Kolarska dieta
Napisano 27 październik 2007 - 15:56
#182 Gosc_Rafalek_*
Napisano 27 październik 2007 - 18:20
Co do zjadliwosci tlustych potraw to jestem w szoku totalnym, zjedzenie boczku na smalcu z zoltkami jest o niebo "lzejsze" niz 100gr kaszy gryczanej ze 100gr piersia kurczaka i sosem slodkokwasnym.
Chleb bialkowy to patent z jakiegos forum, 500gr bialka jaj, 100gr maki pszennej, 10gr proszku do pieczenia i 100gr masla.
Make pszenna zastapilem razowa
Narazie zbyt malo czasu minelo zebym mogl cos wiecej o skutkach low-carbu w aspekcie treningu napisac.
#183 Gosc_Jelitek_*
Napisano 28 październik 2007 - 01:10
Chodzi generalnie o to że każdy tłuszcz na którym smażymy podczas obróbki cieplnej zmienia się na inne duperele tłuszczowe, nie pamiętam chemicznej nazwy, ale staje się toksyczny, szybciej odkłada w tkance tłuszczowej bo organizm gorzej go spala.
A co do tej diety Kwaśniewskiego to chodzi w niej o tym by organizm przerzucić na spalanie tłuszczów, jako główne źródło energii. Problem jedynie jest w tym że w takiej sytuacji nie jest wskazane jedzenie węglowodanów bo wtedy energia z nich jest gromadzona w tkance tłuszczowej i całą dietę szlag trafia - tak mnie uczono.
Ale z koleii w biblii treningu kolarza górskiego jest napisane że dieta kolrza powinna wyglądać w ten sposób: 20% węglowodanów, 20% białek i 60% tłuszczów (ale tych dobrych czyli oliwa z olwiek, ryby itp) , a na kilka dni przed startem same węglowodany żeby zgromadzić zapasy glikogenu.
#184 Gosc_Rafalek_*
Napisano 28 październik 2007 - 07:33
Nie jest do dieta Optymalna dr. Kwasniewskiego ale rzeczywiscie dla kogos kto tylko cos tam gdzies slyszal jest podobne
Masz racje z oliwa z oliwek, kiedys gdzies przeczytalem ze nie nadaje sie do smazenia i tak mi sie utarlo.
Tak czy siak mi nie smakuje wiec smazyc na niej nie mam zamiaru
Oliwy z pestek winogron jeszcze nie sprawdzalem.
Napisano 28 październik 2007 - 09:24
Napisano 30 październik 2007 - 20:08
#190 Gosc_Jelitek_*
Napisano 31 październik 2007 - 21:16
Niestety, problem takiej diety polega na tym że jest to dieta zakwaszająca organizm, więc to co z pozoru wydaje się dobre, może być szkodliwe.
Dlatego ja bym się sugerował tym co było napisane w Biblii Treningu Kolarza Górskiego czyli normalnie na codzień białek 25% (własnie sprawdziłem i uaktualniłem swoją wiedzę, wcześniej źle podałem), a węglowoadnów i tłuszczy mniej więcej tyle samo. Dopiero przed startem lepiej jest zwiększyć dietę do 50% węglowodanów i 25% tłuszczy. A w czasie budowania bazy wytrzymałościowej: 25% białek, 38% tłuszczy i reszta węglowodany.
#193 Gosc_Jelitek_*
Napisano 01 listopad 2007 - 11:41
A co do diety wysoko węglodownowej to w Biblii jest jeszcze napisane że jest zła ponieważ organizm za bardzo uzaleznia się od węglowodanów i głownym źródłem energii staje się glikogen, a jak wiadomo ten szybko się kończy. Do tego szybciej wzrasta ilość kwasu mlekowego we krwii podczas wysiłku.
#194 Gosc_Arek_*
Napisano 01 listopad 2007 - 13:27
A co do diety wysoko węglodownowej to w Biblii jest jeszcze napisane że jest zła ponieważ organizm za bardzo uzaleznia się od węglowodanów i głownym źródłem energii staje się glikogen, a jak wiadomo ten szybko się kończy. Do tego szybciej wzrasta ilość kwasu mlekowego we krwii podczas wysiłku.
Powiedz to wszystkim tym, ktorzy kazdego z tego forum objechaliby jedna noga i stosuja wlasnie taka diete. Znam co najmniej kilku
#195 Gosc_Jelitek_*
Napisano 01 listopad 2007 - 14:38
Dla mnie bardziej się liczy długotrwała podaż energii a tę zapewniają tłuszcze, jako że przy długotrwałym wysiłku (zgodnie z tym co jest napisane) to one stają się głównym źródłem energii. Oczywiście jest to czysta teoria to raz, dwa że każdy organizm jest inny, a badania na które powołuje się autor Biblii były wykonywane na zawodowych sportowcach i wydaje mi się że możemy po prostu nie odczuwać skutków diety bogatszej lub uboższej w węglowodany.
#196 Gosc_Rafalek_*
Napisano 01 listopad 2007 - 18:16
p.s.
Ketoze sprawdzam od kilku dni slynnymi paskami i ilosc ketnow w moczu jest sladowa
Morfologie zrobie jeszcze przed koncem roku, a w nowym roku powtorny test na prog tlenowy i moze poziom mleczanu.
#198 Gosc_Jelitek_*
Napisano 01 listopad 2007 - 21:16
Horny, wydaje mi się że przy takich teoretycznych założeniach jak pisałem chodzi o jednorazowy wysiłek. W Biblii jest napisane że osoby które stosowały w swojej diecie więcej tłuszczy w jednorazowym wysiłku mogły o 11% większą wydolność w stosunku do osób które stosowały dietę bogato węglowodanową.
I jeszcze pytanie, mówimy ogólnie o diecie bogato węglowodanowej czyli non stop jemy węglowodany czy tylko przed startem?