Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#141 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 02 October 2011 - 17:13

Scaliłem temat o ścieżkach i ten o tym jak jeździć po polskich drogach bo to się sprowadza do mniej więcej tego samego... ;-) Nadałem nowy tytuł..

Ps. Kiedyś też mnie złapali w Miliczu ,że nie jadę po ścieżce rowerowej ,spisali i zabrali prawie 30 minut na pogawędki o moim rowerze zanim puścili bo coś im komputerek szwankował.. Tłumaczyli mi się tym ,że niedawno potrącono na ulicy kobietę na rowerze i muszą coś działać... Teraz przejeżdżają często obok mnie i nawet nie spiszą bo często jadę tam jakieś 40-50km/h co by nie zwalniać ruchu i nie prowokować więcej sytuacji do konfrontacji z policją.. W Ostrowie Wlkp. czy u mnie w Krotoszynie jak już to zwracali mi czy całej grupie ,że mamy zjechać trochę bliżej pobocza bo zajmuje/my za dużo miejsca.. Także to też kwestia przyzwyczajenia i... szczęścia ?

#142 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 02 October 2011 - 17:58

tomashek, właśnie po zmianie przepisów musisz jechać ścieżką (w sytuacji braku zakazu) gdy jest ona po tej samej stronie jezdni po której się poruszasz.

#143 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 02 October 2011 - 18:03

A jak nie ma znaku obok tej ścieżki/chodnika ,że to ścieżka ? Tylko jest położona dwukolorowa kostka i namalowany rowerek na tej czerwonej kostce ? :roll:

#144 @bartek

@bartek
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2011 - 18:24

No tak... ogół rowerzystów walczy o więcej ścieżek, a w tej sytuacji szosowcy woleli by, żeby takich ścieżek nie było.

#145 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 02 October 2011 - 18:38

xubix, nie jestem pewien przepisów ale pewnie według prawa to i tak jest ścieżka czyli zjechać trzeba.

#146 tomashek

tomashek
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 02 October 2011 - 20:47

ścierzki rowerowe niech będą dla tych rowerzystów którzy sobie spokojnie jeżdżą. ludzie na szosówkach powinni mieć zezwolone jeżdżenie ulicą. chociaż i tak chyba wolimy jeździć po za miastem gdzie jest mały ruch samochodów

#147 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 02 October 2011 - 21:12

Jeśli ścieżki będą budowane tak jak teraz to niech sami sobie po nich jeżdżą...kończą się ślepo, krawężniki, piesi, brak przejazdów przez skrzyżowania często, w ogóle nie wiem czy są jakieś standardy ich budowy przyjęte bo z tego co widzę, to nie ma, słabe oznakowanie i kierowcy wymuszający przy skręcie w prawo jadący równoległą drogą itp.
Dojeżdżać rowerem od biedy można ale na szosówce to koszmar więc mimo wszystko nie ma sensu nimi jeździć.

#148 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 October 2011 - 06:23

Dokładnie - wczoraj żona zwróciła uwagę na ścieżki rowerowe w USA, bodajże w NY. Pas asfaltowy, odgrodzony barierką od jezdni, krawężnikiem od chodnika (albo odwrotnie?) - w tym przypadku jest bezpiecznie, żaden samochód wjechać nie wjedzie, parkować nie będzie, pieszy też ma utrudniony dostęp bo ma wyraźne oddzielenie chodnika od pasa dla rowerów. U nas uparli się wydawać pieniądze z unii jak najtańszym kosztem adaptując część chodnika lub zgoła "dopuszczając" do mieszanego ruchu pieszo-rowerowego na chodniku i chwaląc się ile to ścieżek rowerowych utworzono. Żenada.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#149 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 03 October 2011 - 07:35

Nowy Jork powiadasz? To patrz
Choć imho to zdecydowana przesada ;-) Na naszych ścieżkach ten gość by się zabił.

#150 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 posts
  • SkądRzeszów

Posted 03 October 2011 - 07:43

Przypuszczam, że u nas byłoby tak samo, jak na tym filmie. Polscy kierowcy czerpią garściami z najgorszych przykładów amerykańskiej szkoły jazdy, zamiast uczyć się od Niemców, Belgów czy Holendrów...

#151 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 October 2011 - 10:13

Na tamtym filmie była i barierka i krawężnik - może poszli po rozum do głowy i gdzieniegdzie zmodyfikowali ścieżki. No, ten film z YT to już widziałem - choć przyznam, że pomimo przeszkód i debili parkujących na ścieżkach to i tak życzyłbym sobie takich ścieżek, a nie fazowanej kostki na chodniku.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#152 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 03 October 2011 - 11:29

choć przyznam, że pomimo przeszkód i debili parkujących na ścieżkach to i tak życzyłbym sobie takich ścieżek, a nie fazowanej kostki na chodniku.

Zgadzam się w całej rozciągłości.

#153 miszleu

miszleu
  • Użytkownik
  • 96 posts
  • SkądWarszawa/Piaseczno

Posted 03 October 2011 - 21:43

Dziś przeczytałem sobie artykulik na wikipedii odnośnie rowerowania w holandii (w google: wiki cycling in netherlands). Abstrahując od ekstremów jak odrębna sygnalizacja rowerowa czy oznakowanie, nie wspominając już o tym, że ścieżki tworzą sieć kilka kwestii:
1. gro ścieżek rowerowych powstaje poprzez wymalowanie odpowiednich oznaczeń na asfalcie. W ten sposób można by w naszym zaścianku stworzyć spójną sieć ścieżek głównie kosztem farby i robocizny. W sytuacji gdy na drodze są dostępne udogodnienia dla rowerów czyli (bądź wymalowana bądź wydzielona ścieżka) rowerzysta jest obowiązany z niej korzystać. Czasem ścieżek nie ma - ma to głównie miejsce na drogach na których obowiązuje ograniczenie prędkości (nie muszę chyba wspominać że przestrzegane przez kierowców)
2. piesi mogą korzystać ze ścieżek rowerowych jeżeli nie mają innej możliwości.
3. w razie kolizji samochodu z rowerem domniemywa się, że winny jest kierowca (mój domysł: no chyba że udowodni że było inaczej). To w połączeniu (i w dużej mierze to ze względu na potencjalne kary) z faktem że większość kierowców jest też rowerzystami powoduje, że bardzo uważają na poruszających się jednośladami

#154 madagaskar

madagaskar
  • Użytkownik
  • 96 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 October 2011 - 07:29

Ja przytoczę sytuację, która miała miejsce wczoraj we Wrocławiu - jechałem sobie nową asfaltową ścieżką rowerową (obok był piękny i szeroki chodnik) i ku mojemu zdziwieniu środkiem tej ścieżki biegnie sobie jakiś "maratończyk" ze słuchawkami w uszach !!! podczas ciasnego wymijania powiedziałem aby przeszedł na chodnik no i się zaczęło - wyzwał mnie na maksa a gdy się zatrzymałem to mało się na mnie nie rzucił z łapami. Całe szczęscie do "wąskich" nie należę to odpuścił...
Rowerzyści nie mają lekko :)

#155 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Posted 04 October 2011 - 08:33

Źle się zachował. Jednak biegł dlatego po asfalcie, bo asfalt nie jest tak twardy jak chodnik i ciut lepsze dla stawów jest takie bieganie.

#156 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 05 October 2011 - 21:35

Źle się zachował. Jednak biegł dlatego po asfalcie, bo asfalt nie jest tak twardy jak chodnik i ciut lepsze dla stawów jest takie bieganie.

Jak tak dba o stawy to niech na rower się przesiądzie, a jak chce biegać to niech porusza się po chodniku.

Ścieżki najlepiej ignorować, na co dzień się nie zdarza trafić na policje. Druga sprawa rower szosowy jak sama nazwa mówi służy do jazdy po szosie a nie po chodniku.

Popieram.

#157 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Posted 06 October 2011 - 18:54

A jeśli ktoś chce biegać i w miarę dostępnych środków dbać o stawy? Bo np. Ty możesz w ramach ograniczenia nerwowych dla siebie sytuacji na drodze nie wychodzić z domu.

#158 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 06 October 2011 - 18:58

Kolego takich frajerów co po ścieżkach chodzą to by trzeba im gaz pieprzowy w ryja strzelić , a na twoim miejscu jak by mnie tak wyzywał i się rzucał to zaraz bym powiedział ,że policja może roztrzygnać czy powinien biegać po ścieżce

#159 @bartek

@bartek
  • Użytkownik
  • 15 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 October 2011 - 19:14

intel action, szkoda sobie nerwy psuć. Lepiej się odwrócić i jechać dalej. Agresywną postawą nic nie zdziałamy, a niektórym osobnikom nie da się wytłumaczyć, bo głupcy nigdy się nie mylą.

#160 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • Skąd3miasto

Posted 06 October 2011 - 19:34

intel action, szkoda sobie nerwy psuć. Lepiej się odwrócić i jechać dalej. Agresywną postawą nic nie zdziałamy, a niektórym osobnikom nie da się wytłumaczyć, bo głupcy nigdy się nie mylą.

Dokładnie. Mnie czasem ponosiło i wdawałem się w pyskówki. To bez sensu. Teraz kulturalnie zwracam uwagę, może jakaś cięta riposta się uda i jadę dalej. Nic więcej się zrobić nie da. Dziś np. wjechał we mnie koleś jak przejeżdżałem mu przed maską (po przejeździe dla rowerów), a ten włączał się do ruchu. Oczywiście przed siebie nie patrzał. Jeszcze miał czelność mnie pouczać, że powinienem go z tyłu omijać. Nawet jak bym chciał to nie było miejsca, bo stanął w poprzek ;) Oczywiście się tego spodziewałem i się tylko nogą oparłem o zderzak, na szczęście szybko się zorientował i nic złego się nie stało.

Reply to this topic