Skocz do zawartości

Zdjęcie

Widelec Carbon/Alu RDX

78 odpowiedzi w tym temacie

#41 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 03 listopad 2008 - 17:46

Cytat

Nie będę tutaj pisał czy jest on dobry do jeżdżenia czy jest zły natomiast stwierdzam , że ten widelec nie leżał nawet ...koło carbonu .
Całość , korona wraz z ramionami i rurą sterową wykonana jest z kompozytów ---nie z WŁÓKNA WĘGLOWEGO ----najbliższe mi znane to włókno szklane pewnie z dodatkami-

no nareszcie ktoś potwierdził co pisałem na pierwszej stronie tego tematu. :-P

#42 mariusz19

mariusz19
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądRadzyń Podlaski

Napisano 03 listopad 2008 - 19:05

A co z produkowanymi przez nich ramami tez wlokno szklane ??

#43 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 03 listopad 2008 - 19:11

Jarek, widziałeś kiedyś widelec z włókna węglowego który nie byłby kompozytowy?

Poza tym czego spodziewać się w takiej cenie, produkt obliczony na zakochanych we wzorku 'carbonowej krateczki'.

#44 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 03 listopad 2008 - 19:13

Szczerze mowiac to nie chce mi sie wierzyc zeby robili taki przekret i sprzedawali widelce weglowe z wlokna szklanego, moze RDX nie jest jakas super firma ale az nie chce mi sie wierzyc zeby tak oszukiwali. Mysle ze gdyby robili takie oszustwa to juz dawno ktos by to rozglosnil, szczegolnie konkurencja by rozdmuchala sprawe.

#45 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądKOLBERG

Napisano 03 listopad 2008 - 20:26

JA nie piszę tego w sensie ,że na pewno jest to włókno szklane ,, pisze to w sensie ,że na pewno nie jest to włókno węglowe..............
i nie podsuwam żadnych myśli ,,,,,,,,,,,,,wnioski wyciągnijcie sami ....
JAREK ;-)
apropo --jaka polska konkurencja /my i Tajwan

#46 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 04 listopad 2008 - 10:19

grilon w przerzutkach srama to też kompozyt. to nazwa materiału, który składa sie z kilku elementów. w sramie jest to tworzywo termoplastyczne z kawałkami włókien szklanych. równie dobrze można sprasować tworzywo z resztkami włókna karbonowego i nazwać to karbonem. wtedy nawet mając za sobą ustawę konsumencką nic nie wygrasz. pozdr

#47 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 05 listopad 2008 - 12:28

Bo karbon w języku polskim jest piątym okresem paleozoiku. W światku rowerowym bezmyślnie przyswojono to słowo jakby nie było polskich odpowiedników(kupiłem na zimę 2 tony karbonu). :-?
A włókno węglowe w zastosowaniach rowerowych zawsze występuje w postaci kompozytu, więc pisanie że coś nie jest 'karbonem' tylko kompozytem, to jakby napisać że coś nie jest aluminiowe tylko metalowe.

#48 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 listopad 2008 - 12:34

Kompozyt to również tworzywo sztuczne (Grilon), elementy z włókna szklanego, a Giant swoje ramy FCR nazywał kompozytowymi a nie karbonowymi bo były produktowane z włókien weglowych i włókien szklanych.

#49 kuman7

kuman7
  • Użytkownik
  • 221 postów
  • Skądwałcz

Napisano 13 listopad 2008 - 23:57

no dobra carbon nie carbon nie ważne. Natomiast ja bym poszukiwał widelca carbon ale z alu rurą na 1'' a-head. Znalazlem tylko itm. Gdzie ja moge znalesc jeszcze jakie widelce na 1", gdzie w polsce??

#50 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 listopad 2008 - 00:01

W Polsce najszybciej znajdziesz widelec Kinesis, model Carbon 2. Ma on aluminiowa koronę i aluminiową sterówkę.
Wygląda on tak: http://karbonkrieg.o...rg/galtrek.html
Do lekkich nie należy, ale świetnie się prowadzi i dobrze tłumi.

#51 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 17 listopad 2008 - 17:16

Podpisuję się pod tym tematem ponieważ chciałbym zapytać który z dwóch jest waszym zdaniem lepszy
1. ACCENT RACE MATRIX allegro
2. RDX Widelec Carbonowy Szosowy 1 1/8'' z rurą sterową aluminiową X-F04 12K allegro

#52 marcik

marcik
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 18 listopad 2008 - 10:27

kuman7 tutaj jest coś czego szukasz :-)

#53 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 11 grudzień 2009 - 19:25

WITAM
Muszę odświeżyć nieco temat ponieważ dotarły do mnie widelce RDX i jestem zaskoczony zmianą bynajmniej w wyglądzie rury sterowej jak i ogólnej charakterystyki.
Widelce bardzo dobrze przenoszą drgania po uderzeniu / puknięciu w niego co jest rewolucją przy ostatnich oględzinach , przenoszą bardzo dobrze charakterystyczne brzmienie carbonu co świadczy o włóknie węglowym o przyzwoitych parametrach.
Widelec jest w rękach dość sztywny co można wyczuć rękoma przy ściśnięciu a ogólnie jest bez porównania do opisywanego przeze mnie ostatniej sztuki . Doszły mnie również słuchy iż ten ostatni opisywany mógł być PODRÓBĄ !!!!!!
Plusem tego tematu RDX jest również to , że konkurencja nie śpi i widelec RDX można mieć już za 240zł -FULL CARBON.
Jarek-LT
LUXTECH :roll:
--------------

#54 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 11 grudzień 2009 - 19:42

Jarek-LT a jeszcze nie tak dawno pisales ze te widelce nawet nie lezaly kolo karbonu.

#55 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 11 grudzień 2009 - 20:43

ALE jeżeli nie zrozumiałeś mojego postu to proszę przeczytaj jeszcze raz!!!!!!!!!!!!
SAM JESTEM ZASKOCZONY ZMIANA !!!!!!!!
Nie mam zdjęć ostatniego-opisywanego widelca i nie umiem określić czy widelec był oryginalny.
Wiem natomiast, że widelce przysłane teraz, zostały przesłane do mnie z firmy RODEX - czyli oryginały .
DUŻEJ różnicy-wzrokowej w pamięci nie ma, jednak po oględzinach jest bardzo znacząca-na słuch .
Największą niewiadomą jest tamta naklejka.
TE widelce niewątpliwie mają coś wspólnego z CARBONEM -wizualnie i słuchowo.
Jarek-LT :lol:
LUXTECH

#56 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 11 grudzień 2009 - 20:49

Jarek- mógłbys jeszcze popukac w rame np. Łukasza...

#57 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 11 grudzień 2009 - 20:53

A to była aluzja, czy żart .........
Rozumiem , że możesz nie rozumieć lub wiedzieć pewnych rzeczy ,,,jak i ja....
Jrek-LT ;-)

#58 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 11 grudzień 2009 - 20:58

Nie- mówiłem poważnie. Była dyskusja o ramie Łukasza w ''naszych rowerkach'' .Takie ''postukanie ramy'' przez fachowca mogłoby taką dyskusje uciąc .

#59 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 13 grudzień 2009 - 12:20

Cos zmienili z rurami sterowymi? Ja mam jeden widelec RDX i drugi innej firmy robiony w tej samej fabryce (http://www.xds-carbon.com/) Sterowka RDXa wyglada mniej wiecej tak po 4k km....
http://ulb.ath.cx/in...GZiZTk4NDFhZTc2

Na zdjeciu tego nie ujalem zbyt dobrze, ale w miejscu gdzie zamocowany byl mostek, jest normalne odgniecenie! W zadnym innym widelcu takie cos mi sie nie przyzdarzylo.

#60 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 grudzień 2009 - 20:47

Cytat

Cos zmienili z rurami sterowymi? Ja mam jeden widelec RDX i drugi innej firmy robiony w tej samej fabryce (http://www.xds-carbon.com/) Sterowka RDXa wyglada mniej wiecej tak po 4k km....
Obrazek

Na zdjeciu tego nie ujalem zbyt dobrze, ale w miejscu gdzie zamocowany byl mostek, jest normalne odgniecenie! W zadnym innym widelcu takie cos mi sie nie przyzdarzylo.

W moim ritcheyu pro coś takiego również się pojawiło ;-)
IMO wsio zależy od mostka, jak mocno go zaciśniemy i jak mocno jeździmy.
Podobnie dzieje się z sztycami.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy