Jeśli pamiętam to afera z solą dotyczyła jakiejś soli wypadowej, pozostałości po procesie produkcyjnym. Ale nie jestem w tej chwili pewny. pozdr
Napoje izotoniczne
Napisano 16 styczeń 2017 - 11:25
Wszystkie markety i sklepy z tzw. zdrową żywnością. Głównie dlatego, że wygląda bardziej "zdrowo" i z tego powodu jest kilkakrotnie droższa. Połączenie mody na zdrowe odżywianie z nieuctwem skutkuje takim właśnie frajerstwem.
Pamiętacie aferę sprzed kilku lat, gdy parę firm sprzedawało tzw. sól drogową jako sól spożywczą? Panika w mediach, setki ofiar, takie klimaty. Otóż ta sól drogowa to po prostu nieoczyszczona sól kopalna z Kłodawy, najprawdopodobniej zdrowsza niż sól warzona. Ale niestety tańsza, więc trzeba było zrobić z tym porządek. W niedostępnych dla turystów poziomach kopalni w Wieliczce widziałem sól we wszystkich kolorach tęczy na jednej ścianie. Krótko mówiąc, nie ma się czym podniecać, tylko sypać do izotonika zwykłą sól, a jak już ktoś chce być bardziej ambitny i popracować nad składem, to niech raczej kupi stosowne odczynniki w sklepach chemicznych, a nie eksperymentuje ze "zdrowymi" solami.
Sól była sprzedawana na Mazowszu. Afera chyba z 2012 roku. SANEPID mówił o 13t, a ile trafiło do obiegu ?
Napisano 21 marzec 2017 - 22:09
Jak stosować iso plus olimp? Na etykiecie jest napisane, że dawka 17,5 g na 250ml wody. Jedna dawka dziennie.
Czyli, że jak biorę dwa bidony 750 ml to tylko w jednym iso plus z 250ml a w drugim woda?
Miałem isostar i tam się rozpuszczało odpowiednią proporcję na 500ml wody więc sypałem odpowiednią ilość na 2 bidony.
"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński :-D
Napisano 23 marzec 2017 - 22:01
Albo nieco mniej, bo dla mnie taka ilość trochę za słodka jest.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 02 kwiecień 2017 - 17:26
Kupiłem ostatnio http://nutrend.pl/pr...rbata_z_cytryna
Jakoś nie podchodzi mi ten koncentrat. Może w klubach, gdy rozrabiamy 20l ma to sens. Do mnie 10ml na 600-700ml H2O nie przemawia. To jak 1 tabletka na wiadro wody. Smak trochę chemiczny .
Napisano 03 kwiecień 2017 - 22:19
Białego grejpfruta spróbujcie. Osmolalność zależy od stężenia w jakim się rozrobi. Może być i iso
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 19 maj 2017 - 19:31
Na moim topie jest obecnie:
https://www.bcaa.pl/...rade-1000g.html
A kupuję w przydomowym sklepie, bo różnice w cenie są pomijalne.
Napisano 20 maj 2017 - 10:35
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 20 maj 2017 - 11:51
Ale widzę na co dzień i rozumiem, takie czasy... ktoś ledwo zaczyna się ruszać, a już nakupiony cały zestaw odżywek
Napisano 20 maj 2017 - 17:40
Może na opakowaniu jest inny skład niż na stronie
Sprawdziłem, jest tak jak na stronie czyli w składzie nie ma wymienionych żadnych minerałów, a w tabelce jest tylko sól.
Izotonik piję tylko dla uzupełnienia minerałów, więc jeśli ich nie ma w składzie, to nie widzę sensu jego stosowania.
Teoretycznie masz rację, ale czy w praktyce tak jest? Oglądałem jakiś filmik/poradnik a w nim o Magnezie. Okazuje się, że jego wchłanialność jest niemal zerowa, o wiele więcej przez skórę się go wchłonie niż z jedzenia (jakoś tak to leciało z tego co pamiętam).
I druga sprawa. Dzisiejsza żywność jest tak nafaszerowana solami, że z pewnością mamy jej spore zapasy. Przy normalnych treningach trwających 1-4h sądzę, że nie ma aż takiej potrzeby dostarczania dodatkowych minerałów prócz tych co w batonach itp. Zauważ, że wielu z nas pije na treningach tylko wodę zagryzając bananem/batonem/czekoladą. I co, i dojeżdżają do mety tak samo jak ci co wciągają chemiczne izotoniki ze śladowymi ilościami minerałów. Ja więcej strat odczuwam z braku glikogenu niż z braku 50mg magnezu, potasu i soli.