Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rysa czy pęknięty widelec karbonowy ?

73 odpowiedzi w tym temacie

#21 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 12 styczeń 2012 - 14:16

widelce z kompozytu tak łatwo nie pękają :mrgreen:

haha :mrgreen: kiedyś też tak się bawiłam, skończyło się lotem przez kierownicę po najechaniu na kamień i widelec wytrzymał (kolega który ze mną jechał miał niezły ubaw i żałował że filmu nie nagrał :-> )... od tamtego czasu minęło 5 lat i widelec ciągle ma się dobrze ;-)

Dołączona grafika

#22 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 12 styczeń 2012 - 18:07

ze sciganiem to była by niezla lipa :)

przetrzyj go pastą tempo zeby wyglądal bardziej swieżo - zawsze to wizualnie da efekt mniej wyeksplatowanego...

#23 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 12 styczeń 2012 - 18:42

A czasem pasta tempo nie zmatowi rysy i ją zatuszuje jak to się mówi

#24 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 12 styczeń 2012 - 20:04

Widelce nie są takie delikatne, także wydaje mi się że to będzie rysa, ale kto to wie, lepiej sprawdzić. Sam zaliczyłem prawie czołowe zderzenie z autem, rama pękła w trzech miejscach, kierownica pokrzywiona, a karbonowy widelec cały i chyba zdrowy leży w garażu. Być może kiedyś się przyda. Swoją drogą dobrze mieć drugi rower na takie przypadki.

#25 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 styczeń 2012 - 20:20

Te pęknięcia wewnatrz wyglądają na łączenie goleni z koroną widelca, dużo widelców alu było w taki sposób łączony. Ciekawe jak to w Twoim wypadku wyjdzie.

#26 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 14 styczeń 2012 - 11:00

No to ja juz po wizyce w serwisie.. Pan Glicki porobil zdjecia i wysle wszystko do Specialized Polska w Wawie.. Powiedzial to co poprzednicy, wyglada jakby pekalo na laczeniach alu z karbonem.. W poniedzialek mam dzwonic co dalej.. Moze mi przysla nowy widelec od razu ,a moze beda go chcieli najpierw sami sprawdzic... No zobaczymy...

#27 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 15 styczeń 2012 - 17:53

Lakier sam w sobie nie pęka, to się wiąże z uszkodzeniem pod spodem.Coś się zaczyna dziać i lakier pęka = widełki powinny zostać wymienione.

#28 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 15 styczeń 2012 - 18:02

nie zgodze się, znam przypadki gdzie lakier pękł, a pod spodem nic sie nie dzialo - oczywscie, były tez takie ze lakier pękł a pod było grubo.

#29 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 16 styczeń 2012 - 00:05

Tak ale w przypadku widelca to kluczowa sprawa bezpieczeństwa. Mówisz o typowej gładkiej rysie? Równe gładkie pęknięcia są charakterystyczne, np. na ramach karbonowych w okolicach suportu.

#30 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 16 styczeń 2012 - 00:59

mowie ogólnie o pękaniu lakieru - a pękaniu materiału pod nim - ja mam na mysli akurat pękniecia lakieru równe na ramach alu.

#31 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 styczeń 2012 - 01:50

outoftimeman, może meliske ostatnio by Ci się przydała.
Aluminowe widelce często bywają klejone i jako że klej wykazuje się wiekszą elastycznością niż warstwa lakieru to powstaje na niej pękniecie. W przypadku karbonu jest mozliwe to samo.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#32 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 styczeń 2012 - 09:28

A wracając do tematu rozmawiamy o karbonowym widelcu. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że to co widać na zdjęciach to może być pęknięcie lakieru, ale może to być też uszkodzenie struktury karbonu. Nikt nie podjął się oceny tego po zdjęciach bo chodzi o bezpieczeństwo XUBIXa.
Na alu czy na stali dużo łatwiej ocenić czy taka rysa to pęknięcie materiału czy lakieru, na karbonie na oko się nie da bo może dziać się coś wewnątrz.
Dlatego rację miał kolega piszący wcześniej że z widelcem coś się dzieje i lepiej go wymienić i dlatego uwagi o tym, że na alu jest inaczej nie mają najmniejszego sensu.

#33 wketjow

wketjow
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądWarszawa /Lodz

Napisano 16 styczeń 2012 - 10:06

W mojej ocenie widelec "pęka"...czym to grozi wiemy. przyłączam sie do kolegów którzy sugerują wymianę na nowy...

#34 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 16 styczeń 2012 - 10:06

Panowie dziękuję za zaśmiecanie mojego tematu swoimi prywatnymi kłótniami. Nie obchodzi mnie kto0 zaczyna, idźcie się kłócić na GG, maila czy na PW - wara od forum.. Albo spotkajcie się na żywo gdzieś, dajcie po pysku i nara.. Bo będą leciały wam ciągle ostrzeżenia :roll:

Noo.. To tyle do was..

Ja mam nadzieje aby ,że "specialized polska" szybko załatwią sprawę.. Że bez zbędnych oględzin przyślą nowy widelec etc. bo noo.. bo będę musiał "pożyczać" od Ciebie Adaśko ;)

Jeszcze dzisiaj trenażer zaliczę i dzwonię po południu czy już coś wiadomo.. :roll:

#35 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 17 styczeń 2012 - 16:05

Totalna załamka :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Cały rower "na czas nieokreślony ,ale do 30 dni" jedzie do Warszawy na oględziny :-/ :-? :-x :shock: :cry: :oops: :roll: :evil: :evil:

No to zaaaaaaaaaajebiście... :shock: :shock: :-x :-? :-/ :-| :-( :cry: :oops: :oops: :roll: :evil: :evil:

#36 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 17 styczeń 2012 - 16:15

Nom kriss dobrze to wszystko pokazales , faktycznie nie bylo co ryzykowac ale moim zdaniem nie masz co sie martwic w trosce o twoje zdrowie zycie .

Poczekaj swoje a bedziesz mial 100 % pewnosc oby udalo sie szybko i sprawnie zalatwic pozdrawiam cierpliwosci :-P

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#37 wketjow

wketjow
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądWarszawa /Lodz

Napisano 17 styczeń 2012 - 22:43

nie rób problemu:))...powinni wymienic na nowy widelec...swoja drogą daj znać jaki będzie wynik ekspertyzy

#38 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 17 styczeń 2012 - 23:13

a czy sprzedawca niema tylko do 2 tygodni na rozpatrzenie gwarancji?!

#39 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 17 styczeń 2012 - 23:35

A czemu cały rower? A to nie było przypadkiem tak, że kupiłeś sam frameset i do niego wsadziłeś m.in. tą 105'tkę czarą, na która się tak ostro napalałeś?

#40 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 17 styczeń 2012 - 23:37

travisb, wydaje mi sie ze jest to jakas praktyka którą sprawdzają czy rower nie miał dzwona?

Dodaj odpowiedź