Jaki pulsometr?
Posted 08 July 2011 - 12:08
to największy szajs na świecie. Moja żona jest w kardrze narodowej (niekolarskiej) i jak reszta dostaje je od związku (różne modele, ale zawsze górna półka). Efekt jest taki, że bez przerwy trzeba je reklamować. Jeden nieustający ciąg kłopotów i usterek. Wśród kadrowiczów firma ta doczekała się miana "gównin".
Większość zawodników jakich znam dostaje te garminy, a i tak korzystają z zdecydowanej większości z prywatnie kupionych polarów...
Musiałem się wyżalić, bo mojej pięknej znów gównin nawalił i przez to zostałem bez mojego ulubionego polara, bo jej na zgrupowanie pożyczyłem (chyba po raz 5 czy 6 z tego samego powodu!!!)
Posted 12 July 2011 - 19:37
Na początek możesz pojeździć na tych podstawowych wyznaczonych przez pulsometr. Zakresy nie są złe, dobre na sam początek, by zapoznać się ze sprzętem.
A jeśli tak bardzo Ci zależy możesz pokusić się o wyznaczenie VO2max. Do poczytania tutaj
Posted 12 July 2011 - 19:55
Nie za małe to tętno? Spróbuj 4 sprintów "do trupa". Zapewne osiągniesz więcej jak 200.
Na początek możesz pojeździć na tych podstawowych wyznaczonych przez pulsometr. Zakresy nie są złe, dobre na sam początek, by zapoznać się ze sprzętem.
A jeśli tak bardzo Ci zależy możesz pokusić się o wyznaczenie VO2max. Do poczytania tutaj
Z wzoru 220 - wiek wychodzi 200, z wzoru z książki Armstronga wyszło mi 197 a dzisiaj wykręciłem 198 i wydaje mi się że to właśnie max. Za kilka dni powtórzę test i zobaczę
Dziękuję za radę i linki dopiero co zaczynam swoją przygodę z pulsometrem
Posted 12 July 2011 - 20:02
Sprinty możesz pojechać razem z kolegą jako "motywator". Ustaw go przed sobą jakieś 10m (tak abyś nie był w "tunelu aerodynamicznym") i próbuj go wyprzedzić. Zapewniam cię, że po takich 3 sprintach 200-350m osiągniesz już znacznie więcej niż przedstawią to różne wzory.
Rozmowę można kontynuować w odpowiednim temacie.
Posted 13 July 2011 - 06:45
- wydaje Ci się. To akurat jest pewne. 197 to osiągam ja przy 44 latach... Oczywiście w miarę wytrenowania osiągnięcie maksa jest coraz trudniejsze. Bury dobrze pisze - jeszcze więcej osiągniesz na końcówce wyścigu.198 i wydaje mi się że to właśnie max.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 14 July 2011 - 13:11
http://www.ziba.pl/p...101 magnat.html
cena jest do negocjacji wiec myślę ze za 40zł może udało by mi się wyrwać a może i mniej.
Ma ktoś może doświadczenia z takim sprzętem ?
Posted 14 July 2011 - 13:36
No i ma wszystkie funkcje, jakie porządny pulsometr mieć powinien (oprócz rejestracji danych, co jak dla mnie jest dyskwalifikujące większość tego typu urządzeń, ale ja jestem maniakiem analiz ;-))
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 14 July 2011 - 13:55
o ten model który powstało zapytanie to
http://www.ziba.pl/p...8102 modig.html
I cena 40zł (towar fabrycznie nowy)
choć szkoda że nie tamten pierwszy który pokazałem
Posted 13 October 2011 - 17:31
W opisie jest napisane:
Ustawienie czasu treningu poniżej / powyżej w trakcie zakresu treningu - czy to oznacza ilość czasu spędzonej w odpowiedniej strefie ?
Wskaźnik trybu dla sportowców (1-5) - to znaczy, że można ustawić 5 stref czy to jakaś inna funkcja ?
Opaska ma kodowany sygnał czy nie ? W opisie jest: Analogowy przekaz sygnału ?