Jak chcesz izotonik w dobrej cenie, to mistrzem cena/wydajność jest Ionto Vitamin Drink Liquid. 1l kosztuje ~46 zł z dostawą na allegro, a starcza na 60l izotonika. Wadą jest natomiast to, że zawiera sztuczne substancje słodzące, aspartam.
Swego czasu używałem i chyba ponowię, bo bardzo ekonomicznie wychodzi, a na trasie dużo lepszy niż sama woda. Polecam smak grejfrutowy.
To że zawiera aspartam to pierwsza (i poważna) wada. Kolejne:
Dawkowanie Ionto Vitamin Drink: 15ml koncentratu należy rozpuścić w 1l. chłodnej wody.
Co jest w 15ml koncentratu? sód Na 41,25mg, potas K 24,75mg, magnez Mg 19,8mg, węglowodany - 22,25g.
Dla porównania 1l isostar: sód 680mg, potas 184mg, magnez 120mg, węglowodany 66,4g.
Choć tu sodu jest jak dla mnie nawet za dużo: akurat mam skłonności do nadciśnienia i ograniczam sód w diecie, 350mg sodu w olimpie jest dla mnie sensową ilością, tym bardziej że olimp iso plus ma na 1l 343mg potasu - akurat potas mnie tu zdecydowanie bardziej interesuje....
Dalej sądzisz, że Ionto to koncentrat izotoniczny? Hipotoniczny i owszem, ale na pewno nie izotoniczny - na dobrą sprawę niewiele lepszy od samej wody, a biorąc pod uwagę aspartam to chyba wolę jednak samą wodę...
Z kolei Carbo używane przez Omegi Quick Step to hipertonik ;-), a używają tego podczas treningów, bo na samej wodzie (ewentualnie z niewielkim dodatkiem węglowodanów w izotonikach) daleko nie zajadą, podczas długich treningów po prostu muszą dostarczyć maksymalną przyswajalną ilość węglowodanów. Praktycznie treningi do 2h na dobrą sprawę nie wymagają suplementacji węglowodanowej w trakcie treningu.