Skocz do zawartości

Zdjęcie

Twój retro rower.

211 odpowiedzi w tym temacie

#181 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 18 styczeń 2014 - 11:30

Aspartam, jak dla mnie na ogromny plus jest ta torba, dodaje rowerowi "to coś". Ładnie odrestaurowany, mi tylko te pancerze przeszkadzają.

A tak poza tematem - jesteś z Goleszowa k. Skoczowa?

Nie sprzęt lecz technika...

#182 Aspartam

Aspartam
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGoleszów

Napisano 18 styczeń 2014 - 19:05

Domyślnie rower można uzbroić w aż pięć torb (cztery po bokach i jedna pod kierownicą) co prawda nie takie jak ta skórzana (bo nie mam ich aż tyle) tylko takie retro brezentowe. Zgadza się z Goleszowa koło Skoczowa-Cieszyna-Ustronia :)

Pozdrawiam  

#183 guzus

guzus
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 06 kwiecień 2014 - 13:05

Mój skromny budżetowy mieszaniec odstaje zdecydowanie od waszych odpicowanych klasyków...Włożyłem w niego dużo pracy i serca,dla tego mimo wszystko się nim pochwalę. Mój "tato-wóz " ;-)  

#184 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 07 kwiecień 2014 - 21:20

9096823238_b8d64db8d7_c.jpg

Coraz bardziej podobają mi się te klasyki retro. I nachodzi mnie, żeby sobie wyszykować właśnie coś takiego, jak na zdjęciu, z posta kolegi Aspartam. Dokładnie w takiej formie i powiesić na ścianie w garażu. Żeby to jeszcze pokryć chromem w całości. Po prostu bajka :)

#185 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2014 - 12:38

To ja pochwale sie swoim rowerem. Szwajcarski titan na shimano 600 6spd. Zmienilem w nim siodelko ze sztyca, opony i detki, owijke, zalozylem spd m520. Wada roweru sa notorycznie luzujace sie stery i slabe hamulce a tak poza tym smiga sie bardzo przyjemnie, choc rower traktuje czysto rekreacyjnie.

Załączone pliki

• Załączony plik  titan.JPG   74,23 KB   10 Ilość pobrań

#186 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 kwiecień 2014 - 17:07

smpl, dnia 11 Kwie 2014 - 11:38, napisał:

Wada roweru sa notorycznie luzujace sie stery

Coś musi nie bangla. Może nieskutecznie kontrujesz? Może nie ma podkładki z ząbkiem?

#187 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 kwiecień 2014 - 19:58

smpl, dnia 11 Kwie 2014 - 11:38, napisał:

Wada roweru sa notorycznie luzujace sie stery i slabe hamulce

Może po gwincie skacze? Zobacz czy gwint na rurce sterowej widelca się nie zużył

#188 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 11 kwiecień 2014 - 21:14

A słabe hamulce to pewnie wina kiepskich klocków. Kup porządne to się jeszcze zdziwisz jakie masz hamulce. :-D chyba, że to są jakieś najtańsze Weinmanny itp.

Ogólnie spoko rowerek.

#189 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 12 kwiecień 2014 - 13:25

Porządne klocki,nowe linki i pancerze,dobrze wyregulowane-musi działać.

#190 smpl

smpl
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwiecień 2014 - 23:23

Dzieki za sugestie. Stery sa tego typu: http://allegro.pl/st...4150071510.html i niestety nie moge znalezc do nich kluczy. Jedyne co dziala to klucz nastawny typu zabka ale tu tez jest problem bo te klucze sa za grube zeby uzyc dwoch na raz - jednego do trzymania nakretki a drugiego do kontry. Wiec gdy skrecam to przesuwaja sie obie nakretki i luzy na widelcu znikaja wtedy gdy kierownica kreci sie na boki z lekki oporem. Poza tym wydaje mi sie ze gwint jest juz mocno zmeczony przynajmniej tak to wyglada w okolicach rowka na ten zabek z podkladki.

Jesli chodzi o klocki to jakie byscie polecali? Czy nowe klocki pasuja do tych starych hamulcow?

#191 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 22 kwiecień 2014 - 02:24

http://www.ebay.co.u...R-/131170365932

Albo sprawisz sobie takie klucze, albo trzeba będzie wymienić stery. 

Nowe klocki podejdą, ale zawsze można poszukać jakichś stylizowanych na starodawne "kosteczki" z nowoczesnymi mieszankami gumy.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#192 FastMan

FastMan
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 17:34

Witam wszystkich, przedstawiam swoją retro kolarzówkę, którą dostałem od dziadka - jeździł na niej co najmniej 20 lat (a kupił używany), używał praktycznie do wszystkiego, bo równie długo nie posiadał samochodu. Wszystko było w niej zrobione metodą chałupniczą, np. zamiast obejmy przerzutki przedniej był kawałek łańcucha, zamiast wkładu suportu były wbite dobrane łożyska - bez żadnych misek, nakrętek - sama ośka i łożyska i działało to bardzo dobrze i nie dało po sobie poznać, że nie ma tam tradycyjnego wkładu suportu - niestety właśnie czekam na tradycyjny suport bo mimo że rozwiązanie to spełniało swoje zadanie to wyrobiło się to wyżłobienie na klin z jednej strony i korba przeskakiwała. Rama była pomalowana farbą olejną dobrych kilkanaście lat temu, więc teraz to wyglądało już okropnie. Różnych innych samoróbek była w tym rowerze cała masa, można by o tym długo pisać, ale wolę przedstawić zdjęcia z transformacji tego roweru :)

LtL67p4.jpg

Tu już po ściągnięciu między innymi błotników, bagażnika i oświetlenia:

hVQdtZg.jpg

Aktualny stan:

ww8XhFB.jpg

eBaElJy.jpg

Całość robiona raczej mocno budżetowo, więc bez jakichś markowych części.
Pochodzenia roweru z dziadkiem nie jesteśmy w stanie ustalić, mówił mi jedynie, że rama jest najprawdopodobniej czeska, bo pamięta jakąś czeską nazwę ze znaczka na główce ramy, ale nie jest pewien a teraz już śladu po tym nie było, jedynie dosyć unikalne "zdobienie" właśnie główki ramy i kształt blaszki. Na szczękach hamulcowych znalazłem oznaczenia Made in Poland. Na jednej manetce przerzutki "ZZR", poprzednia przerzutka przednia miała oznaczenie "Romet", ale to wszystko mogło wynikać po prostu z montowania tego co wówczas było dostępne.

4rWA3PY.jpg

#193 Bobson

Bobson
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 05 lipiec 2014 - 11:50

Cześć czołem! Po roku ujeżdżania czerwonego Pinnacle'a trafiła mi się taka oto szosa:

Peugeot Saint Bernard PE13DZ. Rower kupiony za 350pln (było warto?) 
Trochę o sprzęcie- rocznik '89, sprawdzony po numerach na ramie i katalogu z 89go ;)

Rama - HLE

Stery i kierownica - CTA
Piasty - Maillard Helicomatic
Obręcze- chyba Mavic (naklejki dawno temu zniknęły i został tylko klej)
Przerzutka tył- Simplex S001, przód -jakieś Shimano
Hamulce i klamki-CLB Omega R
Pedały- Shimano, z jednej strony na wpinkę, z drugiej platforma

W końcu coś, za co nie zostanę zrugany hehehe ;)
Trochę rdzy tu i tam, opony do wymiany i standardowa regulacja przełożeń.

NO i to malowanie.. koszmarne ;)

D0jbTvC.jpg

2cTfP42.jpg

78w4ZIl.jpg

#194 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 05 lipiec 2014 - 13:22

Gazelle na Reynolds 531c, niestety nie jest już w moim posiadaniu. Stara grupa 8 rz. 105 i R600.

Teraz mam w zanadrzu nowy build. Rama stalowa na Reynolds 753 Track, potrzeba niestety "kilka tysiączków", aby ją godnie uzbroić w osprzet.

21aizdj.jpg

oap6jt.jpg

2whnthu.jpg

• Lukasoo i Dziwisław lubią to

#195 Dziwisław

Dziwisław
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 13 wrzesień 2014 - 14:05

Coś tam wyszło.

Już jest na forum: http://szosa.org/top...-international/

Przed:

A0Z0l0f.jpg

Po

kPU8HNr.jpg

#196 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 07:32

Powtarzam się, ale co mi tam. Podoba mi się ta moja sucz :-)

dd6948aeadbecd8d.jpg

#197 barabara

barabara
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądŻory

Napisano 04 styczeń 2015 - 19:22

moja nieszosowa landrynka  :-P  :-D

kosztowała całe 200 zł. W pierwszej kolejności wymieniłam siodełko (ori było strasznie niewygodnie), później lampki (na zdj jeszcze stare) - jazda z dynamo była co najmniej denerwująca  :-D Porobię jeszcze kilka rzeczy i na dojazdy do pracy (w sukience/spódnicy!) będzie w sam raz  :-)

Myślałam, że szybko się rozpadnie, ale póki co bez problemu skacze po krawężnikach czy korzeniach  ;-)

DSC_0244.JPG

CUBE AGREE HPA

#198 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 05 styczeń 2015 - 17:28

u mnie z klasyków polski rysiek :)

dośc fajnie ubrane, prawie nowe MA40 z niestartą ceramiką, korba Campagnolo Super  Record (niestety strada)  stery Record Pista, Siodło Concor, do tego kokpit, Nitto - full NJS :)

oraz miejski cygan, u mnie troche ogarnięty, chwty ze sznurka, siodło z favorita, 80zł, wygląda jak z bagna, piękny.

Załączone pliki

• KAEM, qzn i Lukasoo lubią to

#199 darekUFO

darekUFO
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 19:44

Na ostre koła fajnie się patrzy, ale nie wyobrażam sobie jazdy bez przerzutek :D

#200 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 07 styczeń 2015 - 11:11

Ostre specyficzna rzecz, na torze sama przyjemnosc, na ulicy, w trasie - trzeba byc ostrożnym, posiadać wyobraźnie - ale pozatym, jest to troche mistyczne przeżycie, tylko Ty i rower, nic, żadna klamka, żadna manetka nie odciąga twojej glowy od jednego zdania, pchać swoją kulke gówna jak skarabeusz :D

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy