Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 01 wrzesień 2011 - 12:48

Na ściezkach obowiazuję te same zasady co na drodze. Przy wykonywaniu manewru wymijania, omijania, wyprzedzania oraz przed przejściem dla pieszych nalezy zachowac szczególna ostrozność.

#102 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2011 - 18:00

http://www.milanos.p...-Evil-Crew.html ;-) tępić ludzi na ścieżkach

#103 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 wrzesień 2011 - 20:46

Intel action właśnie miałem wrzucić ten filmik świetny jest ,ale mnie upzredziłeś. Najlepsza jest scena jak przypieli rowery do samochodu. :mrgreen:

#104 maxi

maxi
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądPruszków

Napisano 06 wrzesień 2011 - 09:48

Świetny filmik..poprawił mi humor :mrgreen:

#105 SmallChild

SmallChild
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 wrzesień 2011 - 20:15

Chcemy z kumplem kupić trąbki stadionowe na sprężone powietrze i zamierzamy trąbić pieszym w potylicę. Niechaj się nauczą! :evil:

Przy okazji, ma ktoś pomysł jak przymocować trąbki do ramy? Ma na oko ok 20 cm długości i może z 5 cm średnicy ma denko.

Myślę o trzymaku na bidon, ale obawiam się, że mój rower nie posiada miejsca na owy trzymak. :-|

#106 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 26 wrzesień 2011 - 20:40

Chcemy z kumplem kupić trąbki stadionowe na sprężone powietrze i zamierzamy trąbić pieszym w potylicę. Niechaj się nauczą! :evil:

Przy okazji, ma ktoś pomysł jak przymocować trąbki do ramy? Ma na oko ok 20 cm długości i może z 5 cm średnicy ma denko.

Myślę o trzymaku na bidon, ale obawiam się, że mój rower nie posiada miejsca na owy trzymak. :-|

To żart czy naprawdę jesteście tacy głupi?

#107 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 26 wrzesień 2011 - 20:50

To żart czy naprawdę jesteście tacy głupi?

Obawiam się, że naprawdę są tacy głupi.
Z reguły ścieżki są tak idiotycznie wytyczone, że często najkrótsza/najwygodniejsza a czasami jedyna droga dla pieszych prowadzi przez ścieżkę. Więcej wyrozumiałości i empatii.

#108 SmallChild

SmallChild
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 wrzesień 2011 - 15:22

Oczywiście, że nie będę miał nic przeciwko niewinnym pieszym, którzy nie mają innej możliwości przedostania się z jednego punktu do drugiego lub faktycznie korzystają ze ścieżki. Mój "manifest" będzie wymierzony w "burunów", którzy najprawdopodobniej nie zauważają istnienia chodnika. Dobrocią niczego w tym przypadku nie wskóram.

#109 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 27 wrzesień 2011 - 16:00

Dobrocią niczego w tym przypadku nie wskóram.

Głupotą tym bardziej.

#110 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2011 - 19:12

Oczywiście, że nie będę miał nic przeciwko niewinnym pieszym, którzy nie mają innej możliwości przedostania się z jednego punktu do drugiego lub faktycznie korzystają ze ścieżki. Mój "manifest" będzie wymierzony w "burunów", którzy najprawdopodobniej nie zauważają istnienia chodnika. Dobrocią niczego w tym przypadku nie wskóram.

Zachowasz sie dokładnie jak burak trąbiący na rowerzystę jadącego po ulicy.

Jakbyś mnie albo moje dzieci obtrąbił wuwuzelą to miałbyś kolego przesrane.

#111 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 27 wrzesień 2011 - 19:24

to może od razu maczetę ....

#112 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 wrzesień 2011 - 19:51

:?: :?: :?: Czy Ty i Twoje dzieci spacerujecie po ścieżkach rowerowych :?: :?: :?:

#113 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2011 - 20:01

:?: :?: :?: Czy Ty i Twoje dzieci spacerujecie po ścieżkach rowerowych :?: :?: :?:

Tak, wyobraź sobie że jest u mnie na wsi ścieżka rowerowa/chodnik bez wydzielonego pasa dla pieszych i jakoś nikt na nikogo nie trąbi i nie wpada.

#114 SmallChild

SmallChild
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 wrzesień 2011 - 21:22

Tak, wyobraź sobie że jest u mnie na wsi ścieżka rowerowa/chodnik bez wydzielonego pasa dla pieszych i jakoś nikt na nikogo nie trąbi i nie wpada.

Inna sprawa, kiedy chodzenie po ścieżce jest niezbędne, aby gdzieś dojść, lub jest połączona z chodnikiem, a inna kiedy mimo wyraźnie wydzielonej ścieżki od chodnika ludzie nadal jak gdyby nigdy nic spacerują sobie po drodze dla rowerzystów. Każda moja konfrontacja z takimi osobnikami była dla mnie nieprzyjemna i psuła mi całą wycieczkę, więc postanowiłem inaczej rozmawiać z takimi ludźmi. Wiem, że wrzucam wszystkich do jednego worka.
Na swoim przykładzie wiem, że da poruszać się pieszo po ścieżkach tylko wtedy gdy zachodzi taka konieczność z zachowaniem ostrożności i ustępując pierwszeństwa rowerom. Niestety wielu tego nie robi, co mnie niezwykle irytuje.

#115 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 27 wrzesień 2011 - 21:37

Ja chodzę.

Czasami jest tak poprowadzona, że omijanie jej zajmuje za dużo czasu, jak np ścieżka pod Blue City. Winić należy nie pieszych tylko władze.

A poza tym to który kolarz na szosówce jeździ po ścieżce? Ja omijam i nie mam problemu z pieszymi.

#116 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2011 - 22:47

Jeżdże codziennie pod bluecity i pod redutą. Normą jest użycie dzwonka w celu ostrzeżenia zagapionych i blokującycch scieżkę pod przystankiem oraz zwalnianie przed przejściami dla pieszych ale jak jadę samochodem to też w takich miejscach zwalniam. Nie trąbię tez na ciągniki i kombajny blokujące przejazd. Nie spotkałem jeszcze złośliwca, który uniemozliwiałby mi przejazd. Chamskie zachowanie rowerzystów bywa jednak dośc częste. Nie raz słyszałem wiązanki (od gości wyglądających na profi) pod adresem kierowców czy pieszych i nie wydaje mi się żeby to w jakikolwiek sposób pomagało propagować ten środek lokomocji.

#117 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 wrzesień 2011 - 23:08

Ciekawe (choć bez sensu) - a która to wieś?

Ja chodzę.

Czasami jest tak poprowadzona, że omijanie jej zajmuje za dużo czasu, jak np ścieżka pod Blue City. Winić należy nie pieszych tylko władze.

Bzdura - mieszkam obok i bardzo często tam chodzę i nigdy nie muszę używać ścieżki rowerowej będąc pieszo. Widocznie przyjezdni maja mniej czasu :mrgreen: .

Chamskie zachowanie rowerzystów bywa jednak dośc częste..

...tak jak wasze teraz tu na forum?....chyba się zgodzę...

#118 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 28 wrzesień 2011 - 07:48

Ciekawe (choć bez sensu) - a która to wieś?

To nie ciekawostka to w Polsce powszechne. Ścieżki to albo pasy pieszo-rowerowe, albo wydzielony z chodnika (zabrany pieszym) pas dla rowerów.

Bzdura - mieszkam obok i bardzo często tam chodzę i nigdy nie muszę używać ścieżki rowerowej będąc pieszo. Widocznie przyjezdni maja mniej czasu :mrgreen:

Zgadza się, pędząc do autobusu nie patrzy się czy to ścieżka czy chodnik. Ja akurat zwiedziłem tą ścieżkę jako rowerzysta i pieszy ponieważ pracowałem niedaleko i tędy dojeżdżałem rowerem oraz chodziłem na przystanek autobusowy. Najpierw też irytowali mnie piesi idący np z przejścia podziemnego do głównego wejścia BC po ścieżce, ale faktycznie można się zagapić i nie zauważyć i w dodatku nie zawsze np idąc z wózkiem, dziećmi i zakupami komuś się chce omijać ścieżkę i płot, którym jest oddzielona. Apeluje o większą ilość empatii.

Rozwiązaniem na pewno nie jest trąbienie komuś w potylicę klaksonem, który może uszkodzić mu słuch.

#119 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 wrzesień 2011 - 08:31

Wraz z wprowadzeniem ograniczenie prędkości do 30 km/h na terenie zabudowanym (nowy pomysł eurodeputowanych - nudzą się pewnie...) może skończyć się powód do jazdy po śmieszkach rowerowych. W takim przypadku szosówką da się jechać szybciej od ruchu samochodowego, zwłaszcza, że liczniki samochodowe na ogół zawyżają prędkość (np. mój o ok. 5 km/h). Z drugiej strony, łatwo można będzie zarobić mandat na suszarce ;-)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#120 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 28 wrzesień 2011 - 08:38

To może dowiedz się po czym chodzisz i kwestia stanie się oczywista? Może to jest ciąg pieszo rowerowy oznaczony znakiem C-13 i C-16 oddzielonymi poziomą kreską oznaczającą tyle, że można nią jechać rowerem, ale kierujący musi ustąpić miejsca pieszym? W takim wypadku rowerzysta nie ma żadnych praw. Drogę dla rowerów oznaczmy znakiem C-13.

Dodaj odpowiedź