Jump to content

Opona do trenażera??

62 replies to this topic

#41 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 20 September 2012 - 19:30

Używam Vittoria Hometrainer Rubino Pro i nie narzekam.

...I to jest właśnie mój wybór...popieram!

#42 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 20 September 2012 - 21:40

Jak dobrze pójdzie, to na weekend będę testował właśnie Vittorię czerwoną - porównam do insidera niebieskiego. Zwycięzca porównania będzie katowany przez najbliższe miesiące ;-).

Ps. Dzięki Bury za połączenie wątków :-D

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#43 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 September 2012 - 10:21

Ok, no to wrażenia po pierwszych godzinach eksploatacji czerwona Vittorii Hometrainer Rubino Pro. Testowane na CycleOps JetFluid Pro (trenażer hydrauliczny, z dość grubym wałkiem stalowym jakieś 2"?) Krótko: rewelacja w stosunku do zwykłej, gładkiej opony. O ile gorzej się nakłada na felgę (coś za coś), to później same plusy. Poziom hałasu zdecydowanie mniejszy niż przy standardowej oponie "do dotarcia". Rok temu miałem (użyczoną od znajomego) niebieską oponę insidera i choć teraz nie mogę bezpośrednio porównać tych dwóch opon, to jednak wydaje mi się, że czerwona od niebieskiej jest cichsza, bo przy niebieskiej aż tak dużej różnicy hałasu nie odczuwałem.

Komfort jazdy - porównywalny z niebieską oponą, oczywiście o wiele wyższy niż standardowa opona i to pomimo dużego dopuszczalnego ciśnienia (ciśnienie od 7 do 14). Choć u mnie docisk jest na ogół jednakowy (o ile ciśnienie powietrza w oponie jest stałe), bo nie ma żadnego kręcenia śrubą przy kręceniu tylko dosunięcie rolki i przesunięcie dźwigni docisku, to jednak wyraźnie czuć, że zerwanie przyczepności na zwykłej oponie jest łatwiejsze - trochę dziwne, bo na twardej gumie opony treningowej powinno być łatwiejsze.

Opona posiada "bieżnik" co na początku trochę wprowadziło mnie w konsternację (zmówić oponę z bieżnikiem??), ale widać tu ten bieżnik służy do zwiększenia powierzchni emisji ciepła.

Reasumując: opona godna polecenia zwłaszcza w przypadku użytkowania trenażera w bloku, niższy hałas, mniejsze wibracje, brak pylenia jak przy oponie do jazdy po szosie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#44 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 26 September 2012 - 12:05

Mialem wlasnie kupowac jakas opone do trenazera (tacx, conti).
Sprobuje Vittori, nie przepadam za niebieskim ;-)

#45 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 October 2012 - 13:10

W najbliższym czasie planuję zakup traneżera, czy muszę od razu kupić nowe koło i oponę ?
Ciężko będzie to zrobić ze względów finansowych, a nie ma chyba sensu kupowanie opony i ciągła jej zmiana.
W rowerze mam opony Continental Ultra Sport 700 x 23C,
Czy można jeździć na tych samych oponach po szosie jak i na maszynie bez jakichś wielkich uszkodzeń opony ?

...jeździłem na oponach szosowych na trenażerze i dwa razy złapałem kapcia."Zwykła" opona się szybciej grzeje.Kupiłem oponę do trenażera i widzę różnicę.Jest ciszej!!!!!!!!!!!!!!Przede wszystkim.

#46 tomaszek12

tomaszek12
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądPiastów

Posted 03 November 2012 - 19:17

To i Ja coś napiszę o swoich pierwszych jazdach na trenażerze ....wygrałem go na zawodach i stwierdziłem że może warto go używać ( wcześniej jeździłem na rowerze stacjonarnym)
Ogólnie jeżdzę na góralu i po zamontowaniu go do trenażera na oponkach 2.1 hałas taki że nie było słychać Tv ( mieszkam w bloku)....porażka ,ale kupiłem rower szosowy i na oponkach Durrano cichutko i fajnie ...tylko po 30 min. jazdy cała podłoga w kawałkach gumy !!!!!........rozwiązaniem okazała się taśma izolacyjna :), przyklejona na oponkę nic się nie dzieje po 3 jazdach po ok.40-50 min. jak na razie więcej nie wytrzymuje na rowerze w domu .

#47 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 November 2012 - 12:11

...a dlaczego nie kupisz opony do trenażera?

#48 tomaszek12

tomaszek12
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądPiastów

Posted 10 February 2013 - 17:29

...a dlaczego nie kupisz opony do trenażera?

No bo 100 trzeba wydać :) ......nie wiem ile będe jeździł i czy mi się spodoba pocenie się w domu .......ostatnio spodobał mi się tor w Pruszkowie :)

#49 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 February 2013 - 18:26

...to masz lepsze wyjście,opona do trenażera jest do tego przeznaczona.Zwykła sie ściera ale to już wiadomo.

#50 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 10 February 2013 - 18:48

Jak ktos nie ma cisnienia sasiadow, niezadowolonej rodziny i do tego ma przeznaczone na zajechanie stare gumy, to zasadnosc kupowania dedykowanej opony do trenazera, jest watpliwa. Jest rowniez roznica, jak opona wspolpracuje z rolka ale to tez mozna pominac.

#51 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 10 February 2013 - 19:24

Z conti ultrasport leci pył z gumy za pierwszą - drugą jazdą. Potem już nie. Spokojnie można ją brac na trenażer. Taniej wychodzi niż specjalistyczna i nie trzeba zmieniac przy wyjedzie na zewnątrz.

#52 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 10 February 2013 - 19:32

Krecilem na ultra race, nigdy nic sie z niej nie sypalo. Wiecej halasowala i wibrowala, niz vittoria czerwona.

#53 Pablomerfi

Pablomerfi
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • Skąddolnośląskie

Posted 13 February 2013 - 12:06

Poprzedni sezon, podobnie jak kolega, kręciłem na conti ultra race. W tym sezonie zdecydowałem się na orginalną dedykowaną (Tacx) i w moim przekonaniu, biorąc pod uwagę, takie czynniki jak hałas, czy ścieralnośc opony, dedykowana jest o niebo lepsza.

#54 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 13 February 2013 - 12:29

Poprzedni sezon, podobnie jak kolega, kręciłem na conti ultra race. W tym sezonie zdecydowałem się na orginalną dedykowaną (Tacx) i w moim przekonaniu, biorąc pod uwagę, takie czynniki jak hałas, czy ścieralnośc opony, dedykowana jest o niebo lepsza.

no taki jest właśnie cel opony dedykowanej :) ma być lepsza do jazdy w domu niż zwykła :) tzn. ma nie śmiecić poprzez ścieranie się, ma być cichsza.
ja od siebie polecam Schwalbe Insider

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#55 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 November 2013 - 08:31

Zalozylem Conti Hometrainera i jest masakra. Dopiero 2 jazdy, ale po każdej 20min odkurzania bo wszystko czarne :-/

#56 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 November 2013 - 08:38

W pierwszych dniach opona może się delikatnie łuszczyć, jeżeli np. wcześniej długo leżała.

A tak swoją drogą, czy dobrze wyregulowałeś opór rolki?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#57 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 November 2013 - 08:43

Hmm... Chyba dobrze, ale dziś trochę powalczę z regulacją i może jeszcze z ciśnieniem.
Wcześniej jeździłem na podmęczonej Utra Sport i takiej rzeźni nie było. Przy lekkiej jeździe jest ok, ale im wyższa kadencja i cięższe przełożenie to podłoga w oczach bardziej czernieje.

#58 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 December 2013 - 22:30

Podkreciłem nieco rolkę i zrobiło się idealnie-ani grama pyłku. Dzięki mikroos za sugestię-nie wiem czemu o tym nie pomyślałem wcześniej.

#59 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 December 2013 - 23:01

Nie ma sprawy. Cieszę się, że problem udało się rozwiązać!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#60 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 December 2013 - 00:08

A tak swoją drogą, czy dobrze wyregulowałeś opór rolki?

Skorzystam może z okazji i zapytam... Czy najskuteczniejszym sposobem właściwego wyregulowania oporu jest ustawienie rolki w takiej pozycji żeby opona lekko się "ugięła" i w razie jej ślizgania się po rolce (np. przy mocniejszym depnięciu) stopniowe dociskanie rolki do opony aż do zlikwidowania poślizgów? A może istnieje jakiś inny cudowny sposób pozwalający "raz, dwa" ustawić właściwy opór i cieszyć się w pełni jazdą na trenażerze, na którą czekało się przecież cały rok?  ;-)

Pytam, bo kiedy jakiś czas temu miałem po raz pierwszy do czynienia z trenażerem, zauważyłem że opona minimalnie ściera/topi się (?) i zostaje na rolce (czyżby to, o czym pisałeś na temat "pierwszych dniach" opon?). Opona zaś jeździ po tych kawałeczkach powodując drgania, hałas i ogólnie pojęte zło. Przy wyższych prędkościach było bodajże nieco ciszej (mogę coś kręcić, bo ostatnio z trenażera korzystałem rok temu). Lekkie obniżenie ciśnienia też chyba pomogło, ale nie zmienia to faktu, że opona nie powinna raczej zostawać na rolce...Czy mogło to być spowodowane np. zbyt mocnym dociskiem rolki do opony? Jak znaleźć "złoty środek"?  8-)

Tacx Speedmatic i dedykowana opona Tacx'a...

fs-userbar-blog-white.png

Reply to this topic