Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolarska dieta

833 odpowiedzi w tym temacie

#441 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 20 sierpień 2009 - 17:57

radek_3131, ryż z duszonym kurczakiem/rybką i duszone/na parze warzywka ;]
edit: a makaron jest najlepszy na świecie z pesto, tuńczykiem i oliwkami :)

#442 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 20 sierpień 2009 - 19:13

Co do porannego posilku przedtreningowego polecam 6 bialek+2 zoltka+25-40 g platkow owsianych w formie jajecznicy (na oleju z oliwek). Platki na mlleku moim zdaniem nie sa optymalne z kilku powodow. Laktoza+produkt przetworzony (platki) odpadają.

pozostawiam propozycje posiłku przedtreningowego bez komentarza

Tompoz

#443 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpień 2009 - 20:19

a kto ty jesteś?

#444 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 24 sierpień 2009 - 21:12

Kolarz mały :mrgreen:

#445 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpień 2009 - 21:19

Jakie zajefajne przepisy podajecie, książka kucharska sie chowa .
Niektórzy powinni do gazet babskich pisać wiosenne diety.

Ja bym proponował ranking na najciekwsza diete, na razie podobał mi się ta z jajecznicą i płatkami na oleju, chyba bym szybciej to zwrócił niz dojechał.

To na wesoło było.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#446 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpień 2009 - 09:14

SPIKE nie bądź okrutny dla mnie ;)

To co wrzuciłem jest tylko na pozór typową "jajówką". Ja trenuję rano, dodatkowo cały czas zrzucam kilogramy. Mój posiłek to białko+węgle z małą (około 1 łyżka oliwy i 2 żółtka) ilością tłuszczu. Uwierz mi po takim posiłku jestem naładowany energią ale z lekkim żołądkiem. Trawi się to wszystko bardzo szybko. Na rower wsiadam po około godzinie od śniadania. Może nie każdemu podchodzi takie menu ale mnie służy, nie upieram się jak niektórzy na tym forum co do swoich racji...

Pozdrawiam

#447 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 sierpień 2009 - 09:48

Dla mnie jajecznica jest ciężko strwna, wole cos lżejszego.
W tygodniu ja rano jezdze na głodnego, czy to mtb - kółko 50-60 km, czy szosa kółko ok 30-35 km.
Biore ze sobą tylko powerade z wodą i na poczatku wsuwam jak mam banana, i tyle, a ponieważ wyjeżdzam 6-7 rano to zanim mój organizm sie obudzi to juz po jeździe i tu sobie wsuwam wątróbke, albo jakieś inne minerały, najczęsciej litr mleka i 2 banany.
Najczęściej jade sobie na czas i dzieki temu pozbywam się jeszcze jakiś złogów, i tak z dwa-trzy dni, potem przerwa i na start w weekend.

W międzyczasie makaronik z sosem, taki włoski oryginalny z lekkim sosem , w ciągu dnia pije głównie wode, muszynianke lub piwniczanke - te wersje zielone z lekkim gazem.

Poza tym uważąm pomimo diety i jazd od czasu do czasu warto wtrząchnąć kiełbase smażoną, kotleta, ja lubie chińszczyzne dlaczego aby człowiek nie oszalał od tych płatków, zeli i czegoś tam jeszcze, no i oczywiscie jak jest pare dni luzu obowiązkowo dobre piwko.

A w trakcie jazd dłuższych jak jest ciepło warto smignąć jak jest możliwosć arbuza kawałek.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#448 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 luty 2010 - 09:00

a co powiecie na wciągniecie surowego jaja przed treningiem? :mrgreen:

ja latem wciągałem średnio dwa na tydzien i było nawet fajnie ;-)

#449 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2010 - 11:07

salmonella pozdrawia... a izotonik charakteryzuje się tym, że dostarcza organizmowi odpowiednie węgle - jajo to samo białko i tłuszcze...

#450 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 luty 2010 - 13:29

Surowe białka z jajek zawierają awidyne, białko które wiąże biotyne, wiec wskutek jedzenia surowych białek możne powstać niedobór biotyny dodatkowo surowe jajko jest nieprzyswajalne przez organizm, musi najpierw nastąpić jego denaturacja. Jakiego koloru miałeś kupę? Zieloną? :P

#451 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 luty 2010 - 13:38

nie pamiętam :P

#452 Viner

Viner
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 01 luty 2010 - 19:39

Jajka to nie tylko tłuszcz i białko!
Bardzo pożyteczny składnik to cystatyna. Jest to enzym, który wykazuje bardzo korzystne działanie na organizm. Zapobiega chorobom skóry, parodontozie, ma działanie antybakteryjne i nawet hamuje rozwój komórek nowotworowych. Z żółtka produkowane są przeciwciała na niektóre choroby. Poza tym jajka są świetnym źródłem witamin i jonów. W końcu z niego powstaje nowe życie więc musi zawierać pożyteczne składniki.

#453 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 luty 2010 - 19:58

Ale nie surowe przed treningiem... na kolacje jak najbardziej ;-)

#454 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 luty 2010 - 20:08

Pamietam jak Rocky Balboa wcinał takowe w czasie treningów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#455 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2010 - 20:18

To był film... w kwestiach dietetyki polecam ludzi znających się na tym bardzo dobrze na Sportowym Forum Dyskusyjnym - są tam działy żywienia i gotowe przepisy...

A jajek surowych nikt nie poleca...

#456 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 postów
  • Skądże znowu?

Napisano 20 czerwiec 2010 - 11:51

Jeśli ktoś jest z Poznania, to jutro. tj poniedziałek o godzinie 16.30 w sali A Kolegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (budynek przy pomniku siewcy) na Wojska Polskiego 28 odbędzie się wykład na temat odżywiania się sportowców. Wykład wygłosi Aleksandra Bykowska. Ola kończy studia w Stanach. Regularnie pisuje artykuły żywieniowe w "Bieganiu". Sama zresztą też jest biegaczką, więc podejrzewam, że głównie będzie o żywieniu w sportach wytrzymałościowych, czyli kolarstwo jak najbardziej.
Ja się wybieram. Mimo, że czytam wszystko na temat żywienia co mi wpadnie w łapy, to posłucham, co ma do powiedzenia. Na pewno czegoś ciekawego się dowiem.

#457 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 20 czerwiec 2010 - 14:08

Postaram sie podjechać, ale nie wiem o ktorej sie wyrobie w robocie.

#458 Jakob

Jakob
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądBrzeg Dolny

Napisano 24 czerwiec 2010 - 13:07

Sorry za jakość.
Dołączona grafika

#459 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 25 czerwiec 2010 - 18:09

Czytalem. Ile ludzi tyle szkol zywienia. Ja generalnie 30% kalorii spozywam w sniadaniu, potem 50% w obiedzie i reszte w ciagu dnia - wszak jem okolo 8 razy dziennie :mrgreen:

Niestety napchanie sie na noc u mnie nie dziala - nie moge zasnac.

#460 mr40164

mr40164
  • Użytkownik
  • 99 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2010 - 21:25

Oficjalnie deklaruję że biorę się za siebię! Jeżdżę sporo (obecnie 5x 90-110km tygodniowo) i mam takie techniczne pytanie pośrednio związane z odchudzaniem- jakiej wagi użyć do wyliczenia swojego zapotrzebowania? Ważę 110 kg i jak to podstawiam do wzorów na BMR i do Polara to powinienem wpierdzielać ponad 5000 żeby chudnąć!!! Oczywiście nic nie chudnę jedząc 4000 :-x czy wiedząc, że mam sporo nadwagi nie powinienem stosować do obliczeń np 95kg ( bo na logikę tłuszcz nie pracuje). Co do ogólnych zasad żywienia bardzo polecam książkę pani A. Bean "żywienie w sporcie". Znalazłem tam odpowiedzi na prawie wszystkie swoje wątpliwości- z pozostałymi zwracam się do Was :-)

Dodaj odpowiedź