@spike :
1.podejdz praktycznie , nie filozoficznie…. sa piasty na s-p, buduje sie na nich kola, i te kola jezdza. Podejrzewam , ze w tej chwili wiecej kol "firmowych" jest na szprychach s-p niz jbend…
2. hong-fu to nie wszystkie karbonowe kola… Podpowiedz brzmi : Corima ( na przyklad, tak z brzegu )
3. sa obrecze i piasty przystosowane do wielkich sil ( z reguly "firmowe" )i tak tez naciągnięte, chocbys nie wiem jak sie zapieral. I ja takie mam. I obrecze i szprychy sa "custom" ( szprychy 2-2.3/1.2-2 ).
4. Piasty s-p sa lzejsze. Sprawdz dane.
5. jestem "ciezki" i zapewniam cie, ze czuje roznice 200-250g na kolach, o pol kg nawet nie wspominam.
@tobo
jakbys na to nie patrzyl poukrecales szprychy w kole, ktore ktos - w swej glupocie i nieuzasadnionej ufnosci w twoja fachowosc, wiedze i doswiadczenie- dal ci do wycentrowania. Po przejsciu przez twoje "fachowe" rece kolo nie nadawalo sie do uzytku przez nastepne 3 tygodnie, bo nie potrafiles w podskokach zalatwic kilku szprych… ktore sam uszkodziles.
I mozesz sie miotac i pienic nazywajac mnie nienormalnym do bolu. Zepsules i koniec. Bezdyskusyjnie. I jak kazdy "fachowiec" jestes to nawet "logicznie" wytlumaczyc, a i pewnie usprawiedliwic :-D
Blad , powiadasz…. 6 x pod rzad ??? Zarty...
Moje zdolnosci i umiejetnosci i "nieomylnosc" nie maja tu nic do rzeczy - to ty spieprzyles stosunkowo prosta robote :-D I nikt cie nie "gnoi" - to sa tylko fakty. Sam zgnoiles swoja reputacje. I nikt ci w tym nie pomogl.
A ty jeszcze dorabiasz "ideologie" do swojej indolencji i nieudolnosci.
Narzedzia kupuje sie najlepsze jakie sa - szczegolnie jesli sluza do zarabiania pieniedzy poprzez swiadczenie uslug, a nie placze ze sie nie ma, albo ze gorsze jest lepsze. I jak sa dedykowane ( zwlaszcza ze w tym wypadku o niebo lepsze ) to takie sie stosuje. W innym wypadku kombinerkami przytrzymuj ( tu bym sie nie zakladal - juz nie- ze tak nie zrobiles… ) .
I potem wszyscy sie dziwia, ze ludzie sami sobie rowery robia…. czemu tu sie dziwic ???
I ze wzgledow formalnych : gdzie "naprawiasz" rowery ? Warto wiedziec gdzie nie dawac kol do …. czegokolwiek.
ja nie potrzebuje, ale wielu czytelnikow jest na pewno zywotnie zainteresowanych .