Ale nie rozpada się jak XT - a niestety @siara nie jest jedynym, który cierpi z powodu wadliwej konstrukcji bębenka w nowych piastach XT.
Co więcej, łożyska do Novateków będą prawdopodobnie dostępne nawet za 30 lat, bo to całkowicie standardowe rozmiary. Tymczasem powodzenia w poszukiwaniach części do grupy XT z dwóch generacji wstecz...
Z częściami faktycznie może być problem, ale tak jak pisałem, ja mam dwa sztuki tych piast i brak problemów, a zwłaszcza ta w góralu lekko nie ma (w sensie błoto, piach, woda, podjazdy na przełożeniu 22/28). No ale ja nie ważę 100 kg, ani nawet 80.
Jeśli chodzi o części zamienne do piast Shimano to czasem trafia się np. taka oferta:
http://allegro.pl/pi...5583453991.html
Pomagałem niedawno kumplowi reanimować piastę Deore i nigdzie nie było odpowiednich konusów. Są niby na Allegro opisane jako pasujące do tej piasty, ale jedne mają za dużą wysokość, a inne są na oś 9 mm (a tu trzeba było na 10 mm).
Te części z linka pasowały idealnie, i jeszcze zostały uszczelki, kontry, podkładki i korpus (na 36 ot.).
P.S.
A może moje XT się nie rozpadły dlatego, że nigdy nie myję roweru Karcherem (w ogóle rzadko myję).
Przy okazji, jaką ma średnicę lewe łożysko w F742SB i jakiej wielkości są tam kulki?
Czy te piasty faktycznie wytrzymują normalną eksploatację w rowerze górskim?
Arni, widziałeś je gdzieś w cenie poniżej 200 zł, bo ja nigdy. A XT nigdy nie widziałem w cenie z dwójką z przodu.