Mam problem z opaską Garmina HRM 3. Podczas treningu czasami działa jak należy i wartości są ok, ale czasami albo nic nie pokazuje, albo są to wartości mocno niepoprawne (np. niski puls przy interwałach). Bateria wymieniona. Już raz coś takiego miałem (2 lata po zakupie) i opaska wylądowała na gwarancji. Teraz znowu po dwóch latach jest identyczny problem. To standard u garmina? Co dobrego polecacie i kompatybilnego z licznikami Garmina?
Jaki pulsometr?
Posted 24 January 2022 - 12:53
Kup sobie żel do EKG (tylko nie do USG - w aptekach będą Ci taki wciskali, a to nie to samo! Ma mieć napisane "EKG" na opakowaniu). Kosztuje grosze, a bardzo możliwe, że rozwiąże problem.
- Tomo likes this
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 25 January 2022 - 12:05
Kup sobie żel do EKG (tylko nie do USG - w aptekach będą Ci taki wciskali, a to nie to samo! Ma mieć napisane "EKG" na opakowaniu). Kosztuje grosze, a bardzo możliwe, że rozwiąże problem.
Dzięki, sprawdzę, aczkolwiek musiałem sprowadzić przez neta, bo dostępność w lokalnych aptekach zbliżona do sprzętu rowerowego - brak w hurtowniach
Posted 25 January 2022 - 18:17
Pomijam wskazówki typu żele EKG (dobre i faktycznie działające, ale niekoniecznie w obecnych czasach - nawet ślinienie paska nie powinno być potrzebne, a działa tak samo jak ten żel), to HRM 3 (i podobne np. TRI) działa mi od kilku lat bezproblemowo.
Mam problem z opaską Garmina HRM 3. Podczas treningu czasami działa jak należy i wartości są ok, ale czasami albo nic nie pokazuje, albo są to wartości mocno niepoprawne (np. niski puls przy interwałach). Bateria wymieniona. Już raz coś takiego miałem (2 lata po zakupie) i opaska wylądowała na gwarancji. Teraz znowu po dwóch latach jest identyczny problem. To standard u garmina? Co dobrego polecacie i kompatybilnego z licznikami Garmina?
Nie, nie standard. Garmin w tych paskach używa patentów Sunnto i jak dla mnie działają bezproblemowo. Ale jak chcesz coś innego, to na teraz chyba najlepsze paski to Polar H10 (ewentualnie H9). Można kupić nieco ponad stówkę (nowe, choć "powystawowe"), a działają naprawdę dobrze.
- chrabu and H^S like this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 27 January 2022 - 09:56
Ja wysyłam H10 drugi raz na reklamację. Nie wiem co się dzieje, ale baterię muszę wymieniać 1-2x w tygodniu. Po każdym treningu wypinam nadajnik z paska i daje to nic. Pierwszy pasek wymienili mi na nowy i z tym jest to samo. Wczoraj pisałem ze Sportkonsultingiem i też nie mają pojęcia co się dzieje.
Co ciekawe w pasku z Deca baterię wymieniamy co parę miesięcy, a oba są bardzo podobnie użytkowane.
Posted 27 January 2022 - 10:12
Może do środka jakimś cudem dostała się woda?
- tcp likes this
Posted 27 January 2022 - 10:18
Pomijam wskazówki typu żele EKG (dobre i faktycznie działające, ale niekoniecznie w obecnych czasach - nawet ślinienie paska nie powinno być potrzebne, a działa tak samo jak ten żel), to HRM 3 (i podobne np. TRI) działa mi od kilku lat bezproblemowo.
Nie, nie standard. Garmin w tych paskach używa patentów Sunnto i jak dla mnie działają bezproblemowo. Ale jak chcesz coś innego, to na teraz chyba najlepsze paski to Polar H10 (ewentualnie H9). Można kupić nieco ponad stówkę (nowe, choć "powystawowe"), a działają naprawdę dobrze.
Dzięki za informacje. Mojemu ewidentnie coś nie pasuje, co widać po wykresie (nie, jechałem więcej niż 4 interwały, a i na rozgrzewce już coś szwankowało).
Dzisiaj przetestuje go z żelem. Jak nie zadziała to jednak będę musiał wymienić.
Attached Files
Posted 27 January 2022 - 10:58
Może do środka jakimś cudem dostała się woda?
Ale nawet po wysuszeniu zjadałby baterię jak głupi? Musiałbym też mieć wyjątkowego pecha, żeby stało się tak aż 2x.
Co ciekawe pierwszy nowy pasek dostałem z całkowicie wyładowaną baterią, a do tej pory z żadnym różnych producentów nie miałem takiej sytuacji.
Posted 27 January 2022 - 11:40
W kontakcie z wodą bateria traci energię błyskawicznie. Nie mam pojęcia, jak było u Ciebie, jedynie podsuwam jedno z wielu możliwych rozwiązań.
Inna rzecz, że nawet jeżeli gniazdo baterii przeciekło, to już samo to kwalifikuje produkt do wymiany Może po prostu miałeś pecha.
Posted 27 January 2022 - 12:08
Ja wysyłam H10 drugi raz na reklamację. Nie wiem co się dzieje, ale baterię muszę wymieniać 1-2x w tygodniu. Po każdym treningu wypinam nadajnik z paska i daje to nic. Pierwszy pasek wymienili mi na nowy i z tym jest to samo. Wczoraj pisałem ze Sportkonsultingiem i też nie mają pojęcia co się dzieje.
Co ciekawe w pasku z Deca baterię wymieniamy co parę miesięcy, a oba są bardzo podobnie użytkowane.
Sprawdź np. po godzinie po tym jak zdejmiesz i wypniesz z paska czy licznik / polar beats wykrywają czujnik tętna.
Jak wykrywają to nie przechodzi w standby.
Jak wypinasz z paska to trzymasz złączami elektrod do góry by wilgoć miała jak odparować?
I próbowałeś resetu?
https://support.pola...art_rate_sensor
(druga metoda to zewrzeć spinaczem elektrody do baterii na kilka sekund).
No i czy używasz baterii 2025 a nie 2032? Może 2032 coś zwiera na płytce jak jest mocniej wciśnięta.
Posted 27 January 2022 - 12:21
Czujnik przechodzi w standby, co prawda nie wiem po jakim czasie, ale jak zakładam pasek na kolejny trening, to czekam aż zostanie wykryty przez urządzenie. Co ciekawe moja dziewczyna nie wypina paska z Decathlonu i cały czas jest widoczny wszędzie i bateria żyje i żyje.
Baterii używam tylko 2025 zgodnie ze specyfikacją. Spróbuję jeszcze resetu, może faktycznie coś to da.
Jak nadajnik wypinam, to myję go pod wodą, wycieram ręcznikiem i kładę raczej elektrodami w dół. Zwrócę na to uwagę.
Ale miałem wcześniej inne paski różnych producentów, łącznie z H9, i nigdy nie musiałem się obchodzić z nimi jak z jajkiem.
Posted 27 January 2022 - 12:40
Masz rację, że to nie jest normalne. Ale akurat te dwa tygodnie są +/- zbieżne z deklarowanym czasem działania na baterii co sugeruje, że się nie usypia. Jakby przeciekało przez dekiel to raczej szybko pojawiłby się ogniska korozji widoczne gołym okiem.
Może włączyłeś rejestrację "w pasku" w polar beats, nie zatrzymałeś i to jakoś koliduje z usypianiem. No i dla pewności bym "wymiótł" polar beats z pamięci iphone'a.
Tak strzelam. Jak dostaniesz trzeciego i będzie tak samo to dopiero będzie ciekawostka.
Posted 29 January 2022 - 16:10
Winny jestem odpowiedź jak sobie żel poradził. Co prawda na razie przeprowadziłem tylko trzy treningi (max. 2 godziny), ale problemu nie zaobserwowałem, także warto przetestować przed wymianą.
- mikroos likes this
Posted 29 January 2022 - 16:14
Super! U mnie też zrobił dużą różnicę, szczególnie przy zimnej pogodzie.
- Tomo likes this