Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#741 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2012 - 20:49

daliście ciała panowie- 6 was było zeznania 6 przeciw jednemu młotkowi to murowany mandat a jakbyście trafili na mundurowego rowerzyste to może i jakiś paragraf z kk by sie znalazł żeby idiocie zabrać prawko.

#742 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 14 październik 2012 - 21:14

Patrząc teraz na tą sytuację, to fakt, mogliśmy zadzwonić na policję. Ale w czasie tego całego zajścia, takie nerwy człowieka złapały, że nawet na numery tablic się nie spojrzało :-/

Najgorsze, że gościu jechał z żoną i kilkuletnim dzieckiem. Jaki on daje przykład kolejnym pokoleniom...

#743 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 14 październik 2012 - 21:21

Najgorsze, że gościu jechał z żoną i kilkuletnim dzieckiem. Jaki on daje przykład kolejnym pokoleniom...

ano taki jaki został mu wpojony przez (jak to dobrze ujął SPIKE):

rodzą ich wczesniejsze debile .......

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#744 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 14 październik 2012 - 21:44

...bo w ogóle debile są wszędzie! Ja wczoraj (13bm!!!) miałem spotkanie z trzema (wszyscy oni wymusili na mnie pierwszeństwo):
- pierwszy (starszy "pan" w Polonezie) wymusił na mnie pierwszeństwo wjeżdżając na moją drogę z podporządkowanej, dobrze, że nie jechałem szybko i zdążyłem odskoczyć na przeciwległy pas; ten "pan" nawet nie zwolnił ale widział mnie bo patrzył się w moją stronę;
- drugi to "kierowca" tira wymusił pierwszeństwo wjeżdżając na rondo, ten także nie zatrzymał się, nawet nie zwolnił, przed zderzeniem uratował mnie refleks i świetne klocki SwissStop:
- trzeci to jegomość w podobnej sytuacji jak ten pierwszy, ten to nawet przyspieszył chcąc zdążyć przede mną, gdybym zaczął hamować sekundę później to chyba już bym nie pisał tych słów;

Tacy ludzie jak ci wyżej mają szosowców w głębokim poważaniu, już nigdy nie powinni usiąść za kółkiem i mieć wypisane na czole "potencjalny morderca".

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#745 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 14 październik 2012 - 22:32

Było Was sześciu, więc mieliście przewagę fizyczną :mrgreen:

Ja bym chyba nie wytrzymał i gościowi połamał lusterko, a przynajmniej przy**bał bidonem po karoserii, ewentualnie pociągnął ostrym narzędziem po lakierze, bo mordy bym nie obijał, bo żal brudzić papiery.

#746 thomas_k7

thomas_k7
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądRybnik

Napisano 15 październik 2012 - 07:57

W takich sytuacjach najlepiej zapisac nr rej i na policję. Ewentualnie jeżeli gość gdzieś się zatrzymał - wezwać patrol na miejsce. Zapisanie nr rej i pójście na komisariat na następny dzień - nie polecam nikomu. Raz, że nie chce im się przyjąć zgłoszenia, dwa - dodatkowa robota. Muszą ustalić kierowcę, wezwać go, przesłuchać. "A ile to panie jest pisania, daj pan spokój, nic się panu nie stało". No tak, teraz nie, przyjdę do pana jak nie będę miał nogi :-/ Taka gadka niestety... Ja się upieram zawsze przy swoim. Jeżeli mam świadka - tym bardziej.

Odstępując od w/w tematu... Przejazd przez Katowice rowerem - tragedia. W nosie miałbym wszystkie znaki. Rozkład ścieżek rowerowych - tragedia. Oznakowanie - tragedia. Przejazdy - tragedia!!! O tu taki jeden przejazd -http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18a2d4bff713d2df.html
Poza tym w Polsce przyjęło się, że kolor kostki wyznacza osobny pas dla rowerów i osobny dla pieszych. Ten kto zezwala na takie ułożenie powinien zostać zwolniony dyscyplinarnie z pracy. Poziome znaki wyznaczają pasy a nie kolor kostki... Cóż, nawet niektórzy policjanci tego nie wiedzą...

#747 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 październik 2012 - 07:58

eee tam , mnie wczoraj tylko baba weszła prawie pod kola , na ulice potrząc sie tylko w prawo i heja w poprzek , jakby to było auto, marmolada gotowa

No i zapomniałem jechać pózniej przez skrzyżowanie środkiem pasa , mój błąd , ale naprawiony szybko...

Po Krakowskich Błoniach wczoraj drogą dla rowerów spacerowały na biegu dzieci wielkosci koła 26" , wrociłem na droge normalną , tragedia weekendowa w mieście , a ponoć miało być tak pieknie .... piesi swoją drogą, rowery swoja, auta swoją , tylko komu to potrzebne - urzędnikom i ładnie to wygląda z lotu ptaka

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#748 Hiszpan25

Hiszpan25
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądSzczecin/Hamburg

Napisano 15 październik 2012 - 11:11

niestety kolorowo nie jest też i poza granicami. W Hamburgu też na ścieżkach są piesi, rolkarze i poparkowane od czasu do czasu auta. a jednak rowerów jest tam bez porównania więcej na drogach niż w Polsce... oboje z żoną leżeliśmy już przez takie akcje... ja nawet wylądowałem w szpitalu na szyciu.... jazda rowerem nigdy nie będzie bezpieczna... szybszy od pieszego, mały, cichy. to powoduje, że trudniej zauważyć...

#749 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 15 październik 2012 - 13:46

I niepozorny! To jest największym problemem moim zdaniem. Mało kto widząc rowerzystę zastanawia się, czy to jest kolarz. Większość zakłada, że jest to po prostu Kowalski wracający z cmentarza, sklepu itd. i najzwyczajniej nie mają świadomości jak szybko się rower porusza.

#750 Jedi23

Jedi23
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • SkądŻarki Letnisko

Napisano 15 październik 2012 - 19:13

Ogólnie na zachodzie chyba świadomość ludzi jest większa, w Polsce to jak się nie wybierze tak źle - główna droga to znowu większy ruch, z kolei jakieś mniej ruchliwe drogi to często przejazd przez małe miejscowości i latające bezpańsko psy.
Ktoś naprawdę powinien się za to wziąć, bo chyba ciężko inaczej nasz naród nauczyć, ale mam wrażenie, że u nas najczęściej policja/straż miejska to albo się chowa z suszarką po krzakach albo ustawia fotoradary.

#751 Hiszpan25

Hiszpan25
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądSzczecin/Hamburg

Napisano 15 październik 2012 - 19:44

Jedi23, może i jest.ale nie generalizował bym. mieszkałem w Bremen a teraz w Hamburgu. W Bremen rowerzysta był bardzo szanowany na drodze i kierowcy na ogół "współpracowali". Parkowanie na ścieżce nie było częstym widokiem. To samo tyczyło się zajeżdżania drogi podczas przejeżdżania autem przez ścieżkę np przy wyjeżdżaniu z bram. Hamburg większy, aut więcej i sytuacje te są w zasadzie normą... Trzeba znacznie bardziej uważać...

#752 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 15 październik 2012 - 20:33

Nie tylko w Polsce da się spotkać bezpodstawną agresję w stronę rowerzystów. W drodze do pracy mam dwa "etapy". Pierwszy to ok. 10 kilometrowa wspinaczka (niezbyt stromo, ale tętno przyjemnie wzrasta) po której następuje stromy, ok 2 kilometrowy zjazd dobrym asfaltem "na łeb, na szyję". Zjeżdżam więc sobie, skupiony na drodze i kątem oka widzę grupkę gnojków stojącą na przystanku. Sekundę później wjeżdżam w chmurę żwiru podrzuconą w powietrze przez któregoś ze smarkaczy. Trekking, obładowany rzeczami na przebranie, ciężkim zapięciem, pompką, dętką i innymi szpargałami da się tam rozbujać naprawdę dość dobrze, gorzej z zatrzymaniem, na oko miałem z 55-60 km/h. Nie chciałem niepotrzebnie hamować, więc popędziłem dalej. Dopiero w pracy przejrzałem się w lustrze - dwie spore szramy po lewej stronie twarzy. Gdybym dostał od któregos w oko to mogliby mnie z tamtej drogi zeskrobywać.

...jaka to świetna zabawa, rzucić przed szkołą kamieniem w rowerzystę. Zero wyobraźni.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#753 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 październik 2012 - 21:51

na drugi dzień zatrzymasz sie , i zlejesz dupska , albo gazem i do rowu ! :evil:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#754 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 23 październik 2012 - 15:06

Przy fotoradarach lepiej zakrywać twarz, resztę lepiej też zakryć bo to może dodatkowo kosztować: http://wiadomosci.ga...dar__Teraz.html

#755 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 23 październik 2012 - 18:05

niedawno znów uciekałem do rowu:

bo mu się spieszyło i musiał wyprzedzać ciągnik i auto

#756 Jedi23

Jedi23
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • SkądŻarki Letnisko

Napisano 23 październik 2012 - 18:27

brak słów, gdzie my żyjemy? ja czasem nie wiem czy kierowcy nie widzą rowerzystów czy robią to specjalnie? wczoraj miałem bardzo ostre hamowanie z ok 40km/h przez kobietę, która długo stała po czym w momencie jak ja się zbliżałem postanowiła skręcić w podwórko, a byłem pewien, że mnie widzi, bo nic nie jechało a ona wczesniej stała i czekała...

tak czasem jadę i patrze na ten cały syf to sie niedobrze robi, a to szaleni kierowcy, a to pełno latających psów, a to pełno śmieci w lesie, które jakoś szczególnie widać jak się jedzie rowerem, no tragedia...

#757 Hiszpan25

Hiszpan25
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądSzczecin/Hamburg

Napisano 23 październik 2012 - 18:40

jak masz film w dobrej rozdzielczości to śmiało zgłaszaj sprawę na Policję. na pewno się zainteresują tym wariatem. stworzył na drodze realne zagrożenie dla zdrowia i życia. Warunek jest jednak jeden - musi się dać odczytać numery. Policja nie ma szans zadziałać jeśli numery są nieczytelne jak na filmie z YT.Podobna akcja była jakiś czas temu w Szczecinie.kamery z autobusu zarejestrowały potrącenie rowerzysty.Policja była bezsilna bo numery sprawcy były tak samo nieczytelne jak na tym filmie.

#758 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2018 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 23 październik 2012 - 19:16

ten 'kierowca' powinien być oskarżony o usiłowanie zabójstwa... skandal

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#759 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 listopad 2012 - 17:16

Z "naszego podwórka":
http://poznan.gazeta...ZYTELNIKA_.html

pzdr

#760 jark

jark
  • Użytkownik