2 kapcoie w 2 dni?? przypadek? POMOCY!!!!
Gosc_cyclist23_*
Napisano 30 wrzesień 2011 - 19:50
Cytat
Oprócz odpowiedniego sprzętu ważny jest odpowiedni montaż tychże części.
Dętka źle ułożona w oponie może mieć wpływ na jakość toczenia się opony/koła po nawierzchni, ale co gorsza źle założona dętka (zawinięta w którymś miejscu) może się przetrzeć bądź nawet wystrzelić.
owszem ale ułożenie opony na obręczy też jest równoznacznie istotne
przy ponownym zakładaniu zaznaczam na oponie i zaworek jest w tym samym miejscu
czasami warto kilka razy nadmuchać i zobaczyć jak układa się opona
Gosc_Domel_*
Napisano 09 marzec 2012 - 19:30
Sprawdzałem dokładnie obręcze i opony, dokładnie zakładałem nową dętkę, niestety ale za każdym razem trafiam na jakiś ostry kamień bądź kolec, który udaje mi się wyciągnąć z opony. Ważę stosunkowo niewiele bo 60kg, do tego staram się jak mogę omijać niebezpieczne "obszary" na jezdni, bo to już jest fobia... Co chwilę zaglądam w dół, czy przypadkiem nie ulatuje powietrze, przez co ciężko się skupić i wiadomo, to mnie drażni.
Pytanie jakie do Was kieruję, to jak najskuteczniej wzmocnić oponę? Dętki jakich używam: http://allegro.pl/de...2179567378.html
Słyszałem o jakimś specyfiku podobnym konsystencją do wikolu, przeznaczonym szczególnie do opon bezdętkowych (ale z dętkami też można), smarujemy nim oponkę wewnątrz, co ma ją znacznie wzmocnić i uszczelnić. Niestety nawet nie wiem jak tego szukać, także pomoc mile widziana. Dzięki.
@EDIT
Dobra mam... http://allegro.pl/zt...2185146763.html używa ktoś?
Napisano 09 marzec 2012 - 19:49
Ja sobie śmigam na supersonicach ( już prawie 2 tysiaki ) - mają dokłądnie tylko po środku warstwe antyprzebiciową i z 3-4 nacięcia i dziurki są ale reszta cała, dętki Micheliny zielone , zero kapci a jazda cykl mieszany wkólko, miasto i poza .
Syf jest na drogach jeszcze przy brzegu jezdni .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 09 marzec 2012 - 19:53
Dla mnie to szczególnie ważne, bo często zjeżdżam z dość dużymi prędkościami i wolę mieć to dodatkowe ubezpieczenie.
Próbowałem używać też specyfików innych firm i w większości przypadków była to porażka. Najgorzej chyba wypadł zielony Slime.
Gosc_Domel_*
Napisano 10 marzec 2012 - 12:14
Napisano 10 marzec 2012 - 13:08
Cytat
To lepiej daj znać jak się ten uszczelniacz zachowuje gdy już złapiesz gumę. Płyny omawiane wcześniej trochę chlapią mleczkiem lateksowym a chwilę potem grudki w nich zawarte klinują uszkodzenie a lateks się wulkanizuje w kontakcie z powietrzem (tak w skrócie). Wszystko to odbywa się oczywiście bez przerywania jazdy ;-) .Dostałem od kumpla ze sklepu płyn "Specialized Airlock Tire Sealant" - taka musztarda w 237ml opakowaniu, którą wlewamy do dętki. Ponoć zalewał tym oponki MTB bezdętkowe i było świetnie, zobaczymy jak będzie z moimi dętkami, dam znać za tydzień-dwa, czy coś złapałem...
Dla odmiany tak negatywnie przeze mnie oceniony Slime, chociaż gęsty, cały wyciekł przez dziurkę nie zatykając jej, w wyniku czego miałem przymusowy postój, dętkę do wymiany i zasyfiony rower.
Reasumując - oczekujemy na recenzję tego uszczelniacza.
Gosc_Domel_*
Napisano 10 marzec 2012 - 13:23

Gosc_Domel_*
Napisano 11 marzec 2012 - 20:56
Tak więc specyfik od Speca niestety mnie nie uchronił, powietrze zeszło całkowicie. No nic, chyba trzeba to przetrwać :-P
Napisano 11 marzec 2012 - 23:18
Ostatnio u klienta znalazłem malutkiego kolca, minimalnie wystawał od wewnątrz i przy próbie wyciągania złamał sie, trzeba było prawie igłą go wypychać z opony .
Warto jak mamy flaka, wyciągnąć dętke tak aby była w trakcie sprawqdzania - pompowania jak była w oponie ułożona- pozwoli to na szybszą lokalizacje kolca /szkła itd
Gosc_Domel_*
Napisano 12 marzec 2012 - 17:54

Odnośnie tej substancji od Speca to działa dokładnie jak opisywał pafcio:
Cytat
Płyny omawiane wcześniej trochę chlapią mleczkiem lateksowym a chwilę potem grudki w nich zawarte klinują uszkodzenie a lateks się wulkanizuje w kontakcie z powietrzem (tak w skrócie). Wszystko to odbywa się oczywiście bez przerywania jazdy.
Tylko problem w tym, że podczas mojej jazdy powietrze całkiem uleciało, a płyn zaczął działać po wyjęciu dętki z koła (zostało w niej trochę powietrza więc docisnąłem i zdążyłem zauważyć jak nieudolnie łata uszkodzenie). Substancja trochę pochlapała z dziurki, po czym tak jakby zastygła, ale tylko na moment, bo znowu zaczęła cieknąć z dętki. Nie wiem co może być powodem, dziurka nie była większa niż 1mm, chyba dupny ten płyn

Napisano 14 marzec 2012 - 20:02
Ostatnio zacząłem oklejać obręcze taśmą bawełnianą Zeffala, jest miękka więc nie uszkodzi w żaden sposób dętki i jest lekko szorstka, więc nic w środku sie nie przesunie .
Podobną taśme ma też Schwalbe tyle że w niebieskim kolorze.
Opoaska Zeffala waży ok 13g ( 12 mm ) do 17 g ( 15 mm ??)
Dodaj odpowiedź