Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#1161 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 październik 2017 - 18:56

Faktycznie, bikester ciągle ma pocieszne tłumaczenia:

Dobór rozmiaru ramy roweru: WIELKOŚĆ RAMY cm: Proszę podać swój wzrost, dzięki temu możemy wybrać odpowiedni obwód klatki piersiowej :)

Wysupłali by parę groszy na tłumacza, rozumiem, że to nie Amazon i środki pewno nie takie duże, ale jeśli chcą mieć klientów, to raczej gadulenie po polskawemu interesowi niezbyt służy...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1162 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 04 październik 2017 - 17:26

Korzysta ktoś z Was z uchwytu na tablet Tacxa (T2092)? Rozumiem, że sam mogę ustawić go pod pasującym mi kątem?
Utrzyma to 13" laptopa (waga 1,3kg)?
Generalnie wygodne to jest, czy trochę trzęsie i zalewa się potem?

Planuję w dalszej przyszłości zakupić jakiś chiński tablet 12-13" z Win10 i używać tylko na trenażerze, ale do tego czasu zostaje laptop.

Chciałbym kupić taki uchwyt/stojak, żeby zdał egzamin zarówno z komputerem, jak i laptopem, no i nie zajmował dużo miejsca.

Rozważam jeszcze taki stojak na nuty: http://www.allegro.p...item=5987583612
Dość rozsądny cenowo, ale to jednak kolejny potykacz w i tak małym pokoju.

Jakieś alternatywy?

Wysłane z 1+3t & Tapatalk PRO

#1163 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 04 październik 2017 - 19:20

Jak grasz na jakimś instrumencie to będzie dobra opcja :D
Ja rozstawiam stojak serwisowy albo foto i do niego mocuje standardowy samochodowy na tablet.
Sewisowy trzymał mi kiedyś również mały blat pod laptopa.
Masz 4 zamiast 1 w jednym.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1164 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 październik 2017 - 20:49

Uchwyt Tacx nadaje się do tabletów i sprawuje się całkiem przyzwoicie. Kąta nie zmienisz, wisi na plastykowej kształtce, chyba, że tym będziesz kombinować, ale jest jedna w komplecie. Ale kąt jest dobry. Jednak zapomnij o zamocowaniu tam laptopa, maksymalne wymiary tabletu to nieco poniżej 27x20x1,5cm. No chyba, że masz taki tablet ;).

#1165 Przem0

Przem0
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 07 październik 2017 - 16:37

Direto już chyba nigdzie nie jest dostępny. Wszyscy mają terminy na listopad.

BTW Czy ktoś bardziej rozgarnięty mógłby mi wytłumaczyć, jak krowie przy rowie, jak wyglądają podjazdy w Zwift na np. Elite Turno?

W Direto rozumiem, że jak zaczyna się górka to zwiększa mi się opór trenażera. W Turno Zwift mierzy moc potrzebną do podjazdu i jeśli generuje mniejszą to zwalniam? 
Zastanawiam się czy czekać na Direto czy kupić Turno.

#1166 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 październik 2017 - 16:46

Dokładnie, moc jest przeliczana na prędkość z uwzględnieniem nachylenia, draftingu itd. W przypadku trenażerów interaktywnych będzie to tryb symulacji nachylenia, pozostałe zasady pozostają bez zmian.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

• Przem0 lubi to

#1167 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 październik 2017 - 09:14

jak krowie przy rowie, jak wyglądają podjazdy w Zwift

Na sterowanym będzie ciężej. Albo nawet dużo ciężej (w zależności od nachylenia i ustawienia '%' w opcjach)
Na niesterowanym (albo przy maksymalnym obciążeniu, które może wygenerować trenażer) jedyną różnicą, którą zauważysz, będzie mniejsza prędkość na ekranie :)

#1168 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 08 październik 2017 - 20:30

... i idąc dalej, żeby jechać tak samo szybko jak powiedzmy inni wirtualni kolarze będziesz musiał wrzucić znacznie cięższe przełożenie i kręcić mocniej. W ostateczności wyjdzie na to samo.

#1169 JERY

JERY
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 08 październik 2017 - 22:45

Panowie, a ktory z tych 2 byscie wybrali? Cena porownywalnaza sam trenazer, ale jak to wyjdzie cenowo, jesli trzeba bedzie robic jakies upgrade zeby trenazer chodzil pod PC Zwift, TR, trasy z google earth. Na RV mi nie zalezy. Wiem, ze trzeba dokupic antenke ANT+ do pc, ale co jeszcze musze wzi±æ pod uwage? I co to jest za wynalazek to INTERA smart?W sieci nie ma nic na ten temat. Nawet na stronie Elite nie ma czegos takiego.

https://www.decathlo...id_8398220.html

https://www.decathlo...id_8345488.html

#1170 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 09 październik 2017 - 10:00

Intera Smart wygląda jak uboższa wersja Elite Rampa (bez koła zamachowego) robiona specjalnie dla Decathlona. Ja wybrałbym Tacxa Flow Smart.

#1171 JERY

JERY
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 09 październik 2017 - 10:27

A ten metal wystajacy z lewej strony ( z obudowy) to nie jest kolo zamachowe? Na stronie Decathlona podaja ze kolo zamacowe ma 1,6 kg Jak wyglada kwestia oprogramowania? U Elite My e-training kosztuje 10ojro za rok ale nie wiem ile jest u tacx-a . Flowa nie trzeba upgradowac za 700 stowek do prawdziwej wersji smart? U Elite podoba mi sie ta elastomerowa rolka. Dopoki nie rozkrecisz go na maksa to faktycznie nie ma tragedii z halasem. Jak wyglada sprawa halasu w tacx flow?

#1172 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 październik 2017 - 11:17

Tak, koło zamachowe.

Aktualnie standardem, przynajmniej w Elite, jest obsługa ANT+ FE-C, zresztą Elite z tego co nadaje po BTLE nie robi tajemnicy i każdy producent oprogramowania może tego korzystać.

Tacx smartofnowy/tabletowy jest za darmo, ale obsługuje tylko trenażery tacx'a.

Prawdziwa wersja smart? A cóż to takiego? Flow jest tak samo smart jak każdy inny nadający dane. Co więcej jest również interaktywny, czyli można nim sterować. Masz jakieś inne zrozumienie pojęcia "prawdziwy smart"? No chyba, że taki:

360px-Smart_Car%2C_are_they_easy_to_park

Do takiej wersji uprejdować się go nie da :P

Tłumienie przez rolkę elastomerową hałasu to mit. Zresztą trenażery tacx'a mają rolkę kompozytową, wierzchnia warstwa jest z metalu.

Hałas w flow prawdopodobnie podobny jak w vortex, czyli cicho nie będzie, ale w tego typu trenażerach zależy to przede wszystkim o prędkości koła napędzającego (i co za tym idzie całego napędu roweru).

#1173 JERY

JERY
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 09 październik 2017 - 12:01

Przegladajac sklepy i aukcje internetowe, bardzo czesto mozna spotkac w opisie uwage, ze wymagany jest upgrade, aby podlaczyc trenazer do PC. Pewnie chodzi o cos takiego http://allegro.pl/ta...6982910058.html. Rolki Elite to nie mit. W Decathlonie sa wystawione trenazery. Wsiadlem na Aleno smart i bylem pozytywnie zaskoczony poziomem halasu. Naczytalem sie, ze trenaery z rolka sa glosne jak odkurzacze, ale wcale tak nie bylo. Zeby zaczelo robic sie glosno, trzeba bylo ustawic opor na max i dobrze cisnac zeby rozkrecic rolke. Nie mam takiej nogi, zeby jezdzic z takim obciazeniem non stop. Przy subjektywnym odczuciu obciazenia nog z jakim jezdze, bylo zaskakujaco cicho. Za to opierajac sie na filmach YT z trenazerami Tacx-a to faktycznie sa glosne. Bushido SzajBajka to startujacy odrzutowiec. Reszta Tacx-ow o podobnej konstrukcji mysle, ze halas ma tym samym poziomie.Z tego co zrozumialem w Elite Intera opor jest sterowany przez aplikacje tak samo jak w Tacx flow. Bardziej chcialem sie dowiedziec, czy trenazery Elite tez maja taki sam "chwyt marketingowy" jak Tacx z doplata 700 zeby mozna go bylo podloczyc do PC? Czy TTS4 adv bedzie wspolpracowal z Elite? Moze w przyszlosci da sie kupic jakos taniej samo TTS4 dlatego pytam. Narazie moim typem jest Intera od Elite. Ale z racji mojego braku doswiadczenia, prosze o porade, poniewaz nie chce przeoczyc jakies istotnego argumentu, ktorego moge nie wzi±æ pod uwage. Kolega Arked wybral by Flow-a,ale nie napisal dlaczego. Jakie plusy ma Flow ktorych nie ma Intera?

#1174 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 09 październik 2017 - 12:27

Co do poziomu hałasu, to jest to temat dość ciężki do zdefiniowania. Na filmach bardzo wiele zależy od kubatury pomieszczenia, ilości mebli, ustawienia mikrofonu itd. itp. To, że w Decathlonie wydał on Ci się cichy, nie oznacza, że w Twoim mieszkaniu/garażu/piwnicy będziesz miał podobne odczucia. Poszukaj na YT DCRainmaker i jego testy głośności. IMO nieco Ci to rozjaśni temat. Ale dopóki nie sprawdzisz na sobie, w swoich warunkach, to się nie przekonasz.

Miałem przez kilka chwil Bushido w domu i powiem Ci, że do tych 300W jakoś specjalnie nie hałasował. Ale jak bym ustawił mikrofon przy rolce, jak wspomniany Szajbajk, to by pewnie huczał, jak stara pralka.

Też nie mam nogi, żeby kręcić jakieś wysokie Watty, ale przy interwałach domownicy mogą mieć nietęgie miny. Natomiast przy "normalnej" jeździe, poziom hałasu jest spoko. Można rozmawiać bez podnoszenia głosu. Testowane w normalnie urządzonym pokroju 15m2, na macie do jogi z Lidla i z oponą Conti Home Trainer (notabene jest na sprzedaż, ale to w swoim czasie do działu Giełda wrzucę)

Wysłane z 1+3t & Tapatalk PRO

#1175 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 09 październik 2017 - 12:55

(...) Naczytalem sie, ze trenaery z rolka sa glosne jak odkurzacze, ale wcale tak nie bylo. Zeby zaczelo robic sie glosno, trzeba bylo ustawic opor na max i dobrze cisnac zeby rozkrecic rolke. Nie mam takiej nogi, zeby jezdzic z takim obciazeniem non stop. Przy subjektywnym odczuciu obciazenia nog z jakim jezdze, bylo zaskakujaco cicho. Za to opierajac sie na filmach YT z trenazerami Tacx-a to faktycznie sa glosne. Bushido SzajBajka to startujacy odrzutowiec. Reszta Tacx-ow o podobnej konstrukcji mysle, ze halas ma tym samym poziomie.Z tego co zrozumialem w Elite Intera opor jest sterowany przez aplikacje tak samo jak w Tacx flow. Bardziej chcialem sie dowiedziec, czy trenazery Elite tez maja taki sam "chwyt marketingowy" jak Tacx z doplata 700 zeby mozna go bylo podloczyc do PC? Czy TTS4 adv bedzie wspolpracowal z Elite? Moze w przyszlosci da sie kupic jakos taniej samo TTS4 dlatego pytam. Narazie moim typem jest Intera od Elite. Ale z racji mojego braku doswiadczenia, prosze o porade, poniewaz nie chce przeoczyc jakies istotnego argumentu, ktorego moge nie wzi±æ pod uwage. Kolega Arked wybral by Flow-a,ale nie napisal dlaczego. Jakie plusy ma Flow ktorych nie ma Intera?

Hałas w trenażerze na koło zależy tylko od prędkości koła. Opór nie ma znaczenia. Bushido Szajbajka hałasuje jak odrzutowiec bo on zazwyczaj daje sobie opór "na minusie" i kręci kołem na szalonych prędkościach ok 50km/h. Prawdopodobnie dlatego, że wtedy inercja jest lepsza i opór jest wydaje się bardziej naturalny. Zazwyczaj jednak na tego typu trenażerach kołem kręci się na prędkościach 20-35km/h i hałas jest wtedy dużo mniejszy. Mam Tacxa Vortexa i w tym przedziale prędkości wcale głośny nie jest. Poniżej 30km/h jest wręcz cichutki.

TTS będzie współpracować z każdym trenażerem w standardzie Ant+ FE-C więc i z Elite. Osobiście nie kupował bym tego oprogramowania bo jest potwornie drogie i istnieją dla niego tańsze alternatywy. W rzeczywistości jedyne czego potrzebujesz, żeby korzystać w pełni z trenażera Smart to antena Ant+ do komputera (od 50zł na allegro) lub dobry smartfon. Żadnych drogich upgrejdów do tego nie potrzeba.

Wybrałbym Tacx Flow Smart bo to dopracowany produkt, nie żadna nowość. Jest w pełni interaktywnym trenażerem, kompatybilnym z wszystkim liczącymi się programami na rynku i posiada wbudowaną kalibrację odczytów mocy (trenażery Elite często są maszynkami losującymi waty).

#1176 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 październik 2017 - 12:55

Dokładnie.

Mogłeś wskoczyć na podobny trenażer, wygenerować taką samą moc przy takiej samej prędkości. Co innego filmy YT gdzie mikrofon i czułość może być inaczej ustawiona, a co innego własne odczucia.

Co do przyzwoitej inercji na Bushido to prędkości koła odpowiadające 30 - 35 km/h są już wystarczające i nie generują za dużego hałasu. Na pewno mniejszy niż mój wentylator. Ale można kręcić i na niższych prędkościach, chociaż Bushido musi mieć tą minimalną moc zapewnioną, żeby dobrze hamować, stąd raczej należy liczyć się z prędkościami >25 km/h, >100W niby od 23 km/h, ale to trochę mało... (po szczegóły odsyłam do athletictechreview.com)

Vortex przy tych prędkościach obr. koła był zdecydowanie głośniejszy (miałem równolegle - mogłem porównać ;))

Podłączenie do PC nie ma nic wspólnego z "prawdziwym trenażerem smart" - zgodnie z obecnie panującym nazewnictwem, trenażer "smart" to taki, który wysyła dane treningowe: moc, ewentualnie prędkość i czasami kadencję. Trenażer "interaktywny" to trenażer który można dodatkowo sterować zdalnie.

"Podłączyć do PC" można każdy trenażer, nawet "głupi", byleby krzywa mocy była określona i program ją obsługiwał. Wystarczy czujnik ANT obrotu koła i wpięty do USB komputera dongle ANT. Tym bardziej można "podłączyć" trenażer smart i interaktywny, bez dodatkowych nadajników, wystarczy odbiornik. 

Jak pewnie zauważyłeś, zestaw tacx'a zawiera w sobie: antenę ANT z długim kablem USB (alternatywa: dongle usb ant na przedłużaczu usb) oraz autorskie oprogramowanie Tacx TTS (plus pilot do obsługi). Do użytku z alternatywnym oprogramowaniem nie jest to potrzebne, no chyba, że chcesz użytkować to oprogramowanie do treningu, to czemu nie. Wersje mobilne oprogramowania Tacx'a współpracują tylko z ich trenażerami. Czy wersja PC też tego nie wiem, ale podejrzewam, że tak, ale nie sprawdzałem, więc nie wiem.

Elite ma również swoje oprogramowanie na PC będące odpowiednikiem TTS (nie wiem, czy teraz nie kosztuje też tyle co abonament na wersję smartfonową?).  

Do np. Zwift nie ma potrzeby zakupu tego typu oprogramowania. 

#1177 JERY

JERY
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 09 październik 2017 - 15:43

Dzieki Arked i Prozor. Rozwialiscie moje watpliwosci. Bylem dzisiaj w Decathlonie. Na opakowaniu Flow-a wyraznie napisane jest, ze aby podlaczyc go do PC wymagany jest upgrade Tack Smart. Jak sie okazuje dzieki wam, nie jest wymagany. To powazny argument za Flow-em. W moim sklepie czekaja na opony. Jak przyjda, to wystawia Flowa na ekspozycji. Bedzie okazja przetestowac i porownac halas z rolka Elita. Ciekawa wydaje sie opinia o pomiarze mocy. Czy Eiite ma gorzej to rozwiazane? No i jakie to ma dla mnie, poczatkujacego amatora. znaczenie? Jesli wykonam testy na konkretnym egzemblazu to pozniejsze treningi nie beda wiarygodne? Interesuja mnie wlasne postepy. Nie ma dla mnie znaczenia, ze trenazer podaje FTP 300W a w rzeczywistosci bede mial 150W Dopoki beda postepy i zaczynajac od np. 100W na wiosne bedzie 200W to bede zadowolony. No chyba, ze trenazer ze wzgledu na kiepski system obliczania mocy, nie bedzie pokazywal postepow, ktore jednak w rzeczywistosci beda. Wtedy to faktycznie lipa i panika ze trening nie przynosi efektow. Ktory system jest lepszy? ten we Flow czy ten w Intera?

#1178 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 09 październik 2017 - 16:06

Zarówno jeśli chodzi o realizm odczytów, jak i ich powtarzalność z treningu na trening Flow będzie lepszy. W trenażerach na koło od Elite nawet jeśli trafi się dobrze skalibrowany fabrycznie egzemplarz to odczyty mocy mogą pływać z treningu na trening w związku ze zmieniającymi się warunkami (temperatura w pomieszczeniu, ciśnienie w oponie, rodzaj opony itd.). Trenażery Tacxa mają procedurę kalibracji (spindown), która rozwiązuje ten problem.

#1179 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 październik 2017 - 19:09

Nie ma dla mnie znaczenia, ze trenazer podaje FTP 300W a w rzeczywistosci bede mial 150W Dopoki beda postepy i zaczynajac od np. 100W na wiosne bedzie 200W to bede zadowolony. No chyba, ze trenazer ze wzgledu na kiepski system obliczania mocy, nie bedzie pokazywal postepow, ktore jednak w rzeczywistosci beda. Wtedy to faktycznie lipa i panika ze trening nie przynosi efektow. Ktory system jest lepszy? ten we Flow czy ten w Intera?

Musisz pamiętać o trzymaniu takiego samego ciśnienia w oponie i w miarę częstej kalibracji, a przynajmniej sprawdzeniu czy jest "w normie". Tylko takie postępowanie jest w stanie zapewnić POWTARZALNOŚĆ pomiarów, a to jest w tym wszystkim najważniejsze. Oczywiście nie będzie to tak dokładne jak fizyczny miernik mocy, ale bez przesady, to nie apteka, dla amatora do obserwacji postępów w treningach wystarczy :)

#1180 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 09 październik 2017 - 19:24

U mnie w przypadku Flow Smart po kalibracji pomiar mocy był jak najbardziej powtarzalny - co ciekawe, w stosunku do pedałów zaniżał mi moc, natomiast procentowo o tą samą wartość (powyżej 150W gdzieś, na małych mocach gorzej - no ale taka dokładność w Z1/Z2 nie jest potrzebna). Natomiast była to stała różnica, a stosując powermatch (najlepiej chba działał Xert i Powerpeaks) - to już w ogóle super. 

Teraz jednak  szukam czegoś cichszego, niekoniecznie interaktywnego, ale z większą inercją ze względu na kontuzję; przy przeciążonych mięśniach takie przepychanie na większych mocach niewskazane - Turno można już kupić praktycznie w cenie Muina, jest coś jeszcze sensownego direct drive w okolicach 2000?

Dodaj odpowiedź