nie zmierzysz wszystkiego idealnie precyzyjnie, całe obliczenia będą bezużyteczne. Nigdy nie masz też gwarancji, czy szprychy ułożą się dokładnie tak jak chcesz - wystarczy, żeby na krzyżach szprychy mocno zachodziły na siebie i już cały misterny plan spala na panewce.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#494 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 20 December 2013 - 20:20

po co komplikowac proste rzeczy ?

Zmierz ERD obreczy, ktora BYLA i dlugosc szprych, ktore BYLY. 

teraz mierzysz ERD nowej obreczy, przeliczasz roznice na dlugosc szprychy i bum. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#495 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 20 December 2013 - 20:57

Hej

Krótkie pytanko: czy istnieje jakaś metoda/kalkulator wyliczenia długości szprych pod piasty na proste główki szprych typu mavic, rigida itp.
Tutaj jest przykład moyeu-avant-rigida2.jpg

Nie mam kalkulatora , który obliczy  zaplot kół pod proste szprychy, dlaczego ?

Ponieważ praktycznie nie ma ogólniedostępnych  komponentów  pod taki montaż w sprzedaży detalicznej .

W przypadkach takich ja dobieram eksperymentalnie , biore zwkłe szprychy najtańsze , bazując na doświadczeniu  określam sobie +- długość  wstepnie próbuje zapleść i zaciągnąć  koło .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#496 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 20 December 2013 - 22:00

Idac w mysl slow Spike'a kolo firmowe zrobilo sie metoda prob i bledow po czym od zrobionej matrycy robili gotowe kolka, ma to sens i nie trzeba myslec nad wzorem, ktory napewno da sie wyciagnac. Reasumujac potwierdziliscie moja teze nt budowy kol na prostych szprychach. Dzieki

#497 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 20 December 2013 - 22:25

Nie mam kalkulatora , który obliczy  zaplot kół pod proste szprychy, dlaczego ?

Ponieważ praktycznie nie ma ogólniedostępnych  komponentów  pod taki montaż w sprzedaży detalicznej .

A kalkulator DT Swiss ??? 1y przyklad z brzegu...

Ile chcesz piast DT pod szprychy straight-pull ? 190,240,350 ??? A Novatec'ow ?  I jakie szprychy do tego ?  Sapim? Dt ? Wheelsmith ?  

Plaskie ? Cieniowane ?

Komponentow na s-p jest od groma i ciut ciut…. 

Razem z piasta dostajesz "wymiary" do wyliczenia dlugosci szprych ,,,, gdzie tu problem ??? 

jedyna "zagwozdka" to uzycie piast z "firmowych" kol na innych obreczach - i wtedy przemierzasz i przeliczasz wg ERD. Zadne halo. 

bula : twoja teza jest bledna. da sie to zrobic, tylko niekoniecznie musi to miec sens albo chociaz watle uzasadnienie - zwlaszcza patrzac na fote piast …. . 

co innego jak masz piasty z ceramika z kola za 2000 PLN z mini przebiegiem i zlapales kolem 40cm kraweznik, a producent zada za obrecz i szprychy wiecej niz za kolo - wtedy "budujesz" sobie na tych piastach nowe kolko…. masz dlugosc szprych, mozesz miec ERD…. linijka + kalkulator i w 10 min masz potrzebne dane.

Zalozenie, ze ktos u Mavica, FFWD, ENVE czy Zippa dobieral szprychy "na czuja" az do skutku jest….. albo lepiej nie… juz pewnie sam wiesz, ze to chyba nie tak…. (?). 

#498 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 21 December 2013 - 07:49

No i to jest odpowiedz :) a jakie parametry sie dostaje razem z piastami, bo chyba nie takie same jak do piast na zwykle szprychy i nie da sie je uzyc w zwyklym kalkulatorze? Dzieki

#499 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 21 December 2013 - 11:15

dokladnie takie same 

#500 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 21 December 2013 - 14:33

no to jak nie ma problemu z wymiarami piasty, które dostajemy od producenta i da się je podłożyć do zwykłego kalkulatora szprych to nie było w ogóle pytania :) Coś mi się nie widzi z tymi kalkulatorami, bo jednak w piastach na szprychy z zagiętą główką są otwory rozłożone symetrycznie...

Reply to this topic