Jump to content

Photo

Trenażer z "wirtualem"

2226 replies to this topic

#121 macko68

macko68
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWarszawa Bemowo

Posted 01 September 2014 - 12:02

@dywyn

Wcześniej też miałem Tacx`a tyle, że Satori. W moim odczuciu BKOOL jest cichszy, choć na cuda bym nie liczył. Po płaskim i pod górkę, żona może spać. Jak jest z górki to muszę kombinować z wygłuszeniem.

Kolega ma I-Geniusa i mówi, że BKOOL jest sporo cichszy.

Są to jednak subiektywne odczucia nie widziałem danych technicznych.

#122 sowisz

sowisz
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 01 September 2014 - 12:52

Nawet i zimą jazda rowerem na zewnątrz jest zalecana (o ile warunki drogowo/termiczne pozwalają). Jednak używanie trenażera w ogóle, a trenażerów z zaawansowanym systemem oporu i urozmaiceniem nudy w postaci wirtualnego treningu to zupełnie co innego.

Samo zastosowanie trenażera dowolnego typu w sezonie:

• rozgrzewka/rozjazd np. przed/po wyścigu
  • jazda regeneracyjna - w przypadku urozmaiconego terenu utrzymanie tylko pierwszej strefy mocy jest bardzo trudne, o ile nawet nie niewykonalne.
  • jazda w przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych - gwałtowne opady (czy nawet opady lekkie - nie każdy lubi jeździć w deszczu), niska/wysoka temperatura (możliwość jazdy w klimatyzowanym pomieszczeniu)
  • jazda późnym wieczorem / wczesnym porankiem - nie zawsze jest możliwość wybrania się na trening o odpowiedniej porze np. z uwagi na pracę, co więcej ci, którzy mają małe dzieci mogą pojeździć dopiero, gdy te pójdą spać, co nie oznacza, że można zamknąć drzwi i sobie pojechać - niestety, nie ma tak lekko. Ale trening w sąsiednim pokoju jest i owszem - możliwy (o ile trenażer nie wyje jak startujący odrzutowiec)
  • wykonanie specjalistycznych typów treningu np. kręcenie jedną nogą, pewne interwały, siła itp. - wykonanie tych treningów jest pod zdecydowanie większą kontrolą na trenażerze, zwłaszcza takim na którym można również kontrolować moc (choć o tym dalej)

Do powyższego dochodzi zastosowanie trenażerów zaawansowanych, z możliwością kontroli mocy:

• zaplanowanie treningu "co do watta" (choć nie do końca tak jest), każda minuta interwału jest kontrolowana, a nawet wymuszana - ma być taka, a taka moc przez dokładnie zaplanowany czas i trenażer to wymusi. Plusem jest co prawda nauka trzymania odpowiedniego poziomu generowanej mocy, ale ciągle zastanawiam się, czy odgórne narzucenie np. dokładnie 200W (przykładowych) jest dobrym pomysłem - jeśli pod koniec sesji interwałów nie mogę już wykonać ostatniego interwału z zadaną mocą, to hamulec trenażera i tak wymusza mi wygenerowanie tej mocy, w przypadku gdy tylko mam zadaną moc i mam indywidualnie do tego dążyć - jak w realnej jeździe - mogę sobie pozwolić na wygenerowanie tego, na co mnie w danej chwili stać. Chyba nawet większy "realizm". Nieco inaczej jest w przypadkach trenażerów, gdzie można ustawić sobie podjazd np na poziomie 6% - oprogramowanie wyliczy jaką moc w stosunku do naszej wagi (i roweru) należy wygenerować, żeby uzyskać określoną prędkość (głównie chodzi o prędkość obrotową koła, no i przełożoną na prędkość liniową) i taka zostaje wyświetlona na ekranie, a w przypadku programu "wirtualnej rzeczywistości" nasz awatar będzie się tak poruszać.

Na koniec przykładowe plusy "rzeczywistości wirtualnej", czyli to, co czyni z natury nudny trening na trenażerze znacznie ciekawszym od wpatrywania się w ścianę czy nawet oglądania filmu (choć to akurat na ogół robię):

• ściganie się z innymi zawodnikami (ligi, drużyny itp.)  - no i to chyba najważniejszym zastosowaniem trenażerów VR
  • przejazdy określoną trasą np. czasówki z realnym oddaniem trudności trasy, organizm uczy się jak najefektywniej przejechać daną trasę (np. wyścig TT), oczywiście w realu dochodzi jeszcze jedna zmienna: wiatr, która potrafi dość znacznie zmienić warunki jazdy, no ale podjazd jest podjazdem, co najwyżej jeśli jeszcze dmucha w twarz będzie się wolniej jechać (inni zresztą też).
  • zmniejszenie nudy, jak ktoś ma wyobraźnię jako taką, to może sobie "przejechać" trasy TDF czy z miejsc, w które w życiu nie pojedzie...

Pewno jeszcze do tego wszystkiego dojdzie cała masa argumentów "za" (może też i przeciw?), ale z mojej strony to na razie tyle ;-).

Po takich argumentach nawet pesymista zaopatrzy się w wirtuala.)))

#123 boobik

boobik
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądMędzyzdroje

Posted 01 September 2014 - 19:31

Panowie jak to jest z tym Bkoolem, czy tak jak w Tacx wymagane są płatne licencje by tworzyć trasy w Google lub dla filmów z virtualem ?

#124 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 September 2014 - 09:02

Trasy w google chyba da się jeździć nawet w bezpłatnym koncie (bez subskrypcji) - jednak jest to wyświetlenie tego co ma się na mapach sat googla. Dla tras własnych 3D (tych na podstawie własnego śladu GPS) oraz filmów wymagana jest już subskrypcja 10 euro/mc (przy jednorazowej rocznej opłacie wychodzi taniej, chyba 8E/mc). Za to w odróżnieniu od Tacx'a nie ma potrzeby płacić za każdy film osobno, w końcu ile można jeździć po tej samej trasie (wirtualnie, bo w realu to co innego), za te 10 E masz dostęp do pełnej bazy filmów bez ograniczeń.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#125 ciaptak

ciaptak
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądLeszno

Posted 11 September 2014 - 20:36

Witam

Czaje się na zakup Flow Multiplayer z softem 4.0 Basic. Zastanawiam się czy będę mógł jeździć jakieś real live video. Mam na myśli nie te oryginalne tacxa tylko np. coś ze stronki http://cyclingrlv.com/? Ktoś wie jak to wszystko uruchomić? Są w tym temacie informacje, ale sprzed dwóch lat i nic już tak samo nie działa... Dobrze rozumiem, że te filmiki są takim amatorskimi jak robi tacx, tzn czy podjazd na ekranie jest skorelowany z trenażerem? 

#126 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 September 2014 - 19:48

krótkie pytanie

co lepsze TACX i-flow czy BKOOL ? czy może konkurencje pokona I-vortex ?

#127 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 September 2014 - 13:22

http://www.elite-rea...real-turbo-muin pokona wszystko :)

Oba trenażery to mniej-więcej to samo. Różnice są głównie w sofcie, różnice w sprzęcie minimalne (chociaż często mocno "denerwujące"). Tak długo jak nie będzie ANT+ do sterowania trenażerem, to konkurencja będzie głównie oparta o pomówienia (bo nie można do TacXa podłączyć softu od Elite czy w ogóle jakiegoś niekomercyjnego).

Bkool: wymaga ciągłego połączenia do Internetu (u mnie dyskwalifikacja od czasu, gdy "zostałem wyrzucony" do piwnicy)
TacX: aplikacyjka "ciut" droga, potrafi się zawiesić (patrz wątek o sofcie).
Elite: schowane gdzieś tam z tyłu.. ale soft prosty, o niewielkich wymaganiach, a wszystko co może być potrzebne to ma.. Aż chwilę nawet myślałem nad zakupem RealAxiom..

#128 ciaptak

ciaptak
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądLeszno

Posted 23 September 2014 - 22:23

W końcu zakupiłem Flow Multiplayer. Jestem po pierwszej jeździe. Wrażenia generalnie pozytywne, ale mam kilka pytań. Jednym z głównych powodów zakupu tego sprzętu był pomiar mocy, a tu lekki klops bo: jadę sobie z tętnem np.140 po płaskim, i mam np moc 140W, wbijam pochylenie 1% pod nogą tego mocno nie czuć tętno wrazsta o kilka uderzeń  a moc 180W!?  Druga sprawa to rozrzut w pokazywanej mocy na filmach a tymi  free riding ( w filmie sporo wyższe dodatkowo bardzo skacze z powodu tego co podałem wyżej). O co kaman, to jest normlane?

#129 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 September 2014 - 10:44

W końcu zakupiłem Flow Multiplayer. Jestem po pierwszej jeździe. Wrażenia generalnie pozytywne, ale mam kilka pytań. Jednym z głównych powodów zakupu tego sprzętu był pomiar mocy, a tu lekki klops bo: jadę sobie z tętnem np.140 po płaskim, i mam np moc 140W, wbijam pochylenie 1% pod nogą tego mocno nie czuć tętno wrazsta o kilka uderzeń  a moc 180W!?  Druga sprawa to rozrzut w pokazywanej mocy na filmach a tymi  free riding ( w filmie sporo wyższe dodatkowo bardzo skacze z powodu tego co podałem wyżej). O co kaman, to jest normlane?

Do sprawdzenia cztery rzeczy

1. czy opona ma właściwe ciśnienie

2. czy rolka ma właściwy docisk

3. czy kalibracja została wykonana prawidłowo. U mnie w I-vortex robi się to na komputerku, który Flow ma bardzo okrojony. Pewnie u ciebie robi się to w TSS.

4. czy Twoja waga została wpisana do TSS prawidłowo.

A już pomijając wszystko. Moc w Tacx nie jest bezpośrednim i wiarygodnym pomiarem mocy, takim jak z korby czy piasty. Raczej traktowałbym ją z przymrużeniem oka.

-willy-

#130 kolarz73

kolarz73
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 26 September 2014 - 11:19

Witam wszystkich!!!!!

#131 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 September 2014 - 15:25

O co chodzi? Napisz po polsku, może ktoś to zrozumie?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#132 kolarz73

kolarz73
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 26 September 2014 - 17:50

Witam!!!!!!

#133 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 26 September 2014 - 18:38

Wtórny analfabetyzm?

#134 kolarz73

kolarz73
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 26 September 2014 - 18:54

Wtórny analfabetyzm?

Następny uczony analfabeta nie pasuje to nie odpowiadaj .Jeśli chcesz kogoś obrażać zmień forum  jeśli nie wiesz jak odpowiedzieć nic nie rób i tyle chyba ,że jeszcze jeżdzisz  na czterech  kółkach  to rozumiem .

#135 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 26 September 2014 - 19:08

Człowieku, najpierw skontruuj logicznie brzmiącą wypowiedź używając przy tym podstaw interpunkcji i gramatyki.

Najpierw 'ugryś' słownik i podstawy j. polskiego. A i przydałaby się jeszcze instrukcja od trenażera. Później bierz się za szukanie pomocy na forum.

#136 kolarz73

kolarz73
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 26 September 2014 - 20:12

Człowieku, najpierw skontruuj logicznie brzmiącą wypowiedź używając przy tym podstaw interpunkcji i gramatyki.

Najpierw 'ugryś' słownik i podstawy j. polskiego. A i przydałaby się jeszcze instrukcja od trenażera. Później bierz się za szukanie pomocy na forum.

Czy ja napisałem abyś mnie oceniał? Czy znam j.polski  czy nie co to cię obchodzi to jakis warunek na tym forum ?  Napisałem  jeśli nie  rozumiesz to proste nie odpowiadaj i nie obrażaj  ale widze oprócz j.polskiego ,interpunkcj ,gramatyki  inteligencji  uf   normalnie powalasz na kolana i co lepiej ci teraz .Nie sprowokujesz mnie  do chamskiego pisania nie będę sie zniżał do twojego poziomu . Na forum będę  bo tacy jak ty to tylko wyjątki pozrdrawiam  wszystkich

#137 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Posted 26 September 2014 - 20:19

W zasadzie oceniony został głównie bełkot, którym się posługujesz zamiast językiem polskim.

#138 kolarz73

kolarz73
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 26 September 2014 - 20:34

W zasadzie oceniony został głównie bełkot, którym się posługujesz zamiast językiem polskim.

sory dwa wyjątki...

#139 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Posted 26 September 2014 - 20:49

Do czterech nie potrafisz zliczyć, trollu?

#140 ciaptak

ciaptak
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądLeszno

Posted 26 September 2014 - 23:05

Do sprawdzenia cztery rzeczy

1. czy opona ma właściwe ciśnienie

2. czy rolka ma właściwy docisk

3. czy kalibracja została wykonana prawidłowo. U mnie w I-vortex robi się to na komputerku, który Flow ma bardzo okrojony. Pewnie u ciebie robi się to w TSS.

4. czy Twoja waga została wpisana do TSS prawidłowo.

A już pomijając wszystko. Moc w Tacx nie jest bezpośrednim i wiarygodnym pomiarem mocy, takim jak z korby czy piasty. Raczej traktowałbym ją z przymrużeniem oka.

-willy-

Wszystko sprawdzone, waga rozumiem, że tylko moja a nie razem z rowerem . Widocznie tak wygląda pomiar mocy w mimo wszystko budżetowym trenażerze. Chyba dalej będę jeździł na strefy z tętna, a tą moc potraktuję jako ciekawostkę.

Reply to this topic