Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#301 bradi

bradi
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marzec 2012 - 19:31

taki sam problem mieszkańcy pewnego miasta w portugalii (...)

Zaciekawiłeś mnie tym mikka, potrafisz może przypomnieć sobie co to za miasto / gdzie o tym czytałeś?

Najlepsze co możemy zrobić żeby poprawić jakość dróg rowerowych w Polsce to sami zacząć działać - napisać do zarządu infrastruktury miejskiej, założyć stowarzyszenie reprezentujące interesy rowerzystów, zainteresować się jakie są planowane inwestycje w mieście i wypowiedzieć się zanim jeszcze zaczną być realizowane. Jeżeli do władz nie docierają sygnały ze społeczeństwa że jest problem, to według nich problemu nie ma. U nas w Krakowie jest dość liczne społeczne lobby prorowerowe i przeforsowali już kilka pozytywnych zmian (choć osobiście uważam ich za radykałów i nie czuję się przez nich reprezentowany).

#302 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marzec 2012 - 20:29

dzisiaj przeklatywałem katalog z oponami szosowymi - opona szosowa przenzaczona do jazdy w każdych warunkach na każdym rodzaju asfaltu !

A propo - nie ma ścieżek rowerowych tylko Droga dla rowerów .

Dzisiaj włąśnie śmigałęm po drodze wzdłuż tzw. dróg rowerowych, masakra, dziury, przejazdy przez skrzyżowania pasy, piach , ludzie wpizdu i oczywiście na oponkach 23 mm musi sie tam super jechać.
Xubix, jakby nie było, Twój rower nie jest przystosowany do poruszania sie po innej nawierzchni niż równa droga gładka asfaltowa, nie mozęsz jechać po innej nawierzchni niestety.

Drogi rowerowy powinny być wydzielane na jezdniach , bądź też jezdnia poszerzana , to co obecnie jest nie nadaje sie do użytku rowerem.

Paranoidalne twory jakie wykonano nadają sie jedynie do jazdy rowerem miejskim prędkością max 15 km/h , niestety takie jest pojęcie - rower , a szosówki ?? są dla ludzi któryz mieszkają z dala od cywilizacji .

a propo wieksze zagrożenie stwarza kierowca z komóką niż rower szosowy pędzący 40 km/h

Tak w tym kraju ( przeporaszam za określenie ) upierdala sie to z czego nie korzystaja Ci , którzy uważają sie za "budowniczych .
ale w Uni plan jest wykonany, oddano .....km dróg rowerowych, inwestycje zaklepane, polakom jeździ sie lepiej , wygodniej ,,,,, tyle że autami i rośnie waga przeciętnego polaka .,

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#303 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 marzec 2012 - 20:42

Xubix, jakby nie było, Twój rower nie jest przystosowany do poruszania sie po innej nawierzchni niż równa droga gładka asfaltowa, nie mozęsz jechać po innej nawierzchni niestety.

to mam się wykłócać ? prawo jest takie jakie jest.. a kolarstwa nie rzucę... no gadanie gadaniem ale nic nie robimy w tym kierunku..

#304 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marzec 2012 - 20:45

Zaciekawiłeś mnie tym mikka, potrafisz może przypomnieć sobie co to za miasto / gdzie o tym czytałeś?

znalazłem... to nie portugalia a hiszpania i miasto Sewilla i artykuł tutaj

#305 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marzec 2012 - 20:52

Policjant się mylił. Prawo o Ruchu Drogowym:

Art. 33. 1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

Dla zainteresowanych (art 33 dotyczy rowerów): http://prawo.legeo.p...ruchu-drogowym/

EDIT: jednak tak sobie myślę, że jeśli ścieżka jest po drugiej stronie ulicy, to i tak "jest wyznaczona dla kierunku w którym rowerzysta się porusza". Wiec ch.. wie jak jest naprawdę. Pewnie zależy od policjanta. Mnie ostatnio przycięli za chodzenie z psem bez smyczy, ale trafiłem na policjantki-fanki psów i tylko mnie upomniały. Raz się ma szczęście a raz pecha.

#306 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 15 marzec 2012 - 20:58

Tu nie chodzi o poprawienie jakości dróg (ścieżek) rowerowych (one sobie będą z a w s z e takie jakie są - nie zmienimy podejścia do tematu i mentalności osób projektujących i budujących 'ścieżki rowerowe' , tu chodzi o uderzenie jak najwyżej czyli do polskiego parlamentu by ludzie tam zasiadający skorygowali przepisy o ruchu drogowym tyczące ruchu rowerów i w końcu zrozumieli i uświadomili sobie co to jest rower s z o s o w y, do czego służy i do poruszania się po jakich drogach został wymyślony i skonstruowany. To przecież takie proste i oczywiste, lecz jednak nie dla wszystkich - n i e s t e t y !

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#307 bradi

bradi
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marzec 2012 - 21:54

mikka - dzięki za link!
comet1 - dużo większe szanse masz dogadania się z lokalnym urzędem infrastruktury w sprawie standardów wykonywania ddr niż przekonać posłów do zmiany ustawy dla tak nielicznego elektoratu jak my. Nie mówiąc o tym, że nie wiem jak miałaby brzmieć taka ustawa.

#308 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 marzec 2012 - 22:09

Nie chcę politykować ani nic w tym rodzaju.. Ale niedługo mam spotkanie partyjne, na którym będzie 2 posłów + okręgowe władze.. Popytam co da się zrobić i jak się na to zapatruja :->

#309 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marzec 2012 - 22:09

bardzo proste, wystarczy wycofać zapis że rowerzysta musi jechać po drodze dla rowerów , bo logiczne jest ze po drogach poruszają sie albo właśnie szosowcy - którzy muszą bo mają taki rower , albo najodważniejsi , tych drugich nie ma bo mtb lepiej na skróty polecieć przez krzaki i parkingi, więc zostają szosowcy i wszyscy byliby zadowoleni, a tak to zesraj sie i nie daja sie, my swoje a buble swoje.

u nas jest parodia, rondo i przejazd , gdzie przelatuje sie w parenaście sekund, pod spodem ścieżka rowerowa, 2 skrzyżowania, masa p[ieszych 2 przystanki tramwaju , wypad na góre bez dalszego kierunku - bubel i krawężniki , po h...ja to ?? ręce opadają, bo auta niech sobie elegancko jadą,a Ty sie bujaj niebezpiecznie , i tam właśnie walnałęm w murek barkiem bo dziad zasrany wlazł pod rower .

Pytanie " jak jeździć rowerem szosowym w Polsce " jest nie dokładne, należy dopisać, " aby nie niszczyć sobie sprzętu "

Xubix, jak już tak gadałeś z ptaszkami to było sie zapytać , jak masz korzystać z pojazdu , któym nie możesz sie poruszać po innej nawierzchni bo takie ma komponenty , to nie ty masz problem , tylko oni . opony, widelec karbonowy nie na dziury czy kostke, czy tym bardziej krawężniki itd .

hm, kiedyś w Polsce sie dobrze jeździło szosówką, niestety bogaty ten kraj jest , masa aut , smrodu i nic więcej .

ale ...... jak jade z dziećmi na rowerach, to jeździmy po drogach rowerowych bo bezpieczniej ( mtb ) , ale aby jak najszybciej sie znależć w terenie.

#310 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 marzec 2012 - 22:15

Xubix, jak już tak gadałeś z ptaszkami to było sie zapytać , jak masz korzystać z pojazdu , któym nie możesz sie poruszać po innej nawierzchni bo takie ma komponenty , to nie ty masz problem , tylko oni . opony, widelec karbonowy nie na dziury czy kostke, czy tym bardziej krawężniki itd .

to ja mam problem a nie oni - wiesz jakby wyglądał ten dialog ?

-ale proszę panów, jak jeździć takim rowerem z tych komponentów po niedostosowanej ścieżce ?
-kup se inny rower..

tyle w temacie..

#311 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marzec 2012 - 22:17

wiem qrwa bo tak właśńie jest, kup se inny rower , tak sie załątwia sprawy , nie ma logicznego myślenia tylko prosta odpowiedź idioty, bo on tego nieużywa.
Ja o tym wiem , kiedyś były fajne hasła - budujemy nasz kraj , ja zawsze mówie , zesraj sie i nie daj sie ...złapać .
no to już wiesz dlaczego sprzedałem szoske nowoczesną i mam stalóweczke starszą, szkoda kasy .

#312 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 marzec 2012 - 22:28

bardzo proste, wystarczy wycofać zapis że rowerzysta musi jechać po drodze dla rowerów , bo logiczne jest ze po drogach poruszają sie albo właśnie szosowcy - którzy muszą bo mają taki rower , albo najodważniejsi , tych drugich nie ma bo mtb lepiej na skróty polecieć przez krzaki i parkingi, więc zostają szosowcy i wszyscy byliby zadowoleni, a tak to zesraj sie i nie daja sie, my swoje a buble swoje.

Jest jakiś wniosek. W jaki sposób to teraz wyegzekwować ? Gdzie uderzyć ? Trzeba tak długo walczyć żeby dosać to czego potrzebujemy.W końcu to nasz kraj :-)

#313 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 15 marzec 2012 - 23:03

Witam u mnie znów oprócz kłopotów ze ścieżkami to budowa dróg ech :-/ ledwo wyjadę 30 metrów i korek wąsko rowerkiem ani środkiem nie idzie zbytnio a chodnikiem w ogóle. Także w tym roku to jednym słowem masakra trzeba o 5 rano wyjeżdżać na trening wtedy jakoś się przeleci. U was też takie trudności ,że tak spytam z ciekawości :?:

#314 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 15 marzec 2012 - 23:11

U was też takie trudności ,że tak spytam z ciekawości :?:

powiem ci, że jak nigdy jestem zadowolony.. zero jakiś większych dziur, zero kamyczków małych wbijających się w oponę.. aby u mnie w mieście łatają troszkę dziury, ale to wszystko.. praktycznie nowe asfalty oddane w przeciągu 1-2 lat więc nie ma co łatać, i ruch rozładowany nawet :->

#315 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 marzec 2012 - 23:53

dużo większe szanse masz dogadania się z lokalnym urzędem infrastruktury w sprawie standardów wykonywania ddr niż przekonać posłów do zmiany ustawy dla tak nielicznego elektoratu jak my.

Z lokalnymi urzędami wcale nie można się dogadać. W Poznaniu interesy rowerzystów (nie twierdzę że akurat szosowych) reprezentuje Sekcja Rowerzystów Miejskich - www.srm.eco.pl
Proponuję poczytać historie na ich stronie. Z jednym kontrapasem czy z obniżeniem jakiegoś krawężnika (na świeżo wybudowanej ścieżce) w Poznaniu można walczyć miesiącami, i to niekoniecznie wygrać. SRM stara się być przy każdym planowaniu drogi i jej budowie, żeby od początku było OK, a w efekcie jest jak widać. Lokalny ZDM ma w nosie standardy europejskie. (Ale w Poznaniu jest stadion dla kiboli i jest cool). :-(

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#316 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 marzec 2012 - 00:49

zacząłem od tego, że ścieżka jest po lewej stronie ,a ja jadę prawą a słyszałem że... tu mi przerwał "to źle Pan słyszał, musi Pan jechać po ścieżce.."

xubix nie wydaje mi się, aby policjant, nawet najsympatyczniejszy ustalał wykładnię prawa :mrgreen:
W znowelizowanym kodeksie drogowym ten przepis jest bardzo jasny:

Art. 33.
1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić

Wszystko na ten temat.

#317 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 marzec 2012 - 07:27

No i jak ktoś wcześniej napisał krótka piłka - droga rowerowa jest dwukierunkowa. O to chodzi w tym zapisie...
pzdr

#318 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marzec 2012 - 07:51

dobrze tylko skąd ja mam wiedzieć że po drugiej stronie ulicy ukryta za parkującymi samochodami jest jakaś ścieżka rowerowa? po drugie jak na nią wjechać jeśli jadę po drugiej stronie ulicy?

#319 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 16 marzec 2012 - 07:58

dobrze tylko skąd ja mam wiedzieć że po drugiej stronie ulicy ukryta za parkującymi samochodami jest jakaś ścieżka rowerowa? po drugie jak na nią wjechać jeśli jadę po drugiej stronie ulicy?

To już pan policjant wytłumaczy na komisariacie :lol:
A na poważnie to ja też często o tym myślałem i wydaje mi się, że brak oznakowania i całkowity brak zjazdów z ulic na ścieżki i odwrotnie spotkany w większości miejsc jest na tyle nienormalny, że osobiście pokusiłbym się w razie czego o nie przyjecie mandatu i ewentualnie przed sprawą w sądzie zainteresowałbym tym bądź poprosił o opinie jakiegoś dużego stowarzyszenia na rzecz rowerów bo pan policjant często sam interpretuje pewne rzeczy tak jak mu się wydaje o czym sam się kiedyś przekonałem niestety..

#320 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 16 marzec 2012 - 08:03

Spike Obowiązek jazdy po DDR wynika z Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym (z 1968 roku), którą Polska ratyfikowała (w 1988 roku). Nazwa ścieżka rowerowa występuje w prawie budowlanym, droga dla rowerów w Prawie o ruchu drogowym, stąd używanie zamiennie i tych dwóch nazw. Mi się ścieżka wybitnie nie podoba z powodu wydźwięku. Podobno trwają prace i w nowej wersji prawa budowlanego będzie już używana nazwa DDR.

Dodaj odpowiedź