Skocz do zawartości

Napoje izotoniczne

536 odpowiedzi w tym temacie

#441 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 15 styczeń 2017 - 22:40

Jeśli pamiętam to afera z solą dotyczyła jakiejś soli wypadowej, pozostałości po procesie produkcyjnym. Ale nie jestem w tej chwili pewny.  pozdr

#442 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 16 styczeń 2017 - 11:25

Wszystkie markety i sklepy z tzw. zdrową żywnością. Głównie dlatego, że wygląda bardziej "zdrowo" i z tego powodu jest kilkakrotnie droższa. Połączenie mody na zdrowe odżywianie z nieuctwem skutkuje takim właśnie frajerstwem. 

Pamiętacie aferę sprzed kilku lat, gdy parę firm sprzedawało tzw. sól drogową jako sól spożywczą? Panika w mediach, setki ofiar, takie klimaty. Otóż ta sól drogowa to po prostu nieoczyszczona sól kopalna z Kłodawy, najprawdopodobniej zdrowsza niż sól warzona. Ale niestety tańsza, więc trzeba było zrobić z tym porządek. W niedostępnych dla turystów poziomach kopalni w Wieliczce widziałem sól we wszystkich kolorach tęczy na jednej ścianie. Krótko mówiąc, nie ma się czym podniecać, tylko sypać do izotonika zwykłą sól, a jak już ktoś chce być bardziej ambitny i popracować nad składem, to niech raczej kupi stosowne odczynniki w sklepach chemicznych, a nie eksperymentuje ze "zdrowymi" solami.

Sól była sprzedawana na Mazowszu. Afera chyba z 2012 roku. SANEPID mówił o 13t, a ile trafiło do obiegu :)?

#443 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 21 marzec 2017 - 22:09

Jak stosować iso plus olimp? Na etykiecie jest napisane, że dawka 17,5 g na 250ml wody. Jedna dawka dziennie.

Czyli, że jak biorę dwa bidony 750 ml to tylko w jednym iso plus z 250ml a w drugim woda? 

Miałem isostar i tam się rozpuszczało odpowiednią proporcję na 500ml wody więc sypałem odpowiednią ilość na 2 bidony.

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#444 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 marzec 2017 - 17:54

nie martw się, nie umrzesz od podwójnej, potrójnej, a nawet od 10 dawek dziennie. 

Jak masz potrzebę zabrać w dwóch bidonach iso, to śmiało syp tyle, ile zaleca producent czyli 35g/500ml wody.

#445 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 marzec 2017 - 22:01

Albo nieco mniej, bo dla mnie taka ilość trochę za słodka jest.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#446 szynder

szynder
  • Użytkownik
  • 162 postów
  • SkądGrodków

Napisano 23 marzec 2017 - 22:20

Słodkie to fakt, ale smakuje mi bardziej niż isostar. 

"...Jest! Jest! Rafał finiszuj! Pchamy, pchamy! Wygrał! Musi! Idzie! Jedzie! Wygrywa..." Tomasz Jaroński  :-D

#447 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 02 kwiecień 2017 - 17:26

Kupiłem ostatnio http://nutrend.pl/pr...rbata_z_cytryna

Jakoś nie podchodzi mi ten koncentrat. Może w klubach, gdy rozrabiamy 20l ma to sens. Do mnie 10ml na 600-700ml H2O nie przemawia. To jak 1 tabletka na wiadro wody. Smak trochę chemiczny :)

#448 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 kwiecień 2017 - 08:18

Bo to hipotonik, a nie izo. Smak faktycznie chemiczny, ale idzie się przyzwyczaić. Takie wiadro kompotu za 5 dych ;)

#449 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 03 kwiecień 2017 - 08:58

Muszę jakoś go zmęczyć. Pewnie będę brał jako drugi bidon do Isostaru.

#450 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 03 kwiecień 2017 - 22:19

Białego grejpfruta spróbujcie. Osmolalność zależy od stężenia w jakim się rozrobi. Może być i iso

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#451 remo

remo
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 19 maj 2017 - 18:45

Panowie, jaki izotonik obecnie jest na topie cena/jakość i gdzie kupujecie (allegro, decathlon) ?

#452 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 19 maj 2017 - 19:31

Na moim topie jest obecnie:

https://www.bcaa.pl/...rade-1000g.html

A kupuję w przydomowym sklepie, bo różnice w cenie są pomijalne.

#453 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 19 maj 2017 - 19:48

Izotonik to raczej nie jest, nie widzę w składzie żadnych minerałów. Lepiej zjeść jakiś batonik muesli ;)

#454 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 maj 2017 - 20:06

W sumie ciekawe, bo w opisie piszą o sodzie, magnezie i potasie, a w składzie już ich nie widać. W każdym razie o tym czy napój jest izotoniczny chyba nie świadczy zawartość minerałów, a osmolalność?

• mikroos lubi to

#455 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 19 maj 2017 - 20:20

W zasadzie tak, ale izotonik bez minerałów w składzie moim zdaniem jest trochę bez sensu ;) Cukry proste i złożone można dostarczać na inne(tańsze) sposoby.

#456 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 maj 2017 - 20:51

Zgadzam się, z tymże rolą izotonika nie jest (lub jest w niewielkim stopniu) dostarczanie cukru, a nawodnienie organizmu. Wystarczy wsypać do tego carbo trochę soli i będzie ok.

#457 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 maj 2017 - 10:12

Ok, czy więc pokazany przykład jest izotonikiem? Moim zdaniem nie, carbo tak, dostarcza węglowodany, ale w składzie nie widzę nic, co czyniło by go izotonikiem. Może na opakowaniu jest inny skład niż na stronie ;)

#458 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8629 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 maj 2017 - 10:35

Jest izotonikiem, bo cukry maja wpływ na ciśnienie osmotyczne. Natomiast czy jest użyteczny dla sportowca, to zupełnie inna sprawa.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#459 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 maj 2017 - 11:51

Z definicji jak najbardziej, ale mam na myśli to co ująłeś w drugim zdaniu. Aby dostarczyć węglowodanów w różnej formie, wolę wciągnąć batonika muesli lub banana. Izotonik piję tylko dla uzupełnienia minerałów, więc jeśli ich nie ma w składzie, to nie widzę sensu jego stosowania.
Ale widzę na co dzień i rozumiem, takie czasy... ktoś ledwo zaczyna się ruszać, a już nakupiony cały zestaw odżywek ;)

#460 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 20 maj 2017 - 17:40

Może na opakowaniu jest inny skład niż na stronie ;)

Sprawdziłem, jest tak jak na stronie czyli w składzie nie ma wymienionych żadnych minerałów, a w tabelce jest tylko sól. 

Izotonik piję tylko dla uzupełnienia minerałów, więc jeśli ich nie ma w składzie, to nie widzę sensu jego stosowania.

Teoretycznie masz rację, ale czy w praktyce tak jest? Oglądałem jakiś filmik/poradnik a w nim o Magnezie. Okazuje się, że jego wchłanialność jest niemal zerowa, o wiele więcej przez skórę się go wchłonie niż z jedzenia (jakoś tak to leciało z tego co pamiętam).

I druga sprawa. Dzisiejsza żywność jest tak nafaszerowana solami, że z pewnością mamy jej spore zapasy. Przy normalnych treningach trwających 1-4h sądzę, że nie ma aż takiej potrzeby dostarczania dodatkowych minerałów prócz tych co w batonach itp. Zauważ, że wielu z nas pije na treningach tylko wodę zagryzając bananem/batonem/czekoladą. I co, i dojeżdżają do mety tak samo jak ci co wciągają chemiczne izotoniki ze śladowymi ilościami minerałów. Ja więcej strat odczuwam z braku glikogenu niż z braku 50mg magnezu, potasu i soli.

Dodaj odpowiedź