Kolarska dieta
Napisano 28 lipiec 2009 - 21:19
Ja jem przed treningiem najczęściej brązowy ryż i jakieś białko (np jajka) bez warzyw i tłuszczów. Akurat za makaronami nie przepadam, poza tym biała mąka ma mało wartości odżywczych..
Napisano 28 lipiec 2009 - 21:27
Fanka kolarstwa i problem z głowy.
Dostarczać dużo węglowodanów złożonych: makaron, ryż, musle(bez dodatkowgo curku) itd. Po treningu tak jak napisali, uzupełnić glikogen czyli przyjąć węglowodany o dużym IG - ja wypijam wodę z glukoza chociaż ostatnio preferuję piwo. Wiem, wiem. Piwo w ogóle się nie nadaje ale co tam. Coś tam mi się jeszcze obiło że wskazane jest też dostarczyć białko po treningu w celu szybszej regeneracji, BCAA idealnie się do tego nadaje. Ale zawsze są inne metody.
No i najważniejsza rzecz: sen, sen, sen. U mnie go ostatnio mało.
Kiedyś zawsze piłem zieloną herbatę, ma dużo przeciwutleniaczy a jak wiadomo po treningu pełno jest wolnych rodników które trzeba usunąć z organizmu. Przeciwutleniacze ma też kawa, koenzym Q10 itd.
A tak z innej beczki. Ostatnio spotkałem się z suplementacją za pomocą insuliny. Ktoś wie o co chodzi? Tylko że to chyba bardziej w sportach siłowych.
Aha, znajomy przed zawodami, tak 1-3h przed) je makaron z białkiem. Dietetyk powiedzał mu że białko obniża IG dania.
A co możecie zaproponować zamiast gotowych żeli? Chodzi o płynną postać cukrów które najlepiej są przyswajalne i warto je sobie zaaplikować tuż przed startem coby nie wypalić się po ostrym początku.
Napisano 28 lipiec 2009 - 22:07
BCAA- jak najbardziej tylko w odpowiednim czasie i proporcji na kg masy ciała. Antyoksydanty jak najbardziej.
Hehehe... "suplementacja za pomocą insuliny" ladny eufemizm na określenie bomby. Grubsza robota z tym jest ale działa cuda. Zastosowanie w każdym sporcie. Bardzo niebezpieczna, nie dla amatorów. Znaleźli kupę opakować po insie w śmietnikach kolarzy na TdF
Jeżeli potrzebujesz dobrych węgli w płynie to poszukaj w sieci vextrago lub vitargo.
Napisano 28 lipiec 2009 - 22:33
mysle ze to bardziej kwestia uzupelnienia wodyGlukoza z wodą po treningu to bardzo stara szkoła
no widzebanan+odżywka białkowa a po ok godzinie od tego 200g kurczaka+200g warzyw+60g platków owsianych (dane przykładowe).
jakies malutkie porcje, dla karzelkow chyba ;]
Napisano 07 sierpień 2009 - 14:51
Jeżeli nie jest się zawodowcem to można wsiąść na trasę mały pojemnik (żeby zmieścił się w tylnej kieszeni) ryż+koko+warzywko (porcja razem około 100g) i zjeść go na krótkim postoju - wyjdzie taniej niż baton a i w brzuchu dłużej zostanie bo taki baton przeleci i dalej będziesz głodny
#410 Gosc_Tompoz_*
Napisano 15 sierpień 2009 - 21:30
Dlaczego twierdzisz że woda zglukozą przyjęta w czasie 30 minut od zakończenia treningu to zmarnowany czas.......................... oczywiścię lepiej zjeść banana niż napychadz się czystą glukoza ale odpowirdz na me pytanie???
Tompoz
Napisano 16 sierpień 2009 - 08:26
Co do glukozy to mialem na mysli, ze samo wypicie glukozy po treningu jest zmarnowaniem najlepszego czasu, glukoza podbija insuline ktora pobudza transport aminokwasow i wzmaga ich odkladanie w miesniach. Moim zdaniem jezeli juz chcesz pic glukoze to trzeba ja przyjac z bialkiem i wolno wchlanialnymi weglowodanami+elektrolity+witaminy ect.
Napisano 16 sierpień 2009 - 08:32
#413 Gosc_Tompoz_*
Napisano 16 sierpień 2009 - 09:48
1. przyjąc mieszaninę węgli o różnorodnym igeksie IG
2. przyjąć mieszanine węgli o róznorodnym indeksie IG wraz zpewna ilościa białka w proporcjach wagowych 80/20.
Nigdy nie słyszałem o przyjmowaniu tłuszczów w tym oknie 30 minutowym.
Co do elektrolitów to winny być cały czas uzupełniane i w ich przypadku te 30 minut nie jest aż tak istotne jak odbudowana glikogenu.
Tompoz
Napisano 16 sierpień 2009 - 11:57
Ja uważam tak jak napisalem kilka postow wyżej. Bezposrednio po treningu szybkie węgle+szybkie białko a po okolo 1-1,5 pelny posilek...
Zapasy glikogenu są uzupeniane nawet 2-3 dni...
#416 Gosc_Tompoz_*
Napisano 16 sierpień 2009 - 12:16
A teraz do wypowiedzi Radka. Radek jedno rzęczą jest przyjmowanie jedzenia w trakcie wysiłku a druga rzęcza jest uzupełnianie po wysiłku. zbadano już dawno że organizm w pierwsze 30 minut po wysiłku otwiera takiego okno glikogenowe które trzeba wykorzystać na przyswojenie szybki węgli. Wiekszośc uważa że mogą to być i węgle o duzym i małym indeksie IG. Nastepnie po 1,5-2 godzinach po treniongu je się normalny posiłek. Przykład np. tuż po treningu winno się zjeść np. banana albo np. troce jogurtu z musli ( to pod teorie że trzeba w oknie tez troche białka wproporcjach 80/20 ) oczywiście jogurtu bez dużej ilości tłuszczu.
Tompoz
Napisano 16 sierpień 2009 - 14:57
...a na marginesie ostatnio wyprobowalem baton wlasnej roboty. 1 banan-rozgnieciony widelcem, 20g platkow, 20g orzeszkow ziemnych niesolonych i lekko posiekanych, 25g bialka w proszku. Wymieszalem, ulozylem na waflach i wyszly z tego 2 batony wielkosci 3cm/6cm. Polecam
Napisano 16 sierpień 2009 - 15:35
ale wy wpier**** to jadło.. jakieś carbo, jakies specjalne batony ,tabletki ,diety.. :roll:
jestem ciekawy czy jakbym ja tak się zaczął odżywiać to byłbym lepszy ?? lepsze wyniki ?? rozwalałbym wszystkich ? byłoby lepiej niz jest teraz ??
bo jem co lubie [aby pilnuje wagi 65-70kg] ,do bidonu woda[sok] ,w kieszonke banan.. przed treningiem 2kromki chleba z dżemem popijane sokiem i wuala.. ehh...
szkoda ze sie na tyym nie znam ,zeby tak sobie próbowac jakies carbo, tabsy i inne duperele :roll:
pozdROWER