Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#2381 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 czerwiec 2022 - 18:45

Wprost przeciwnie, róbmy [[afery]] ile wlezie

Ciekawa opinia, ale nie wiem czy dam radę się zgodzić.

#2382 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2022 - 19:59

https://www.facebook...gTPZcXU8JooeEhl

panu w VW nie spodobało się, że rowerzysta nie korzysta ze ścieżki rowerowej. Najpierw próbował go pobić, a później przewiózł na masce :)

#2383 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 czerwiec 2022 - 20:10

panu w VW nie spodobało się

VW ostatnimi czasy mają paskudne, szaro-czarne, bardzo smutne wnętrza. U tego starszego pana najwyraźniej przełożyło się na bardzo smutne, czarno-szare życie... :P

• blackrain lubi to

#2384 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1526 postów
  • SkądSK

Napisano 22 czerwiec 2022 - 21:27

panu w VW nie spodobało się, że rowerzysta nie korzysta ze ścieżki rowerowej. Najpierw próbował go pobić, a później przewiózł na masce :)

Dlatego warto na takie sytuacje wozic gaz pieprzowy ze sobą psikniesz i chłop sobie trochę poplacze

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
  • manfred lubi to

#2385 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 23 czerwiec 2022 - 06:13

Szacunek za opanowanie dla rowerzysty. Ja bym gościowi chyba po prostu gonga sprzedał gdyby zaczął mnie popychać i kopać rower.

• Born Ready lubi to

#2386 Severian

Severian
  • Użytkownik
  • 148 postów

Napisano 23 czerwiec 2022 - 08:31

W sumie to nie wiem czy można tak jeździć czy nie można ? Nawet sąd zdążył się wypowiedzieć w tej sprawie i przyznał rację rowerzyście https://czasopismo.l...-lewej-stronie/ Ja co do zasady ignoruję ścieżki po lewej stronie.Wydrukuję sobie i będę pokazywał ten wyrok szeryfom i straży miejskiej bo policja mnie się nie czepia .

#2387 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 czerwiec 2022 - 08:37

DDR po lewej stronie nie jest obowiązkowa, chyba że na jezdni jest znak zakazu.

• blackrain lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2388 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 23 czerwiec 2022 - 08:52

Szacunek za opanowanie dla rowerzysty. Ja bym gościowi chyba po prostu gonga sprzedał gdyby zaczął mnie popychać i kopać rower.

WOW

Nic więcej nie potrafię powiedzieć o tej sytuacji. Dziwię się kolarzowi, że nie zgasił dziada niższego o głowę szybkim prostym. Zdaję sobie sprawę, że jeśli ktoś nigdy tego nie robił to za pierwszym razem mogą być opory przed shotem, ale rura staremu by zmiękła po małym otrzeźwieniu. 

No skurwiela bym rozszarpał za taką akcję. 

#2389 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwiec 2022 - 09:15

Mi kiedyś też tak kierowca wyskoczył z auta i kazał zjechać na ścieżkę, która była po lewej stronie (bez znaku, że to ścieżka dwukierunkowa). Był przekonany, że mam obowiązek z niej korzystać. Natomiast jest mnóstwo kierowców, którym się wydaje, że jeżeli rowerzysta nie jedzie ścieżką, to można albo wręcz należy go ukarać powodując niebezpieczną sytuację, np. wyprzedzanie przy samej kierownicy, jeszcze na redukcji o dwa biegi, żeby było głośniej i agresywniej albo spychanie z drogi, bo skoro rowerzysta popełnia wykroczenie nie korzystając ze ścieżki, to należy go skrzywdzić - sam sobie winien. 

• artho lubi to

#2390 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2022 - 09:17

znam takiego osobiście, niestety :(

#2391 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 23 czerwiec 2022 - 09:42

"Rowerzysta ma obowiązek korzystać z drogi dla rowerów jeśli jest ona wyznaczona dla kierunku, w którym się porusza (lub zamierza jechać)
Niektóre DDR są w tak koszmarnym stanie (popękany asfalt, korzenie drzew pod asfaltem kostka brukowa i moje ulubione krawężniki) że ja świadomie popełniam wykroczenie :-(
  • blackrain i Born Ready lubią to

Facebuk i  YT  Strava

#2392 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2022 - 10:24

Dziwię się kolarzowi, że nie zgasił dziada niższego o głowę szybkim prostym. Zdaję sobie sprawę, że jeśli ktoś nigdy tego nie robił to za pierwszym razem mogą być opory przed shotem, ale rura staremu by zmiękła po małym otrzeźwieniu. 

No skurwiela bym rozszarpał za taką akcję. 

Ten chłopak jeździ profesjonalnie w teamie Canyona. Raczej dobrze zrobił, że nie uszkodził temu kierowcy ryja. Niepotrzebny mu taki PR :). Aczkolwiek ja w tej sytuacji pewnie kierowałbym się impulsem i strzelił mu w czapę :D

• Born Ready lubi to

#2393 Patrysbgc

Patrysbgc
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 23 czerwiec 2022 - 11:11

W każdym razie miejmy nadzieję że koleś pójdzie z tym do odpowiednich organów i debil który się nałykał za dużo viagry będzie miał z tego tytułu jakieś nieprzyjemności.

#2394 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 23 czerwiec 2022 - 11:37

Będzie miał. Na dzień dobry dostał 1500zł mandatu, za podwózkę rowerzysty na masce. Pozostała jeszcze kwestia uregulowania szkód które wyrządził (uszkodzenia roweru - kilka tys. zł) oraz uszczerbku na zdrowiu.

• mikroos lubi to

#2395 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 czerwiec 2022 - 12:14

Chciałbym zobaczyć jego minę, kiedy usłyszał, ile będą kosztowały części do naprawy tego roweru :D

A swoją drogą mam nadzieję, że koleś trafi na obserwację psychiatryczną.

• artho lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2396 Patrysbgc

Patrysbgc
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 23 czerwiec 2022 - 12:23

Prawnikiem nie jestem, ale dla mnie to się kwalifikuje co na zarzuty o narażenie gościa na uszczerbek na zdrowiu, a na to jest paragraf w kodeksie karnym. Przynajmniej ja bym na miejscu kolegi poszedł w tę stronę żeby zafundować gnojowi sprawę w sądzie, to by dopiero miał nauczkę.

• artho lubi to

#2397 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2022 - 12:54

Podobno jest kierowcą zawodowym, czyli może sobie szukać nowego zajęcia najprawdopodobniej. Byle kogoś naprawdę nie zabił z frustracji, bo o psychologa trudno w tym kraju.

#2398 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 26 czerwiec 2022 - 20:48

No cóż

Facebuk i  YT  Strava

#2399 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwiec 2022 - 21:38

No cóż

No przecież nie będzie pauzował/obniżał średniej ;)

#2400 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 26 czerwiec 2022 - 22:29

eee

z mojego doświadczenia kierowcy mniej się o to awanturują, a raczej doceniają to że szybciej trasa im się zwalnia, ten tutaj jakiś wyjątkowy służbista. Było zejść z roweru i przechodzić w żółwim tempie. 

Nie zgodzę się. Chodzi o zasady. Tym razem przejechali powoli i byli widoczni, a innym razem wyskoczy Ci gówniarz "zza prawego ucha" i będziesz musiał udowadniać, że nie jesteś wielbłądem. No i satysfakcja raczej marna, że tym razem to Ty miałeś rację, a gówniarz do piachu. widziałem takiego "asa", który rozpędził się mtb na trawniku między blokami i przeleciał po pasach jakieś 40/h.

Dodaj odpowiedź