Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła Campagnolo Zonda

46 odpowiedzi w tym temacie

#21 gentile

gentile
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdansk

Napisano 06 listopad 2011 - 14:20

Cytat

jestem uzytkownikiem tych kolek(zonda) i nie moge powiedziec zlego slowa. brak sztywnosci tylnego kolka z powodu specyficznego zaplotu to kompletna bzdura.kolka przetrwaly wieeeele wyscigow, elity i nie elity, w deszczu a nawet w sniegu - 0 problemow.przy klockach kool stop przy 6tys km nie starl sie ani 0,01m obreczy. za tyle za ile je kupilem moge powiedziec tylko tyle - mistrzostwo swiata.

pozdr

A ile ważysz, jeśli można zadac niedyskretne pytanie? Z tego co czytałem na RoadBikeReview to problem, jesli w ogóle jest, dotyczy braku sztywnosci w przednim kole...Ale tyczy raczej bikerów powyżej 100kg

Tak BTW, czy ten tzw profil aero coś daje? Na logikę biorąc to cały opór powietrza bierze na siebie frontalnie przednia opona. Reszta, zwłaszcza koło tylne jest dokładnie zasłonięta przed jego naporem. Ale skoro uzywają to moze coś w tym jest..poza większą ilością miejsca na efektowne i...bardziej czytelne napisy reklamujące producenta. Poza tym wiatr boczny moze powodować znoszenie koła o wysokim profilu jak żagiel. Sam doświadczam takich efektów żaglowca na obręczach o proifilu 30mm

#22 rzeznik

rzeznik
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • Skądrzeszów

Napisano 06 listopad 2011 - 18:17

waze 65 kilogramow, ale potrafie zafiniszowac. jak do tej pory to moje najsztywniejsze kola, sztywniejsze od miche supertype,cosmicow,miche carbon project, gipiemme carbon.ogolnie uwazam, ze jesli ma sie mozliwosc kupna za dobre pieniadze to mozna smialo brac

#23 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 21 maj 2014 - 19:33

Witam

Jaki jest limit wagowy kół Zonda. Jestem szczęśliwy posiadaczem tych kółek od kilku dni ale nie wiem czy je zakładać (moja waga to 100 kg). Pozdrawiam

#24 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 22 maj 2014 - 12:22

bezpośrednio za campagnolo.com :(komentarz chyba zbędny?)

2. What are the weight limits of the wheels? Where can I find the weight limits allowed by the wheels?
All Campagnolo wheels are constructed to meet the highest standards of resistance and durability. 
If you weigh over 109 kg/240 lbs we advise you not to use this product. Non compliance with this warning can damage the product irreversibly.
If you weigh 82 kg/180 lbs or more, you must be especially vigilant and have your bicycle inspected more frequently (than someone weighing less than 82 kg/180 lbs). 
Check with your mechanic to discuss whether the wheels you selected are suitable for your use, and to determine the frequency of inspections.
Using tires with a larger diameter and a frame that respects the standards will help to increase the lifetime of the wheels.

#25 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 22 maj 2014 - 13:04

Ujeżdżam je od jakiegoś czasu i wydaje mi się, że są dosyć solidne. Ale ważę 82 kg, więc teoretycznie na granicy pierwszego limitu Campagnolo. 18 kg więcej może robić różnicę, ale przed zakupem przeczytałem mnóstwo opinii użytkowników i całkiem było cięższych zawodników którzy sobie je chwalili.

Wydaje mi się, że dadzą radę - póki co moje Zondy po kilkunastu wyścigach są w lepszym stanie niż dużo cięższe Miche 707 Race po tym samym przebiegu.

#26 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 22 maj 2014 - 14:16

Tylko czy magiczna waga 109 kg odnosi się do samego bikera czy biker + rower?

Pozdrawiam

#27 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 22 maj 2014 - 15:50

Tylko użytkownik (w ubraniu oczywiście). Weź pod uwagę, że to orientacyjne dane, ale mi faktycznie strzelały szprychy w kołach gdy ważyłem te 105 kilo, od kiedy zrzuciłem balast nie miałem już nigdy problemów.

kryniu, dnia 22 Maj 2014 - 11:22, napisał:

bezpośrednio za campagnolo.com :(komentarz chyba zbędny?)

2. What are the weight limits of the wheels? Where can I find the weight limits allowed by the wheels?
All Campagnolo wheels are constructed to meet the highest standards of resistance and durability.
If you weigh over 109 kg/240 lbs we advise you not to use this product. Non compliance with this warning can damage the product irreversibly.
If you weigh 82 kg/180 lbs or more, you must be especially vigilant and have your bicycle inspected more frequently (than someone weighing less than 82 kg/180 lbs).
Check with your mechanic to discuss whether the wheels you selected are suitable for your use, and to determine the frequency of inspections.
Using tires with a larger diameter and a frame that respects the standards will help to increase the lifetime of the wheels.

http://www.fulcrumwh...ing7Road-Cx.pdf

Identyczna wzmianka jest też w instrukcji Fulcrum Racing 7, co pozwala podejrzewać, że powyższe dane wagowe są ustalone na podstawie statystycznych danych o awaryjności danego typu kół, a nie konkretnego modelu. 

#28 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 22 maj 2014 - 18:57

Aktualnie ujeżdżam Fulcrumy 7 i nie mam z nimi problemów. Czyli mogę zmienić je na Zondy? Czy poczekać i zrzucić jeszcze parę kilo? Pozdrawiam

#29 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • SkądSierpc

Napisano 22 maj 2014 - 20:09

spokojnie możesz zmieniać 100kg na nich wrażenia nie zrobi

#30 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 22 maj 2014 - 22:06

w tej chwili waże ok. 95 kg , a było więcej - ujeżdżam Zondy od zeszłego roku , kupiłem nowe i  mają już nakulane kilka tys km - bezobsługowe , dla mnie bajka , są sztywniejsze i lepiej się toczą od innego mojego kompletu : piasty DT 350 i obręcze DT RR 1.1 -wielokrotnie już pisałem : jak dla mnie w kwestii cena/jakość naprawdę trudno o godnego przeciwnika dla Zondy.

#31 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 23 maj 2014 - 13:30

Jeśli można zapytać. To z jaką największą masą jeździł Pan na Zondach? Pozdrawiam

#32 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 23 maj 2014 - 18:20

radziobiker, dnia 23 Maj 2014 - 12:30, napisał:

Jeśli można zapytać. To z jaką największą masą jeździł Pan na Zondach? Pozdrawiam

Pan ...??? :shock:  Pan nie wiem jak jeździł , ale ja dobijałem już do stówki...hehehe... niestety i koła wytrzymały bez problemu

• mburs lubi to

#33 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 23 maj 2014 - 18:25

108 kg na szosie, ok 105 w przelaju. nadal jezdza i maja sie swietnie. 

przeglad lozysk polecam co ok 5kkm na szosie, 2kkm w przelaju. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#34 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 23 maj 2014 - 20:17

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Zaraz zakładam kółka. Pozdrawiam

#35 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 29 wrzesień 2014 - 09:43

9d13c10a27a13c45eb105d85c9ef8809.jpg

Taka sytuacja - na sobotnich zawodach podczas finiszu miałem bliskie spotkanie z kolesiem, który nie odpuścił będąc wyprzedzanym. Prawie wszystkie szprychy z lewej strony ucięte. Teraz pytanie - bawić się w naprawianie samemu, czy dać do serwisu? W Zondach trochę chyba będzie zabawy z wycentrowaniem koła, nie mówiąc już o wymianie nypli... Ma ktoś doświadczenie z podobną sytuacją?

#36 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 29 wrzesień 2014 - 09:59

Co do trwałości tego zaplotu 3G to moje poprzednie koła Vento miały z 20.000km i dopiero wtedy tylna szprycha wyrwała część obręczy. Koło jeździło normalnie ale przy myciu zauważyłem że jest uszkodzone. Teraz też kupiłem Vento, bo jestem oszczędnym polaczkiem cebulaczkiem ;)

#37 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3237 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 wrzesień 2014 - 10:21

Koniunl dał bym do serwisu, porządne koła niech porządnie zrobią. Szczególnie jak się na tym ścigasz.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#38 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 29 wrzesień 2014 - 12:29

Dawaj do serwisu , szprychy trzeba precyzyjnie naciągnąć. A moje Zondy dalej się toczą bez zająknięcia :-D ostatnio zaliczyły BB Tour z oponami Conti 4 season 700x25 w bardzo zmiennych warunkach meteo

#39 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 29 wrzesień 2014 - 13:14

Ej tam do serwisu ;)

po 1e szybko rozplec kolo...

kup szprychy ( jak bedizesz potrzebowal typ i dlugosc daj znac - sa roznice w rocznikach ! )  , i zaplec.

naciag na DS ma byc min 1300N ( oryginalnie ma ok 1450-1500 ). naciagaj powoli, pilnuj obu plaszczyzn i centrycznosci(?) kola . Sila naciagu na NDS cie raczej nie interesuje. Jesli nie masz uszkodzonej obreczy, powinienes miec idealnie rowny naciag na DS( +-4-5KgF)  i tak do 15% roznicy pomiedzy szprychami na NDS przy dokladnosci 0,1mm radialnie i 0.2 wertykalnie ( nie na strone ! na strone 0,05mm ) , ale ze kolo uzywane przymij max tolerancje 0.2mm tu i tu ( 0,1 na strone ) . NDS wychodzi tak ok 800N.

Zondy "od zera" zajely mi mniej czasu niz HED c2 od "zera"… 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#40 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 29 wrzesień 2014 - 14:36

No tak, czyli aby mieć pewność, że jest dobrze, musiałbym zaplatać „from scratch”... Dzięki za wszystkie rady, ale przede wszytkim dzięki Petri za prawie przekonanie mnie by jednak gnać do serwisu :) Mam pod nosem (500m od biura), skasują mnie pewnie jakieś 100 euro ale wygląda mi to, przy moim braku doświadczenia, na robotę na cały wieczór.

Z drugiej strony wszystkie inne sprawy robię przy rowerze sam, więc jeszcze nad tym pomyślę – sezon się kończy, jeszcze tylko jedne zawody w sobotę, mam na czym jeździć.  Jak coś spieprzę to zawsze zostaje plan B i oddanie do serwisu.

Szprychy poszły z lewej strony, czyli tylko NDS, Zondy rocznik 2014. Do wymiany 7 szprych i nypli. Jaki to typ i długość? Rozumiem, że musiałbym nyple wprowadzić do koła przy pomocy magnesu – tu od razu przewiduję problemy. Dałoby radę wymienić tylko NDS bez rozplatania całości?

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy