Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?
Posted 09 October 2012 - 06:49
Przecież to nie wyscigi tylko tzw turystyka, ja rozumien wyścig , rower bez pompki i torebki ..... ale do jazdy ........ wszędzie .
tak samo dzwonek, mam najmniejszy dzwone chyba jaki sie produkuje, średnica czaszy ok 1.5 cm z mosiądzu, fakt ze bimbanie może nie jest donoćne ( choć brzmienie super ) , ale można go tak przyczepić na gumkach ze też nie przeszkadza
a opony z elementami odblaskowymi są ...chyba obowiazkowe w Niemczech
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 09 October 2012 - 09:21
W końcu wyjaśniono kwestie migającego światła z przodu no i można posiadać wiele źródeł światła, więc czołówki jako dodatkowe oświetlenie stały się całkiem legalne.
Ja lampki wożę cały rok, bo cały rok jeżdżę do mojej miłości rowerem i nigdy nie wiem o której będę wracać :mrgreen:
Posted 09 October 2012 - 17:01
A osoby, które jeżdżą bez oświetlenia po zmroku? I tak to będą robiły. Bez względu na przepisy.
Posted 09 October 2012 - 22:38
Nigdy nie wiesz czy nie złapiesz gumy i Twój czas sie nie przesunie sie na ciemność , dlatego uczmy zapobiegać niż pózniej ...płakać .
#727 Gosc_marvelo_*
Posted 09 October 2012 - 23:16
Posted 10 October 2012 - 06:30
Posted 10 October 2012 - 07:51
I po kiego zaraz takie sarkastyczne pitolenie? Nie nie jestem nieśmiertelny, ale wiem, jak jeżdżę i nie zdarza mi się jeździć po zmroku. Koniec tematu, kropka. Na wypadek jak coś się przedłuży, awaria czy coś, to zawsze mam kogoś pod telefonem. Nie potrzebuję lampek i tyle. No ale wy wiecie oczywiście lepiej, kiedy i jak jeżdżę, prawda?
staramy sie "szerzyć " typ bezpiecznej jazdy , a Ty rób co chcesz i nie chwal sie , bo jak pisałem nieśmiertelnych jest sporo , ale tylko raz.
Teraz szarawo to nawet miejscami w dzień jest , ktoś opisywal w dziale lampki porządne mocne lampki do tyłu aby być widocznym z daleka .
Posted 10 October 2012 - 09:05
Po tym incydencie zamontowałem lapki, które czekały na mnie w piwnicy.
Posted 10 October 2012 - 09:49
Posted 10 October 2012 - 09:58
§ 53 ust. 1a, 1b – dopuszczenie demontażu oświetlenia, w czasie gdy nie ma obowiązku ich używania.
ZMIANY: „Dopuszcza się, aby światła pozycyjne roweru i wózka rowerowego (…) były zdemontowane, jeżeli kierujący tym pojazdem nie jest zobowiązany do ich używania podczas jazdy.”
WYJAŚNIENIE (cz.1): W ciągu dnia, w warunkach dobrej przejrzystości powietrza na rowerze oraz wózku rowerowym nie trzeba mieć zamontowanego oświetlenia, poprzednio za jego brak groził mandat. Przepis nie dotyczy tylnego czerwonego oświetlenia odblaskowego, które musi być zamontowane na stałe, ponadto w tunelu oraz np. w mgle obowiązkowo należy mieć oświetlenie pozycyjne zamontowane na rowerze i go używać niezależnie od pory dnia.
WYJAŚNIENIE (cz.2): Oświetlenie na przyczepie ciągniętej przez rower lub wózek rowerowy może być zdemontowane w czasie gdy jego używanie nie jest wymagane przepisami. Jednak nowelizacja nie dopuszcza wprost, aby oświetlenie pozycyjne przyczepy było migające – jak w przypadku roweru lub wózka rowerowego.
Mowa jest o demontażu świateł, jeśli ich nie potrzebujesz. Nie ma mowy czy masz je mieć w piwnicy czy też w kieszeni, plecaku czy gdzie tam wsadzisz.
#734 Gosc_Pegos_*
Posted 10 October 2012 - 11:14
I po kiego zaraz takie sarkastyczne pitolenie? Nie nie jestem nieśmiertelny, ale wiem, jak jeżdżę i nie zdarza mi się jeździć po zmroku. Koniec tematu, kropka. Na wypadek jak coś się przedłuży, awaria czy coś, to zawsze mam kogoś pod telefonem. Nie potrzebuję lampek i tyle. No ale wy wiecie oczywiście lepiej, kiedy i jak jeżdżę, prawda?
staramy sie "szerzyć " typ bezpiecznej jazdy , a Ty rób co chcesz i nie chwal sie , bo jak pisałem nieśmiertelnych jest sporo , ale tylko raz.
Teraz szarawo to nawet miejscami w dzień jest , ktoś opisywal w dziale lampki porządne mocne lampki do tyłu aby być widocznym z daleka .
To nie jest szerzenie typu bezpiecznej jazdy tylko zbędne pieniactwo i zupełnie odwrotny efekt przynosi.
Posted 10 October 2012 - 11:28
To nie jest szerzenie typu bezpiecznej jazdy tylko zbędne pieniactwo i zupełnie odwrotny efekt przynosi.
no tak, bohaterów u nas pełno tylko jak się stanie tragedia to potem jest lament i płacz, bo nieoświetlony rowerzysta nie żyje, a kierowca ma go na sumieniu. Nauczmy się w końcu, że nie jesteśmy jedyni na drodze, bo egozim na drodze prowadzi własnie do takich sytuacji i tragedii. I najważniejsze - miejmy odrobinę pokory do tego co dzieje się na drodze i stać może. Ja rozumiem, że ktoś jest przekonanany o tym, że nigdy nie jeżdzi po zmroku i lampek nie potrzebuje, ale jeżeli istnieje choć 1% szansy, że jednak po tym zmroku jechać będzie to takowe lampki posiadać powinien. Sytuacje są przeróżne od typowych i łatwych do przewidzenia do takich, które możemy przeżyć w snach
Posted 10 October 2012 - 12:05
Posted 14 October 2012 - 11:51
Posted 14 October 2012 - 12:01