Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#321 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopad 2015 - 13:17

Używa ktoś Tarinerroad ?

Chciałem zacząć trenować jakoś z głową. Wybór padł na ten program. Mam Tacxa Genius Smart.

Na początku trzeba określić FTP , żeby wiedzieć w jakiś strefach trenować.

Na początku tygodnia zrobiłem test FTP 20 minutowy gdzie wyszło mi 233 wattów, wczoraj zrobiłem test 8 minutowy i mam 261 wattów. Nie wiem czy też różnica nie wynika, że program zmieniał FTP na 231, przed wykonaniem testu 8 minutowego. Którym wynikiem się kierować ? Za normalnym pomiarem mocy dopiero się rozglądam, więc moc mierzona jest z trenażera.

Załączam profile testów pierwszy 2x8 minut, a drugi 20 minutowy.

Załączone pliki

#322 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 listopad 2015 - 13:28

Od średnich Watów w teście na 8 min odejmuje się 10% (230 W by było) a w teście na 20 min odejmuje się 5% (220 by wyszło)

Ustaw sobie FTP na poziomie jakieś 225 W.

#323 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopad 2015 - 13:35

ale to już program TrainerRoad nie wylicza tego ? Bo właśnie czytałem, że na 20 minutowym mnożą 0,95 średnie waty, a przy 8 minutowym razy 0,9. Więc zgadzało by się. Czyli wyniku z 8 minutowego nie brać pod uwagę ?

#324 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 listopad 2015 - 14:19

Przepraszam, myślałem, że podałeś wyniki bezwzględne tych watów a nie przeliczenia programu. Ale aby nie mieszać zbyt wiele po prostu sam wykonaj obliczenia na bazie pomiarów nieprzeliczonych, tych wziętych na sucho z trenażera. Sam program miałem chwilę na kompie ale korzystam z pomiaru mocy oraz dongla Ant+ więc nie potrzebowałem żadnych przeliczeń. A swoje FTP wyznaczałem z próby 20 min poza programem.

#325 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopad 2015 - 14:43

aha, dzięki za pomoc :)

Czy jest różnica czy pomiar odbywał się np. przy obciążeniu 220 W czy 256 W ?

I chyba zmienię kasetę z powrotem na 28-12, bo teraz mam 25-12 i przy tym obciążeniu na tym teście ciężko z kadencją bo spada na 70, a wole jednak kręcić szybciej.

#326 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 listopad 2015 - 15:00

Chyba rozumiem, zdaje się, że sprawa wygląda tak, że program podczas treningów steruje obciążeniem na trenażerze biorąc pod uwagę wynik uzyskany na teście. Niemniej sam test nie powinien być sterowany programem. Ideą tych testów jest pojechanie "wszystkie pieniądze" czy to  będzie 2 x 8 min, czy 1 x 20. Tu nie powinno być sterowania przez program, tylko suche zliczanie watów, które kolarz kręci. Innymi słowy program nie powinien podczas testów luzować, gdy kręcisz szybciej lub zrzucasz przełożenie by kręcić mocniej (aby utrzymać stałe waty) ani oczywiście odwrotnie.

• Prozor lubi to

#327 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopad 2015 - 15:22

Ok, teraz też i ja zrozumiałem, bo cel (target) jest nie ważny przy tej próbie. W programie tacxa TTS4, znowu niebieski zakolorowany obszar oznaczał obciążenie, a tu przecież wyznacza cel. Rzeczywiście na tych próbach trenażer przełącza elektronicznie zmieniany opór, na opór stały. Jedynie nie wiem którym testem się kierować, chyba że zrobię jeszcze jeden 20 minutowy, za kilka dni .

#328 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 listopad 2015 - 10:36

Ewentualnie przy tego typu testach zamiast profilu trenażera FE-C wybieraj zwykły, który nie steruje mocą. Wtedy będziesz miał co prawda na ekranie słupek niebieski, ale ile wykręcisz i na jakiej kadencji/przełożeniu to tylko do Ciebie będzie należeć. Przy kolejnych treningach możesz ustawić ponownie profil trenażera na FE-C i będziesz miał sterowanie oporem z aplikacji.

W TR jest ciekawa opcja bazowania na pomiarze mocy z fizycznego miernika mocy i bazując na tym pomiarze aplikacja steruje trenażerem. Ciągle czekam na aplikację w wersji na androida, ponoć robią, jednak żadnych konkretnych informacji ciągle brak (zapisałem się do powiadomienia o dostępności bety, ale ciągle cisza...)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#329 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 23 listopad 2015 - 13:25

Używa ktoś Tarinerroad ?

Chciałem zacząć trenować jakoś z głową. Wybór padł na ten program. Mam Tacxa Genius Smart.

Na początku trzeba określić FTP , żeby wiedzieć w jakiś strefach trenować.

Na początku tygodnia zrobiłem test FTP 20 minutowy gdzie wyszło mi 233 wattów, wczoraj zrobiłem test 8 minutowy i mam 261 wattów. Nie wiem czy też różnica nie wynika, że program zmieniał FTP na 231, przed wykonaniem testu 8 minutowego. Którym wynikiem się kierować ? Za normalnym pomiarem mocy dopiero się rozglądam, więc moc mierzona jest z trenażera.

Załączam profile testów pierwszy 2x8 minut, a drugi 20 minutowy.

TR sam wylicza FTP i pyta po treningach czy je zaktualizować.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#330 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 20:02

Jest jakaś darmowa aplikacja na Androida  która mi zapewni podstawowe treningi?

#331 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 20:28

Podstawowe treningi zapewniają prawie wszystkie, zależy jednak co rozumiesz przez podstawowe i z jakim trenażerem, jakie parametry mają być monitorowane lub sterowane?

#332 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 20:31

Wpisz w gogle play Tacx :)

#333 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 21:06

Jeśli ma Tacx-a; -)

#334 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 21:10

Podstawowe treningi zapewniają prawie wszystkie, zależy jednak co rozumiesz przez podstawowe i z jakim trenażerem, jakie parametry mają być monitorowane lub sterowane?

Trenażer tacx vortex smart.

Chodzi mi o coś podobnego jak jest w trainerroad tylko na Androida i na początek za free.

Docelowo chce korzystać z trainerroad ale dopiero po nowym roku jak dokopię dongla 

#335 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 21:40

Testowałeś soft Tacx-a ale na tablecie ? - ma rozbudowane funkcje treningowe w porównaniu do smartphone

#336 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 21:42

No widzisz nie wspomniałem o ważnej rzeczy. Musi być na smartfon. Tabletu nie mam :(

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

#337 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 21:42

A swoją drogą bkool możesz używać full wersji przez miesiąc za 1 centa.

#338 worldlak

worldlak
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądSulechów

Napisano 23 listopad 2015 - 23:26

Bushido NIE Smart tylko przez dedykowany komputerek lub PC, co prawda ANT tam jest, ale komunikuje się w zamkniętym, prywatnym języku ;),tak więc ze smartfonem czy garminem się nie dogada…
Bushido for Tablet komunikuje się tylko po BT.

Wysłane z mojego U65GT przy użyciu Tapatalka

Bushido for Tablet komunikuje się tylko po BT. - czyli przez co ? co to jest BT ?

#339 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 23:43

Bluetooth

#340 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 listopad 2015 - 23:48

BT to w skrócie Bluetooth: https://pl.m.wikiped.../wiki/Bluetooth aczkolwiek ta wersja wymaga wersji 4, czyli BTLE (bluetooth low energy).

Jak masz tylko smartfon, to użyj aplikacji tacx'a do smartfonów, nie ma co prawda tylu możliwości, co aplikacja tabletowa, ale do podstawowych treningów się nada. Tyle tylko, że ułożyć je trzeba w głowie i ręcznie regulować moc/nachylenie itd. Może być o problemem chyba tylko przy Tabacie, bo przy dłuższych interwałach da się bez problemu nad tym zapanować.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Dodaj odpowiedź