Dokładnie.
Mogłeś wskoczyć na podobny trenażer, wygenerować taką samą moc przy takiej samej prędkości. Co innego filmy YT gdzie mikrofon i czułość może być inaczej ustawiona, a co innego własne odczucia.
Co do przyzwoitej inercji na Bushido to prędkości koła odpowiadające 30 - 35 km/h są już wystarczające i nie generują za dużego hałasu. Na pewno mniejszy niż mój wentylator. Ale można kręcić i na niższych prędkościach, chociaż Bushido musi mieć tą minimalną moc zapewnioną, żeby dobrze hamować, stąd raczej należy liczyć się z prędkościami >25 km/h, >100W niby od 23 km/h, ale to trochę mało... (po szczegóły odsyłam do athletictechreview.com).
Vortex przy tych prędkościach obr. koła był zdecydowanie głośniejszy (miałem równolegle - mogłem porównać )
Podłączenie do PC nie ma nic wspólnego z "prawdziwym trenażerem smart" - zgodnie z obecnie panującym nazewnictwem, trenażer "smart" to taki, który wysyła dane treningowe: moc, ewentualnie prędkość i czasami kadencję. Trenażer "interaktywny" to trenażer który można dodatkowo sterować zdalnie.
"Podłączyć do PC" można każdy trenażer, nawet "głupi", byleby krzywa mocy była określona i program ją obsługiwał. Wystarczy czujnik ANT obrotu koła i wpięty do USB komputera dongle ANT. Tym bardziej można "podłączyć" trenażer smart i interaktywny, bez dodatkowych nadajników, wystarczy odbiornik.
Jak pewnie zauważyłeś, zestaw tacx'a zawiera w sobie: antenę ANT z długim kablem USB (alternatywa: dongle usb ant na przedłużaczu usb) oraz autorskie oprogramowanie Tacx TTS (plus pilot do obsługi). Do użytku z alternatywnym oprogramowaniem nie jest to potrzebne, no chyba, że chcesz użytkować to oprogramowanie do treningu, to czemu nie. Wersje mobilne oprogramowania Tacx'a współpracują tylko z ich trenażerami. Czy wersja PC też tego nie wiem, ale podejrzewam, że tak, ale nie sprawdzałem, więc nie wiem.
Elite ma również swoje oprogramowanie na PC będące odpowiednikiem TTS (nie wiem, czy teraz nie kosztuje też tyle co abonament na wersję smartfonową?).
Do np. Zwift nie ma potrzeby zakupu tego typu oprogramowania.