Napoje izotoniczne
#202 Gosc_marekg58_*
Napisano 30 październik 2012 - 03:04
cyt. "No i na koniec rodzynek: sole niskosodowe (sól morska z dodatkiem soli potasowej) np. o'Sole Vita/Fita
Składniki mineralne na 100g:
sód 13,2 g
potas 27,0 g (prawdopodobnie jodan potasu bo raczej nie jako jodek potasu (środek wykrztuśny), ale tu mogę się tylko domyślać, bo nie wypisali na etykietce)
Inne składniki są niewymienione.
Po prostu trzeba czytać etykietki - unikać soli spożywczej składającej się w 100% z NaCl, kupować sól spożywczą z zawartością również innych składników.
[quote]chodzilo mi o to ze niedowartosciowanie potasem mozna olac[/quote] - no właśnie, że olewać tego się nie powinno![/quote]
Koniec cytatu /coś mi "cytowanie nie wychdzi :-( /.
Z porównania mas cząsteczkowych wychodzi mi, że tą solą potasową jest chlorek:
sód 13,2 g wiąże 20,4 g chloru /NaCl/ razem 43,6 g
potas 27,0 g wiąże 24,6 g chloru /KCl/ razem 51,6 g
W sumie 95,2 g czyli "sól morska" marki o'Sole pół na pół z chlorkiem sodu; a więc jeśli się nie pomyliłem... SÓL DROGOWA w wersji morskiej :mrgreen:
A słowa: "Po prostu trzeba czytać etykietki.. olewać tego się nie powinno" to święte słowa :mrgreen:
Tyle tylko, że w lemingolandzie jajcarze zwani renomowanymi producentami już dawno przestali pisać co rypią do swoich cudownych mikstur.
W całym wątku nie zalinkowaliście ani jednego tekstu pochwalnego/choć być może coś przeoczyłem/, który nie jest przynajmniej w części manipulacją, niedomówieniem lub wręcz łgarstwem ich autorów.
Mam wrażenie, że Ci z Was, którzy używają tych "izotonicznych" napojów na codzień nie wiedzą, że ich skład /przynajmnie tych "tanich", które wymieniacie/oparty jest na sztucznych substytutach, których wysoka szkodliwość albo została już udowodniona albo jest wielce prawdopodobna/rozwinięcie tego to osobny elaborat/. A jeśli wiedzą to mam pytania:
1.Jeśli te napoje są lepsze od naturalnych i pomagają poprawiać wynik to czy nie wyczerpują defincji KOKSU /tyle, że dozwolonego przez innych jajcarzy nazywanych komisjami antydopingowymi, czy jakoś tak/?
2.Jeśli zaś nie pomagają osiągać lepszego wyniku to po co:
a.przepłacać
b.naganiać klientów oszustom
c.narażać zdrowie swoje i swoich potomnych
d.wspierać konkurencję szemranych koncernów przeciw rodzimej produkcji naturalnej żywności?
PS.
IZO PLUS "substancja słodząca - sukraloza, acesulfam"
A tu o różnych słodzikach: www.ugb.de/...im.../dolce-vita-dank-suessstoffen/
Napisano 14 styczeń 2013 - 14:44
Na drugi raz wysil się trochę, co?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 styczeń 2013 - 20:37
Jednak w czasie dłuższych wypadów zdecydowanie preferuję naturalne, NIEPASTERYZOWANE-IZOTONIKI doskonale uzupełniające minerały, sole i gaszące pragnienie (do tego jeszcze to 200 kcal).
;-)
#208 Gosc_Noob_*
Napisano 14 styczeń 2013 - 21:07
ode mnie pytanie do specjalistów odnośnie nawadniania organizmu w trakcie ćwiczeń. czy można gdzieś znaleźć dane w przybliżeniu ile wynosi zalecana dawka napoju izotonicznego (ml płynu/1h) w przypadku treningów (przykładowo):
1. w pomieszczeniu na trenażerze ~15*C
2. na zewnątrz przy ~0*C w odpowiednim odzieniu (nie za ciepło, nie za zimno)
3. na zewnątrz przy ~20*C
4. na zewnątrz przy ~30*C+
w książkach Friela, Carmichaela, Bean i innych piszą, że odpowiednie jest 600-700ml płynu 1h (=45-55g izotoniku, z czego 90% to węglowodany proste)
Napisano 15 styczeń 2013 - 15:08
A nawet abstrahując od innych osobników, to dla tego samego człowieka godzinna jazda spacerowa, a jazda na pełnych obrotach przez godzinę to zupełnie inne wymagania jeśli chodzi o nawadnianie.
Najlepiej sprawdzić ile faktycznie tracisz podczas treningów płynów: przed treningiem zważ się na dokładnej wadze (nago), po treningu tak samo, gdy sikasz to niestety trzeba dodać to do ogólnego rozrachunku, bo to co przechodzi przez nerki i wychodzi przez pęcherz (i dalej) nie ma większego znaczenia do ogólnego rachunku strat płynów. No i oczywiście jeśli test nie jest robiony "na sucho" (czyli bez picia, a pewno tak będzie), to dodajesz wagę wypitych na treningu płynów. Rachunek będzie prosty: stracisz na treningu np. pół litra na godzinę, to będziesz wiedział, że mniej więcej tyle musisz przyjąć w czasie i po treningu w danych warunkach termicznych i przy danym wysiłku. Zwiększenie temperatury zewnętrznej i/lub wysiłku powoduje większe straty płynów i to musisz albo uwzględnić w kalkulacji, albo też po prostu zrobić test w innych warunkach. Na przyszłość będziesz wiedział ile musisz wypić.
A ile izotoniku? Raczej trzymaj się dawkowania producenta. Na początku stosowania Hot Acitve dawka zalecana wydawała mi się to za słona w smaku, ale po dyskusji w tym wątku jednak zmieniłem zdanie (w skrócie: prawdopodobnie i tak za mało soli mineralnych, trzeba uzupełniać po treningu).
Napisano 16 styczeń 2013 - 09:05
Napisano 17 luty 2013 - 18:59
A więc czy komuś udało się dostać bidon na Tour de Pologne (albo innym wyścigu pro) od jakiegoś Teamu, w którym był specyfik (mniemam że był to izotonik) o bardzo charakterystycznym pomarańczowym smaku. Piszę charakterystycznym bo: udało mi się razem z kolegą dostać bidon od teamu Saxo Bank na TdP i obaj zgodnie stwierdziliśmy że napój, owszem miał smak pomarańczy ale specyfiki dodawał mu jakby posmak mleka, nieco mdły, nie za dużo słodki, w ogóle nie gorzki. Jemu nie smakował, dla mnie było to coś wspaniałego. W parę dni potem wybrałem się na 30km przejażdzkę z tym napojem pogoda była deszczowa ciepła i bardzo wilgotna. Napój ten niedość że smakował wyśmienicie to jeszcze spełnił swoją rolę w 100% - czułem się po nim świetnie.
Takie pytanie-puenta - czy jest ktoś w stanie powiedziec mi nazwę specyfiku używanego przez Saxo Bank w swoich bidonach? Może miał ktoś podoby smak od innego teamu i zidentyfikował obiekt? A może ktoś zna jakiś polski produkt o takim specyficznym mlekowym posmaku?
#214 Gosc_Bosiur_*
Napisano 17 luty 2013 - 22:12
Napisano 17 luty 2013 - 22:55
Po pierwsze apropos gainerów - czy one rzeczywiście będą miały taki mleczny posmak (pytam oczywiście do tych którzy pili ). Zastanawiam się nad carbonoxem.
Bosiur sugerujesz że zawodnicy saxo bank mogli mieć gainery zamiast izotoników?
Po drugie - ten pomysł bardziej mi przypadł do gustu, żeby wymieszać białko z izotonikiem. I nie tylko ze względów smakowych ale odżywczych. Mam Iso Plus pomarańczowy tak wiec teraz na próbę muszę wyhaczyć jakieś dobre białko.
Oczywiście odżywki traktuje jako wspomagacze a nie podstawę. Ale generalnie w moim pytaniu zależało mi głównie na wrażeniach smakowych. Tak jak pisałem; koledze nie smakowało, moja siostra mówiła że to jest obrzydliwe a ja się tym raczyłem jak dobrym drinkiem ;].
#216 Gosc_KeNaJ_*
Napisano 18 luty 2013 - 00:00
Gdzieś czytałem że białko przyjęte pewien czas (chyba 10-20 minut) przed końcem treningu pozwala na szybszą regenerację bo zaraz po końcu trening białeczko już krąży w organizmie a nie dopiero w żołądku.
#217 Gosc_Bosiur_*
Napisano 18 luty 2013 - 10:51
Jeśli mówimy o przyjmowaniu białka podczas treningu, to z pewnością będą to aminokwasy rozgałęzione BCAA (ale są to ilości rzędu 3g na 750ml), często dodawane do bidonów z iso (pamiętając jednak o odpowiednich proporcjach, tak by nie zmienić osmolarności), koncentraty i izolaty po prostu się nie nadają.
Osobiście nie znam i nie słyszałem o izotonikach o mlecznym posmaku, tak jak pisałem wyżej to nie zapewnia orzeźwienia, a przy upale, zmęczeniu mogłoby to wywołać efekt wymiotny. Z tego względu jestem prawie pewien, że w tym bidonie dostałeś własnie coś w stylu gainera, który zawodnicy popijają po ukończonym treningu/wyścigu.
Jeśli chcesz wymieszać iso z białkiem to okej, ale wypij to po treningu (możesz dolać 100-200ml mleka dla smaku).
Napisano 18 luty 2013 - 18:03
Gdzieś czytałem że białko przyjęte pewien czas (chyba 10-20 minut) przed końcem treningu pozwala na szybszą regenerację bo zaraz po końcu trening białeczko już krąży w organizmie a nie dopiero w żołądku.
Właśnie też z taką myślą chcę zacząć używać dodatku białka ;].
Bosiur twoje domniemanie apropo spożywanego przez kolarzy gainera po wyścigu są chyba bardzo prawdopodobne (przy okazji dzięki za informacje na temat tego specyfiku). Nic dziwnego że serwisman Saxo Banku dał mi taki bidon z prawdopodobnym gainerem, bo przecież było wówczas po etapie i tego picia zapewne mieli nadto, a iso mogło się im już skończyć. //nie chwaląc się ;p// - w ten sam dzień wybłagałem również bidon od Vacansolei i dam głowę uciąć że w tym był już izotonik ;].
Postanowię więc zrobić wedle twoich wskazówek Bosiur. Nie będę przesadzał z tym białkiem ale raczej będę dodawał go to izotoniku i wypróbuję dla smaku. Sporządzenie takiego gainera również zamierzam wykonać, zwłaszcza że zamierzam mocno wziąc się za treningi w tym sezonie, a i nie wiem czy dieta (jaką również zamierzam sobie zaplanować) mi wystarczy. Zresztą zobaczę co na to mój organizm. Zawsze mówi się o węglowodanach i innych, a tu proszę - białko nie jest potrzebne tylko dla kulturysty ;]. Jak uda mi się sporządzić smak na jakim mi zależy to postaram się dać znać.
SaxoBank używa przynajmniej wg. reklam na ubraniach supli SISa. Być może to ichniejszy izotonik z dodatkiem BCAA.
Właśnie również znalazłem w googlach takie info że Saxo Bank używa odżywek Science in Sport. Jak zdobede się na wiecej pieniędzy i skonczy mi się już zapas to wypróbuje i to, zwłaszcza że widziałem produkty SiS w polskich sklepach internetowych (być może są również i w zwykłych sklepach).
A i tak przy okazji - mnie ten napój saxo banku nie wywoływał odruchów wymiotnych, wrecz przeciwnie - chciało mi się wiecej ;p. Ale być może to wina tego że napój ten mógłbybyć wyrobem SiS i wyrobem rzeczywiście z wyższej półki bardzo dobrze spełniającym swoją rolę.
Na początku wątpiłem że uda mi się odnaleźć ten zacny dla mnie smak, ale teraz, dzieki wam to wydaje się być bardzo możliwe ;].
Napisano 18 luty 2013 - 18:51
zacznę od białka podczas treningu czy pod koniec - nie wiem jak robią pro ale jak nie jesteś zawodowcem to nie potrzebujesz go przed końcem treningu
rozumiem bcaa ale nie białkowe
polecam poczytać
http://www.nutrend.p...wo-szosowe.aspx
dla kogoś kto tematu nie czuje dość dobrze pokazane
raczej samej firmy jako marki nie polecam bo jakoś "średnia" wg mnie ale opis rozsądny
poza tym jeszcze
http://akademiatriat...y/suplementacja
tak wiem, że o tri ale to sport wytrzymałościowy i podstawy są takie same jak w samym kolarstwie