Używam Vittoria Hometrainer Rubino Pro i nie narzekam.
...I to jest właśnie mój wybór...popieram!
Napisano 20 wrzesień 2012 - 21:40
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 wrzesień 2012 - 10:21
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 wrzesień 2012 - 12:05
Napisano 15 październik 2012 - 13:10
W najbliższym czasie planuję zakup traneżera, czy muszę od razu kupić nowe koło i oponę ?
Ciężko będzie to zrobić ze względów finansowych, a nie ma chyba sensu kupowanie opony i ciągła jej zmiana.
W rowerze mam opony Continental Ultra Sport 700 x 23C,
Czy można jeździć na tych samych oponach po szosie jak i na maszynie bez jakichś wielkich uszkodzeń opony ?
Napisano 03 listopad 2012 - 19:17
Napisano 10 luty 2013 - 18:48
Napisano 10 luty 2013 - 19:32
Napisano 13 luty 2013 - 12:29
no taki jest właśnie cel opony dedykowanejPoprzedni sezon, podobnie jak kolega, kręciłem na conti ultra race. W tym sezonie zdecydowałem się na orginalną dedykowaną (Tacx) i w moim przekonaniu, biorąc pod uwagę, takie czynniki jak hałas, czy ścieralnośc opony, dedykowana jest o niebo lepsza.
max dst:
412 km Kraków - Warszawa (2020)
Napisano 27 listopad 2013 - 08:38
W pierwszych dniach opona może się delikatnie łuszczyć, jeżeli np. wcześniej długo leżała.
A tak swoją drogą, czy dobrze wyregulowałeś opór rolki?

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 27 listopad 2013 - 08:43
Napisano 04 grudzień 2013 - 23:01
Nie ma sprawy. Cieszę się, że problem udało się rozwiązać!

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 05 grudzień 2013 - 00:08
A tak swoją drogą, czy dobrze wyregulowałeś opór rolki?
Skorzystam może z okazji i zapytam... Czy najskuteczniejszym sposobem właściwego wyregulowania oporu jest ustawienie rolki w takiej pozycji żeby opona lekko się "ugięła" i w razie jej ślizgania się po rolce (np. przy mocniejszym depnięciu) stopniowe dociskanie rolki do opony aż do zlikwidowania poślizgów? A może istnieje jakiś inny cudowny sposób pozwalający "raz, dwa" ustawić właściwy opór i cieszyć się w pełni jazdą na trenażerze, na którą czekało się przecież cały rok? ;-)
Pytam, bo kiedy jakiś czas temu miałem po raz pierwszy do czynienia z trenażerem, zauważyłem że opona minimalnie ściera/topi się (?) i zostaje na rolce (czyżby to, o czym pisałeś na temat "pierwszych dniach" opon?). Opona zaś jeździ po tych kawałeczkach powodując drgania, hałas i ogólnie pojęte zło. Przy wyższych prędkościach było bodajże nieco ciszej (mogę coś kręcić, bo ostatnio z trenażera korzystałem rok temu). Lekkie obniżenie ciśnienia też chyba pomogło, ale nie zmienia to faktu, że opona nie powinna raczej zostawać na rolce...Czy mogło to być spowodowane np. zbyt mocnym dociskiem rolki do opony? Jak znaleźć "złoty środek"? 8-)
Tacx Speedmatic i dedykowana opona Tacx'a...