Trenażer z "wirtualem"
Napisano 19 styczeń 2015 - 19:37
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 20 styczeń 2015 - 10:32
Czy ktoś orientuje się, czy aplikacje na iPhone/antka będą korzystały z plików .tts znanych z TTS? Zbik, mógłbyś podpytać tego znajomego? (ja zakładam że plików nie zmienili, ale kto to wie..)
Jak wszystko dobrze pójdzie, to przy pomocy GC będzie można przeprowadzić wszystkie operacje. Trochę upierdliwe: import odcinka ze Stravy, konwersja do .tts, trening na TTS, wysłanie jazdy do TacX, konwersja jazdy do .tcx i eksport na Stravę. Aż się prosi o zrobienie komunikacji z TacX bezpośrednio z GC, ale to już w ogóle pieśń przyszłości..
Napisano 20 styczeń 2015 - 11:53
Nie wiem czy ma sens pytać bo na stronie Tacx-a jest napisane, że aplikacja tzw. mobilna nie jest kompatybilna z plikami TTS :-( zreszta w sklepie, w którym chciałem kupić Bushido w opisie również jest taka informacja. Jedyne czego się dowiedziałem to, że po upgrade Smart, które zmienia Bushido w "pełnokrwisty" trenażer z wirtualem nie będzie problemu z jego działaniem pod aplikacją mobilną. To chyba jest najlepsza w tej chwili opcja jak chodzi o trenażery - całkowita mobilność samego urządzenia i do tego duża wartość oporu - jak zerknąłem wczoraj na wykres na stronie Tacx to wychodzi, że przy 10 kmh nawet ponad 400 watów. Cenowo wychodzi na poziomie niewiele większym od Bkool, a znacznie mniej od i-Genius.
A mógłby kolega tak trochę bardziej zrozumiałym językiem napisać o co biega z tym GC i co to daje w odniesieniu np. do takiego trenażera jak Bushido czy i-Genius?
Napisano 21 styczeń 2015 - 13:39
Dokładnie, pliki niekompatybilne ze starymi - jeśli nie wiadomo o co chodzi, to pewno chodzi o pieniądze. W końcu dajemy apkę za darmo, ale oprócz kupna trenażera dobrze byłoby, gdybyście kupili kilka filmów, każdy średnio po 10 euro. To chyba i tak postęp, bo jak pamiętam filmy na DVD bywały droższe...
Pliki w aplikacji mobilnej mają na ogół rozszerzenie *.tc? (gdzie ? oznacza inną literkę np. t to trening), filmy są w *.m4v (samo wideo), kursy *.tcp. Najlepiej jeśli sam sprawdzisz /storage/sdcard0/Android/data/com.tacx.tacxcycling (to u mnie), wystarczy zainstalować apkę na tablecie.
A Pajak zajmował się innym projektem RLV (WattzAp), a teraz widocznie wchodzi w GC - co mnie cieszy. Nawet jeśli nie dałoby się (póki co) dać możliwości importu/eksportu danych do aplikacji tabletowej (choć przyznam, że to by minie bardzo interesowało - prędzej czy później ktoś to pewno zrobi), to nawet wyposażenie modułu treningowego Golden Cheetah w to o czym pisze jest bardzo ciekawe.
Z drugiej strony gdyby była możliwość eksportu treningów erg (z bazy ErgDB, z której GC pobiera dane) do formatu tct byłoby bosko, bo te treningi tacx'a są "na odczep się", nic konkretnego, ani ciekawego.
Aplikacja Tacx'a jest, bo jest. Zapewnia podstawowe funkcje ich trenażerów serii smart, ale niestety dużych możliwości toto nie ma, a szkoda. Może z czasem...
Trenażery smart są ciekawą propozycją, jednak póki co z oprogramowaniem do ich wykorzystania szału nie ma. Gdyby przynajmniej choć Garmin wzorem Mio dał możliwość sterowania z Edge hamulcem vortexa/bushido, wtedy do podstawowego treningu nie byłoby potrzeby używania dodatkowego tabletu/smartfona. Jeszcze lepiej, gdyby podobnie jak Wahoo i CycleOps w vortexie/bushido był publiczny profil ANT+ do sterowania trenażerem, dawałoby to możliwość zastosowania dowolnego oprogramowania.
Napisano 21 styczeń 2015 - 17:00
Fakt, co do softu TacX jestem trochę ignorantem (i tak za dużo czasu tracę na to wszystko), a jeszcze czasami warto sobie pojeździćA mógłby kolega tak trochę bardziej zrozumiałym językiem napisać o co biega z tym GC i co to daje w odniesieniu np. do takiego trenażera jak Bushido czy i-Genius?
Resztę dość dobrze wyłożył Prozor, wielkie dzięki.
GC.. Chłopaki z teamu są chyba równie zdenerwowani polityką TacX, więc należy oczekiwać, że coraz więcej ich "inteligentnych" trenażerów zostanie zaimplementowanych w tym oprogramowaniu. CowboyCoders złamali Bushido, więc pewnie i on będzie obsługiwany (za jakiś czas..).
Po drugie. Pomimo "pewnych niedociągnięć", w dalszym ciągu jest to dość dobre źródło filmów. Co więcej jeszcze więcej "wolnych" filmów powstaje właśnie "w formacie" TacXa (.rlv/.pgmf czy .tts).
Oprogramowanie pisane przez użytkowników zazwyczaj jest tym najlepiej dopasowanym. GC jak na razie obsługuje tylko filmy ze stałym czasem (idealnym przykładem jest tu Sufferfest).
Wygląda, że nie wynaleźli nowego koła, tylko zastosowali inną farbę Czyli przejście do nowego formatu będzie pewnie tylko wymagało znalezienia odpowiednich kluczy i gotowe. Ale muszę to zweryfikować.Pliki w aplikacji mobilnej mają na ogół rozszerzenie *.tc? (gdzie ? oznacza inną literkę np. t to trening), filmy są w *.m4v (samo wideo), kursy *.tcp. [..]
Nawet jeśli nie dałoby się (póki co) dać możliwości importu/eksportu danych do aplikacji tabletowej (choć przyznam, że to by minie bardzo interesowało - prędzej czy później ktoś to pewno zrobi
Sam sprzęt możliwości ma ogromne. Obsługuje dowolne typy treningów w bardzo szerokich zakresach. Bezpośrednie sterowanie trenażerem umożliwia np. symulację jazdy po bruku! Tylko TacX nie sprzedaje takich treningów (a nikt ich nie zrobi.. bo się nie da), a to ich "super" badziewie to kolorowa zabawka, a nie maszyna do treningu. A jeszcze denerwują błędy, no i cena tego softu..Aplikacja Tacx'a jest, bo jest. Zapewnia podstawowe funkcje ich trenażerów serii smart, ale niestety dużych możliwości toto nie ma, a szkoda. Może z czasem...
Publiczny profil ANT+ jest obiecany od ponad 2 lat (bKool). Zakładam więc, że taki po prostu nie powstanie, bo nie jest to w interesie producentów (kup pan worek, jakby co, to karmę dla kota mamy w promocji).Jeszcze lepiej, gdyby podobnie jak Wahoo i CycleOps w vortexie/bushido był publiczny profil ANT+ do sterowania trenażerem, dawałoby to możliwość zastosowania dowolnego oprogramowania.
Napisano 22 styczeń 2015 - 00:28
Mam pytanie do kolegów jeżdżących na Elit
Jeżdżę na Real Tour i w dniu dzisiejszym wgrałem aktualizację oprogramowania. Zbiegło się to w czasie z treningiem na moc w zeszłym tygodniu i dwoma dniami odpoczynku.
Po aktualizacji zrobiłem trening na tętno 125 i o dziwo moc skoczyła mi o około 100W :shock: . Teraz zgłupiałem czy to kwestia treningu czy namieszali coś w sofcie. Jechałem na trasie z google, wcześniej jeździłem nią wielokrotnie.
Czy ktoś z was wgrywał aktualizację do wersji 7.1.0.144 i ma podobne spostrzeżenia :?: :?: ?
Napisano 22 styczeń 2015 - 09:38
Mam pytanie do kolegów jeżdżących na Elit
Jeżdżę na Real Tour i w dniu dzisiejszym wgrałem aktualizację oprogramowania. Zbiegło się to w czasie z treningiem na moc w zeszłym tygodniu i dwoma dniami odpoczynku.
Po aktualizacji zrobiłem trening na tętno 125 i o dziwo moc skoczyła mi o około 100W :shock: . Teraz zgłupiałem czy to kwestia treningu czy namieszali coś w sofcie. Jechałem na trasie z google, wcześniej jeździłem nią wielokrotnie.
Czy ktoś z was wgrywał aktualizację do wersji 7.1.0.144 i ma podobne spostrzeżenia :?: :?: ?
A nie wgrałeś przypadkiem Software Real for RealTurboMuin 7.1.0.144 - Upgrade Version ???
Na stronie elite do RealTour Wired/ANT ostatnia dostępna wersja to 7.1.0.125.
Napisano 22 styczeń 2015 - 20:23
@Szanti bo nie napisali
Ale może nie to było. Masz włączoną opcje "virtual speed"?
Na forum elite, ktoś zgłosił bug, że zawyża moc w tej wersji. W odpowiedzi dostał info, że w tej wersji nie działa najlepiej i poprawią w następnej.
http://www.elite-rea...ant-beta-710144
Napisano 29 styczeń 2015 - 12:44
Panowie pytanie totalnego laika.Czym mam sie kierowac odnosnie zakupu trenazera wirtualnego?Chce by trenazer sam dobieral docisk kola pokazywal aktualne dane treningu na ekranie i archiwizowal treningi.Jak ogladam trenazery to jest tego dosc duzo i w sumie mam mentlik w glowie jaki wybrac.Moze pomozecie cos staremu czlowiekowi na co zwracac uwage.Moj budzet to 2500 tys zlotych.
Napisano 29 styczeń 2015 - 22:42
Panowie pytanie totalnego laika.Czym mam sie kierowac odnosnie zakupu trenazera wirtualnego?Chce by trenazer sam dobieral docisk kola pokazywal aktualne dane treningu na ekranie i archiwizowal treningi.Jak ogladam trenazery to jest tego dosc duzo i w sumie mam mentlik w glowie jaki wybrac.Moze pomozecie cos staremu czlowiekowi na co zwracac uwage.Moj budzet to 2500 tys zlotych.
Ja miałem nie dawno ten sam dylemat. Przy tym budżecie możesz wiele. Poczytaj sobie co za pomocą którego oprogramowania możesz zrobić i zastanów się na czym ci zależ. Sprawdź jaki masz komputer i czy soft np. Tacxa będzie chodził ? Jeśli chodzi o maszynkę to kwestia twojego wytrenowania jak duże wzniesienia pokonujesz i z jaką mocą. Mam Elit RealTour symuluje wzniesienie do 6% dla niektórych to może być za mało.
Napisano 01 luty 2015 - 16:52
Napisano 03 luty 2015 - 16:04
Panowie pomozcie w wyborze moze ma ktos doswiadczenie co i jak http://www.bikestacj...dvd-7415.html http://www.bikestacj...asic-27684.html jakies za i przeciw? Do uzytkownikow tacxow na prad.... ile pradu ciagnie taki trenazer ?
Napisano 13 luty 2015 - 07:19
Na tą chwilę do Zwifta potrzeba albo:
1. Specjalnego trenażera: Kickr lub Computrainer
albo:
2. Zwykły trenażer lub zwykłe rolki plus pomiar mocy plus odbiornik sygnału ANT+ wpinany do komputera (np: http://allegro.pl/no...051810364.html)
To tyle jeśli chodzi o sprzęt. Potrzebny jest jeszcze program, który uzyskuje się dostając zaproszenie do testów od Zwift. Aby otrzymać zaproszenie należy wysłać swój akces przez stronę www.zwift.com.
Napisano 15 luty 2015 - 22:35
Czy jest jakaś funkcja w Elit RealTour by określić na jakim poziomie jest się wytrenowania.
Chodzi o to, że po 2 mc przejechane około 1500km mam spadek formy, nie daję rady przejechać w zbliżonych czasie dotychczasowych treningów. Nie forsuję się za mocno jeżdżę w tlenie najlepsze przejazdy miałem w 2 strefie, teraz mam jadąc wolniej mam tętno w 3 i nie mogę zejść niżej. Nie wiem czy zrobić tygodniową przerwę, jeździć swoje o forma wróci.