Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolarska dieta

833 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2007 - 09:36

Napisałem czy Ci się to nie dzieje w spoczynku, pytam o nadczynność tarczycy bo w tej chorobie jest zwiększony metabolizm organizmu i osoby te mają niską masę ciała.

#102 Gosc_noerror_*

Gosc_noerror_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2007 - 10:03

Poczytałem sobie teraz nieco o tej chorobie, ale tam jest mowa o chudnięciu, a ja tylko mam problemy z przytyciem, ale wcale nie chudnę, więc jak to napisał Łukasz, to zależy od wieku. "Jak sie zestarzeję to przytyje"

#103 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2007 - 10:08

Spokojnie, ja też miałem problemy z przytyciem, ale jak zacząłem jeździć na rowerze to bardzo łatwo zacząłem tyć.

#104 Gosc_koń_*

Gosc_koń_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2007 - 15:14

co takiego sporzywaja początkujący kolarze że nie opadają z sił

#105 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2007 - 15:32

Dużo makaronu a w czasie treningu węglowodany w postaci batoników (ewentualnie sezamki) etc. i napoje niegazowane (!) ze zwiększonymi ilościami magnezu itd. Pozdro!

#106 Gosc_koń_*

Gosc_koń_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2007 - 16:00

dzieki

#107 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 06 sierpień 2007 - 21:50

w normalne dni sporo warzyw i owowcow.
zazywanie roznego rodzaju witamin itp badziewi zdecydowanie odradzam
nie wiem czy slyszeliscie, ale mozna przedawkowac jedzac witaminki, a nawet pijac wode mineralna wysokomineralizowana.

takze.. zamiast lyknac sobie tabletke z witaminkami zjedz kilka pomidorow, pare brzoskwin, marcheweczek itp.
polecam gotowane warzywa typu pyrki, marchewki jako np obiadek ;-)
oczywiscie nie mozna zapomniec o jakiejs padlinie.. bialko tez jest nam potrzebne.

#108 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2007 - 22:10

dzieki

Zamiast pisać posta typu dzięki, na przyszłość kliknij po prostu pod postem z odpowiedzią, która Cię satysfakcjonuje na przycisk POMÓGŁ. Pozdro!

#109 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 07 sierpień 2007 - 06:33

kliknij po prostu pod postem z odpowiedzią, .... na przycisk POMÓGŁ

Punkty pomógł/pomogła nie powinny być w żaden sposób egzekwowane przez użytkowników pomagających, są one dobrowolnym gestem

;-)
... a tak konkretnie, to dieta w tym temacie dotyczy jakiego wyścigu? :-P

pozdro horny

#110 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 07 sierpień 2007 - 06:46

Jasne, nie chodzi mi o to, żeby zgromadzić jak najwięcej punktów, tylko żeby nie pisać postów właśnie typu dzięki etc. Chociaż ''źdźbło widzę w oku brata a belki w swoim nie'', sam wczoraj pisałem posta z podziękowaniem w temacie o narzędziach... Pozdro!

#111 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 08 sierpień 2007 - 08:15

napoje niegazowane (!)

Dlaczego? Ja na razie piję muszynkę którą ręcznie muszę odgazować (~2500mg/l wartości mineralnych) + hipotonik.

#112 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2007 - 10:54

Bo po gazowanym szybciej łapie kolka i nie ma tylu wartości odżywczych. Zauważ, że np. wszystkie te pałerrejdy czy gatorejdy są napojami izotonicznymi niegazowanymi. Pozdro!

#113 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 sierpień 2007 - 12:51

Dowiedziałem się/doczytałem, że po gazowanym napoju zwiększone jest wydalanie moczu co w trakcie treningu jest niewskazane ale po jak najbardziej zalecane jest napić się picia z bąbelkami. Żeby jak najszybciej usunąć substancje toksyczne z organizmu.

Kolka łapie jak mieśnie nie dają radę, to jest sygnał żeby zwolnić. Chociaż mi się wydaje że czasem jeszcze na nią wpływa kiedy się jadło przed wysiłkiem.

Po za tym z tego co chyba pamiętam to dwutlenek węgla + wody = kwas węglowy, więc może dlatego też nie powinno się pijać gazowanych napojów.
Woda gazowana nie równa wodzie gazowanej...

#114 Azariel

Azariel
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 21 sierpień 2007 - 14:27

kolka glownie powstaje w wyniku zbyt duzego obciazenia brzucha jedzeniem przed wyslkiem a nie zadnym nie wyrabianiem sie miesni. przeciez tu chodzi o skurcze miesni gladkich brzucha z tego co mi wiadomo

#115 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 21 sierpień 2007 - 18:27

nie wiem czy slyszeliscie, ale mozna przedawkowac jedzac witaminki, a nawet pijac wode mineralna wysokomineralizowana.

Większość witamin które przedawkujesz wysikasz :) Do awitaminozy jest się bardzo ciężko doprowadzić.

#116 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 21 sierpień 2007 - 19:44

tak na marginesie, to już chyba był baardzo obszerny temat o kolarskiej diecie... :mrgreen:

#117 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 07 wrzesień 2007 - 09:26

Wcześniej jak jeździłem na rowerze i nie dbałem zbytnio co jem moja waga co lato spadał do 68 przy 176cm wzroście. Teraz stwierdziłem że muszę mieć energię na jazdę i wiecej zacząłem jeść, ale dalej na oko. Teraz mam wagę ~71kg.

Staram się już nie jeździć na pustym brzuchu, wolę już wciągnąć mały obiadek. Aczkolwiek wczoraj przed jazdą zrezygnowałem z obiadu na rzecz 200g rodzynek. Powiem że o niebo lepiej się jeździło.
Skoro mowa była o szkodliwości mleka to z czym jecie musli na śniadanie? Bo z wodą i na sucho jakoś sobie nie wyobrażam.

Po treningu woda mineralna+hipotonik+glukoza i potem jakiś ryż. Pytanie ile tej glukozy i co najlepiej do ryżu by było dobre w smaku i dla orgaznimu (jeszcze więcej węglowodanów).

Po uzupełnieniu węglowodanów przydałoby się dostarczyć jakieś białko, w moim przypadku dostarczane przez twarożek. Korci mnie zakup jakieś odżywki białkowej.

Co do wartości kalorycznych to można tutaj zerknąć.

#118 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 wrzesień 2007 - 10:41

Musli + Jogurt Naturalny lub Kefir.

Twaróg jest kiepski na białko po treningu, kazeina się bardzo długo trawi. Lepiej jajko lub odżywkę białkową (kulturystyczne gainery się idealnie nadają).

#119 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 07 wrzesień 2007 - 11:57

Twaróg jest kiepski na białko po treningu, kazeina się bardzo długo trawi. Lepiej jajko lub odżywkę białkową (kulturystyczne gainery się idealnie nadają).

Jajek jakoś mało jadam, ~2/miesiąc, czasem więcej.
Po odżywkę jednak będę musiał skoczyć, jakieś hydrolizaty - bo są najlepiej przyswajalne.

#120 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 08 wrzesień 2007 - 10:55

Gainer to nie bialko, to mieszanka weglowodanow i bialka najczesciej w stosunku ~70% i ~20% oraz pewien % tluszczu.

Dodaj odpowiedź