Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#281 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 październik 2015 - 20:37

Posiadam I-Geniusa i TTS4, chciałem dodatkowe filmy do niego. Więc znalazłem stronę http://cyclingrlv.com, lecz filmy są w formacie do aplikacji Tacx Fortius. Sama aplikacja jest z tej strony do ściągnięcia, ale czy ten program obsłuży I-geniusa ? Bo niestety nie chce mi się połączyć a z tego co wiem ludzie tak jeżdżą. Chyba, że się mylę.

#282 laszlo20

laszlo20
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 19 październik 2015 - 21:47

Prozor- to to wiem, można znaleźć na stronie producenta. Powiedzcie mi proszę jak tego typu soft (bkool, zwift) działa z klasycznym trenażerem? Przecież jak masz np. podjazd to nie zmieni Ci oporu na rolce? Jeśli się scigasz w multiplayerze to oszukujesz tych którzy mają zmieniany dynamicznie opór. Chyba że czegoś nie rozumiem.

#283 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 707 postów

Napisano 19 październik 2015 - 22:05

Jak jest podjazd to algorytm liczy sobie jak szybko byś jechał pod dany %. Powiedzmy że 200W wystarczy byś jechał 30km/h na prostej a pod górę 10% ta sama moc wystarczy na 8km/h. Niby pedałujesz tak samo a prędkość w programie jest inna.

#284 laszlo20

laszlo20
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 19 październik 2015 - 22:17

Wszystko jasne, dzieki!

#285 RYSZRD

RYSZRD
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPruszków

Napisano 20 październik 2015 - 10:21

Pebe dziękuję za odp wcześniejszą Twoja wypowiedź tez czytałem wiesz jak to jest w tych czasach jeden dostanie dobry sprzęt, a drugi dostanie ten sam i będzie o wiele gorszej jakości dlatego chciałem usłyszeć wypowiedź kogoś kto jeździł na tym sprzęcie więcej niż parę min i stwierdził, że ma popsuty :P

#286 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 październik 2015 - 12:38

Posiadam I-Geniusa i TTS4, chciałem dodatkowe filmy do niego

Plik .rlv musisz importować, pogrzebiesz w menu to znajdziesz taką opcja (no.. chyba że już jej nie ma, ale wtedy trzeba poprosić kogoś kto ma starszy soft i da radę).
Do niektórych "wolnych" RLV ludzie od razu robią .tts, że wystarczy skopiować i można odpalać.

#287 Nosek

Nosek
  • Użytkownik
  • 151 postów
  • SkądDębica

Napisano 24 październik 2015 - 11:24

Witam. Posiadam Bkoola 2016. Jak by mi ktoś powiedział jak wrzucić tracka z kamerki garmin wraz z śladem, aby stworzyć nową trasę. 

Pozdrowienia.

#288 ATLETA Odżywki

ATLETA Odżywki
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 25 październik 2015 - 02:26

Hej

Przeczytałem ten wątek już chyba trzy razy, już drugi sezon podchodzę do zakupu trenażera z virtual reality. Generalnie byłem zdecydowany na TACX I-VORTEX SMART, bo budżet był maks 1500 zł, ale zastanawiam się mocno nad dołożeniem do:

ELITE REALTOUR b+

BKOOL PRO 2.0 czarny

Na elite ludzie narzekają na aplikację, że się wiesza i jest marnej jakości. Kupując TACX czeka mnie wymiana komputera lub zakup tableta, żeby jakoś sprzęt chodził. Za to BKOOL z tego co wyczytałem wydaje się być trenażerem najbardziej przyjaznym użytkownikowi, abonament 8-10 euro/mies nie jest jakimś zdzierstwem, w przypadku drogich filmów od tacx. Na stronie producenta trenażer BKOOL PRO kosztuje 599 euro z 12 mies. abonamentem w cenie, w Polsce najtaniej znalazłem po 2300 zł z 3 mies. pakietem. Dopisałem się do newslettera BKOOL może producent wyślę jakąś specjalną ofertę. Co wybrać?

#289 RYSZRD

RYSZRD
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPruszków

Napisano 02 listopad 2015 - 16:28

Ja wybrałem BKOOLa i jestem zadowolony z wyboru :) rodzina jak usłyszała zwykły trenazer z manetka (miałem także założoną dedykowaną opone) za 500 zł to stwierdziła, że kuje ściany. Jak odpaliłem BKOOLa (na zwykłej oponie) to uważają, że jeżdżę na odkurzaczu. Mapy, video i treningi w symulatorze są naprawdę świetnie zrobione. Wczoraj np jeździłem po Hiszpanii i świetnie się jechało przy mega widokach :D

#290 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 17 listopad 2015 - 16:03

Który trenażer obsługuje ZWIFT bez żadnego dokupowania cudów itp. Po prostu gotowy z pudełka jest do współpracy z ZWIFTem?

#291 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 707 postów

Napisano 17 listopad 2015 - 18:18

Proponuję zapoznać się z listą: https://support.zwif...-Zwift-support-

#292 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 17 listopad 2015 - 21:25

Zapoznalem sie ale potem okazuje sie ze do niektóry trzeba dokupić jakiegoś dongla ant i inne duperele. Może ktos kto jeździ z zwiftem opowie co potrzeba żeby odpalić to ustrojstwo

#293 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 17 listopad 2015 - 21:47

Opcje:

W każdym przypadku potrzebujesz dongla np. ANT+ Garmina (~160zł)

Ja kupiłem okazyjnie 2 razy używany Adidas Mi Coach za 56 i 64 zł

Sprzedają to ludzie z różnymi urządzeniami za śmieszne pieniądze np micoach speed cell (są wersje usb i iphone więc trzeba czytać dokładnie co się kupuje).

Ważne żeby odbiornik był wielokanałowy. Np te duże przypominające memory stick, nie są.

Na pewno wielokanałowy przyda się jak masz jeszcze inne mierniki np. tętna.

1. Zwykły trenażer bez pomiaru mocy

W tym przypadku musisz kupić miernik prędkości/kadencji np garmin GSC10 lub nowszy.

Miernik będzie się komunikował z komputerem za pomocą wyżej wymienionego dongla.

Zwift według prędkości i krzywej mocy dla trenażera wyliczy sobie moc.

Uwaga! Bardzo mało wiarygodne wyliczenia mocy.

U mie przy 200W na mierniku mocy według krzywej wychodziło ~150W

2. Trenażer z ANT+

Tutaj dokupujesz tylko dongla a moc jest podawana z trenażera

Wyliczenia nieco dokładniejsze jak w pkt.1

3. Trenażer z ANT+ i FC-E

Tutaj dokupujesz tylko dongla ale oprócz mocy masz też sterowanie obciążeniem na podjazdach.

Wyliczenia nieco dokładniejsze jak w pkt.1

4. Miernik mocy + trenażer

Moim zdaniem najbardziej rozsądne rozwiązanie jeżeli bierzesz treningi na mocy na poważnie.

Oczywiście dongle potrzebny jak w każdym przypadku. Zyskujesz miernik mocy z prawdziwego zdarzenia a jak stwierdzisz że jazda na trenażerze jest nudna to zostaje Ci miernik.

Jeżeli traktujesz to wyłącznie jako zabawę i sposób na motywację to pierwsza najtańsza opcja powinna być ok.

IMHO Bez ustawek ze znajomymi Zwift traci sens. Jest wtedy potwornie nudny jak sama jazda na trenażerze.

Pkt. 2 i 3 to według mnie potwornie drogie jak na możliwości i technologie urządzenia w dodatku awaryjne i niedopracowane.

• muzycom i barthas lubią to

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#294 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 listopad 2015 - 10:09

Zgoda. Ale o jakim dużym odbiorniku ANT piszesz? Te "standardowe" USB1 czy USB2 są większe i wielokanałowe (1: 4 kanały, 2: 8 kanałów).

Szczegóły: USB1-vs-USB2-ANT-Sticks

Problem tylko w tym, że USB1 ma tych kanałów niestety za mało (bo 4) i ze Zwift'em pracować niestety nie będzie. Szczegóły: support.zwift.com: Garmin-ANT-USB1

Czyli wystrzegać się z takim napisem:

Screen_Shot_2015-10-27_at_10.33.06.png

Ale takie już są ok:

a-much-better-usb-ant-stick-for-your-gar

Wszystkie "małe" są już 8 kanałowe:

DSC03798.jpg

Czyli to co jest sprzedawane z opaskami Garmin VivoFit/VivoActive będzie ok. Teoretycznie plusem są małe wymiary, ale... skutkuje to mniejszą antenką wewnętrzną (nadruk co prawda, ale...), zauważyłem, że lepszy odbiór/nadawanie zapewnia jednak USB2 przypominający pendrive.

Swoją drogą jak patrzę ile można teraz podłączyć różnych dupereli przez ANT to i te 8 kanałów braknie. No chyba, że na jednym kanale będą wysyłane informacje combo (speed/cad, power/cad, czy w trenażerze power/speed/cad). Ale już teraz nawet lampki się komunikują przez ANT...

No i trzeba jeszcze sprecyzować, że są trenażery z mocą wyliczaną (większość) i fizycznym pomiarem mocy (nieliczne) - te ostatnie to najlepsza opcja, bo nie ważne jak mocno dociśniesz koło do rolki (czy też odwrotnie, bez znaczenia), pomiar mocy, a kalibracja, to kalibracja (a właściwie odpowiednik slope, czyli zerowania), bo w pierwszej kategorii kalibracja to po prostu sprawdzenie jak szybko koło po rozpędzeniu do określonej prędkości obr zatrzymuje się. Dokładne toto nie jest, choć mając fizyczny pomiar mocy można wyregulować dociskiem rolki (nie dotyczy trenażerów direct drive), sam tak robię.

Jeszcze jedna opcja - połączenie FE-C z fizycznym miernikiem mocy np. w korbie. Czyli tak kalibracja jak i regulacja jest na podstawie fizycznego miernika mocy, regulacja obciążeniem przez FE-C. Pierwsza jaskółka to TrainerRoad, niestety Zwift chyba tak nie działa, a szkoda...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#295 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 18 listopad 2015 - 11:03

Dzięki chłopaki, teraz już wszystko czaje :P Pozostało przemyśleć ten zakup i podjąć jakąś decyzję :P bieganie jest nie dla mnie, a samą siłownią chyba formę raczej stracę niż zyskam

#296 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 18 listopad 2015 - 19:00

Panowie ten po dokupieniu dongla bedzie dzialal i sam zmienial opor ? 

http://allegro.pl/tr...5763159218.html

#297 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 postów

Napisano 18 listopad 2015 - 19:42

No raczej nie, opór w nim masz zależny od prędkości.

#298 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 707 postów

Napisano 18 listopad 2015 - 19:43

Nie. Takie możliwości ma Qubo Digital Smart B+ (około 1500 zł).

#299 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 18 listopad 2015 - 19:50

A taki sprzęcik będzie śmigał? http://allegro.pl/tr...5805678588.html

#300 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 707 postów

Napisano 18 listopad 2015 - 19:58

Minoura LR960 sam nie będzie zmieniał obciążenia. Co nie zmienia faktu, ze śmigać będzie z "Virtual Power.

Dodaj odpowiedź