Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#1321 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądKraków

Posted 09 May 2016 - 17:53

https://youtu.be/g5TLHe5vZ74?t=55s

kolejna awantura na drodze z agresywnym Januszem w roli głównej

#1322 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 May 2016 - 18:05

Tym razem wina kierowcy w 100%. Z tego co jest napisane w komentarzach dopiero budują tam drogę rowerową, więc oczywiste jest, że rowerzysta powinien jechać ulicą.

#1323 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 posts

Posted 09 May 2016 - 18:30

Jakim kretynem trzeba być, żeby mieć nagranie próby narażenia zdrowia i życia, ucieczki z miejsca wypadku, uszkodzenia mienia, kradzieży, napaści i... odpuścić na mandacie w drogówce. Nawet, gdyby tam była najlepsza droga rowerowa na świecie to nikt nie ma prawa się zachować tak jak kierowca tego samochodu. Ale rowerzysta też wykazał się kompletnym brakiem profesjonalizmu. 

Jeżdżę z kamerą, zawsze w kieszonce mam gaz pieprzowy - obym go użyć nigdy nie musiał, ale na powyższym przykładzie sprawa powinna trafić do sądu i wiadomości. 

#1324 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 09 May 2016 - 18:40

I co by mu zrobili? Mała szkodliwość społeczna, te sprawy... Niestety realia są takie, że na buców nie ma paragrafu :(

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1325 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 posts

Posted 09 May 2016 - 19:58

I co by mu zrobili? Mała szkodliwość społeczna, te sprawy... Niestety realia są takie, że na buców nie ma paragrafu :(

Paragrafy są, tylko ludzie ich nie wykorzystują. Jeżeli nie widzisz na tym filmie możliwości pociągnięcia kierowcy do odpowiedzialności karnej i cywilnej to radzę się doszkolić.

Trzeba znać swoje prawa. W zeszłym roku zgłosiłem jednego kierowcę na Policję. Wiele prób jazdy na czołówkę i spychanie mnie na pobocze próbowałem jakoś tłumaczyć. Mi osobiście cierpliwość się skończyła. 

• Kresowiak likes this

#1326 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 09 May 2016 - 20:04

Na takich buców to nie potrzebuję paragrafu bo mała szkodliwość, ale podajcie mi proszę jak załatwić ludzi którzy wyprzedzają na trzeciego wprost na mnie że muszę się ratować ucieczką na pobocze. Jak bym miał broń i prawo które mnie obroni to bym strzelał do półgłowków bo zagrażają mojemu zdrowiu i życiu. Taka obrona osobista!

• Prozor, Monowiec, vuc and 1 other like this

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1327 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 posts
  • SkądKraków

Posted 09 May 2016 - 20:14

Ja się poważnie zastanawiam nad kupnem kamerki na kask.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#1328 smolar16

smolar16
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądRadom

Posted 09 May 2016 - 20:43

Na takich buców to nie potrzebuję paragrafu bo mała szkodliwość, ale podajcie mi proszę jak załatwić ludzi którzy wyprzedzają na trzeciego wprost na mnie że muszę się ratować ucieczką na pobocze. Jak bym miał broń i prawo które mnie obroni to bym strzelał do połgłowków.

Jak wyczuwasz taką sytuację to najlepiej wyjeżdżaj na środek swojego pasa. Kiedy zagrożenie minie, zjedź bliżej prawej krawędzi tak jak jeździsz zawsze. W ten sposób pokazujesz kierowcy, że to nie robisz z własnego widzimisie tylko dla swojego bezpieczeństwa. 
Ja sobie radzę właśnie tak ;)

• mikroos likes this

#1329 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 09 May 2016 - 22:00

Paragrafy są, tylko ludzie ich nie wykorzystują. Jeżeli nie widzisz na tym filmie możliwości pociągnięcia kierowcy do odpowiedzialności karnej i cywilnej to radzę się doszkolić.

Trzeba znać swoje prawa. W zeszłym roku zgłosiłem jednego kierowcę na Policję. Wiele prób jazdy na czołówkę i spychanie mnie na pobocze próbowałem jakoś tłumaczyć. Mi osobiście cierpliwość się skończyła. 

No to się pochwal co z tego wyszło :) Bo wykorzystać paragraf to każdy może, tylko szkoda mu czasu, skoro wie, że nic z tego nie będzie.

Ragazza Ravennesa

#1330 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 10 May 2016 - 07:10

Jak dla mnie ten szosowiec to niesamowity pieniacz. Tacy psują nam renomę. Sam pchał się pod koła przy skręcie i dziwił się, że kierowca się denerwował. Trzeba być po prostu głupim.

Dzisiaj te trzy barany (rowerzysta, kierowca, pasażer) będą bohaterami programu w TVN Turbo (22.15)

#1331 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 10 May 2016 - 08:44

szkoda mu czasu, skoro wie, że nic z tego nie będzie.

No właśnie taka postawa jak twoja powoduje że ludzie nie zgłaszają. Tymczasem prawda jest zupełnie inna - tylko policja próbuje każdego zniechęcić do zgłoszenia (jak widać w twoim przypadku - skutecznie), ale jak już zgłosisz i jest papier - to muszą się tym zająć. Słaba statystyka wykrywalności to jedyna rzecz której boją się policjanci i dlatego próbują zgłaszających wysyłać na drzewo.

#1332 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 10 May 2016 - 09:25

Swoja drogą, zwróciliście uwagę na nick z Youtuba tego jegomościa? :D 

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#1333 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 10 May 2016 - 09:52

No właśnie taka postawa jak twoja powoduje że ludzie nie zgłaszają. Tymczasem prawda jest zupełnie inna - tylko policja próbuje każdego zniechęcić do zgłoszenia (jak widać w twoim przypadku - skutecznie), ale jak już zgłosisz i jest papier - to muszą się tym zająć. Słaba statystyka wykrywalności to jedyna rzecz której boją się policjanci i dlatego próbują zgłaszających wysyłać na drzewo.

Dobra, no to pokaż jakieś statystyki dotyczące już zgłoszonych spraw i konsekwencji poniesionych przez sprawców.

Ragazza Ravennesa

#1334 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 posts

Posted 11 May 2016 - 16:34

Jak wyczuwasz taką sytuację to najlepiej wyjeżdżaj na środek swojego pasa. Kiedy zagrożenie minie, zjedź bliżej prawej krawędzi tak jak jeździsz zawsze. W ten sposób pokazujesz kierowcy, że to nie robisz z własnego widzimisie tylko dla swojego bezpieczeństwa. 
Ja sobie radzę właśnie tak ;)

Nie wiem czy kolega zrozumiał, ale jak shmoo ratuje się ucieczką na pobocze więc wyjazd na środek pasa skończy się śmiercią.

Ja się poważnie zastanawiam nad kupnem kamerki na kask.

Szczerze polecam.

No to się pochwal co z tego wyszło  :) Bo wykorzystać paragraf to każdy może, tylko szkoda mu czasu, skoro wie, że nic z tego nie będzie.

Tutaj nie ma się co chwalić, bo nie odczuwam satysfakcji z tego, że jakiś idiota ponosi konsekwencje swoich czynów.
3 tys zł + koszta sądowe. 

Mnie nikt nie zniechęcał, a wręcz pogratulowano dobrej postawy. Jak masz nagranie sytuacji czyli drugi największy dowód jaki można uzyskać to Policja jest w 100% pewna, że sprawa zostanie wyjaśniona, a więc statystyka wzrośnie.

Z tego samego powodu reklamuje się akcje typu "Stop agresji drogowej", co zresztą poskutkowało tym, że spraw wykroczeń drogowych z dowodami nagrań czy zdjęciami u mnie w komendzie w marcu 2015 roku było już tyle, co w całym 2014. Fala zgłoszeń jest więc ogromna, nowi funkcjonariusze systematycznie są przydzielani do zajmowania się takimi sprawami. 

Dzisiaj te trzy barany (rowerzysta, kierowca, pasażer) będą bohaterami programu w TVN Turbo (22.15)

Oglądałem, kiepski materiał. W zasadzie streszczenie jest na stronie tvn24. Łódzki rowerzysta to kontrowersyjna postać, wiele jego filmików to zwyczajne czepialstwo, ale w tym przypadku miał w pełni rację. Kierowcy Skody(strażak i nauczyciel) grozi 5 tys zł grzywny oraz utrata uprawnień. Plus naruszenie nietykalności cielesnej rowerzysty(tutaj również odpowie pasażer). 

• vuc and ZwyklyKoles like this

#1335 smolar16

smolar16
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądRadom

Posted 11 May 2016 - 18:48

Nie wiem czy kolega zrozumiał, ale jak shmoo ratuje się ucieczką na pobocze więc wyjazd na środek pasa skończy się śmiercią.

Jeśli taki manewr się zrobi przed rozpoczęciem wyprzedzania nas przez samochód, to ta metoda jak najbardziej się sprawdza. Nie wiem jak inny, ale ja czuje na plecach, że ktoś chce mnie wyprzedzi, na siłę a nie ma miejsca. Takie rzeczy się przewiduje z czasem ;)

• Greek and haligówka like this

#1336 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 May 2016 - 20:06

[o kamerze] Szczerze polecam.

nie odczuwam satysfakcji z tego, że jakiś idiota ponosi konsekwencje swoich czynów.

Wybacz naiwne pytanie, ale po co Ci w takim razie kamera? Twojego bezpieczeństwa nie poprawi ani odrobinę, co najwyżej pomoże wyciągnąć konsekwencje po fakcie - ale to, jak już ustaliliśmy, Ciebie nie rajcuje.
  • vuc likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1337 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 posts

Posted 11 May 2016 - 21:01

Wybacz naiwne pytanie, ale po co Ci w takim razie kamera? Twojego bezpieczeństwa nie poprawi ani odrobinę, co najwyżej pomoże wyciągnąć konsekwencje po fakcie - ale to, jak już ustaliliśmy, Ciebie nie rajcuje.

W samochodzie mam zamontowany rejestrator wideo od momentu w którym dowiedziałem się, że po kolizji i spisaniu oświadczenia winowajca wycofał się ze swojego zeznania co poskutkowało odmówieniem wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela.

Rower, akcesoria i odzież tanimi rzeczami nie są, dlatego kamerę traktuje jako formę zabezpieczenia przed ewentualnymi szkodami, które mogą wywołać osoby trzecie na sprzęcie(no i zdrowiu;-) ).

Tak jak napisałeś, nie rajcuje mnie wysyłanie filmów na Policję i za pierwszym razem na prawdę długo rozmyślałem o całej sprawie, wiele razy jak już wspominałem próbowałem tłumaczyć kierowców na setki sposobów, zwłaszcza że sam pokonuję tygodniowo sporą ilość kilometrów samochodem i wierze, że różne rzeczy mogą się wydarzyć. Nie mniej jednak każdy ma swoją cierpliwość. U mnie kończy się w momencie, gdy widzę samochód jadący na czołówkę i zmusza mnie do uciekania na pobocze, zwłaszcza że nigdy nie wiesz czy ktoś celowo wyprzedza, a może zasłabł lub jest pod wpływem środków odurzających i może powinieneś zeskakiwać z roweru do rowu, żeby przeżyć.

#1338 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 May 2016 - 22:08

Okej, skoro tak na to patrzymy, to wszystko rozumiem. Już się bałem, że "nie odczuwam satysfakcji z tego, że jakiś idiota ponosi konsekwencje swoich czynów" oznacza dla Ciebie również to, że nie zamierzasz dochodzić swoich praw po fakcie ;)

rowerplus-logo-2.png

#1339 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądKraków

Posted 17 May 2016 - 07:34

wyprzedzanie na gazetę:

#1340 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 May 2016 - 07:51

I dlatego przy ruchu z naprzeciwka jedzie się ZAWSZE środkiem pasa.

• vuc likes this

rowerplus-logo-2.png

Reply to this topic