Jump to content

Photo

Kolarska dieta

833 replies to this topic

#181 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 27 October 2007 - 15:56

Mnie łapały skórcze podczas jazdy z (za)wysoką kadencją, więc może zmiana sposobu pedałowania nie będzie potrzebna. ;-) Muszę się z Tobą zgodzić, że podczas niezbyt dobrej pogody łatwo jest zapomnieć o uzupełnianiu płynów. Chyba trzeba wyrobić sobie nawyki, bo inaczej będzie ciężko. :-)

#182 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 27 October 2007 - 18:20

Oliwa z oliwek jest ochydna w smaku i wogole nie nadaje sie do dlugiego smazenia.

Co do zjadliwosci tlustych potraw to jestem w szoku totalnym, zjedzenie boczku na smalcu z zoltkami jest o niebo "lzejsze" niz 100gr kaszy gryczanej ze 100gr piersia kurczaka i sosem slodkokwasnym.

Chleb bialkowy to patent z jakiegos forum, 500gr bialka jaj, 100gr maki pszennej, 10gr proszku do pieczenia i 100gr masla.
Make pszenna zastapilem razowa :)

Narazie zbyt malo czasu minelo zebym mogl cos wiecej o skutkach low-carbu w aspekcie treningu napisac.

#183 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 28 October 2007 - 01:10

Jak to oliwa z oliwek się nie nadaje do długiego smażenia? Właśnie wręcz przeciwnie, oliwa z pestek winogron i oliwek ma to do siebie że na tym można dłużej smażyć zanim stanie się szkodliwa dla organizmu.

Chodzi generalnie o to że każdy tłuszcz na którym smażymy podczas obróbki cieplnej zmienia się na inne duperele tłuszczowe, nie pamiętam chemicznej nazwy, ale staje się toksyczny, szybciej odkłada w tkance tłuszczowej bo organizm gorzej go spala.

A co do tej diety Kwaśniewskiego to chodzi w niej o tym by organizm przerzucić na spalanie tłuszczów, jako główne źródło energii. Problem jedynie jest w tym że w takiej sytuacji nie jest wskazane jedzenie węglowodanów bo wtedy energia z nich jest gromadzona w tkance tłuszczowej i całą dietę szlag trafia - tak mnie uczono.

Ale z koleii w biblii treningu kolarza górskiego jest napisane że dieta kolrza powinna wyglądać w ten sposób: 20% węglowodanów, 20% białek i 60% tłuszczów (ale tych dobrych czyli oliwa z olwiek, ryby itp) , a na kilka dni przed startem same węglowodany żeby zgromadzić zapasy glikogenu.

#184 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 28 October 2007 - 07:33

Pisalem juz ze moje BTW oscyluje sie na poziomie 1.5/3/0.5 na kg m.c
Nie jest do dieta Optymalna dr. Kwasniewskiego ale rzeczywiscie dla kogos kto tylko cos tam gdzies slyszal jest podobne ;)

Masz racje z oliwa z oliwek, kiedys gdzies przeczytalem ze nie nadaje sie do smazenia i tak mi sie utarlo.
Tak czy siak mi nie smakuje wiec smazyc na niej nie mam zamiaru :)
Oliwy z pestek winogron jeszcze nie sprawdzalem.

#185 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 28 October 2007 - 09:24

Ja czytałem że dieta kolarza powinna składać się mniej więcej z 60% węglowodanów, 20% białek i 20% tłuszczów. Po za tym należy spożywać produkty jak najmniej przetworzone tzw. pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców. Należy unikać spożywania tłuszczów zwierzęcych, i ogólnie tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nasycone które są po prostu niezdrowe.

#186 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 30 October 2007 - 20:08

http://www.zdrowie.m...wienie/n_3.html - co o tym sądzicie? Ja się zabardzo nie znam na składnikach, ale wydaje się całkiem w pompkę.:) Niby na niedożywienie, ale chyba byłoby dobre na treningi?:) Problem to cena - 7 zł w pobliskiej aptece....

#187 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 30 October 2007 - 20:50

Słyszałem (ale nie sportowców), że to jest bardzo dobry preparat sądząc po składzie to faktycznie całkiem nieźle to wygląda. Ciekawe tylko jak z ceną.

#188 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 31 October 2007 - 06:23

Imo zamiast dziwolagow z apteki lepiej zapoznac sie z oferta firm od supli i popatrzec za bulkami 50/50% np Trec Hard Mass lub Olimp Profi Whey Mass.
Gainery tez sa bardzo zalecane tu stosunek ww do bialka to 75/25%

#189 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 posts
  • SkądKoszalin

Posted 31 October 2007 - 13:32

Rafalek powiedz mi jedno apropo low-carb, bo jakoś nie mogłem się doszukać tego, dlaczego zmiana źródła energii z węglowodanów na tłuszcze powoduje lepsze spalanie(wykorzystanie?) tych ostatnich?

#190 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 31 October 2007 - 21:16

chodzi tutaj o indukcję enzymatyczną. W czasie przyjmowania głównie tłuszczy ich zwiększona podaż powoduje że organizm musi wytworzyć więcej enzymów w szlaku metabolicznym, przez co tłuszcz jest lepiej metabolizowany i szybciej wykorzystywany, jako główne źródło energii w pokarmie.

Niestety, problem takiej diety polega na tym że jest to dieta zakwaszająca organizm, więc to co z pozoru wydaje się dobre, może być szkodliwe.

Dlatego ja bym się sugerował tym co było napisane w Biblii Treningu Kolarza Górskiego czyli normalnie na codzień białek 25% (własnie sprawdziłem i uaktualniłem swoją wiedzę, wcześniej źle podałem), a węglowoadnów i tłuszczy mniej więcej tyle samo. Dopiero przed startem lepiej jest zwiększyć dietę do 50% węglowodanów i 25% tłuszczy. A w czasie budowania bazy wytrzymałościowej: 25% białek, 38% tłuszczy i reszta węglowodany.

#191 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 09:16

Zakwaszenie organizmu to rozdmuchany problem, w sumie to nawet nie problem a mit ;)
Ogolnie jeszcze malo jest rzeczowych informacji nt. szeroko pojetych diet niskoweglowodanowych :/

#192 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 November 2007 - 11:30

W sumie to kto stosuje jaką dietę to jego indywidualna sprawa, dla jednego organizmu dieta będzie ok, a inny nie przełknie nawet takich tłustych rzeczy, może warto by było się od czasu do czasu przebadać??

#193 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 11:41

Czy ja wiem czy to jest mit. Ma to podstawy naukowe. Mózg może pracować na dwóch źródłach energii, glukozie i ciałach ketonowych, które są wytwarzane z tłuszczy. W przypadku diety nisko węglowodanowej (+głodzenie itp.) ich produkcja zwiększa się żeby utrzymać podaż energii. Ciała ketonowe a raczej ich nadmiar doprowadzają do kwasicy metabolicznej, przez co zmniejszają zdolności buforujące krwii.

A co do diety wysoko węglodownowej to w Biblii jest jeszcze napisane że jest zła ponieważ organizm za bardzo uzaleznia się od węglowodanów i głownym źródłem energii staje się glikogen, a jak wiadomo ten szybko się kończy. Do tego szybciej wzrasta ilość kwasu mlekowego we krwii podczas wysiłku.

#194 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 13:27

A co do diety wysoko węglodownowej to w Biblii jest jeszcze napisane że jest zła ponieważ organizm za bardzo uzaleznia się od węglowodanów i głownym źródłem energii staje się glikogen, a jak wiadomo ten szybko się kończy. Do tego szybciej wzrasta ilość kwasu mlekowego we krwii podczas wysiłku.

Powiedz to wszystkim tym, ktorzy kazdego z tego forum objechaliby jedna noga i stosuja wlasnie taka diete. Znam co najmniej kilku

#195 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 14:38

To jest cytat, ja tak nie twierdzę :-P bardziej jestem zdania że lepsza jest dieta urozmaicona. Ja jem wszystko i nie przykładam większej wagi do diety, ważne dla mnie tylko żeby były w niej warzywa i owoce. A co do diety bogatoweglowodanowej to owszem zgadzam się, osoby które jeżdżą na takiej diecie to moze mają silną nogę ale pytanie na jak długo?

Dla mnie bardziej się liczy długotrwała podaż energii a tę zapewniają tłuszcze, jako że przy długotrwałym wysiłku (zgodnie z tym co jest napisane) to one stają się głównym źródłem energii. Oczywiście jest to czysta teoria to raz, dwa że każdy organizm jest inny, a badania na które powołuje się autor Biblii były wykonywane na zawodowych sportowcach i wydaje mi się że możemy po prostu nie odczuwać skutków diety bogatszej lub uboższej w węglowodany.

#196 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 18:16

Jelitek mozesz podac zrodlo badan nt. kwasicy przy low-carb?

p.s.
Ketoze sprawdzam od kilku dni slynnymi paskami i ilosc ketnow w moczu jest sladowa ;)
Morfologie zrobie jeszcze przed koncem roku, a w nowym roku powtorny test na prog tlenowy i moze poziom mleczanu.

#197 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 01 November 2007 - 18:16

... co do diety bogatoweglowodanowej to owszem zgadzam się, osoby które jeżdżą na takiej diecie to moze mają silną nogę ale pytanie na jak długo?

czy masz na myśli czas jednorazowego wysiłku, czy czasokres w sezonie, dwóch ...?

pozdro horny

#198 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 21:16

Rafałek, jestem pełen podziwu. Źródło z tego co piszę to Biblia treningu i ogólnie wiedza z biochemii. Nie znam źródła co do low-carb. Ale mogę przytoczyć cytat z książki co jest dokładnie napisane nt. poszczególnych rodzajów diety.

Horny, wydaje mi się że przy takich teoretycznych założeniach jak pisałem chodzi o jednorazowy wysiłek. W Biblii jest napisane że osoby które stosowały w swojej diecie więcej tłuszczy w jednorazowym wysiłku mogły o 11% większą wydolność w stosunku do osób które stosowały dietę bogato węglowodanową.

I jeszcze pytanie, mówimy ogólnie o diecie bogato węglowodanowej czyli non stop jemy węglowodany czy tylko przed startem?

#199 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 22:40

Jelitek wiec sam widzisz ze temat kwasici w low-carb jest swego rodzaju mitem powielanym w roznych miejscach, wywodzi sie to podobno z obserwacji diabetykow ;)

#200 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 01 November 2007 - 23:15

poszperałem jeszcze w necie i tyle jest opinii ile stron ;-) Przyznam szczerze że jestem trochę zmieszany. A Ty stosujesz jakąś specjalną dietę?

Reply to this topic