Trenażer z "wirtualem"
Napisano 12 wrzesień 2019 - 13:36
Mam juz 3 lata Real Muina i chcialbym sprobowac cos nowego/innego.
Rozwazam Kickr lub Neo 2T.
Kickr jest dla mego oka bardziej estetyczny Ogladalem review Millera obu trenazerow. Neo ma nieco mniejsza dokladnosc ale nie wiem czy to tylko kwestia "nowosci" i ewentualnego poprawienia firmware... Z drugiej strony pewnie i tak bede korzstal z miernika w korbie. Nie korzystam z Zwifta ale to moze sie zmienic w przyszlosci, wiec wirtualne wodotryski moga byc ale nie musza.
Oprocz estetyki, co mnie jeszcze lekko zniecheca do Neo, to jego natychmiastowe zmiany obciazenia. Miller wspominal, ze w 2T poprawiono to troche i nie jest to juz "uderzenie pociagiem" ale tylko "autobusem" Niemniej bylo widac na wykresach, ze przy wiekszych skokowych zmianach obciazenia, nie wyglada to naturalnie. Zmieiniajac trenazer chcialbym poprawic szybkosc reakcji ale bez przesady. Obecny Muin, zalozmy przy skoku 100W osiaga zalozony poziom w ok 5s. Przy dluzszych interwalach, nie ma to znaczenia. Ale zauwazylem, ze sesje (TR) gdzie pojawiaja sie krotkie uderzenia sa raczej ciezkie do zrealizowania w Erg, a ja lubie trenowac w Erg.
Bazujac na waszej wiedzy, co wzi±æ pod uwage przy tym wyborze? Cena nie ma tu znaczenia bo oba urzadzenia sa dostepne w tych samych pieniadzach.
Napisano 12 wrzesień 2019 - 13:59
Najlepiej jakby wypowiedzieli się użytkownicy tych trenażerów. Momentalna zmiana oporu jest powszechna w trenażerach elektromagnetycznych. Faktycznie wolę już ten magnes na ślimaku, zdecydowanie bardziej naturalne uczucie, ale z kolei dopasowanie do stałego poziomu mocy w ERG jest mało naturalne, ja odczuwam zwiększanie/zmniejszanie oporu przy każdym obrocie korby (naciskam mocniej -> popuszcza, jak popuszcza to zmniejszam nacisk -> podkręca) stąd nienawidzę ERG za wyjątkiem jazd w niskich strefach.
Krótkie uderzenia będą możliwe do zrealizowania w każdym z tych dwóch (i nie tylko, elektromagnetyki szybko reagują), Neo być może będzie bardziej responsywny.
Ale jak nie mam TR, to trenażer sam nie będzie sterował oporem na podstawie treningu z TP czy Edge? Sorry za laickie pytania, ale totalnie tego nie ogarniam.
Bzyku, trenażer nic sam nie robi. Dokładnie jest tak samo jak teraz masz - żeby ustawić większy opór musisz pewno pociągnąć linkę przybliżającą magnesy do wirującej tarczy. W trenażerach interaktywnych zamiast linki jest ANT FE-C lub odpowiednik BT. Czyli coś przesyła sygnał "ustaw 200W oporu", albo "ustaw opór na 30%". Czy wysyła to program windowsowski, macowy, apka smartfonowa, czy Edge nie ma to większego znaczenia. No prawie - z PC można w przypadku problemów komunikacyjnych doprowadzić kabel z anteną ANT w pobliże trenażera. Edge jak wyśle słaby sygnał (lub zostanie on zakłócony) to trenażer nie zmieni aktualnego trybu obciążenia i zamiast odpoczynku będziesz miał dalej ciśnięcie. Miałem tak z Vortex/Busido.
Z TP będziesz miał raczej tylko tryb ERG, czyli komendy ustawiania mocy hamowania. W apce TR można było dość dokładnie ustawić (ręcznie) poziom hamowania, dobre nie tylko do testów typu ftp.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 12 wrzesień 2019 - 15:32
@Bzyku
Wyeksportujesz trening z TP do garmina - Oporem steruje garmin i zapisuje w aktywności waty z trenażera. Miernik mocy w korbie/pedałach nie bierze udziału w tej zabawie. Po treningu trening ląduje w Garmin Connect
Robisz trening w TR - w apce MOŻESZ ustawiać żeby waty do sterowania były brane z zewnętrznego miernika, apka steruje trenażerem i do aktywności zapisuje waty z zewnętrznego miernika. Trening ląduje na koncie TR i może automatycznie lecieć do GC.
Zaleta drugiego rozwiązania: niezależnie czy trenujesz na szosie czy w domu to masz te same waty w aktywnościach (z tego samego miernika). Wady opisałem wyżej. Wady pierwszego rozwiązania są oczywiste jeśli mierniki nie wskazują tej samej mocy. A z tym jest większy lub mniejszy problem.
Jaśniej już nie potrafię. Mam nadzieje że jasne.
- Bzyk lubi to
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 12 wrzesień 2019 - 16:04
@Bzyku
Wyeksportujesz trening z TP do garmina - Oporem steruje garmin i zapisuje w aktywności waty z trenażera. Miernik mocy w korbie/pedałach nie bierze udziału w tej zabawie. Po treningu trening ląduje w Garmin Connect
Robisz trening w TR - w apce MOŻESZ ustawiać żeby waty do sterowania były brane z zewnętrznego miernika, apka steruje trenażerem i do aktywności zapisuje waty z zewnętrznego miernika. Trening ląduje na koncie TR i może automatycznie lecieć do GC.
Zaleta drugiego rozwiązania: niezależnie czy trenujesz na szosie czy w domu to masz te same waty w aktywnościach (z tego samego miernika). Wady opisałem wyżej. Wady pierwszego rozwiązania są oczywiste jeśli mierniki nie wskazują tej samej mocy. A z tym jest większy lub mniejszy problem.
Jaśniej już nie potrafię. Mam nadzieje że jasne.
No teraz jest wszystko jasne! Tylko wydawało mi się, że Prozor pisał, że Garmin nie może sterować trenażerem. Z całym szacunkiem, ale Prozor za dużo pisze na około
Więc TR to dla mnie (tak przynajmniej teraz mi się wydaje) będzie najlepszym rozwiązaniem. Zaś kolejna kasa do wydania.
Napisano 12 wrzesień 2019 - 18:04
- Bzyk lubi to
Napisano 12 wrzesień 2019 - 21:18
Bzyku, nie kombinuj na sucho
Sprawdzisz na danym trenażerze, czy treningi z TP dobrze na garminie edge wysterowują trenażer. Nie przeniesiesz treningów wrzucanych przez trenera do TP bezpośrednio do TR, bo to zupełnie inny system treningowy, scentralizowany wokół planów własnościowych. Już prędzej apka Powerpeaks, ale raczej też nie przy Twoim podejściu.
Jak nie masz zbyt dużego szumu typu pierdylion WiFi od sąsiadów, to nie powinno być problemów.
- Bzyk lubi to
Napisano 12 wrzesień 2019 - 21:34
Ja też
Napisano 12 wrzesień 2019 - 21:42
potrzebuję antenę ANT+? Czy po BT to będzie śmigać?
Dla świętego spokoju zainwestuj w dongla ANT+ i przedłużacz bo BT to chimeryczne jest
Obowiązujący standard komunikacji w sprzęcie sportowym to ANT+
Ładują tam na siłę BT bo w rezerwacie jabłkowym jeszcze nie wynaleźli tego protokołu.
- Bzyk lubi to
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 12 wrzesień 2019 - 23:14
W tej chwili? Jazda na zewnątrz - tylko trochę ciemno jest to idę lulu
- muzycom lubi to
Napisano 13 wrzesień 2019 - 06:24
Ja jeszcze mam pytanie w innej kwestii - chciałem spróbować Zwifta i oprócz trenażera muszę też zorganizować jakiś sprzęt na którym to zadziała. Niestety nie ma i pewnie nigdy nie będzie wersji dla Linuksa, więc zostają mi urządzenia mobilne na iOSie. Czy pomijając oczywisty dyskomfort małego ekranu, Iphone 8 w kwestii mocy obliczeniowej wystarczy do zwifta? Mam też na stanie starego iPada 2...
Z tego co się orientowałem, to chyba da się też z iPhone'a puszczać obraz na TV przez HDMI?
Napisano 13 wrzesień 2019 - 06:47
Supported Devices to Run Zwift
iPhone®SE, iPhone®5S, or higher iOS®9.0 or higher
iPad® Air or higher, iPad®Pro, iPad mini® 2 or higher, or iPod 6 iOS® 9.0 or higher
Apple TV® 4th generation or higher
Obraz nie będzie tak dobrej jakości jak na dobrym PC pod Windows (ale tu są też dość wysokie wymagania jeśli chodzi o grafikę), ale tragedii nie ma, zwłaszcza na małym ekranie. Na dużym TV różnica pomiędzy podłączonym PC i iPhone oczywiście jest, ale używać można.
Jak da się takie cudo z HDMI to i owszem. Z tego co widzę kable kosztują od 4 dych w górę. Ewentualnie transmisja bezprzewodowa obrazu, z tego co wiem da się z ogryzków przesyłać dane do chromecasta (w tym wszystkie TV Android). Sam używam smartfona z Androidem i od czasu do czasu również uruchamiam na nim Zwifta, w tym z transmisją bezprzewodową na TV 50".
Napisano 13 wrzesień 2019 - 07:06
Najlepsze wrażenie jazdy na zewnątrz da mi w tej chwili? No co ma waszym zdaniem najlepszy realfeel?
Tacx Neo/Neo2 bo mają symulowanie bruku itd albo Wahoo Kickr. Do tego przystawka Kickr Climb
marvelo
Napisano 13 wrzesień 2019 - 07:09
Raczej myślę, że mu chodziło o nieco inne wrażenia, niż wstrząsy tyłka czy winda.
Ale z tych dwóch raczej głosuję za windą.
Z drugiej strony ciężko cokolwiek doradzać nie znając przynajmniej budżetu.
- muzycom lubi to
Napisano 13 wrzesień 2019 - 07:55
No ale oba powyższe ze względu na wagę kół zamachowych też dość dobrze oddają realizm pedałowania.
- Prozor lubi to
marvelo