Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#261 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2015 - 12:49

@Pajak - Bushido NIE MA wspomagania na zjazdach! Wspomaganie mają tylko te, które mają dodatkowe zasilane silnika (nie vortex, bo ten ma elektromagnesy hamujące).

Używam JetFluid Pro i Vortexa Smart do różnych typów treningów. Hamulec Vortexa jest dość upierdliwy w porównaniu do hydraulicznego hamulca JetFluid, typowa charakterystyka hamulca magnetycznego (no, magnetycznego ze wspomaganiem elektromagnetycznym), nadaje się jednak do treningów z zaplanowaną mocą, zwłaszcza w niższych strefach, w strefach Z5, a zwłaszcza Z6 i wyższych preferuję jednak hamulec hydrauliczny, nie ma tego nieprzyjemnego oporu przejścia przez martwą strefę (korby w pozycji 12-6), jednak bezwładność hamulca hydraulicznego robi to o czym wspomina dywyn, czyli "przyjemnie naturalnie". Z kolei w niższych strefach, czyli Z5 (choć tu już w/w efekt trochę zaczyna przeszkadzać) i poniżej albo nie jest to tak odczuwalne, albo w ogóle nie przeszkadza. Czyli jazda w SS lub Z3 z dość dokładnie określoną mocą i oglądanie filmu bez martwienia się czy mieszczę się w założeniach treningowych czy też nie, jest dość przyjemna.

Przy okazji pomiaru mocy vortexa - zauważyłem, że musiał on się dotrzeć przez ładnych parę godzin. Na początku dość mocno zaniżał w stosunku do mocy wyliczanej przez Power2Max, obecnie różnice są, ale jakieś kilka %, wystarczy po kalibracji miernika mocy (przede wszystkim Power2Max - po 15 minutach rozgrzewki) lekko skorygować procentowo parametry treningu i można jechać.

Co jeszcze? Do trenażerów Tacx'a niezbedna jest dedykowana opona, na normalnej koło po prostu będzie się ślizgać przy nieco mocniejszym naciśnięciu pedałów. Po rozwaleniu Vittorii (czerwonej - dziadostwo, unikać) zastępczo używałem i zużytej 23 (ślizgała się jak cholera) i nowej 25 (nieco lepiej, ale też poślizgi nawet przy nieco tylko mocniejszych naciśnięciach), po zmianie na treningową Conti wreszcie wszystko działa jak powinno. Co ciekawe opona Conti niweluje niewielkie bicie koła i jedzie się na niej jak po gładkim asfalcie - polecam. Te poślizgi oczywiście nie występują na trenażerach ze standardowo rozwiązanym dociskiem (np. śruba), w przypadku docisku stosowanego przez Tacx'a (3 karby do 3 wielkości kół) niestety wymagana jest opona dedykowana do komfortowego używania.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#262 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2015 - 12:52

Fakt vortex jest troche slabszy ale ma juz w zestawie program na komputer basic za to bushido jest mocniejszy ale..no wlasnie jest bushido 2780 i 2790 opisy w zasadzie te same i jako laik nie bardzo sie w tym orientuje o co kaman.I ten i ten jest na tableta ok to rozumiem, tylko teraz ktory z nich mozna uzywac z wirtualnymi trasami.Ktory mozna podlaczyc do laptopa i korzystac z programow tacxa basic czy advanced czy trainer.

2780 i 2790 to to samo - bushido smart tylko 2790 ma w komplecie podstawkę pod tablet (całkiem użyteczna, ale również do zakupu osobno).

Z wirtualnymi trasami trenażery smart w wersji podstawowej to tylko na tablecie, co ciekawe trasy zakupowane muszą być osobno w aplikacji tabletowej. Jeśli masz trasy do użytku na PC to nie użyjesz ich na tablecie. Użycie smart jest możliwe również na PC, jednak wymaga zakupu rozszerzenia (link podany wcześniej) za 9 stówek (oprogramowanie + antenka/usb ANT+).

#263 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 postów
  • Skądkatowice

Napisano 21 kwiecień 2015 - 14:31

No to po tym co piszecie bushido raczej na plus tylko ze swoja moca.A jeszcze panowie czym roznia sie programy tacx basic a Tacx Cycling App.Docelowo chce wyswietlac filmy i treningi na ekranie telewizora czy jest mozliwosc podlaczenia tableta do tv by to co bylo na tablecie bylo i na tv? Czy  na bushido mozna zrobic tez trening w oparciu o wlasne parametry mam na mysli postepujace po sobie serie interwalow, z okreslonym % nachylenia?

#264 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2015 - 15:35

Na wszystkie pytania odpowiedź jest twierdząca. Tablet z iOS lub Andrioidem 4.4 (i wyżej) z BT 4, nawet jeśli używasz ANT+ (takie durne ograniczenia programu). Wyświetlanie na tv 📺 najlepiej bezprzewodowo, zresztą nowe tablety raczej tylko w ten sposób.

#265 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 postów
  • Skądkatowice

Napisano 22 kwiecień 2015 - 11:44

To znow ja.Panowie prosze jeszcze o skorygowanie mnie jesli sie mysle- jaka jest roznica miedzy bushido 2780 a 2790.Poczytalem troche na stronoe tacxa i nie wiem czy dobrze to rozumiem.Tu opis 2790  https://www.tacx.com...ido-for-tablet a tu 2780   https://www.tacx.com...s/bushido-smart . Teraz pytanie czy 2790 absolutnie nie ma mozliwosci podlaczenia do laptopa,komputera nawet po zakupie zestawu uzupelniajacego http://www.bikestacj...990-35188.html  a 2780 ma taka mozliwosc.czy oba moga byc kompatybilne z komputerem po zakupie zestawu uzupelniajacego

#266 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 kwiecień 2015 - 07:53

Dwa błędne linki (pierwszy i ostatni). Jeszcze raz potwierdzam, że mechanicznie to są TE SAME TRENAŻERY, tylko w jednym jest dodatkowy uchwyt do tabletu w komplecie. Wyjaśnienie i potwierdzenie znajdziesz na forum TACX'a.

Padało tam pytanie czym te dwa trenażery się różnią i dlaczego w przypadku 2790 jest w opisie:

Cannot be connected to your computer (not compatible with Tacx Trainer software)."

Wyjaśniali, że technicznie są te same trenażery, tylko 90 ma dodatkową podstawkę, którą dla 80 trzeba kupić osobno.

Trochę przekopałem forum i wyjaśnienie dotyczące różnic 2790/80 jest trochę inne. Przede wszystkim pierwszym modelem był 2790 wypuszczony z podstawką do tabletu. Coś tam pokalkulowali sobie, że bardziej im się opłaca sprzedać osobno trenażer bez podstawki jako następcę wcześniejszego modelu Bushido (wcześniejszy model z komputerkiem na kierownicy) z podstawową możliwością obsługi przez smartfon/tablet (to pierwsze ograniczone oprogramowaniem), a po zakupie dodatkowego kitu rozszerzenia będzie możliwość użycia TTS.

No i wypuścili... model z cyferkami sugerującymi, że 2790 jest modelem nowszym, nowocześniejszym itp. A jest... wprost odwrotnie. Mechanicznie to to samo, cały pic tkwi w oprogramowaniu. 2790 to model starszy i różni się od 2780 nie tylko podstawką w komplecie, ale również oprogramowaniem, które komunikuje się tylko z tabletem/smartfonem. NIE komunikuje się z BOX'em i w związku z tym nie ma możliwości obsługi przez TTS. Teoretycznie powinni oferować usługę aktualizacji oprogramowania, ale... nie oferują. Zamiast tego porzucili model 2790 i co prawda na ich stronie internetowej jest, ale jeśli można gdzieś kupić, to tylko jako wysprzedaż (no i dlatego jest tańszy? Używane i nowe! 2790 na allegro chodzą za 1,7 tysiąca, czyli ok. tysiąc mniej niż nowe 2780).

Tak więc jeśli chcesz kupić Bushido i używać z TTS to niestety, ale faktycznie będziesz zdany na model 2780.

#267 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 postów
  • Skądkatowice

Napisano 23 kwiecień 2015 - 10:53

Prozor wielkie dzieki pieknie to opisales i juz wiem o co chodzi.Tak wiec model 2780 i dokupic soft z programem tts lub....model starszy1982 z komputerkiem na kierownicy i tez dokupic soft z tts.

#268 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 kwiecień 2015 - 13:00

Tak, tylko 2780 ma możliwość wysterowania z smartfonu/tabletu, a 1982 tylko z komputerka/PC. Niby nic, ale trening z tabletem będzie wygodniejszy niż tylko z komputerkiem (smartfon jednak nie zapewnia takiej wygody jak komputerek/tablet - oprogramowanie bez polotu np. brak możliwości ułożenia treningu), z drugiej strony ciągle jeszcze są problemy z łącznością BTLE: ograniczenie protokołu - podłączenie jednego urządzenia i to na dodatek poprzez aplikację TTS, a nie systemowo, jak system podłączy, to apka już nie, czasami trzeba rozłączać pary i sprawdzać, czy przypadkiem gdzieś coś innego nie podłączyło trenażera (np. sąsiad dla jaj). Problem rozwiązuje ANT+, używam dongla usb z przelotką na micro usb, komunikacja pewna i bezproblemowa (raz dla Vortexa skopali oprogramowanie, Bushido działał bez problemów).

Z drugiej strony coś gdzieś mi się obiło o oczy (na forum, od właściciela 1982 i 2780), że nowszy model ma nieco inny hamulec, jego zdaniem starszy pracował lepiej i niezawodniej. No ale nie mogę tego odszukać, a więc może się mylę. Dobieraj pod zastosowanie - jeśli nie przewidujesz używania tabletu do treningu tylko PC lub komputerek, to może warto zastanowić się nad (chyba tylko z drugiej ręki?) 1982, jak przydała by się opcja treningu z tabletem, albo do czasu zakupu upgrade chcesz wykorzystać tablet, to 2780.

#269 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 postów
  • Skądkatowice

Napisano 24 kwiecień 2015 - 09:20

Juz decyzje podjete .Kupilem z drugiej reki 1982.Poki co bedzie ok i trening z kopmuterkiem .Potem dokupie zestaw uzpelniajacy i bedzie git

#270 zbik1967

zbik1967
  • Użytkownik
  • 114 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 27 sierpień 2015 - 06:23

A widział kto takie cudo:

http://www.tacx.com/...iners/neo-smart

Gdyby nie ta cena ...

#271 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 postów
  • Skądkatowice

Napisano 14 październik 2015 - 13:34

Mam taki problem z trenarzerem Bushido 1982 (starsza wersja) dokupiony zestaw do jazd wirtualnych.Wszystko dziala film jedzie ale..no wlasnie- podjazd dosc dlugi 12 km srednie nachylenie 7,7% przy 6-7% jedzie sie podobnie jak w rzeczywistosci tzn.Predkosc podobna (pamietam z prawdziwych podjazdow).Jednak gdy nachylenie wzrasta do 8,9,10% to juz nie jest jazda tylko przepychanie na sile i dluzej nie da sie tak przepychac.W rzeczywistej jezdzie wjezdzalem takie podjazdy i az tak ciezko nie bylo.Jak myslicie, co moze byc tego przyczyna? Trenazer,(zla kalibracja),film,a moze slabe nogi?Acha jeszcze jak jade z gorki to predkosc na liczniku pokazuje powiedzmy 40 km\h a na filmie predkosc to 60 a nawet 70km\h.Pozdrawiam

#272 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 październik 2015 - 06:58

Co do tego ostatniego, to normalne - trenażer ma wirtualną prędkość i wirtualnie dopasowuje prędkość w programie do zjazdu. Na stronie Tacx'a w FAQ jest to wyjaśnione. Podobnie na forum Tacx wyjaśnia:

When a trainer cannot apply enough resistance, the measured speed does not comply with your exercise (training program) anymore. To solve this the speed is calculated (Virtual Speed) based on the power you are producing and the exercise data (current slope). e.g. You are riding an exercise which consists of a single 10 % slope on a trainer which can only apply enough resistance to simulate a 7 % slope.

Using virtual speed your exercise will be much closer to actually riding the same 10 % slope in real life, because it calculates how fast you would be going on a 10 % slope based on the effort (power) you are producing on the trainer

Co prawda wyjaśnienie dotyczy aplikacji TCA, ale podobne zasady obowiązują również w TTS dla trenażerów bez dodatkowego napędu koła (czyli tych z podpięciem do prądu, pomijając oczywiście vortex ;))

A co do reszty, to jedynie rzeczywisty przejazd z pomiarem mocy mógłby zweryfikować Twoje odczucia ;)

Jedyne co mogę podpowiedzieć, to staraj się zwiększyć kadencję, bo czym wolniejszy obrót korby, tym większa siła oporu na kole - choć moc wymagana pozostaje stała, to jednak upraszczając zależy od prędkości obrotowej korby i siły nacisku na pedał - czym wolniej kręcisz (przepychasz), tym mocniej musisz naciskać, żeby wygenerować taką samą moc napędową. Nieco inne odczucia są w realu, a nieco inne na trenażerze, choć zasady fizyki w obu przypadkach są takie same...

#273 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 październik 2015 - 07:18

Z drugiej strony coś gdzieś mi się obiło o oczy (na forum, od właściciela 1982 i 2780), że nowszy model ma nieco inny hamulec, jego zdaniem starszy pracował lepiej i niezawodnej.

No i ostatnio to się wyjaśniło - Tacx zmieniając Bushido na Smart (a może już od wersji 2790?) nieco poprzycinał koszty i wyrzucił fizyczne koło zamachowe zastępując oprogramowaniem je symulującym. Okazało się, że odbiło się im (albo użytkownikom?) czkawką, bo trenażer sprawiał problemy i nie zachowywał się tak dobrze jak poprzednia wersja. Głównie na skutek lżejszej masy rotującej i mniejszej bezwładności były problemy z utrzymaniem generowania energii czy jakoś tak... Aktualna seria ma wprowadzone poprawki i dodane fizyczne koło zamachowe (flyweel) - kupiłem nową, choć starszą wersję, a serwis Tacx'a wymienił mi od ręki na nową wersję hamulca ("we fixed it and shipped it back (we replaced the brake with one that has a flywheel)"). Tak więc jeśli ktoś chce kupić z drugiej ręki wersje z pierwszych serii produkcyjnych (mój hamulec miał Sn: 841403944, rama: T278046140084), to odradzam, bo gwarancja obowiązuje tylko dla pierwszego właściciela, no i lepiej dołożyć parę stówek i zakupić nowy, z kołem zamachowym i przy okazji nowym oprogramowaniem...

Uprzedzając pytania: niestety nie znam sposobu na szybką weryfikację czy hamulec ma czy też nie ma wbudowanego koła zamachowego - mając dwa do testu mógłbym bez problemu powiedzieć który ma, a który nie, wystarczy pokręcić palcem rolkę, ten z większą bezwładnością wirnika będzie miał koło zamachowe. Problem tylko w tym, że w odróżnieniu od innych trenażerów, Bushido chyba nie ma koła zamachowego tak zamontowanego jak one (na skraju), z ciekawości muszę odkręcić śruby i popatrzeć na hamulec elektryczny pod osłoną... Zdjęcie osłony niewiele mi dało, bo tylko widok silnika/alternatora - niestety nie pamiętam już dokładnie, jak wyglądał on w wersji poprzedniej, choć zdaje mi się, że zabierał nieco mniej miejsca (3 kable dość luźno się mieściły), a wirnik był mniej masywny (na oko, rozkręcać 3 śrub mocujących wirnik już nie będę). Jeśli ktoś ma wersję kupowaną w zeszłym roku, to może umieścić zdjęcie do porównania?

#274 RYSZRD

RYSZRD
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPruszków

Napisano 18 październik 2015 - 11:49

poczytałem troszkę na temat tego BKOOL'a i mam troszkę mieszane uczucia. Widziałem, że paru członków tego forum korzystało/korzysta z tego sprzętu i mam do tych osób prośbę. moglibyście mi powiedzieć jak się jeździ na tym sprzęcie BKOOL PRO?  

#275 laszlo20

laszlo20
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18 październik 2015 - 19:23

Też się dużo naczytałem na temat BKool  i też go mocno biorę pod uwagę. Szczególnie mi się podobają możliwości oprogramowania. Mam pytanko - czy ktoś na forum używał softu bkool z elite turbo muin z misuro? Czy w ogóle jest sens korzystania z softu typu bkool czy zwift dla klasycznych trenażerów, które nie mają możliwości regulacji oporu? 

#276 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 18 październik 2015 - 19:43

Używam Kinetic Rock and Roll (jak to się mówi klasyczny trenażer) + pomiar mocy z Zwift i jest dobrze. Cicho i bez prądu za to z ciężkim kołem zamachowym, które sprawia, że jazda jest wyjątkowo przyjemna. Nie ma co porównywać do i-Vortexa od Tacxa, którego używałem przez dłuższy czas. Jeśli posiadasz pomiary mocy w korbie lub pedałach to Turbo Muin powinien być równie fajny do Zwifta. Automatyczna regulacja oporu przez trenażer na początku jest bardzo fajna ale później przeszkadza w realizowaniu celów treningowych.

#277 laszlo20

laszlo20
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18 październik 2015 - 21:33

Niestety nie mam pomiaru mocy i chyba w tym roku mieć nie będę, bo nie chcę ryzykować żeby mnie żona z domu wyrzuciła... Wiem że turbo muin razem z misuro jakieś wskaźniki mocy wylicza - pytanie tylko czy się nadadzą do zwift'a?

Swoją drogą korci mnie żeby wziąć na trial BKool'a pro, choć przekracza mój budżet.

#278 RYSZRD

RYSZRD
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPruszków

Napisano 19 październik 2015 - 15:39

Na prawdę nikt tutaj nie jeździ na tym BKOOL?

#279 pebe

pebe
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19 październik 2015 - 15:59

Na prawdę nikt tutaj nie jeździ na tym BKOOL?

Mialem BKOOL. Model Pro. Kupiony rok temu w grudniu. Pare stron wczesniej pisalem o moich spostrzeżeniach. 

Nie mam porownania do innego trenazera - wtedy byl to moj pierwszy tego typu sprzet. Niestety mialem z nim pare problemow.  Pierwszy egzemplarz, ktory dostalem mial 2 wady:

a) sprawil wrazenie jakby kolo, do ktorego przyklada sie rowerowe kolo bylo zwichrowane, przez co przy jego wyzszych predkosciach wyczuwalne bylo bicie bionowe, drgania. Byla to ewidentnie wina tego kola - golym okiem bylo widac jak jest zwichrowane. 

B) dziwnie zachowywal sie opor, ktory sie zmienial czasami w oderwaniu zupelnie od profilu trasy w danym momencie, czasami reagowal jakby ze znacznym opoznieniem. Bylo to bardzo irytujace - miejscami na niektorych podjazdach pedzilem pod gore 40km/h (a inni kolo 20), a po czym na zjazdach role sie odwracaly.

Zlozylem reklamacje, przyjechal kurier i zabral sprzet, zostawiajac nowy.

Drugi egzemplarz mial juz tylko jedna wade - w ogole nie generowal zadnego oporu. Test FTP na poziomie 600W (a wczesniejsze 280W). Złożyłem kolejna reklamacje - zaproponowali mi call'a za 3tyg, podczas ktorego sprobuja zdiagnozowac sprzet. Dostepne terminy byly dla osob bezrobotnych - tylko w tygodniu w godzinach 9-16, wiec podziekowalem, bo widocznie nie jestem w docelowej grupie klientow. Nie bede przeciez bral urlopu na taki cel, juz pomijajac czas oczekiwania na takiego calla. Powiedzialem, zeby zwrocili kase i zabrali swoj sprzet. Tak tez uczynili, nie robiac przy tym problemow. Reasumujac, mialem BKOOL przez 3 miesiace, ale w rzeczywistosci nie wiem jak dziala w pelni sprawny model ;).

Gdyby nie to, to sam soft, interface, mozliwosci ustawienia treningu, wybor profilow, tras, calosc multiplayera i mozliwosc rywalizacji, testy FTP, plany treningowe, liczba uzytkownikow - to wszystko jest dobrze zrobione i rzucalo dla mnie calkowicie nowe swiatlo na zimowe treningi  Oddajac BKOOLa troche zalowalem, ze w ten sposob koncze przygode i pomyslalem, ze za rok, moze jak poprawia jakosc swojego sprzetu, chetnie do nich wroce, szczegolnie, ze nie robili problemow z reklamacja i zwrotem kasy. Ewentualnie badam jeszcze opcje innego trenazera, ale dzialajacego z softem BKOOL.

#280 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 październik 2015 - 17:23

Obecny soft Bkool działa z większością trenażerów, steruje oporem Kickr i FE-C (tacx smart).

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź