Skocz do zawartości

Napoje izotoniczne

536 odpowiedzi w tym temacie

#261 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 23 marzec 2013 - 17:36

Koledzy co mogę kupić żeby miało takim sam skład jak ten napój używany przez zawodowy peleton bo nie widzę żeby można było to dostać gdzieś na Polskiej stronie na necie http://www.farmaline...etixx-carbo-gy/

Etixx'a używają zawodnicy Saxo. Wcześniej używali SiS (Science in Sport), z tego co pamiętam jeszcze Rabobank używa(ł) SiS.

#262 Creative

Creative
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądPL

Napisano 23 marzec 2013 - 23:23

To już te olimpowskie carbo jest lepsze- przynajmniej nie ma fruktozy, która moim i nie tylko moim zdaniem, nie nadaje się do izotoników.

Jeździł ktoś na Vitargo?

#263 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 24 marzec 2013 - 16:12

http://www.nutraxx.p..._Carbopower.pdf subiektywnie nieco, ale polecam. Bez chemii i ładnie ciągnie

#264 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 24 marzec 2013 - 17:08

Creative, naturalnie! Polecam CARBOnox z Olimpu!

Sam jeżdżę na tym już któryś tam sezon i mi odpowiada, najlepszy smak ananasowy, teraz dostałem jakiś cytrynowy i siki! Do wypicia, ale niezbyt smakuje :/

#265 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 24 marzec 2013 - 21:07

Creative, naturalnie! Polecam CARBOnox z Olimpu!
, najlepszy smak ananasowy, teraz dostałem jakiś cytrynowy i siki!

Smaki to kwesta gust, bo dla mnie najlepszy jest cytrynowy a ananasa nie przełknę :-P

#266 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 25 marzec 2013 - 19:33

Carbonox to nie jest isotonik... a odżywka węglowodanowa, brak sodu, potasu, magnez w mizernej ilosci, przed i po treningu jest b. dobry, w trakcie juz nie za bardzo.

#267 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 25 marzec 2013 - 20:54

przed i po treningu jest b. dobry, w trakcie juz nie za bardzo.

Ja używam go tylko w trakcie mocnego treningu/wyścigi i sprawdza się bardzo dobrze.

#268 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 25 marzec 2013 - 22:00

szamanviking, to co w czasie treningu szaman mi poradzi ?

#269 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 25 marzec 2013 - 22:09

Ps. Proszę porównaj sobie składy izotonika IsoPlus z Carbonoxem :->

Najpierw ISOPLUS: http://imageshack.us...isoplusoimp.png

Teraz CARBONOX: http://imageshack.us...67/carbonox.jpg

:roll: wnioski nasuwają się same, no chyba że dysponujesz czymś jeszcze lepszym ;)

#270 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 25 marzec 2013 - 22:22

Oki, da się i na tym lecieć, sam próbowałem. Zwracam uwagę na sód, potas, B12 i słodzenie chemiczne

#271 Gosc_xaven_*

Gosc_xaven_*
  • Gość

Napisano 25 marzec 2013 - 23:46

witam, a więc co polecicie do amatora stosunkowo dobrej ilości do ceny ? (mam na myśli 1kg/30zł ale tez żeby się dosyć mało tego zużywało na jedna porcje, mały budżet ) OLIMP Iso Plus jest dosyć atrakcyjny do mnie gdyby był trochę tańszy ;p

#272 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 25 marzec 2013 - 23:52

Jak chcesz izotonik w dobrej cenie, to mistrzem cena/wydajność jest Ionto Vitamin Drink Liquid. 1l kosztuje ~46 zł z dostawą na allegro, a starcza na 60l izotonika. Wadą jest natomiast to, że zawiera sztuczne substancje słodzące, aspartam.
Swego czasu używałem i chyba ponowię, bo bardzo ekonomicznie wychodzi, a na trasie dużo lepszy niż sama woda. Polecam smak grejfrutowy.

#273 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 26 marzec 2013 - 00:27

witam, a więc co polecicie do amatora stosunkowo dobrej ilości do ceny ? (mam na myśli 1kg/30zł ale tez żeby się dosyć mało tego zużywało na jedna porcje, mały budżet ) OLIMP Iso Plus jest dosyć atrakcyjny do mnie gdyby był trochę tańszy ;p

syp mniej i podrasuj miodem i cytryną

#274 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 26 marzec 2013 - 07:08

szamanviking, a to fakt, w takim razie carbonox jest na szarym końcu bez sodu i potasu... ale w jakim innym wytworze go szukać ? polecasz coś ?

#275 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 26 marzec 2013 - 08:23

carbonox jest na szarym końcu bez sodu i potasu... ale w jakim innym wytworze go szukać ?

Vitargo EL.

#276 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2013 - 12:19

Nom obecnie drużyna Omegi Quick Step właśnie używa tego Carbo co dałem w poście więc mam nadzieję ,że za jakiś czas się kupi to samo w sklepie z odżywkami :)

#277 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 marzec 2013 - 12:43

Jak chcesz izotonik w dobrej cenie, to mistrzem cena/wydajność jest Ionto Vitamin Drink Liquid. 1l kosztuje ~46 zł z dostawą na allegro, a starcza na 60l izotonika. Wadą jest natomiast to, że zawiera sztuczne substancje słodzące, aspartam.
Swego czasu używałem i chyba ponowię, bo bardzo ekonomicznie wychodzi, a na trasie dużo lepszy niż sama woda. Polecam smak grejfrutowy.

To że zawiera aspartam to pierwsza (i poważna) wada. Kolejne:
Dawkowanie Ionto Vitamin Drink: 15ml koncentratu należy rozpuścić w 1l. chłodnej wody.

Co jest w 15ml koncentratu? sód Na 41,25mg, potas K 24,75mg, magnez Mg 19,8mg, węglowodany - 22,25g.
Dla porównania 1l isostar: sód 680mg, potas 184mg, magnez 120mg, węglowodany 66,4g.
Choć tu sodu jest jak dla mnie nawet za dużo: akurat mam skłonności do nadciśnienia i ograniczam sód w diecie, 350mg sodu w olimpie jest dla mnie sensową ilością, tym bardziej że olimp iso plus ma na 1l 343mg potasu - akurat potas mnie tu zdecydowanie bardziej interesuje....

Dalej sądzisz, że Ionto to koncentrat izotoniczny? Hipotoniczny i owszem, ale na pewno nie izotoniczny - na dobrą sprawę niewiele lepszy od samej wody, a biorąc pod uwagę aspartam to chyba wolę jednak samą wodę...

Z kolei Carbo używane przez Omegi Quick Step to hipertonik ;-), a używają tego podczas treningów, bo na samej wodzie (ewentualnie z niewielkim dodatkiem węglowodanów w izotonikach) daleko nie zajadą, podczas długich treningów po prostu muszą dostarczyć maksymalną przyswajalną ilość węglowodanów. Praktycznie treningi do 2h na dobrą sprawę nie wymagają suplementacji węglowodanowej w trakcie treningu.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#278 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 26 marzec 2013 - 13:05

Dalej sądzisz, że Ionto to koncentrat izotoniczny? Hipotoniczny i owszem, ale na pewno nie izotoniczny - na dobrą sprawę niewiele lepszy od samej wody, a biorąc pod uwagę aspartam to chyba wolę jednak samą wodę...

Nigdzie tak nie twierdziłem, użyłem słowa izotonik raczej stąd, że przyjęło się mówić na te wszystkie (hipo, hiper i izo) właśnie napoje izotoniczne, wiem że jest to błędem, ale cóż. Druga sprawa brakujących minerałów nie uzupełniam tylko chemicznym proszkiem, a również zróżnicowaną dietą. Natomiast na trasie wolę zjeść banana czy batonika niż ładować jeszcze dodatkowo węgle w carbo, bo węgli mi nie brak. Poza tym widocznie do moich przejażdżek w zupełności wystarcza napój hipotoniczny. Gdyż nigdy nie miałem niedoboru żadnego z minerałów, wyniki mam zawsze bardzo dobre.

#279 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 26 marzec 2013 - 13:57

szamanviking, a to fakt, w takim razie carbonox jest na szarym końcu bez sodu i potasu... ale w jakim innym wytworze go szukać ? polecasz coś ?

polecić mogę oczywiście tylko NUTRAXX, bez chemii. Jak pisałem, bez chemii, chociaż kilku rzeczy brak. Najlepsza kombinacja, to połączenie Regeneration + Carbopower. Masz wtedy full wypas. :mrgreen: :mrgreen:

#280 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 kwiecień 2013 - 09:25

Prowadzę sklep z suplementami i odżywkami i mam możliwość sprawdzenia , składu i działania napojów izotonicznych firm dostępnych na naszym rynku i napiszę tak, w tym sezonie używam Olimp iso -plus koszt jednego bidonu 500ml 90gr smak i działanie według mojego odczucia ok , wcześniej stosowałem isostar i nie widzę sensu przepłacania , dodatkowo jak koledzy pisali treningi powyżej 2 godzin lub ponad 100km w drugim bidonie
Olimp Carbonox , węgle są niezbędne do wysiłku powyżej treningu 2 godzinnego , wcinam banana + żel + baton energetyczny i waga mojego ciała nie ma tendencji wzrostowej , raczej lekko spada :-) , obecnie 68kg 183cm wzrostu , cykl treningowy z tego tygodnia:
td-689km,23:06h,11296 cal,alt 6060m

Dodaj odpowiedź