Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła składane

1589 odpowiedzi w tym temacie

#1081 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 sierpień 2016 - 21:31

W góralu katuję od 5 lat najprostszy/najbardziej popularny zestaw piast NT-751SB / NT-802SB i nic się z nimi nie dzieje. 

Mam też koła na piastach A141SB / F062SB (4 łożyska) - kręcą się wyśmienicie - obecnie w przełajówce właśnie,

32 szprychy to bardzo popularna wersja, zarówno wśród piast, jak i obręczy, więc bym taką ilość wybrał, a że jesteś lekki, to ewentualnie szprychy cieniowane.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1082 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2016 - 21:40

Wbrew spotykanym czasem złym opiniom, ja osobiście mogę polecić Shimano XT (770). Mam jedną w góralu, a jedną w crossie. Ta w góralu raz była rozbierana do serwisu, gdyż poluzowała się lekko śruba trzymająca bębenek, ale dokręciłem na niebieskim kleju do gwintów, przesmarowałem i działa już kilka sezonów (konusy i kulki były idealne). Ta w crossie jeszcze nie ruszana, a też ma już kilka tys. km przebiegu. Uszczelnienie jest moim zdaniem dobre. Bębenek ma gęściejszy wieniec sprzęgła, co daje 32 (albo 36, już nie pamiętam) zazębień na jeden obrót, co czasem się przydaje w terenie, bo skok jałowy (martwy) przed zasprzęgleniem jest mniejszy niż w tańszych piastach Shimano (16 zazębień, chyba) czy w Novatecach (24?). Aluminiowa oś o dużej średnicy odróżnia XT od tańszych modeli i prawdopodobnie zwiększa nieco sztywność samej piasty, a także tylnego widelca. 

Wagowo piasty na maszynówkach w podobnej cenie wypadają chyba nieco gorzej, dopiero te z bębenkami alu wygrywają. 

Moim zdaniem piasty Shimano mają tą zaletę, że podczas pedałowania pracują tylko dwa łożyska, a nie cztery, jak w piastach z bębenkiem łożyskowanym maszynowo, co może dawać nieco mniejsze opory. 

#1083 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 24 sierpień 2016 - 00:36

Ty to masz szczęście, bo bębenki w tych piastach idą w pył ludziom po stu kilometrach ;)

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1084 bart miro

bart miro
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądBeskid Niski

Napisano 24 sierpień 2016 - 15:57

Dzięki bardzo za odpowiedzi, stawiam zatem na maszyny -32 szprychowe najpewniej Novatec.
bart miro

#1085 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 26 sierpień 2016 - 11:34

Co sadzicie o tych kolach:

http://allegro.pl/ko...03.html#thumb/1

Jak na ta wage cena wydaje sie niezla.

#1086 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 26 sierpień 2016 - 11:44

Ty to masz szczęście, bo bębenki w tych piastach idą w pył ludziom po stu kilometrach ;)

siara musiałeś  mieć pecha z tymi piastami XT, mi chodzą elegancko od kilku sezonów.

#1087 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 26 sierpień 2016 - 15:18

Dwie zarżnąłem. Nigdy więcej tych piast. 

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1088 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 26 sierpień 2016 - 17:01

A ten nowszy model ktoś zna:

http://e-bmx.pl/opis...xt-fh-t780.html ?

Ciekawe, czy coś zmienili w konstrukcji bębenka?

Wagowo jednak Novatec wypada blado, prawie 100 g cięższe:

F062sb: 434g (bez zacisku) http://e-bmx.pl/opis...-maszynowe.html

XT FH-T780: 340g (bez zacisku).

#1089 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 26 sierpień 2016 - 18:13

Co się dziwić, stalowy bębenek i oś Novateca robi swoje. To nie są porównywalne ze sobą piasty. F742SB waży już 250g

#1090 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 26 sierpień 2016 - 19:46

Ale F742SB kosztuje ponad stówę drożej, więc też nie jest porównywalna.

#1091 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 sierpień 2016 - 20:27

Ale nie rozpada się jak XT - a niestety @siara nie jest jedynym, który cierpi z powodu wadliwej konstrukcji bębenka w nowych piastach XT.

Co więcej, łożyska do Novateków będą prawdopodobnie dostępne nawet za 30 lat, bo to całkowicie standardowe rozmiary. Tymczasem powodzenia w poszukiwaniach części do grupy XT z dwóch generacji wstecz...

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1092 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 26 sierpień 2016 - 20:45

100+ w cenie wyjściowej. W takiej samek XT kosztowała tyle samo. Szukaj promo :)

PS. Dla siebie i tak bym jej nie chciał, bo ma bębenek alu, wolał bym stalowy +60g.

#1093 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 26 sierpień 2016 - 21:24

Ale nie rozpada się jak XT - a niestety @siara nie jest jedynym, który cierpi z powodu wadliwej konstrukcji bębenka w nowych piastach XT.

Co więcej, łożyska do Novateków będą prawdopodobnie dostępne nawet za 30 lat, bo to całkowicie standardowe rozmiary. Tymczasem powodzenia w poszukiwaniach części do grupy XT z dwóch generacji wstecz...

Z częściami faktycznie może być problem, ale tak jak pisałem, ja mam dwa sztuki tych piast i brak problemów, a zwłaszcza ta w góralu lekko nie ma (w sensie błoto, piach, woda, podjazdy na przełożeniu 22/28). No ale ja nie ważę 100 kg, ani nawet 80.

Jeśli chodzi o części zamienne do piast Shimano to czasem trafia się np. taka oferta: 

http://allegro.pl/pi...5583453991.html

Pomagałem niedawno kumplowi reanimować piastę Deore i nigdzie nie było odpowiednich konusów. Są niby na Allegro opisane jako pasujące do tej piasty, ale jedne mają za dużą wysokość, a inne są na oś 9 mm (a tu trzeba było na 10 mm). 

Te części z linka pasowały idealnie, i jeszcze zostały uszczelki, kontry, podkładki i korpus (na 36 ot.).

P.S.

A może moje XT się nie rozpadły dlatego, że nigdy nie myję roweru Karcherem (w ogóle rzadko myję).

Przy okazji, jaką ma średnicę lewe łożysko w F742SB i jakiej wielkości są tam kulki?

Czy te piasty faktycznie wytrzymują normalną eksploatację w rowerze górskim?

Arni, widziałeś je gdzieś w cenie poniżej 200 zł, bo ja nigdy. A XT nigdy nie widziałem w cenie z dwójką z przodu.

#1094 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 27 sierpień 2016 - 16:43

Mam piastę XT w jednym kole Focusie Black Forest. Jej przebieg to około 10 tys.km.
Rower często jeździł w zimie w śniegu, także w błocie. Od czasu do czasu był myty myjką ciśnieniową.Piasta do tej pory ma się dobrze.

#1095 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 29 sierpień 2016 - 08:29

P.S.

A może moje XT się nie rozpadły dlatego, że nigdy nie myję roweru Karcherem (w ogóle rzadko myję).

Od zawsze myję rower karcherem i piasty XT w kołach WH-M775 mają się dobrze. Piasty DT 350 w kołach do 29-era niestety nie, zresztą one nie znoszą nawet mycia zwykłą sikawką ogrodową.

#1096 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 29 sierpień 2016 - 08:57

Marvelo, nie nie widziałem, bo nawet nie szukałem. Zresztą nie o to chodziło. Nie można porównywać wagowo piast zbudowanych w totalnie innej technologii. To tak jak byś się dziwił się, że rama stalowa jest cięższa od alu mimo tej samej ceny. Bez sensu.

#1097 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 sierpień 2016 - 09:10

A dlaczego nie można? Użytkownika - jak sama nazwa wskazuje - nie interesuje konstrukcja czy technologia, tylko... użytkowanie ;)

Funkcjonalnie XT i Novatec to w 100% zamienne produkty, w dodatku w porównywalnej cenie, więc dlaczego mielibyśmy ich nie porównywać?

rowerplus-logo-2.png

#1098 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 29 sierpień 2016 - 09:32

Rower alu za 8tyś vs karbon za 8tyś. Ta sama waga, ta sama cena, te samo przeznaczenie, a jednak inne, prawda? Tu jest dokładnie to samo, ale w mniejszej skali.

#1099 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 sierpień 2016 - 10:23

Oczywiście, że inne. Porównywanie takich samych rzeczy byłoby trochę jałowe, nie sądzisz? ;)

Porównywanie może nie mieć sensu, kiedy masz rzeczy o różnym zastosowaniu, np. roweru i miksera. Ale dlaczego mielibyśmy nie porównywać ROWERU alu i karbonowego, które pełnią te same funkcje?

BTW W ciemno brałbym CAAD-a za 8k niż chiński karbon za 8k, a o ile dobrze rozumiem Twoje rozumowanie, porównywanie alu i karbonu z założenia nie ma sensu i należy brać karbon.

rowerplus-logo-2.png

#1100 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 29 sierpień 2016 - 12:14

Źle rozumiesz, ale już mi się nie chce pisać, nie do tego zmierzałem

Dodaj odpowiedź