Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki pulsometr?

950 odpowiedzi w tym temacie

#661 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 01 kwiecień 2013 - 20:26

Jeżeli chcesz coś na rower to nawet nie myśl nad zegarkiem

#662 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 01 kwiecień 2013 - 20:29

A to dlaczego nie?

#663 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 01 kwiecień 2013 - 20:48

A to dlatego,że lepiej jest zakupić licznik z pulsometrem i np. z pomiarem kadencji. Nie mówiąc już o garminach

#664 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 kwiecień 2013 - 20:49

Jasne, że tak, ale to chyba nie ten przedział cenowy ;-)

#665 sprite26

sprite26
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 01 kwiecień 2013 - 22:08

Więc wracając do tematu to który byście wybrali?

#666 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 kwiecień 2013 - 06:23

A to dlaczego nie?

Bo odczyt pulsu "z ręki" jest bardzo niewygodny. Kierownica jest znacznie lepszym miejscem.

Tylko.. kwota musi zostać "odpowiednio" skorygowana, chociaż trzeba poszukać specyfikacji np. A-Techów (bo były pięknie tanie jak na możliwości)

#667 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 02 kwiecień 2013 - 07:26

Przeciez zawsze pulsometr "dedykowany" na reke mozna przeniesc na kierownice i po problemie.

#668 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:24

ale lepiej spojrzeć tylko na licznik niż na kilka urządzeń wiele osób poleca Atecha nie pamiętam numer ale bezprzewodowy, kadencja i pulsometr. A kosztuje poniżej 200zł

#669 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:54

Więc wracając do tematu to który byście wybrali?

Ja wybrałem Atecha F 438 z pulsem, kadencją i jestem naprawdę zadowolony, z resztą już o tym pisałem

#670 sprite26

sprite26
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 02 kwiecień 2013 - 11:13

Dzieki za porady, gdyby ten pulsometr bylby tylko na rower to bez zastanowienia kupilbym ten atech f438 ale chce wlasnie pulsometr uniwersalny bo planuje tez biegac dlatego przeciez nie bede cwiczyl z licznikiem rowerowym. Chyba kupie ten lifetec md15215 bo nie chce placic 70zl wiecej za sigme 25. Z opinni co czytalem to ten lifetec jest chyba dosc dobry tylko nie wiem jak z tym pomiarem tetna czy jest dosc wiarygodny i czy on pokazuje wartosc pulsu w %.

#671 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 02 kwiecień 2013 - 11:23

Pokazuje pomiar procentowy w strefach

#672 sprite26

sprite26
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 02 kwiecień 2013 - 11:42

Ok, a może ktoś się wypowiedzieć jak z łącznością z paskiem? Czasem są jakieś zakłócenia czy dobrze łapie sygnał? I jak z tętnem, czy pokazuje on w miare wiarygodny zapis i czy czasem nie "szaleje"?

#673 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwiecień 2013 - 13:00

Na ostatnich stronach tematu "Jaki licznik?" jest kilka opinii osób, którzy go posiadają.

#674 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 02 kwiecień 2013 - 14:38

Używałem Lifetec 15215 i był w miarę dobry (kupiłem go kilka lat temu za około 50 zł). Zawsze przed jazdą nawilżałem pasek żelem do EKG i po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach łapał sygnał. Jak bateria w opasce nie była stara, działał bez szczególnych zakłóceń. Ogólnie na sygnał nie narzekałem. Było tylko jedno, może dwa takie miejsca - pod przewodami elektrycznymi, gdzie zawsze zawieszał się na kilkanaście sekund, więc chyba nieźle (ale sigma rox się tam nie zawiesza).
Jedyną wadą moim zdaniem to zapis danych pulsu. Zapisuje tylko 50 takich danych, których częstotliwość się samemu ustawia (np. co 5 sek, co 30 sek.). Jak pulsometr zapisze całą pamięć, to później zapisuje nowe dane w miejsce najstarszych, które się traci. Wtedy może przekłamywać średni puls z całej wycieczki (pokaże średni puls tylko z zapisanych danych). Im mniejsza częstotliwość zapisu, tym można mieć dane z dłuższej jazdy. Ale wtedy mamy mniej dokładne dane (zapis z mniejszą częstotliwością). Maksymalny puls też jest brany tylko z zapisu. Jeśli np. ustawi się zapis co 30 sek. i uzyska się maksymalny puls pomiędzy zapisami, to wtedy licznik pokaże tylko ten maks, który zapisał, a nie rzeczywiście uzyskany. Zatem albo ustawia się większą częstotliwość zapisu (ale wtedy mamy dość krótki zapis) albo mniejszą częstotliwość (ale wtedy mamy mniej dokładne dane co do maksymalnego pulsu). Coś za coś. Mam nadzieję, że nie napisałem tego zbyt zawile. To była chyba jedyna wada, jaką zauważyłem.

EDIT:

Sprawdziłem zapis w pulsometrze Lifetec 15215 i muszę dopowiedzieć, że można ustawić częstotliwość zapisu pulsu co 10 sek., 30 sek., 1 min., 2 min., 5 min. i 10 min. Pulsometr może więc zapisać dane z okresu od 8 min. (zapis co 10 sek.) do 8 godzin (zapis co 10 min.).

#675 sprite26

sprite26
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 02 kwiecień 2013 - 16:59

Wielkie dzięki za szczegółową wypowiedź. Po zastanowieniu się wybrałem właśnie ten model, myślałem nad sigma pc 25 ale jak na początek to myślę że ten mi wystarczy na parę lat może. Napisałeś że ma problemy z przewodami elektrycznymi a planuję ćwiczyć też z nim na rowerku stacjonarnym, stepperze więc mam nadzieje ze w warunkach domowych nie zacznie wariować, a poza tym tam gdzie jeżdżę rowerem bądź biegam nie ma linii elektrycznych ani tego typu urządzeń - sama natura + kilka wiosek :mrgreen: . Z tą pamięcią treningu to jak mówisz że tylko 50 razy można tych danych zapisać to jak np wybiorę co 5sek to mi to wystarczy na 250sekund treningu czyli 4minuty?
A czy lifetec pokazuje też tętno w %? I jak to jest ze strefami? Są 3 strefy czy jest jedna i się ją ustawia ręcznie bo chciałbym np ustawić strefe pomiędzy 60% a 70% hrmax i jeżeli podczas treningu puls przekroczy tą strefe to czy zostane powiadomiony o tym alarmem czy mam cały czas patrzeć na zegarek i śledzić puls? :-) Bo właśnie na tętno w % i tych strefach z alarmem mi najbardziej zależy po planuje ćwiczyć 30-40min stałym pulsem.
Jak byś mi mógł odpowiedzieć na te wszystkie pytania to byłbym Ci bardzo wdzięczny. I sorry za taką dociekliwość ale chcę się dowiedzieć jaki właśnie jest ten lifetec :mrgreen:

#676 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 02 kwiecień 2013 - 18:04

sprite26, nie zapisuje co 5 sek. Zapisuje najczęściej co 10 sek. Wcześniej błędnie z pamięci podałem jako przykład 5 sek.
Podaje tętno w %.
Jest jedna strefa do ustawienia. Później podaje czas w strefie, czas ponad strefą i czas poniżej.
Z tego co pamiętam, to można włączyć alarm przekroczenia stref.
Mam gdzieś instrukcję w pdf-ie, to postaram się Ci ją wysłać.

#677 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 02 kwiecień 2013 - 18:12

Wszystko sobie podsumowałem i teraz pytanie.
ATECH model MCX-438 czy Sigma Onyx Pro? Cena taka sama

#678 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwiecień 2013 - 18:56

Moim zdaniem Atech

#679 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2013 - 19:40

Też bym Mu tak radził. Ale co, ma go w zębach trzymać, kiedy biega...? Wygląda na to, że będzie używał tej "zabawki" tyle na rowerze, co i podczas biegania.
Do rowerka bezwzględnie ATECH 438!

#680 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 03 kwiecień 2013 - 08:08

Sigma to przynajmniej jest jakaś Marka, oczywiście to tylko moje zdanie ;-)

Dodaj odpowiedź