Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#2501 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 12 June 2023 - 21:06

Mnie raz nawet podczas podjazdu wkoło jeziora Czorsztyńskiego wyprzedzali na centymetry.

Nie wiem czy w Polsce jest inna trasa, która popularnością może się z tym kółkiem liczyć, nawet Gassy się chowają!

Tak czy tak jak zwykle rozmowa sprowadza się do jednego - warto zainwestować w radar.

#2502 wypadek

wypadek
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 13 June 2023 - 19:27

Podczas Dębickiej Czasówki kierowca volkswagena, wyjeżdżając z posesji, potrącił zawodniczkę. Skończyło się tylko na szlifach i uszkodzonym rowerze, a mogło dojść do tragedii. Należało zamknąć całą trasę, łącznie z wyjazdami z posesji? Organizator nie poinformował mieszkańców, że będą zawody? Czy znacie podobne sytuacje z wyścigów?

Attached File  WYPADEK.jpg   404.12KB   38 downloads

#2503 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 June 2023 - 22:44

Nie znam się wiec sie wypowiem - podejrzewam ze zawodow gdzie trasy są zamkniete to jest mały procent. Nawet Kaszebe z tego co sie orientuje nie jest zamknieta, co dopiero jakas gminna czasówka. Moze to byl niedoinformowany dziadek, albo doinformowany tylko zapomnial na amen bo akurat sie gdzies spieszyl i mial w głowie sprawy zamiast roweru, na ktorym ostatni raz w zyciu jezdzil za czasow szkolnych?

#2504 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 705 posts

Posted 14 June 2023 - 08:14

Dodając do tematu pustek szosowych:

https://magazynbike....zkowe-sa-puste/

https://akademiatria...-sie-na-zawody/

Oba artykuły świeże. Oba dotyczą podobnego tematu.

#2505 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 June 2023 - 08:37

W przypadku zawodów sprawa jest jasna. Wejściówka kosztuje coraz więcej, a dolicz do tego jakiś podstawowy sprzęt na dzień zawodów, a na koniec jeszcze dojazd plus nocleg i robią się z tego naprawdę chore kwoty - moim subiektywnym zdaniem zwyczajnie nieadekwatne do korzyści.

Jeżeli chodzi ogólnie o rynek, mam wrażenie, że w ogóle przeciętny rowerzysta się starzeje. Nie mam oczywiście danych demograficznych, ale patrząc np. na kontakty z klientami przez Facebooka (mam na myśli możliwość podglądu czyjegoś profilu) czy stosowany język, zdecydowanie mam wrażenie, że obsługujemy coraz starszych ludzi, a nie napływające nowe roczniki.

Dzisiejszych 20-latków sport raczej nie pociąga, a starsi toną w prozie życia (praca, dzieci, rodzina) i po prostu mają coraz mniej czasu dla siebie. Do tego oczywiście dochodzą czynniki finansowe. Jedyne, co w tym wszystkim pociesza, to że rower jest coraz częściej traktowany jako środek transportu - choć tu wyraźnie nasze miasta i gminy zwyczajnie nie nadążają i duszą ten potencjał.

I jeszcze ostatnia refleksja. Pamiętacie, jak każdego roku na to forum przychodziło kilkunastu chłopaków zajaranych szosówkami, którzy pytali o dobór roweru albo o porady przy układaniu pierwszego planu treningowego? Najczęściej kompletnie zieloni (niekiedy w stopniu wręcz irytującym, bądźmy szczerzy ;) ), na swój sposób naiwni, że zostaną pro - już na pierwszy rzut oka typowi 16, 18-latkowie gotowi zmieniać świat :) Dziś zostały tylko stare grzyby jak my, w dodatku połowa  głównie z rutyny :D

• Bodek10, Kresowiak and ogreczek like this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2506 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 14 June 2023 - 09:08

klientami przez Facebooka (mam na myśli możliwość podglądu czyjegoś profilu) czy stosowany język, zdecydowanie mam wrażenie, że obsługujemy coraz starszych ludzi, a nie napływające nowe roczniki.

Pamiętaj, że młodzi już nie używają Facebooka (ani nawet samego Messengera - co ja nadal robię). Rozmawiając z młodym pokoleniem (mam w swoim dziale kilka osób 23-26 lat) do komunikacji młodzi używają WhatsApp-a lub nawet Instagrama. Do tego dochodzą nowe platformy takie jak Discord i jeszcze kilka, które już średnio z nazwy kojarzę :P.

• Kresowiak, mikroos and cauchy like this

#2507 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 June 2023 - 13:59

20 latkow chyba sport jednak troche pociaga, moze niekoniecznie rowerowy, ale ilekroc jestem w decathlonie to widze sporo ludzi, w róznym wieku, nie tylko dziadóków. Fakt jest sporo rodzicow kupujacych rzeczy dla pociech, ale mlodzi tez są. Sporo mlodych biega, sporo chodzi na silke czy teraz cwiczy w parkach na drazkach. Ze swojego doswiadczenia pamietam ze bedac na studiach i zaraz po sport tez mnie jakos specjalnie nie ciagnał, mialem inne rzeczy na glowie. Dopiero w II pol 20s pierwsy raz poszedlem na silke, kupilem rower i pojechalem w góry.

Na instagramie tez jest wysyp sportowych influ i ich kontent raczje tez jest skierowany do mlodych no starsi z tego narzedzia malo korzystają. Fejs w obecnej postaci jest dla 40+, podobnie jak dedykowane fora jak to.
  • Kresowiak likes this

#2508 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 posts
  • SkądLublin

Posted 24 June 2023 - 15:34

Dzisiaj trafiłem rekordzistę...  :angry: Droga wojewódzka, przy wyprzedzaniu 163 km/h

7KIeyKg.png

• artho likes this

#2509 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 26 June 2023 - 20:33

Dzisiaj trafiłem rekordzistę...  :angry: Droga wojewódzka, przy wyprzedzaniu 163 km/h

7KIeyKg.png

Ale trochę kretyn zwolnił.

#2510 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 posts
  • SkądLublin

Posted 26 June 2023 - 23:09

Najwidoczniej lekko go wybiło z rytmu, jak musiał bidula zjechać nieco na lewo przy wyprzedzaniu. Szkoda, że mu zepsułem średnią z przejazdu. 

#2511 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 27 June 2023 - 07:37

Ciekawe co policja zrobiłaby z danymi z radaru rowerowego: nagranie z kamerki + zapis prędkości. Pewnie nic, ale kto wie...

#2512 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 June 2023 - 08:02

Nic by nie zrobiła, bo urządzenie nie ma żadnej homologacji. Wartość dowodowa wynosi zero.

Pamiętajmy, że w tym kraju sądy nie ufają nawet policyjnym fotoradarom z atestem :D

rowerplus-logo-2.png

#2513 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,110 posts
  • SkądRzeszów

Posted 27 June 2023 - 08:58

Gdyby doszło do zdarzenia wtedy mogłaby użyć. Ale nie danych z radaru. Biegły mógłby oszacować prędkość pojazdu na podstawie nagrania wideo, wykorzystując np. słupki pikietażowe.

Trzepak 

"MAMIL"

#2514 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 27 June 2023 - 14:47

Pamiętajmy, że w tym kraju sądy nie ufają nawet policyjnym fotoradarom z atestem :D

A to nie chodziło czasem o wykonanie pomiaru? Kompletnie nie znam tematu, ale kiedyś obiło mi się o uszy, że to nie jest brak zaufania do atestowanego urządzenia co bardziej do poprawności wykonania tego pomiaru, która ponoć bywa kwestionowana.

Gdyby doszło do zdarzenia wtedy mogłaby użyć. Ale nie danych z radaru. Biegły mógłby oszacować prędkość pojazdu na podstawie nagrania wideo, wykorzystując np. słupki pikietażowe.

Szkoda, że MUSI dojść do zdarzenia aby ktoś dopiero zaczął "ojojywać".

#2515 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 June 2023 - 15:08

A to nie chodziło czasem o wykonanie pomiaru?

Zasadniczo tak, tylko sęk w tym, że warunki homologacji wymagają tak naprawdę odtworzenia na drodze warunków laboratoryjnych.

Dla prostego przykładu: homologacja (przynajmniej w którymś tam modelu X) mówi, że w polu "widzenia" radaru nie mogą znajdować się metalowe przedmioty. Bierzesz cwanego papugę i wychodzi, że pomiar jest niewiarygodny np. na dowolnej drodze z barierkami energochłonnymi, znakami drogowymi albo... innymi pojazdami.

Albo podchodzisz do sprawy od drugiej strony: pokazywano wielokrotnie, jak niektóre modele radarów potrafią np. pokazywać samochód pozostający w bezruchu jako poruszający się, bo radar "zbierał" zakłócenia i pokazywał prędkość obiektu innego niż ten, na który radar był wycelowany. A stąd już niedaleko do wniosku, że w zasadzie nie wiadomo, co tak naprawdę zmierzył ten radar ani jaka rzeczywiście była prędkość pojazdu.

rowerplus-logo-2.png

#2516 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 27 June 2023 - 15:18

Tak samo lotne patrole mierzące prędkość jadąc za innym samochodem nie mierzą prędkości delikwenta tylko różnice prędkości między samochodami mierzonego i mierzącego.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

#2517 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,110 posts
  • SkądRzeszów

Posted 27 June 2023 - 16:10

Nawet lepiej, rejestrator pokazuje prędkość auta mierzącego.

• Jaca911 likes this

Trzepak 

"MAMIL"

#2518 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 28 June 2023 - 15:56

Wpadło mi dziś w oko - w głównej roli "rowerzyści". Trzeba przyznać, że niektórym niewyobrażalnie brakuje fantazji. 

• blackrain likes this

#2519 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 posts

Posted 29 June 2023 - 17:42

Nom szczególnie autorowi który szczegółowo opisuje tekstem swoje "mądrości"
  • JHartman likes this

#2520 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 29 June 2023 - 20:45

Nie da się ukryć ze połowa faktycznie zasługuje na lincz, ale są osoby, z którymi się utożsamiam i niestety są ofiarami głupoty urzędników. Część z nagrywających zero wyrozumiałości - hitem chyba jest ten gościu na dwujezdniowej, dwupasmowej drodze, w dodatku bez wieszkego  jadący za gościem, który porusza się z prędkością 43 km/h. W naszym kraju niestety ciągle modne, jest żeby dojebac się do czegoś na siłę.

Ja rozumiem, że łamią prawo itp, ale kurde kierowcy samochodów robią to samo ..

• JHartman and mataman like this

Reply to this topic