uzywalem ft3 przez 7 lat :> to do czego mial sluzyc, robil wysmienicie
tani polar vs tania sigma to troche jak niezawodnosc/dokladnosc vs cena/ilosc funkcji
Posted 18 March 2014 - 18:04
Używam Sigmę około roku - około 100 treningów (rower i bieganie). Jest bezproblemowa, szybko łapie sygnał, nigdy nie zgubiła sygnału, prosta w obsłudze, ma fajną podstawkę na kierownicę. Ma podstawowe funkcje jakie powinien mieć pulsometr. Gryzie się jedynie z 1 koszulką jaką mam, wykonaną ze specyficznego materiału. Na minus pamięć obejmuje jeden trening, reszta w przedziałach tygodniowym, miesięcznym i rocznym, przydałaby się pamięć chociaż trening A i trening B. Gdy zrobimy 2 treningi dziennie dane będą z ostatniego treningu. W tej cenie pulsometr z kodowanym sygnałem , wydaje mi się, że jest godny polecenia.
Posted 24 March 2014 - 02:14
Posted 24 March 2014 - 02:15
Posted 23 April 2014 - 21:47
Witam,
Rozglądam się za pulsometrem (cena do 150 zł) na allegro znalazłem poniższy pulsometr. Czy warto go kupić? Czy trzeba do niego jeszcze coś dokupić(jakieś dodatkowe elementy)? oraz jakie są ewentualne jego wady, chciałbym je poznać przed zakupem.
http://allegro.pl/pu...4170559437.html
Posted 06 May 2014 - 10:03
Coś z nieco wyższej półki, nieco inne podejście do miejsca pomiaru pulsu:
LifeBEAM Smart Helmet with Integrated ANT+ SMART Cycling Helmet | LifeBEAM
wersje ANT+ oraz BT Smart.
Jak widać na powyższym obrazku, jest to szosowy kask rowerowy Lazer'a model Genesis
Wygląd niezły:
Gorzej z wagą, Genesis bez dodatków waży 280g, akumulator, kable i elektronika dodaje swoje 129 gram do kasku:
Akumulator ładuje się tak:
wystarcza na 13 - 15h pracy. Czyli praktycznie można zsynchronizować z ładowaniem Edge ;-).
Sensor (optyczny) jest umieszczony na środku:
Inne zdjęcia kasku: Obrazy dla Life BEAM Smart Helmet
Dokładność pomiaru dość dobra:
Przy interwałach na trenażerze pokazały się kilkusekundowe opóźnienia odczytu:
Niby nie dużo i w testach na zewnątrz nie wystąpiły tego typu problemy, ale...
Cena? W USA: $249, czyli jeśli przyjmiemy, że sugerowana cena detaliczna samego kasku to $175 (około, kask można kupić i za nieco ponad $100), to koszt wartości dodanej ;-) to jakieś $74. Mało nie jest, ale dobre opaski HR też swoje kosztują.
No i teraz jeszcze jedno: jeśli ktoś ma dobry kask, to Lazera z czujnikiem pulsu raczej nie kupi. Jeśli będzie chciał kupić Lazera Genesis, to być może skusi się na model z czujnikiem pulsu - zawsze to nieco mniej zabawy z zakładaniem dodatkowej opaski na klatę, za to dochodzi konieczność ładowania akumulatora...
Ja zostaję przy opaskach HR 8-)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 15 May 2014 - 06:45
Szczerze wątpię. No chyba, że z odsyłką do producenta - czyli kolejny minusik ;-)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 05 June 2014 - 10:14
Witam chciałbym kupić pulsometr. Jestem zupełnym amatorem. Drugi sezon intensywniej jeżdżę na rowerze i chciałbym zoptymalizować trening. Na pulsometr chciałbym wydać do 150 zł (im mniej tym lepiej). Co sądzicie o tym?
http://www.decathlon...id_8246344.html
Jakieś konkurencyjne modele polecacie?
Posted 05 June 2014 - 11:22
Cześć,
Zastanów się nad licznikiem z pulsometrem ATech 305 MB, za ok 130 zł masz bezprzewodową prędkość, kadencje i pulsometr. Mam taki od ok. miesiąca i jestem z niego bardzo zadowolony - dla moich, również bardzo amatorskich potrzeb spisuje się jak dotąd bardzo przyzwoicie. Poza tym znajdziesz na forum opinie, że pulsometr na rękę nie jesz zbytnio wygodny w czasie jazdy na rowerze.
Posted 26 June 2014 - 18:59
Widziałem pulsometry, w których można ustawić własne interwały itp., ale chyba aż tak mi to nie będzie potrzebne. O tych Sigmach znalazłem, że szkiełko rysuje się. Czy w 15.11 pokazuje puls w % ? Da zrobić się duże liczby tych procentów ? Bo na zdjęciu 25.10 pokazuje dużymi liczbami ilość uderzeń a małymi % HRMax a to może powodować problem z szybkim odczytaniem.
Dzięki za info.
Posted 13 July 2014 - 10:29
Witam,
czy w Sigmie 25.10 trzeba ustawić kodowanie ? Bo biegam wokół linii kolejowej i często błędnie pokazuje mi % HRmax. Staram trzymać się w strefie fitness 70-80%HRmax, a pokazuje mi wyniki z dup.. np. 83-86% mimo, że truchtam po mału ( tempo ok.6,30/km ). Raz pokazało mi po treningu najwyższy puls 207. Mimo, że nie biegłem interwału, ani żadnego sprintu. Pulsometr sam obliczył mi puls max. jako 191.
Często jest tak, że alarmuje mnie jak jest 72%,75%,78%, a gdy jestem poza strefą + 82-85% to nie zawsze alarmuje. Pozdrawiam