Jump to content

Photo

Kolarska dieta

833 replies to this topic

#581 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 19 December 2011 - 16:37

A ja to się wożę najnormalniej w świecie na zwykłych bananach :)
Jedynie na wyścigi biorę jakieś batoniki typu corny :)

#582 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 posts
  • Skądz podium

Posted 19 December 2011 - 18:50

na szosie mozna na wyscigu cos wszamac w sumie spokojnie, ale na mtb biore tylko zele, bo nie mam kiedy czegokolwiek pogryzc, bo ciagle brak oddechu :D

a banan to generalnie klasyk nad klasyki ;)

#583 malychico

malychico
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • Skądozo

Posted 15 January 2012 - 19:21

Przeczytałem juz cały ten wątek i chciałbym się dowiedzieć w pigułce co najlepiej jeść żeby dużo nie schudnąć podczas jazd?? Bo ile jest osób tyle prawie opinii i jednosznacznie nie wiem juz co mam robic.

#584 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 posts
  • SkądWierzbica

Posted 15 January 2012 - 20:17

Żeby nie tracić masy musisz przede wszystkim upewnić się, że Twój bilans kaloryczny nie jest ujemny. Produkty, skoro przeczytałeś temat to powinieneś wiedzieć co i jak, kilka przykładów
Węglowodany złożone-ryż,kasza,makaron,żytni chleb pełnoziarnisty
WW proste-miód,owoce i ich przetwory
Białko-mięso drobiowe,ryby,twaróg,dziczyzna ( ;-) )
Tłuszcz-oliwa z oliwek,ryby,olej rzepakowy,orzechy,słonecznik

Pozdro

#585 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 15 January 2012 - 21:59

Zainwestuj w suplement białko+weglowodany i pij zaraz po każdym treningu . Potem po przerwie regularne żarcie,myslę że wytarczy

#586 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 posts
  • SkądWierzbica

Posted 15 January 2012 - 22:39

Białko w prochu jest w porządku,carbo to imo zbędna sprawa, jest mnóstwo dobrych zamienników dla tego, jak choćby znany i lubiany banan. Albo do szejka z białka dodaj miodu i masz poezje ;-). Tak czy siak zawsze lepiej normalne jedzenie. Jak już o prochach mowa to jeszcze możesz w bcaa zainwestować.

A do tej listy w poprzednim poście zapomniałem dodać jajka.

Pozdro

#587 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 16 January 2012 - 09:13

a to ci się nie pomyliło coś ??chyba wegle mają większe znaczenie a nie białko, chyba że chcesz jak pudzian wyglądać za dawnych lat

u2250y2014v3.gif

#588 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 16 January 2012 - 09:56

a to ci się nie pomyliło coś ??chyba wegle mają większe znaczenie a nie białko, chyba że chcesz jak pudzian wyglądać za dawnych lat

Nie ma czegoś takiego jak ''większe znaczenie'' danego składnika. Najważniejsze, aby w dobrze zbilansowanej diecie był prawidłowy stosunek zarówno węgli, białka jak i tłuszczu. Białko jest równie ważne jak węgle i tłuszcz. Jeśli zabraknie (oczywiście nie całkowicie, tylko będzie go za mało w diecie) któregoś z tych trzech kluczowych składników, to dojdzie do zaburzenia prawidłowego odżywiania, czego efektem będzie spadek siły/wagi/prawidłowego poziomu danej substancji we krwi itd. itp. ...

#589 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 16 January 2012 - 10:49

Po ciężkim treningu,zwłaszcza z elementami siłowym bez bialka nie ma bata,chyba że ktoś lubi torturowac i kasować swoje mięśnie

#590 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 16 January 2012 - 13:56

"W takim wypadku Lance by jadł ok 1,6 g białka na kg masy ciała" - jakoś tak to mogło brzmieć :-P Te sformułowania w "programie mistrza" mnie rozwalają czasem :mrgreen:
albo coś w stylu "Lance miał zawartość tłuszczu 12 % i był uważany za szczupłego ale po co ma wozić ze sobą dodatkowe kilka kg tłuszczu ..więc zszedł do 7% :P"*

*"cytaty" z pamięci oddające sedno mniej lub bardziej

#591 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 16 January 2012 - 17:54

Ja białko wcinam po treningu niemal zawsze z weglami,jesli dymam siłownie,to białko 80%,poza tym 20-30% max,reszta węgle, od dawna widzę dobre efekty takiego shakea po treningu,bez czytania,samo słuchanie i obserwowanie organizmu,nie czytam żadnych "porad". Ja tak robię ,a co robią inni,to ich sprawa... Tylko sugeruję to,co sam sprawdzone mam.

#592 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 posts
  • Skądmazury

Posted 16 January 2012 - 18:22

szamanviking, a bcaa jak dozujesz ?

#593 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 16 January 2012 - 19:03

Jeżeli to pomoże to BCAA 10 g przed treningiem i 10 g po treningu, jeżeli pamiętam i Cię stać :D

Chyba najlepsza opcja to 10 g w bidonie i popijanie podczas treningu : )

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#594 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • SkądRacibórz

Posted 16 January 2012 - 19:41

...Chyba najlepsza opcja to 10 g w bidonie i popijanie podczas treningu : )

A która firma ma bcaa w proszku w przyjemnym smaku ?

I jeszcze przy okazji jedno pytanie. Zamierzam zrobić sobie badania krwi oczywiście podstawowe plus.....no właśnie co ?

#595 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 16 January 2012 - 20:04

na kij i w kosmos te prochy , takie moje zdanie :mrgreen:
jesli ktos chetny to zostalo mnie tam ze dwa worki kilogramowe najczystrzego z mozliowych jakie jest , bez zadnych dodatkow , typu aspartam .. itp , zamienie za cos chetnie ;-) w kazdym badz razie nie polecam tego brac nikomu .
Dołączona grafika

#596 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 16 January 2012 - 20:11

Nie dobrnałem do BCAA,ze wzgledu na koszty, napylam isotonic,wegle+białko,witaminy dodatkowo magnes i potas,zimą coś na stawy i żelazo. To tyle :mrgreen: problem mam ze skurczami w sezonie,gdy naparzam za ostro, może ktos mi coś doradzi? magnes i potas za mało, Saint mi sód poleca,ale nie wiem w jakiej postaci. Poza tym chyba wprowadzę regularne rozciąganie po kazdym treningu

#597 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 January 2012 - 20:13

Napisałem kiedyś artykuł na ten temat. http://www.silaodruc...-skurczow-a2933

Pozdrawiam

#598 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 16 January 2012 - 20:20

No tak,wszystko co w tym artykule jest zawarte,zawiera rowniez mój dzienny jadłospis,ten treningowy rownież,więc nic mi to nie pomoże,przyczyna jest chyba w innym miejscu w moim przypadku.

#599 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 16 January 2012 - 20:20

otoz i to , bardzo dobry artykul .

#600 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 posts
  • SkądWierzbica

Posted 16 January 2012 - 20:30

A to BCAA to jakiś luksus jest czy jak? ;-) Dobry UNS (w stosunku 8-1-1) kosztuje 55 zł za 500g.

szamanviking, a bcaa jak dozujesz ?

szamanviking nie jestem, ale bcaa sypiesz 1g/10 kg masy ciała.

A która firma ma bcaa w proszku w przyjemnym smaku ?

Prawda jest taka, że żadne porządne bcaa w prochu nie będzie dobre, bo to znaczy, że masz tam dosypki cukru, słodzików i innego dziadostwa.
Opcje na koszmarny smak są dwie:
a)bcaa w tabsach, ale takie są tylko 2-1-1
B)mieszanie z sokiem, ja mieszam z pomarańczowym sokiem 100% i jest bajka, smaku prochu nic nie czuć. Osobiście wsypuje proch bezpośrednio do ust i popijam sokiem, osad, który zostaje na bidonie/szejkerze przy rozpuszczaniu to cenne aminokwasy! ;-)

w kazdym badz razie nie polecam tego brac nikomu .

Dlaczego?
A to, że jest najczystsze z możliwych to ciekawa teoria, zrób zdjęcia aminogramu to zobaczymy :-D

Pozdrawiam

Reply to this topic