Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#1021 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 czerwiec 2014 - 18:34

To co autor tego zapisu miał na myśli ? 

I druga rzecz - jak ścieżka rowerowa biegnie wzdłuż drogi to każdy samochód ma obowiązek przepuścić rowerzystę, tak ?

Ale, jak nie ma na drodze namalowanych pasów rowerowych to skąd kierowca ma wiedzieć, że jadę ścieżką rowerową czy chodnikiem ??

#1022 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 18:39

Szczerze mówiąc dziwię się, że w ogóle można to zdanie interpretować tak jak Ty to zrobiłeś. Przecież skoro jest wydzielona droga rowerowa, to w ogóle nie ma prawa Ciebie być na jezdni. A przepis dotyczy ściśle jazdy jeden obok drugiego wtedy, kiedy nie ma drogi rowerowej, a Ty np. jedziesz z kumplem po pustej szosie i chcecie sobie pogadać - w takiej sytuacji, tak jak to napisano: wyjątkowo, masz prawo jechać obok innego rowerzysty. Warunkiem jest, aby fakt, że jedziesz obok kogoś zamiast za nim/przed ni, nie powodował utrudnienia w ruchu dla innych ani niebezpieczeństwa.

Ale to NIE daje Tobie prawa do jazdy obok drogi rowerowej, bo tak sobie wymyśliłeś.

jak ścieżka rowerowa biegnie wzdłuż drogi to każdy samochód ma obowiązek przepuścić rowerzystę

Znowu nie bardzo rozumiem. Skoro biegnie wzdłuż, to nie ma żadnego pierwszeństwa, bo nie ma ruchu kolizyjnego.

jak nie ma na drodze namalowanych pasów rowerowych to skąd kierowca ma wiedzieć, że jadę ścieżką rowerową czy chodnikiem ??

Ale o czym Ty teraz mówisz? O przejeździe? Przecież przejazd jest zupełnie inaczej oznakowany znakami poziomymi niż przejście. Poza tym zasada jest dziecinnie prosta: jeżeli nie ma oznakowania wskazującego na przejazd, to przejazdu nie ma, więc nie wolno Tobie przejechać.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1023 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 czerwiec 2014 - 18:47

Za skrótowo opisałem i namieszałem. :)

"jak ścieżka rowerowa biegnie wzdłuż drogi to każdy samochód ma obowiązek przepuścić rowerzystę" - chodziło mi o:

"Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić."

Ale jak jadę ścieżką, która przecina ulice lub wjazdy na osiedla i nie mam namalowanych znaków poziomych to mam się zatrzymać i przejść z rowerem ??

#1024 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 18:50

Jeżeli przejazd jest oznakowany (linia złożona z kwadratów ustawionych jeden za drugim), to masz przejazd - możesz jechać i masz bezwzględne pierwszeństwo (choć praktyka pokazuje, że warto uważać - możesz mieć rację, ale zdrowa nikt Ci nie zwróci).

Jeżeli nie ma takiego oznakowania lub jest oznakowanie jak na przejściu dla pieszych (zebra, czyli pasy), to masz obowiązek zsiąść i przejść przez jezdnię.

rowerplus-logo-2.png

#1025 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 czerwiec 2014 - 18:59

No właśnie w pobliżu mojego miejsca zamieszkania mam DDRy i jest taka sytuacja, że np. na odcinku 1km mam co 80 metrów wjazdy na osiedla, a na jezdni nie ma żadnych znaków poziomych, ani dla pieszych ani dla rowerzystów  - jak takie coś przejechać ??

Czyli powinienem wszędzie się zatrzymać i przejść ??

A ja mam buty szosowe i mało czasu na trening, a inaczej nie wydostanę się poza miasto.

Inną sprawą jest, że jak na jezdni są wydzielone pasy dla rowerów po dwóch stronach to rowerzyści często robią kontrapasy. :P :P

#1026 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 19:01

Przykro mi to powiedzieć, ale jeżeli chcesz być w 100% zgodny z przepisami, powinieneś na każdym skrzyżowaniu zsiąść z roweru i przejść. Na ile jest to wykonalne w praktyce, to już Twój wybór ;)

rowerplus-logo-2.png

#1027 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 12 czerwiec 2014 - 19:27

System, jeśli wjazdy na osiedla są drogami wewnętrznymi, to na ścieżce rowerowej (tak samo na chodniku jako pieszy) masz pierwszeństwo.

#1028 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 19:30

Przede wszystkim na drodze wewnętrznej regulamin ustala zarządca drogi, więc nie ma jednej uniwersalnej reguły.

Ale zakładając, że mówisz o strefie zamieszkania: na ścieżce masz pierwszeństwo, tu masz rację. Ale zjeżdżając z DDR na jezdnię, nawet w strefie zamieszkania, włączasz się po prostu do ruchu na tej jezdni - tym samym automatycznie masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa.

Bezwzględne pierwszeństwo masz tylko wtedy, kiedy jedziesz już jezdnią, a z innej drogi wyjeżdża samochód.

rowerplus-logo-2.png

#1029 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 12 czerwiec 2014 - 19:45

Mówię o drodze wewnętrznej, która nie zalicza się już do drogi publicznej. Wjeżdżając na drogę wewnętrzną z publicznej wyłączasz się z ruchu, gdzie obowiązuje pr. o ruchu drog., a wyjeżdżając z drogi wewnętrznej na publiczną włączasz się do ruchu. W tym i tym przypadku, jeśli przecinasz tzw. ścieżkę rowerową musisz ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu ścieżką. A to co ustali zarządca drogi wewnętrznej obowiązuje tylko na tej drodze wewnętrznej.

#1030 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 19:51

Chyba mówimy o dwóch różnych sytuacjach.

Mówisz o wyjeździe z drogi wewnętrznej na publiczną - i tu masz pełną rację, włączający się do ruchu bezwzględnie ustępuje pierwszeństwa.

Natomiast jeżeli rowerzysta jedzie po DDR i nagle postanawia zjechać na jezdnię w miejscu innym niż przejazd, ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa, bo nic nie uprawnia go do zjechania gdzie mu się spodoba prosto pod koła samochodu.

rowerplus-logo-2.png

#1031 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 12 czerwiec 2014 - 19:56

Masz rację, piszę o sytuacji innej. O tej, o której System. Mianowicie jedziesz ścieżką rowerową, do której z boku dochodzą wyjazdy z dróg wewnętrznych, przecinają ją i dochodzą do jezdni.

#1032 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 19:57

Tak, w takiej sytuacji jako rowerzysta zawsze masz pierwszeństwo (zresztą na przecięciu z drogą publiczną też, co zostało sprecyzowane w jednej z niedawnych nowelizacji PoRD).

rowerplus-logo-2.png

#1033 obsydian

obsydian
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 12 czerwiec 2014 - 20:30

A czy ktoś z Was próbował pisać podania do urzędników o usunięcie z chodników znaków C-13/16 lub C-16/13 lub C-13 i zastąpienie ich układem C-16 + T-22?

Wydaje się, że jeżeli mieliby chociaż trochę poczucia przyzwoitości, to w przypadku naprzemiennie poustawianych przy każdym skrzyżowaniu C-16/13 i C-16a/13a, od ręki powinni przyznać, że taka zamiana powinna się dokonać. No chyba, że nie są intelektualnie zbyt rozwinięci, albo są aroganccy z natury...

EDIT: https://pl-pl.facebo...&type=1

#1034 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 czerwiec 2014 - 21:51

Miroos tak sądziłem, że muszę zejść z roweru stosując się do przepisów.

Zresztą te drogi wewnętrzne/ulice są tak zabudowane, że kierowca samochodu mnie nie widzi, a ja nie widzę pojazdów wyjeżdżających z tych nazwijmy je dróg wewnętrznych.

Efekt jest taki większość rowerzystów pędzi bezmyślnie, a i kierowcy podjeżdżają do drogi głównej z dużą prędkością - normalnie koszmar, jak to widzę i chyba cud że jeszcze nie było wypadku.

No dobra, a jak raz są drogi wewnętrzne, a innym razem ulice i jak wtedy postępować ?

Dlatego bezpieczniej i szybciej jeżdżę w większości nie stosując się do przepisów i nie korzystam z DDRów.

Nie wspominam o przypadkach, jak DDR przechodzi z jednej stron ulicy na drugą (2x światła) by potem wrócić na tą samą stronę ( i znowu 2x światła i tak kilka razy).

I drugi wariant, w mojej okolicy mam rondo ze światłami, wzdłuż drogi jest ścieżka rowerowa, na jezdni mam znaki poziome razem z przejściami dla pieszych.

Wyłączyli mi raz światła na tydzień i wtedy ja będąc rowerzystą mam pierwszeństwo przed pojazdami opuszczającymi rondo ? Tak ?

#1035 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 21:56

Na drodze wewnętrznej nie ma reguły, bo regulamin ustala zarządca. Ale w 99% przypadków (w szczególności wtedy, kiedy regulamin nie jest wyraźnie ogłoszony) obowiązują normalne reguły ruchu.

Na przejeździe zawsze masz pierwszeństwo (to efekt jednej z niedawnych nowelizacji - usunięto zapis mówiący o tym, że rowerzyście nie wolno wjeżdżać bezpośrednio przed samochodem, teraz to kierowca ma zawsze obowiązek ustąpić). Nie jest ważne, czy samochód wjeżdża na rondo czy z niego zjeżdża - zawsze masz nad nim pierwszeństwo. Oczywiście wyjątek jest wtedy, kiedy ruch jest kierowany światłami albo przez policjanta - wtedy bezwzględnie czekasz.

rowerplus-logo-2.png

#1036 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 czerwiec 2014 - 22:07

No tak i wiesz jaki był efekt na tym rondzie, jak wyłączyli światła - specjalnie przejechałem się kilkanaście razy - na 10 przypadków 10 razy kierowcy na mnie trąbili - pomimo, że to ja miałem pierwszeństwo !!!!

A 3 razy  na 10 zatrzymywali się z piskiem opon i chyba byli gotowi do walki !!!!!!!

Ale z drugiej strony jest to  bardzo niebezpieczna sytuacja, bo u nas każdy kierowca jest nauczony, że jak opuszcza rondo to ma zawsze pierwszeństwo - a to rondo jest szybkim rondem (po dwa pasy) -  tutaj mamy brak edukacji kierowców przez państwo.

Na 10 przypadków, 10 razy byłym w najlepszym razie w szpitalu, gdybym korzystał bezmyślnie z przysługującego mi prawa pierwszeństwa !!!!!

Myślałem wtedy co by nie zadzwonić na policję i dać zarobić skarbowi państwa. :P

#1037 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2014 - 22:11

I właśnie z tego powodu mówię, że nawet jeżeli rowerzysta ma rację, to w starciu z półtoratonową puszką lepiej nie kusić losu.

Choć z drugiej strony muszę przyznać, że w Poznaniu kultura jazdy kierowców z roku na rok bardzo się poprawia.

rowerplus-logo-2.png

#1038 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 13 czerwiec 2014 - 11:50

I jeszcze jedna wątpliwość.

Zgodnie z artykułem 33 Kodeksu Drogowego rowerzysta ma obowiązek korzystać z Drogi Dla Rowerów jeżeli jest ona wyznaczona dla kierunku w którym się porusza. 

I teraz przypadek, jadę ulicą dwujezdniową, po drugiej stronie mam ścieżkę rowerową dla dwóch kierunków jazdy to mam obowiązek jechać ścieżką ?

Z drugiej strony w nowym mieście, jak zorientować się, że pod drugiej stronie mam DDR dla dwóch kierunków jazdy.

#1039 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 czerwiec 2014 - 13:19

Nie, nie masz obowiązku jechać taką DDR. Obowiązek jazdy po drodze dla rowerów masz wyłącznie wtedy, kiedy znajduje się ona po prawej stronie jezdni, masz możliwość wjazdu na nią i prowadzi ona w kierunku, w którym zamierzasz się poruszać.

Polskie prawo faktycznie tego nie definiuje, ale jest jeszcze konwencja międzynarodowa, która to precyzuje i która obowiązuje w Polsce.

rowerplus-logo-2.png

#1040 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 13 czerwiec 2014 - 14:31

Tak myślałem. ale dzięki za przypomnienie, że jak się pojawia DDR po mojej stronie to muszę mieć na nią wjazd - czego u mnie w mieście jak na lekarstwo. :)

Trochę dużo mało precyzyjnych zapisów w kodeksie o... :)

Dodaj odpowiedź