ERG w Direto jest skopane i nic z tyn nie zrobisz. Zeszłej zimy próbowałem wszystkiego . W końcu sprzedałem w cholere, Ciesz się że tylko 5s
https://szosa.org/to...e-2#entry402871
Napisano 15 grudzień 2019 - 22:04
ERG w Direto jest skopane i nic z tyn nie zrobisz. Zeszłej zimy próbowałem wszystkiego . W końcu sprzedałem w cholere, Ciesz się że tylko 5s
https://szosa.org/to...e-2#entry402871
Napisano 16 grudzień 2019 - 00:55
Sprawdź z czymkolwiek innym niż z Edge. Jakikolwiek program na komputer czy apka smartfonowa. Porównasz.
Z innej beczki: DCR wreszcie porządnie przetestował Suito: https://www.dcrainma...pth-review.html
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 16 grudzień 2019 - 11:02
A trening masz ukierunkowany na target czy range? Wszedzie masz to samo ftp ustawione? W % obiazenia okreslales czy w w?Mam dziwną akcję od dwóch ostatnich treningów. Kickr Core sterowany z Edge 820 z załadowanym treningiem ułożonym w Training Peaks.
Na poprzednim treningu trenażer cały czas trzymał moc ok. 5% niższą od zadanej. Na dzisiejszym cały czas moc wyższa o ok. 5%. W obu przypadkach w polu z zadanym obciążeniem wartość mocy się zgadzała, ale nie trzymał jej jak powinien. W ustawieniach Wahoo mam, aby korzystał z zewnętrznego miernika mocy, ale w czasie treningu to wyłączyłem i sytuacja się nie zmieniła, więc to nie to. Spindown wykonany przed jednym i drugim treningiem na wszelki wypadek.
Odczyt mocy w danym momencie też prawidłowy, bo sprawdziłem to zostawiając sparowanego Edge z Kickr, a miernik Quaqa w tym czasie spiąłem z Fenixem i odczyty były takie same.
Wydaje mi się, że przyczyną jest źle sterujący Edge, ale nie mam pewności. Dziwne, bo przez ostatnie 2 miesiące takiej sytuacji nie było, a nic nie zmieniałem. Jakieś pomysły?
Napisano 16 grudzień 2019 - 12:12
Napisano 16 grudzień 2019 - 14:13
@prozor - ale to nie opóźnienie jest problemem, tylko skok 2 strefy wyżej niż mam ustalone w workout. Mam coś zrobić w z3 a w bonusie zaczynam w z5
Faktycznie, źle zrozumiałem 😟. To niestety właśnie efekt tego jak Direto reguluje hamowanie i o czym z doświadczenia wspomina HarveyDent. Znajomy narzekał na to i na niemożność utrzymania względnie równej mocy obciążenia przy treningu na Direto. Pomogło przestawienie się na trening z ustawieniem poziomu oporu (resistance) i to nie z poziomu Edge (bo ta skala 1 - 10 z 1 stopniem przejścia jest mało użyteczna) a z aplikacji umożliwiającej płynne ustawienie poziomu oporu.
Reasumując: to nie Edge jest winny, tylko Direto. Masz duże wymagania co do ERG, to... zmień trenażer
Napisano 16 grudzień 2019 - 14:20
Ale jeszcze jedno - sprawdź jakie parametry treningu masz wysłane do Edge (w samym Edge). Zresztą podczas treningów na polu "docelowa moc" również będziesz widział jaka moc jest ustawiana.
Napisano 16 grudzień 2019 - 14:24
Napisano 16 grudzień 2019 - 15:08
Tak na pewno jest w Wahoo (jako moc jest raportowana żądana moc hamowania, czyli praktycznie prosta linia przy interwałach).
W Elite może być inaczej - albo tak samo . Raczej tak samo, choć działanie nieco inne.
Domyślam się, że te ustawienia to w apce Elite myETraining: advanced settings.
Tu masz wyjaśnienie: https://www.reddit.c...ve_figured_out/ - co prawda dot. Zwifta, ale właściwie problem podobny i wyjaśnienie wygładzania też znajdziesz (1 - 10 ilość próbek - obrotów korby, nie sekund).
No i z Elite: direto erg mode in zwift (ale oczywiście dotyczy nie tylko zwifta, ale ogólnie erg w direto).
Napisano 16 grudzień 2019 - 15:11
Power smothing jak dobrze kojarzę, to tylko płynne wyświetlanie mocy, a nie jej zadawanie.
Napisano 16 grudzień 2019 - 15:24
Nie wiem jak jest w Elite, ale w Wahoo tak to nie działa. To jest tylko to co widzisz Ty, nie trenażer/licznik. To tak jak ustawisz w polu na Edge wyświetlaną średnią z 3s, to tylko Ty to będziesz widział w liczniku tak. A na innych platformach czy w Garmin Connect będą wartości z każdej sekundy.
Cytat z Wahoo:
ERG Mode Power Smoothing: this setting enables smoothing reported power to eliminate small inconsistencies in pedal strokes, making power graphs appear less erratic. Enabling is a personal preference, will not impact overall trainer functionality, and not required.
Napisano 16 grudzień 2019 - 16:25
Nie wiem jak jest w Elite, ale w Wahoo tak to nie działa. To jest tylko to co widzisz Ty, nie trenażer/licznik. To tak jak ustawisz w polu na Edge wyświetlaną średnią z 3s, to tylko Ty to będziesz widział w liczniku tak. A na innych platformach czy w Garmin Connect będą wartości z każdej sekundy.
Cytat z Wahoo:
ERG Mode Power Smoothing: this setting enables smoothing reported power to eliminate small inconsistencies in pedal strokes, making power graphs appear less erratic. Enabling is a personal preference, will not impact overall trainer functionality, and not required.
Napisano 16 grudzień 2019 - 19:50
Sprawdź najpierw na 3s, mam tak od zawsze na fabrycznym rocznym sofcie i nie ma i nigdy nie było żadnego spajka na ERG. Nie testowałem nigdy jednak na garminie, ale w zwifcie, trainerroad po ant+ czy to bluetooth zero problemów.
Jak nie pomoże to zobacz jak to wygląda w innym programie np. darmowym koncie zwift. U mnie wygląda to tak:
Są natomiast spajki po interwale ale to efekt całkowitego puszczenia korb a potem stawania na pedałach żeby je rozkręcić . Rzeczywiście są lekkie pływania mocy na ERG delikatnie wyczuwalne ale to jest normalne, jak ma być super gładko i płynnie to rzeczywiście ręczne sterowanie oporem najlepsze.
Napisano 16 grudzień 2019 - 21:03
Szybkie testy Direto w trybie ERG sterowane z Garmin 520.
TL;DR
1. Zawsze należy ustawiać target power, nawet dla kroku "recovery". Jeżeli się tego nie ustawi, Direto przy próbie zwiększenia mocy przy kolejnym interwale zacznie sterowanie od zbyt wysokiego obciążenia, zamiast systematycznie je zwiększać do zadanej wielkości.
2. "Power smoothing" wpływa na opóźnienie z jakim reaguje trenażer. Optymalną wartością wydaje się 2-3 w skali 1-10 (5 jest wartością) domyślną. Czym mniejszą wartość ustawimy tym lepiej, ale zależy to od naszych umiejętności utrzymania stałej mocy. Jeżeli nie potrafisz "równo" kręcić z wysoką kadencją to pewnie lepiej zostawić wartość 5 lub nawet ją zwiększyć. W innym przypadku Direto będzie cały czas próbować naprawiać fluktuacje, a że szybko tego nie robi to bardziej to będzie przeszkadzać niż pomagać.
Ostateczna procedura testowa wyglądała tak:
1. 60s @ 60W
2. 30s @ 210W
3. 60s @ 60W
Przełożenie 34x22, kadencja 90-95 RPM. Nie posiadam dedykowanego pomiaru mocy, więc podane waty to waty mojego Direto.
"power smoothing": 1
60-200W - 10.5 sek (w tym 3 sekundy opóźnienia)
210W-70W - 11 sek (w tym ok. 1.5 sekundy opóźnienia)
"power smoothing": 3
60-200W - 11.5 sek (w tym 3.5 sekundy opóźnienia)
210W-70W - 13.5 sek (w tym ok. 2 sekund opóźnienia)
60-200W - 15.5 sek (w tym 5 sekund opóźnienia)
210W-70W - 16.5 sek (w tym ok. 4 sekund opóźnienia)
Jak widać demon prędkości to nie jest ale do interwałów vo2max włącznie powinno starczyć. Podałem też opóźnienia, podczas których nie zmienia się obciążenie. Jest nieco większe przy zwiększaniu obciążenia niż przy zmniejszaniu ale różnica jest niewielka, więc sam czas trwania interwału się nie zmienia.
Najważniejsze że nie ma wkurzających skoków powyżej zadeklarowanej mocy
Przykład 60-210-60 (widać zanik raportowanej mocy, ale trenażer w tym czasie zachowywał się zgodnie z oczekiwaniami):
Przykład 60-177-242-177-60 (60s-60s-30s-60s-60s):
Napisano 16 grudzień 2019 - 23:26
A tak ustawia moc z 110 na 270 Wahoo.
Napisano 17 grudzień 2019 - 00:09
Wahoo ma zdecydowanie lepiej rozwiązane hamowanie
Sześć elektromagnesów przyciągających obracające się koło zamachowe. Proste, ale bardzo skuteczne.
Minus powyższego rozwiązania? Trudno wyważyć ten wirujący garnek, no i problem z wyważeniem powoduje drgania, a w konsekwencji problemy łożysk. Drgania również przenoszą się na podłoże, co tez zbyt komfortowe może nie być. Oczywiście to może się zdarzyć, ale nie musi. Jeśli fabryka dobrze zrobiła co powinna, a użytkownik nie miał żadnego "wypadku" typu uderzenie w garnek to problemu nie powinno być.
Elite uparło się na zabawę w przybliżanie magnesów do płyty koła zamachowego za pomocą silnika krokowego. To nigdy nie będzie tak szybkie (ani tak dokładne) jak bezpośrednie sterowanie polem magnetycznym. Da się to zoptymalizować, ale i tak będzie źródłem frustracji użytkowników.
Marcin - dobra robota, duży plus za dociekliwość i empiryczną weryfikację 👍🏻
Napisano 17 grudzień 2019 - 07:43
Rozumiem że w Wahoo że elektromagnesy są nieruchome, a sterowanie natężeniem pola magnetycznego odbywa się poprzez zmianę napięcie ? Dobrze kmienie ?