Ładna polerka, to chyba ty jesteś tym forumowym guru?
Twój retro rower.
Posted 14 January 2016 - 11:37
Też się pochwalę swoim retro sprzętem
Colnago SLX Spiral Conic, w rodzinie od kilkudziesięciu lat, nie znam dokładnie daty produkcji ale strzelam że gdzieś połowa lat 80.
Z tamtego sprzętu została jednak tylko rama i widelec, które i tak musiały iść do chromowania / malowania. Osprzęt to w całości Shimano 600 (dokładnie chyba 6400) z mniej więcej podobnego okresu co rama. Niestety Campy w podobnym stanie nie udało mi się znaleźć, a za japończykiem przemawiało że sprzęt w stanie niemalże out-of-the-box, trzeba było tylko wszystko przepłukać i naoliwić bo 20-paro letni smar już zastygł.
A to fotki efektu końcowego
- KAEM, Kresowiak, Kekacz and 1 other like this
Posted 02 February 2016 - 19:10
Ostatnio odgrzebałem fotki, mój Wagant Sport.
Posted 03 February 2016 - 08:22
Janisław- świetna renowacja. Powiesz coś więcej, jak doprowadziłeś lakier do takiego stanu?
Lakier trzeba było całkowicie usunąć bo pod spodem były już ogniska rdzy. Żeby nie zbierać materiału ramy, lakier był usuwany chemicznie, a dopiero potem w miejscach rdzy lekkie szlifowanie i zabezpieczenie antykorozyjne. W trakcie prac tak to wyglądało:
https://drive.google...iew?usp=sharing
Potem chrom, lakier, oznaczenia i lakier bezbarwny.
Najtrudniej z tego wszystkiego to znaleźć galwanizernie, która podejmie się robienia ramy i widelca rowerowego, a do tego nie spieprzy roboty
Posted 17 September 2016 - 15:14
Moj Trek 2500 Pro po renowacji, w dziale -Zdjecia- album z rowerkiem. Zalezy mi na Waszej ocenie, co bedzie bardzo pomocne przy nastepnym projekcie.
Attached Files
- ROZMIAR, KAEM and m.arek like this
Posted 17 September 2016 - 15:18
Też się pochwalę swoim retro sprzętem
Colnago SLX Spiral Conic, w rodzinie od kilkudziesięciu lat, nie znam dokładnie daty produkcji ale strzelam że gdzieś połowa lat 80.
Z tamtego sprzętu została jednak tylko rama i widelec, które i tak musiały iść do chromowania / malowania. Osprzęt to w całości Shimano 600 (dokładnie chyba 6400) z mniej więcej podobnego okresu co rama. Niestety Campy w podobnym stanie nie udało mi się znaleźć, a za japończykiem przemawiało że sprzęt w stanie niemalże out-of-the-box, trzeba było tylko wszystko przepłukać i naoliwić bo 20-paro letni smar już zastygł.
A to fotki efektu końcowego
Jestem pod wrazeniem