Napoje izotoniczne
#181
Napisano 11 październik 2012 - 18:29
#182
Napisano 11 październik 2012 - 20:08
Z tego co piszecie to wystarczy dobrac odpowiednia ilosc np. miodu, albo moze nawet lepiej fruktozy i soli + cytryna do dobrej (wysokomineralizowanej) wody mineralnej jak muszyna czy piwniczanka i mamy idealny isotonic Czy tak?
Nie - woda wysokomineralizowana nie zawsze będzie miała odpowiednią ilość sodu i potasu. Już raczej wody np. z Ciechocinka itp. takie które są w smaku wyraźnie słone mogą być brane pod uwagę. Dawno temu, chyba z lat 20 na budowach i nie tylko dla robotników serwowano wodę butelkowaną, nazwy na razie sobie nie przypomnę. Słona była, ale to był taki peerlowski izotonik. Kurcze wtedy już wiedzieli, że trzeba uzupełniać sód i potas... Teraz są co prawda normy i wymagania BHP, ale ludzie żłopią zwykłą wodę.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#186
Napisano 12 październik 2012 - 09:11
Sól drogowa ze żwirem pominiemy w naszych rozważaniach ;-).
Jeśli chodzi o sól warzoną, to zgoda - składa się prawie w 100% z NaCl. Tej lepiej unikać również w zastosowaniach "domowych".
Kolejną spotykaną w handlu "solą" jest sól kamienna, dostarcza wielu składników odżywczych – manganu, miedzi, chromu, wapnia.
Sól morska - chyba najzdrowsza dla naszego organizmu. Zawiera bowiem przebogate źródło wszelkich mikroelementów, które są tak potrzebne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Wśród cennych pierwiastków, znajdziemy w niej – magnez, lit, selen, cynk czy jod, ale również i potas - aczkolwiek niestety śladowe ilości.
Główne składniki soli morskiej w 100 g
chlor 51,6 - 55,8g
sód 33,10 – 35,30g
magnez 0,38 - 0,68 g
wapń 0,04 - 0,18 g
potas 0,08 - 0,18 g
siarczan 0,87 - 2,10 g
żelazo 0,80 - 1,60 mg
mangan poniżej 0,005 mg
cynk 0,37 - 0,72 mg
No i na koniec rodzynek: sole niskosodowe (sól morska z dodatkiem soli potasowej) np. o'Sole Vita/Fita
,
Składniki mineralne na 100g:
sód 13,2 g
potas 27,0 g (prawdopodobnie jodan potasu bo raczej nie jako jodek potasu (środek wykrztuśny), ale tu mogę się tylko domyślać, bo nie wypisali na etykietce)
Inne składniki są niewymienione.
Po prostu trzeba czytać etykietki - unikać soli spożywczej składającej się w 100% z NaCl, kupować sól spożywczą z zawartością również innych składników.
- no właśnie, że olewać tego się nie powinno!chodzilo mi o to ze niedowartosciowanie potasem mozna olac
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#190 Gosc_paulsen_*
Napisano 15 październik 2012 - 20:12
Z tego co piszecie to wystarczy dobrac odpowiednia ilosc np. miodu, albo moze nawet lepiej fruktozy i soli + cytryna do dobrej (wysokomineralizowanej) wody mineralnej jak muszyna czy piwniczanka i mamy idealny isotonic Czy tak?
Nie - woda wysokomineralizowana nie zawsze będzie miała odpowiednią ilość sodu i potasu. Już raczej wody np. z Ciechocinka itp. takie które są w smaku wyraźnie słone mogą być brane pod uwagę. Dawno temu, chyba z lat 20 na budowach i nie tylko dla robotników serwowano wodę butelkowaną, nazwy na razie sobie nie przypomnę. Słona była, ale to był taki peerlowski izotonik. Kurcze wtedy już wiedzieli, że trzeba uzupełniać sód i potas... Teraz są co prawda normy i wymagania BHP, ale ludzie żłopią zwykłą wodę.
Nie była to czasem Anka lub też Gorzanowianka? Z powyższym masz całkowitą rację. Jeżdżąc w upałach najlepiej wychodzi kombinacja proszku wsypana do naturalnej mineralnej w szklanych butelkach jeśli jest możliwość jej dostania. Próba organoleptyczna to podstawa - słonawy posmak z "dawnych czasów" gwarantuje zdaje się tę ilość sodu i potasu, o której tu cały czas mowa...
#191
Napisano 15 październik 2012 - 21:09
Podobnie smakuje woda mineralna z Ciechocinka, o nazwie "Krystynka" . Nie mylić z niskozmineralizowaną "ciechocinką". Do "krystynki" to chyba wystarczyłoby dodać nieco węglowodanów (sok?) i mamy pierwszorzędny naturalny izotonik ;-).
Szkoda tylko, że kupić ją w mojej okolicy ciężko...
Znacie może inne godne polecenia wody mineralne tego typu?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#192
Napisano 16 październik 2012 - 11:56
#193
Napisano 16 październik 2012 - 13:37
Często piję właśnie Muszyniankę/Muszynę z miodem i cytryną ale nie na treningach z w.w. przyczyn. Oprócz minerałów mamy też dobrą dawkę "odporności".
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
#194 Gosc_paulsen_*
Napisano 16 październik 2012 - 22:52
Rozsadza, ale też zależy jaka jest zawartość CO2. Zazwyczaj nie dolewam pod korek i jadę z otwartym. Po kilkunastu km nadmiar gazu ucieka, a izotonik lub inny badziew jaki popijam po prostu trochę lepiej smakuje.
#196
Napisano 17 październik 2012 - 21:18
Rozsadza, ale też zależy jaka jest zawartość CO2. Zazwyczaj nie dolewam pod korek i jadę z otwartym. Po kilkunastu km nadmiar gazu ucieka, a izotonik lub inny badziew jaki popijam po prostu trochę lepiej smakuje.[/quote]
Raz mi się zdażyło, że mi bidon Sky ten od Elite rozsadziło, tzn zerwało górę tylko, ale po chwili już był gotowy do drogi. Najprościej jechać pierwsze km z lekko otwartym ustnikiem ;-)
#197 Gosc_szymas_*
Napisano 18 październik 2012 - 06:30
Tompoz
#200 Gosc_marekg58_*
Napisano 25 październik 2012 - 12:33
Juz kiedyś o tym pisałem ale muszę powtórzyć; potas stosowany minn. w tzw. napojach izotonicznych lub w soli "dietetycznej" powoduje drastyczny spadek tętna u wielu /nie znane są mi statystyki/ osób.
Kilka lat temu kupiłem niechcący sól "dietetyczną" i gdy w czasie dość mocnego treningu nie mogłem uzyskać tętna powyżej 140, a tętno spoczynkowe spadło poniżej 30 zacząłem dochodzić przyczyny - na półce miałem tą sól - po odstawieniu tętno wróciło do normy.
Pewnie nigdy się nie dowiemy ile osób zeszło z tego świata stosując taką "SÓL DIETETYCZNĄ".
PS: napoje izotoniczne to tylko hasło raklamowe dla idiotów/mogę rozwinąć ale pewnie by mnie zbanowali/